Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ασφάλιση-Απασχόληση
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [5] ΠΓΔΜ
  • [6] Κυπριακό
  • [7] Συνέντευξη Σκανδαλίδη
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/04/1997
  • [9] Κυβερνητική σύσκεψη - Θέματα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι θέσεις της κυβέρνησης για απασχόληση-ασφαλιστικό, οι εξελίξεις στην Αλβανία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θάνατος στα θρανία. Οι ασύδοτοι έμποροι κάνουν τεκέδες και τα σχολεία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στροφή Καραμανλή. Να τι θα κάνει ο νέος αρχηγός.

    Η ΑΥΓΗ: Η "βοήθεια " που πνίγει ... Αφωνη η διεθνής κοινότητα για την τραγωδία στην Αδριατική.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ασφάλιση - Απασχόληση: Θηλιά στους εργαζόμενους.

    ΕΘΝΟΣ: Μάχη μισθών στις ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε χθες: Σατάν-Σενγκεν δεν θα περάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόλπο Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ενιαία σύνταξη με όρους του ΙΚΑ. Πάμε για 35ετία σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι 300 του Ακη ζητούν άλλους 500. Ενώ η Αλβανία θρηνεί τα 87 θύματά της.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό, μισθούς και ώρες εργασίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στόχος και οι ... εισφοροφυγάδες. Νέα "ΥΠΕΔΑ" θα διώκει τους ασυνεπείς προς τα ταμεία εργοδότες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κομάντος κατά εισφοροφυγάδων. Συστήνεται ειδική υπηρεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επαθα σοκ για τις πληγές του γιου μου. Ο πατέρας του μιλάει για το καψόνι. Διώκονται 10 για το βασανισμό.

    ΝΙΚΗ: Νέο μέτωπο ανοίγουν οι ΔΕΚΟ. Με απεργίες αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο απόσπασμα ο αλβανικός λαός. Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ.

    [2] Ασφάλιση-Απασχόληση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε ολοκληρωτική ανατροπή οδηγούνται οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Μάαστριχτ. Σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αλλάξει τους νόμους που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και να καθιερώσει τη μερική απασχόληση με αυτασφάλιση και ελεύθερες απολύσεις χωρίς δυνατότητα αποζημιώσεων".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "εξομάλυνση στα ελληνοτουρκικά για να ανοίξει ο δρόμος βελτίωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, είναι ο στόχος της επίσκεψης που θα κάνει στις 2 και στις 3 Απριλίου στην Αγκυρα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χ. Βαν Μίρλο. Ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών της Ενωσης επισκέπτεται την τουρκική πρωτεύουσα λίγες μέρες μετά τον Γερμανό ομόλογό του και την επομένη της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει επίσης στην Αγκυρα ο Γάλλος υπουργός Ε. ντε Σαρέτ. Κατά τις ενδείξεις, ο Ολλανδός αξιωματούχος φιλοδοξεί να προλειάνει το έδαφος για την επιτυχία του συμβουλίου σύνδεσης που θα συγκληθεί στις 29/4 στο Λουξεμβούργο και άρα να προωθήσει την αποδοχή του ολλανδικού "πακέτου".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για ελληνική στρατιωτική απάντηση σε οποιαδήποτε πρόκληση, απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Μιλώντας σε εκδήλωση σε στρατιωτικούς στη Λέσχη Αξιωματικών ο κ. Τσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε ότι η αμυντική στρατηγική της χώρας μας πρέπει να στηρίζεται στο νέο δόγμα "μιας ευέλικτης στρατιωτικής απάντησης με τις ίδιες ή ακόμα και πολλαπλές συνέπειες για την ίδια την Τουρκία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος παίρνοντας αποστάσεις από το κατ'αρχήν θετικό κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Καρανταγί είπε ότι ο Τούρκος στρατηγός προσπαθεί να μας παρασύρει σε στρατιωτικό διάλογο για ένα θέμα που είναι καθαρά "πολιτικό" ενώ υπεραμύνθηκε του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου".

    [4] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μπορεί η απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως να είναι ειλημμένη για συμμετοχή στρατιωτικού τάγματος στην Αλβανία, ωστόσο ο πονοκέφαλος είναι άλλος. Αν δηλαδή στην αποστολή θα συμμετάσχουν ή όχι και στρατεύσιμοι, κάτι που θα σημαίνει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Ηδη χθες διεφάνη ο εκνευρισμός που επικρατεί καθώς ο μεν υπουργός Αμυνας ξεκαθάριζε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα συμμετάσχουν και στρατεύσιμοι, ο δε υπουργός Τύπου έδινε περισσότερες πιθανότητες να πάνε στην γειτονική χώρα μόνον εθελοντές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "από πρωταγωνιστής, ουραγός η Ελλάδα στην Αλβανία. Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ζωτικά συμφέροντα στη Βόρειο Ηπειρο προσφέρουν στη χώρα μας κάθε δικαίωμα για ενεργότερη συμμετοχή αλλά και ενδεχόμενη συμμετοχή αλλά και ενδεχόμενη ηγετική θέση στην ειρηνευτική αποστολή της διεθνούς κοινότητας, χθες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης δέχθηκαν "αβρόχοις ποσί" τον ηγετικό ρόλο της Ιταλίας στο σχεδιασμό και την οργάνωση της επιχείρησης".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "χαρακτηριστικά πορείας προς το άγνωστο έχει η όλη προετοιμασία αποστολής ελληνικούς εκστρατευτικού σώματος στην Αλβανία. Το μόνο που θεωρείται δεδομένο είναι η ελληνική εμπλοκή από εκεί και πέρα επικρατεί πλήρης σύγχυση και αβεβαιότητα όσον αφορά το ρόλο και την αποστολή τον τόπο εγκατάστασης και το αν στη δύναμη αυτή πάρουν μέρος και στρατευμένοι που υπηρετούν τη θητεία τους".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "ο περαιτέρω συντονισμός των χειρισμών Αθήνας-Τιράνων και η συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης στη γειτονική χώρα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον Αλβανό ομόλογό του Μπ. Φίνο. Εκτιμάται ότι η αυριανή επίσκεψη θα δώσει την ευκαιρία να διαλυθούν τα "σύννεφα" που δημιουργήθηκαν εσχάτως στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, εξαιτίας των ισχυρισμών Αλβανών αξιωματούχων περί ελληνικής ανάμειξης στην εξέγερση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "στα χέρια των Τούρκων καταδρομέων ή στην καλύτερη περίπτωση Ιταλών καραμπινιέρων αφήνει η κυβέρνηση την ... προστασία της ελληνικής μειονότητας από τους κάθε λογής οπλοφόρους που λυμαίνονται ανεξέλεγκτοι τον αλβανικό Νότο. Αντιστρέφοντας κάθε έννοια ιστορικής λογικής, το εκσυγχρονιστικό δίδυμο Πάγκαλου-Σημίτη αφήνει εκτεθειμένη στα χέρια ξένων, και μάλιστα παραδοσιακά εχθρικά διακείμενων προς το ελληνικό στοιχείο, τη βορειοηπειρωτική ομογένεια και στέλνει τους Ελληνες αξιωματικούς στα Τίρανα για να φρουρήσουν τον Μπερίσα".

    ΤΑ ΝΕΑ παρουσιάζουν τις "τρεις εναλλακτικές λύσεις με διαφορετικό βαθμό συμμετοχής κληρωτών σε καθεμιά, που έχει ετοιμάσει το Πεντάγωνο για το τάγμα με το οποίο η Ελλάδα θα πάρει μέρος στη Διεθνή Δύναμη Προστασίας που θα σταλεί στην Αλβανία. Η ακριβής σύνθεση της δύναμης αποφασίζεται σήμερα-αύριο στη Ρώμη σε σύσκεψη εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στην αποστολή. Από αυτή θα καθοριστεί και ποια ελληνική μονάδα θα σταλεί ως συντεταγμένο σώμα και όχι σε εθελοντική βάση".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "περισσότεροι από 2000 οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως και αξιωματικοί του ελληνικού στρατού είχαν δηλώσει μέχρι χτες ενδιαφέρον να συμμετάσχουν εθελοντικά στη δύναμη του ελληνικού στρατού που θα σταλεί στην Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αθρόα αυτή εκδήλωση ενδιαφέροντος βοήθησε η υπόσχεση ότι οι αμοιβές των ανδρών του σώματος θα φτάσουν μέχρι και το ένα εκατομμύριο δραχμές το μήνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Οι 300 του Ακη ζητούν άλλους 500" υποστηρίζει ότι "λείπουν άλλοι 500 ένστολοι για να συμπληρωθεί ο αριθμός των Ελλήνων που θα μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη για την Αλβανία. Μπροστά στο πρόβλημα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διέταξε "δεν είναι εθελοντική η συμμετοχή των Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών " ενώ ούτε ο ίδιος ούτε τα επιτελεία απέκλεισαν την αποστολή και στρατευσίμων".

    [5] ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στην τελευταία φάση έχει εισέλθει η διαδικασία εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ, έγκυρες δε πηγές δεν αποκλείουν το θέμα να κλείσει εντός του μήνα αν και διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις επικαλούμενες την υπαναχώρηση της γείτονος την τελευταία στιγμή έναν περίπου χρόνο πριν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ωστόσο θεωρείται ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου καθώς επιπλέον η αλβανική κρίση και το ενδεχόμενο επέκτασής της στις αλβανόφωνες περιοχές των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου εκτιμάται ότι προσφέρουν στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ την κατάλληλη συγκυρία για να προχωρήσει στην αποδοχή μικτής ονομασίας επικαλούμενη τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει για τη χώρα η προώθηση των σχέσεων με την Ελλάδα".

    [6] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "στα πρόθυρα ανακοίνωσης από τα Ηνωμένα Εθνη μονομερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης φαίνεται να έχουν καταλήξει τα ενδιαφερόμενα μέρη, ύστερα από οκτώ συναντήσεις του Γκουστάβ Φεϊσέλ με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν το γεγονός της απόφασης του προέδρου Κληρίδη να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των συνομιλιών αλλά και η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη "ενδεχομένως το αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το θέμα της λήψης, μονομερώς από την κάθε πλευρά, μέτρων καλής θέλησης".

    [7] Συνέντευξη Σκανδαλίδη

    Σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης "είναι αισιόδοξος για την πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης και πιστεύει ότι η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη ΝΔ θα συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ τώρα πρέπει να αφήσει τα αστεία και να δώσει το έναυσμα μιας συλλογικής προσπάθειας γιατί τελείωσε το "εν ου παικτοίς". Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα με όσα υποστήριξε ο Γιάννος Παπαντωνίου, δηλώνει ότι η κυβέρνηση του κόμματός του δεν είναι εκείνη που μπορεί να μειώσει τις ώρες εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθών. Πιστεύει ότι θα διασφαλίσει με την προσαρμογή στις νέες οικονομικές συνθήκες παγκοσμιότητας, το βιοτικό επίπεδο όλων, θα αγωνιστεί για τη διασφάλιση της εργασίας, θα κάνει τις αναγκαίες ρήξεις ως γνήσιο αριστερό κόμμα θα "επιβάλει" μια γνήσια διανομή των εσόδων αλλά θα ανατρέψει όλες τις στρεβλές δομές του διεφθαρμένου κράτους ".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/04/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη και η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών "Διεθνές ενδιαφέρον για μετοχές του ΟΤΕ. Οριστικές αποφάσεις για τη μετοχοποίηση την Παρασκευή".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εξελίξεις σε εργασιακά - ασφαλιστικό. Σε κινητικότητα κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-εργοδότες-εργαζόμενοι".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Απειλή οι απεργίες σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες. Σήμερα 24ωρη στη ΔΕΗ - Προειδοποιεί η ΟΤΟΕ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανοικτά μέτωπα οι αυξήσεις μισθών και το ασφαλιστικό. Στο 6% οι αυξήσεις στη ΔΕΗ, 4% στον ΟΤΕ και 7% στις κρατικές Τράπεζες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Από μηδενική βάση ξεκινάει ο κοινωνικός διάλογος. Η κυβέρνηση εμπλέκει τώρα το κόμμα".

    [9] Κυβερνητική σύσκεψη - Θέματα

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "στην διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, συζητήθηκε το τρίπτυχο εισοδηματική πολιτική στις ΔΕΚΟ - εργασιακός διάλογος - διάλογος για το ασφαλιστικό, με άμεση αιχμή την εισοδηματική πολιτική στις ΔΕΚΟ, κυρίως επειδή σε αυτή οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το συντομότερο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Tuesday, 1 April 1997 - 16:29:03 UTC