Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [3] Συνέντευξη Νάνο
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΠΓΔΜ
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/04/1997
  • [9] Επιτόκια - Τράπεζα της Ελλάδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η επίσκεψη στην Αθήνα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι συνεδριάσεις των ΚΟ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και οι ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πνίγουν το ΠΑΣΟΚ τα διαπλεκόμενα. Καταγγελίες-σόκ από Κακλαμάνη, Πεπονή και άλλους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλυσίδα οι θάνατοι από ναρκωτικά.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ελλάδα στο πλευρό της Αλβανίας. Θερμό κλίμα στη συνάντηση Σημίτη-Φίνο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απάτες 17 βουλευτών. Στον εισαγγελέα για ποινικές ευθύνες.

    ΕΘΝΟΣ: Πριμ στο νοίκι. 29.000 δραχμές στις τετραμελείς οικογένειες. Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Σαμαράς δεν επιστρέφει στη ΝΔ και προειδοποιεί φανερές και ... κρυφές πληγές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γλείφει τους βουλευτές ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρουσφέτια και αυξήσεις. Βουλευτές ΠΑΣΟΚ: Να μην τα πάρουν όλα οι υπουργοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τετραμερής στην Αθήνα. Σήμερα ΕΕ, ΟΑΣΕ, Αλβανία, Ελλάδα για αποφάσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μείωση ωρών εργασίας με μείωση μισθών εισηγείται το υπουργείο Εργασίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελληνοαλβανική μπέσα. Σημίτης προς Φίνο:δεν επιδιώκουμε ζώνη επιρροής από άλλες χώρες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ολες οι ρυθμίσεις για ανυπότακτους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ελεγχοι των αποδοχών στο Δημόσιο για διπλομισθίες και πλαστά επιδόματα.

    ΝΙΚΗ: Εγκλημα στο ΔΥΣΤΟΣ. Ηταν σάπιο, καταγγέλλουν οι μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ταγματασφαλίτης του ιμπεριαλισμού η κυβέρνηση.

    [2] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σε μια κρίσιμη συγκυρία ήρθε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο. Οι συνομιλίες που έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Αλβανός πρωθυπουργός έγινε δεκτός με εξαιρετικές τιμές, υπήρξαν εποικοδομητικές και ήταν έκδηλη η ικανοποίηση των δύο πρωθυπουργών. Ο κ. Φίνο απέδωσε εξάλλου σε "διπλωματικό-τεχνικό λάθος" την παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί με την επίσκεψη του κ. Κρανιδιώτη στο Αργυρόκαστρο και τόνισε την επιθυμία της κυβέρνησής του να μην προκληθούν "ποτέ" ξανά στο μέλλον παρόμοιες παρεξηγήσεις".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Αλβανίας προσέφερε χθες η Αθήνα, τη στιγμή που στα Τίρανα εντείνεται η μάχη για τον έλεγχο της εξουσίας μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου Μπερίσα. Ανταποκρινόμενη σε όλα τα αιτήματα της αλβανικής πλευράς για παροχή βοήθειας και αναλαμβάνοντας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της διπλωματικής κινητικότητας που σημειώνεται, η Αθήνα έκανε σημαντικά βήματα".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Ρ. Πρόντι χθες το πρωί στο Αργυρόκαστρο και η συνάντησή του με τον Μπ. Φίνο λίγες μόνο ώρες πριν από την άφιξη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα φαίνεται ότι ακυρώνει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επανακτήσει το χαμένο έδαφος στην αντιμετώπιση της αλβανικής κρίσης, διεκδικώντας ισότιμο με αυτό της Ιταλίας ρόλο στα συμβαίνοντα στη γείτονα χώρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σοβαρή πιθανότητα εγκατάστασης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα προκύπτει μετά τις χθεσινές αλλεπάλληλες συσκέψεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες των πρωθυπουργών της Ελλάδας κ. Κ. Σημίτη, της Ιταλίας κ. Ρ. Πρόντι και της Αλβανίας κ. Μπ. Φίνο. Το ενδεχόμενο της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην καρδιά των μειονοτικών περιοχών αλλάζει δραματικά τους συσχετισμούς σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και έχει προκαλέσει ήδη οξύτατη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της Ρώμης λόγω του ανταγωνισμού επιρροής στην Αλβανία. Το ζήτημα προέκυψε για πρώτη φορά κατά τις συσκέψεις διπλωματών και στρατιωτικών των χωρών που θα συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη όπου παρατηρήθηκε ακόμα και σκόπιμος αποκλεισμός των Ελλήνων εκπροσώπων".

    [3] Συνέντευξη Νάνο

    "Προειδοποίηση στο Σαλί Μπερίσα να μην παρεμποδίσει την κυβέρνηση Φίνο στο έργο της απευθύνει ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Πρέπει ο Σαλί Μπερίσα, τονίζει, να προετοιμάσει το έδαφος για ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές, αν δεν το κάνει δεν υπάρχει μέλλον για την Αλβανία και υπογραμμίζει ότι η απομάκρυνση του Μπερίσα πρέπει να γίνει μόνο με δημοκρατικά μέσα. Ενώ τον κατηγορεί ότι σταμάτησε την ανάπτυξη και τον εξευρωπαϊσμό της χώρας και γύρισε την Αλβανία πενήντα χρόνια πίσω. Ο Φάτος Νάνο χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο ως τη μοναδική λύση αυτή τη στιγμή και επισημαίνει ότι αν αυτή αποτύχει τότε θα οδηγηθεί στο χάος η Αλβανία. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, την καλεί να συνεχίσει τις μέχρι τώρα προσπάθειές της ώστε να μπορέσει η Αλβανία να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "πάγωσαν οι βουλευτές της ΝΔ από την εμφάνιση του αρχηγού τους στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Περίμεναν ότι ο κ. Καραμανλής, δέκα ημέρες μετά το συνέδριο που τον ανέδειξε στο ύπατο αξίωμα του κόμματος και αφού είχε συναντηθεί με την πλειοψηφία των ιστορικών στελεχών της παράταξης, θα ήταν σε θέση να δώσει το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα αναπτύσσοντας τις θέσεις του. Αντί γι αυτό είδαν τον αρχηγό τους να εκφωνεί μια ακόμη γενικόλογη ομιλία που θα ταίριαζε ίσως σε συγκέντρωση οπαδών, όχι όμως και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που καλείται καθημερινά να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στη Βουλή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "με τον στόχο "να σύρει" η ΝΔ - με την υπεύθυνη αντιπολιτευτική της στάση - την κυβέρνηση στις σωστές επιλογές, διακήρυξε ο Κ. Καραμανλής με τη χθεσινή εισήγησή του στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, με την οποία έδωσε μια "πρώτη γεύση" της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Παράλληλα απηύθυνε προς όλους τους βουλευτές "προσκλητήριο συστράτευσης και πανστρατιά σε νέο ξεκίνημα" επισημαίνοντας την ανάγκη να επικρατήσει κλίμα "δημιουργικής ενότητας"και καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να κινηθεί χωρίς διακριθεί και αποκλεισμούς".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σε μια ακόμη "εντυπωσιακή" χειρονομία προχωρεί η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποδεικνύοντας έτσι ότι στην Αγκυρα έχει ξεκινήσει "αγώνας δρόμου" ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις. Μετά το πρόσφατο "άνοιγμα φιλίας" του Τούρκου επιτελάρχη ΙΧ Καρανταγί προς την Ελλάδα χθες έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές ΕΔ αρχίσουν πρόγραμμα "ενημέρωσης" των διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων για τα "θέματα του Αιγαίου, τα ελληνοτουρκικά και το Κουρδικό" με συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η άρση του ελληνικού βέτο για την απρόσκοπτη ροή κοινοτικών κονδυλίων στην Αγκυρα, στο πλαίσιο της τελωνειακής σύνδεσης και η ιδέα της ολλανδικής προεδρίας για συγκρότηση επιτροπής σοφών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, επρόκειτο να τεθούν από τον Ολλανδό ΥΠΕΞ Χάνς Βαν Μίρλο, στον Θεόδωρο Πάγκαλο σήμερα το πρωί. Ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα, φέρεται αποφασισμένος να ασκήσει έντονες πιέσεις στην Αθήνα ώστε να άρει τις επιφυλάξεις της, εν όψει μάλιστα του συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ το οποίο η ολλανδική προεδρία συγκαλεί στο τέλος του μήνα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "νέα δυναμική παρέμβαση στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας με αιχμή τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα ετοιμάζουν οι Τούρκοι στρατηγοί. Για "ενημέρωση-έκπληξη από το στρατό στους διοικούντες" γράφει πρωτοσέλιδα η χθεσινή ΧΟΥΡΙΕΤ και υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις κάλεσαν για ενημέρωση όλους τους ιδιοκτήτες και διοικούντες τα Ιδρύματα και τους Οργανισμούς της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "συγκεκριμένη πρόταση και περιεχόμενο αναμένει η ελληνική πλευρά από τον προεδρεύοντα της Ε. Ενωσης Βαν Μίρλο για τη σύσταση "Επιτροπής Σοφών" Ελλάδας-Τουρκίας, προτού δώσει την τελική απάντησή της. Την ίδια στιγμή η Αγκυρα (όπου θα βρίσκεται αύριο ο Βαν Μίρλο) απάντησε κατ'αρχάς θετικά στην πρόταση για την "Επιτροπή Σοφών". Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η ολλανδική προεδρία πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένα πρόταση και διαδικασία προτού δοθεί η οριστική απάντηση της Αθήνας. Πάντως η ελληνική πλευρά αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο χωρίς όμως να προτρέχει σε οριακές αποφάσεις".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η Γραμματεία του ΟΗΕ εντείνει τις προσπάθειές της για να πειστούν οι δύο πλευρές να προβούν σε κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που συνεχίζονται υπό την αιγίδα του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ με στόχο την έναρξη μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "η ασταθής πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και η αδράνεια της Ουάσιγκτον αποτελούν παράγοντες ανασχετικούς για ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση προώθησης λύσης στο Κυπριακό εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι τόσο η κίνηση Καρανταγί να προσέλθει στη δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα όσο και η επικείμενη εξαγγελία "μέτρων καλής θέλησης" από τις δύο πλευρές στην Κύπρο είναι περισσότερο αλλαγή ύφους παρά ουσίας".

    [7] ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στο σχόλιό του υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι "η υπόθεση είναι κατ'ουσίαν τελειωμένη. Απομένει, προφανώς η αναζήτηση της προσφορότερης συγκυρίας και της "καταλληλότερης" μεθόδευσης για την παρουσίασή της. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ επιτυγχάνει αναγνώριση του κρατιδίου του με το όνομα της Μακεδονίας. Αντε και μια "παύλα Σκόπια" στην ουρά. Γεγονός είναι ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια έχει ήδη αρχίσει η προλείανση του εδάφους, η προετοιμασία της κοινής γνώμης για την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας. Εδώ προβάλλεται, κυρίως, η ανάγκη να κλείσουν όλα τα μέτωπα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ευχερέστερα την τουρκική απειλή. Σαν να υπάρχουν δηλαδή και άλλα μέτωπα πλην αυτού. Και σαν να μην προϋπήρχε σαν να πρωτοεμφανίστηκε μόλις τώρα ο εξ ανατολών κίνδυνος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας άρχισε αργά χθες το βράδυ στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη και οι πιθανότητες προσέγγισης των δύο πλευρών είναι αυξημένες. Το έδαφος έχει προετοιμασθεί κατάλληλα όπως δείχνει και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη διπλωματική μας εκπροσώπηση στην ΠΓΔΜ με την υπαγωγή των Σκοπίων στην Α' κατηγορία χωρών από πλευράς ημερησίας αποζημίωσης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος προαναγγέλλει την εφαρμογή σύνθετης ονομασίας".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/04/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η πορεία των επιτοκίων, το σχέδιο για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και οι αναφορές στην Οικονομία και τον εργαζόμενο από Σημίτη-Καραμανλή είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών "Τράπεζες και υπ. Οικονομικών σχεδιάζουν νέα πτώση επιτοκίων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συγκράτηση των επιτοκίων με την απορρόφηση πλεονάζουσας ρευστότητας από την Τράπεζα Ελλάδος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καταργούνται φόροι υπέρ τρίτων - Σχέδιο για μείωση των τιμών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πολιτική σκληρής δραχμής μέχρι την ένταξη στο ΕΝΣ - Διαβεβαιώσεις του Γ. Παπαντωνίου στο άτυπο ECOFIN".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πολυτάλαντος ο κατά Σημίτη εργαζόμενος του 21ου αιώνα - Σκληρή κριτική Κ. Καραμανλή για την οικονομία".

    [9] Επιτόκια - Τράπεζα της Ελλάδος

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι " πλεονάζουσα ρευστότητα με βελτιωμένα επιτόκια, απορρόφησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Η κίνηση αποτελεί "σήμα" προς τις χρηματαγορές και κυρίως προς τις εμπορικές τράπεζες για αποφυγή στην παρούσα φάση πτώσης των επιτοκίων. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν πρέπει να εκτιμάται σε βραχυχρόνιο ορίζονται και εν πάση περιπτώσει η πτώση των επιτοκίων πρέπει να ακολουθεί τη μείωση του πληθωρισμού αλλά και να στοχεύει στην αποφυγή υπερθέρμανσης της οικονομίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Thursday, 3 April 1997 - 15:42:16 UTC