Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Πάγκαλου στα Σκόπια
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Δημοπρασία ομολόγων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/03/1997 (ΑΠΕ)

    Η επίσκεψη του Θεόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια, οι εξελίξεις στην Αλβανία, το συνέδριο της ΝΔ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκρεμίζω τους μηχανισμούς. Συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα 7 λάθη που σας καίνε. Τι πρέπει να προσέξετε στις φορολογικές δηλώσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Δρόμοι συνεργασίας στα Βαλκάνια. Επίσκεψη-έκπληξη χθες στα Σκόπια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιούς θα πιάσουν οι ράμπο. Εφοδος της εφορίας σε 1000 στόχους.

    ΕΘΝΟΣ: Κλείνουν 42 εφορίες. Κινητές ΔΟΥ για τα χωριά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μπουφετζής των συνέδρων ο Κωστάκης Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανταρσία στο ΠΑΣΟΚ απο 18 βουλευτές. Απειλούν με προσφυγή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φράγμα θανάτου στον Εύηνο, ενώ χάνεται ποταμός κονδυλίων για έργα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μέγα βήμα για λύση με Σκόπια. Πρόσκληση Γκλιγκόροφ στο Σημίτη έφερε ο Πάγκαλος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι σημαίνει η επίσκεψη Πάγκαλου στα Σκόπια. Θερμό κλίμα στη συνάντηση με Γκλιγκόροφ. Εντυπωσιακή ελληνική πρωτοβουλία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμπεφωνημένη λύση Ελλάδος και Σκοπίων. Στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας το θέμα της ονομασίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εξορμούν οι "ράμπο" της εφορίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: 30 οδηγίες απο εφοριακούς για τις δηλώσεις. Προσοχή σε τεκμήρια, Ε9, αποδείξεις, λάθη.

    ΝΙΚΗ: Μεγάλο παζάρι για μια θέση στο δεύτερο γύρο Εβερτ - Τσαλδάρη - Κώστα Καραμανλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεροκάματο θανάτου. Κι άλλη μια ζωή θυσιάστηκε στο βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας.

    [2] Επίσκεψη Πάγκαλου στα Σκόπια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει πως "σαφή ένδειξη οτι δρομολογείται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, οριστική και ήδη συμπεφωνημένη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνιστά η χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια εξ αφορμής της συνεχιζόμενης αλβανικής κρίσης. Υπογραμμίζεται επίσης η βούληση της Αθήνας να αναδειχθεί σε σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ χαρακτηρίζει τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στα Σκόπια "ιστορικού χαρακτήρα και οι συναντήσεις που είχε εκεί με τον κ. Γκλιγκόροφ και την κυβέρνηση. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη "στεγάστηκε" βεβαίως υπο την ανάγκη συνεργασίας των βαλκανικών κρατών έναντι του κινδύνου που εγκυμονεί η αλβανική κρίση για την περιοχή έχει όμως μείζονα πολιτική σημασία, καθώς σηματοδοτεί την απαρχή της βελτίωσης των σχέσεων των δύο κρατών, πιθανώς και την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "με πρώτο 'ενδιάμεσο' σταθμό τα Σκόπια, η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να προωθήσει πρωτοβουλία διαβαλκανικής συνεργασίας που θα κορυφωθεί με τη συνάντηση αρχηγών κρατών ή υπουργών Εξωτερικών τον Ιούνιο, το πιθανότερο στη Θεσσαλονίκη. Χθες, ο κ. Πάγκαλος επισκέφθηκε τα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γκλιγκόροφ και άλλους αξιωματούχους, χωρίς να θιγεί το θέμα της ονομασίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "βήμα προς βήμα 'μαγειρεύεται' το 'κλείσιμο' του Σκοπιανού και η αποδοχή της σύνθετης ονομασίας. Χθες για πρώτη φορά Ελληνας υπουργός επισκέφθηκε επισήμως τα Σκόπια, μια μέρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη οτι επίκειται λύση στο Σκοπιανό. Οι συναντήσεις του κ. Πάγκαλου στα Σκόπια έγιναν 'σε καλό κλίμα' και το θέμα της ονομασίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο κ. Πάγκαλος μάλιστα προανήγγειλε συμβιβασμό τονίζοντας οτι δεν θα καμφθεί απο τις εσωτερικές αντιδράσεις".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, "οι αβρότητες και οι χειρονομίες καλής θέλησης χαρακτήρισαν την αιφνιδιαστική επίσκεψη-ειδύλλιο του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών σε Σκόπια (και Βελιγράδι) όπου ο Θόδωρος Πάγκαλος όχι μόνο έγινε ενθουσιωδώς δεκτός αλλά έλαβε και τη διαβεβαίωση της σκοπιανής πλευράς πως δεν θα επιμείνει πλέον στους ισχυρισμούς περί "απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "δεδομένο θεωρεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών οτι θα πραγματοποιηθούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τις οποίες προσδιορίζει για τα μέσα του τρέχοντος έτους, με πιθανότερο τόπο διεξαγωγής τους τη Νέα Υόρκη. Αυτό που απασχολεί τους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού είναι κατά πόσο θα εκδηλωθεί επαρκής πολιτική βούληση απο τους ηγέτες των δύο πλευρών ώστε να ολοκληρωθούν όσα έχουν κατά νου για την προετοιμασία των απευθείας συνομιλιών. Πληροφορίες απο την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, αναφέρουν οτι ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη ετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία στηρίζεται τόσο στα ψηφίσματα και στις συμφωνίες κορυφής όσο και σε όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν εικοσιτρία χρόνια".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται στην Αθήνα και τη Λευκωσία ο 'αναβληθείς' τον προηγούμενο μήνα πολιτικός διάλογος Ευρωπαϊκής Ενωσης- Κύπρου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί την 24-25 Μάρτη και η ελληνική πλευρά έθεσε χτες επιφύλαξη στην 'κοινή θέση' των '15' για τον πολιτικό διάλογο με όλες τις χώρες της ΚΑ Ευρώπης. Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία επιμένουν στην 'εμπλοκή' των Τουρκοκυπρίων στην επίλυση του Κυπριακού και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ αρνούνται να συμπεριληφθεί η Κύπρος στο διαρθρωμένο πολιτικό διάλογο που διεξάγεται με τις χώρες της ΚΑ Ευρώπης ενόψει της ένταξης".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ένα εικοσιτετράωρο προ της ενάρξεως του Δ' Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Κωστάκης δεξιώνεται στο ξενοδοχείο του Βαρδή Βαρδινογιάννη το 'Μεριντιέν' τους Συνέδρους. Εχει αποστείλει και στους 3.500 Συνέδρους προσκλήσεις και... όσοι πιστοί προσέλθετε. Μπουφετζής των συνέδρων λοιπόν ο Κωστάκης. Η ενέργεια αυτή του Κωστάκη, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αφού το τάισμα των Συνέδρων λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου θυμίζει... κουπόνια εφημερίδων".

    "Την κατάρρευση των μηχανισμών προβλέπει ο Κ. Καραμανλής μιλώντας για την αυριανή μεγάλη μάχη της εκλογής της νέας ηγεσίας της ΝΔ. Σε συνέντευξή του στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ο Κ. Καραμανλής αναφέρεται σε εκείνα τα στοιχεία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα του συνεδρίου. Δηλώνοντας αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, υπογραμμίζει οτι η ΝΔ έχει ανάγκη απο 'δημιουργική ενότητα' και 'προοπτική νίκης'. Παράλληλα εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στα 'ισχυρά αντανακλαστικά επιβίωσης' της παράταξης, τονίζει οτι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό. Καταθέτοντας την αγωνία του για την επόμενη ημέρα του Συνεδρίου, αναφέρει οτι στόχος του είναι 'ένα νέο ξεκίνημα'."

    "Στο συνέδριο δεν επιλέγουμε κομματάρχη, επιλέγουμε πρωθυπουργό". Τη θέση αυτή καταθέτει η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη που παραχωρεί στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, μια ημέρα πριν απο την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ. Υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας Σουφλιά, η κυρία Μπακογιάννη απαντώντας σε εκείνους που λένε οτι έπρεπε να ήταν υποψήφια για την ηγεσία επειδή έβαλε υποψηφιότητα ο Κ. Καραμανλής τόνισε οτι δεν την εκφράζει "η λογική της βεντέτας".

    Σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει οτι "την επόμενη μέρα του Συνεδρίου, όσοι παραγνωρίσουν τη θέληση της βάσης θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτή" και προσθέτει οτι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε δύο κινήσεις: πρώτον να αξιοποιήσει όλο το στελεχικό δυναμικό, ανεξαρτήτως θέσεων και απόψεων και δεύτερο να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα της ΝΔ ώστε η παράταξη να μπορεί να διαχωρίσει σαφώς τη θέση της απο την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ".

    "Τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα κινηθεί την επομένη του Συνεδρίου και εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ περιγράφει ο Γιώργος Σουφλιάς σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Ο Θεσσαλός πολιτικός εμφανίζεται βέβαιος για την επικράτησή του στην αυριανή αναμέτρηση και τονίζει οτι "θα αξιοποιηθούν όλοι και όλοι μαζί θα οδηγήσουμε τη ΝΔ ψηλότερα". Ακόμη καλεί τους συνέδρους "να πράξουν κατά συνείδηση, αφού αναλογιστούν την κρισιμότητα αυτού του συνεδρίου για το μέλλον της παράταξης και του τόπου" και εκφράζει τη βεβαιότητα οτι απο την εκλογική διαδικασία θα αναδειχθεί "εκείνος που δίδει λύσεις στο πρόβλημα της ΝΔ εκείνος που μπορεί να ενώσει το κόμμα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να κυβερνήσει αποτελεσματικά".

    Ο Βύρων Πολύδωρας σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "καταγγέλλει πως οι 'βαρόνοι', οι πολιτικοί 'νονοί' και οι κολαούζοι τους καθώς και τα εξωπολιτικά κέντρα εξουσίας δεν επιθυμούσαν την υποψηφιότητά του. Δηλώνει 'πραγματικά ιδεολόγος και ιεραπόστολος'. Αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά όπου κάποιοι απο τη ΝΔ προσπάθησαν να αποτρέψουν συνέδρους απο το να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητάς του. Σχολιάζει τις υποψηφιότητες των άλλων τριών, λέγοντας πως 'ο κ. Εβερτ δοκιμάσθηκε. Λήξις', ο 'κ. Σουφλιάς τελεί υπο ομηρία Μητσοτάκη' και "ο κ. Καραμανλής πέραν του νεποτισμού αποτελεί κόκκινο πανί για τους βασιλικούς, τους 'χουντικούς' τους μητσοτακικούς και τους αριστερούς".

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ στέλνει "μήνυμα προς τους συνέδρους της ΝΔ οτι αύριο καλούνται να εκλέξουν οχι μόνο τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, αλλά τον αρχηγό της νίκης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνεται της υποψηφιότητας του κ. Κώστα Καραμανλή τονίζοντας οτι "αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο στην καινούργια σελίδα που ανοίγει για την παράταξη".

    [5] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει τη σημασία του διαβήματος διαμαρτυρίας στο οποίο προέβη το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών προς τον Ελληνα πρέσβη στα Τίρανα για την επίσκεψη Κρανιδιώτη στη νότια Αλβανία και τις εκεί συνομιλίες του με εκπροσώπους των εξεγερθέντων. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης δήλωσε χθες πως είχε ενημερώσει προσωπικά τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπ. Φίνο για την επίσκεψή του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους πάνω σε πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "το αίτημα των εξεγερθέντων για πολιτική παρέμβαση της Ελλάδας ώστε να παραιτηθεί ο Μπερίσα το οποίο υπεβλήθη στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, φέρεται ως η αφορμή του διαβήματος του Αλβανού προέδρου προς την ελληνική κυβέρνηση. Διπλωματικοί κύκλοι επιπλέον το αποδίδουν στην περιθωριοποίηση Μπερίσα απο την πολιτική ζωή στην οποία ουσιαστικά τον οδηγεί η κυβέρνηση Φίνο καθώς η συνεννόηση για την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας έγινε με τον Αλβανό πρωθυπουργό".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "τα διαλυτικά φαινόμενα στο εσωτερικό της Αλβανίας τροφοδοτούν τις εθνικιστικές τάσεις σε όλα τα κόμματα και το πρώτο δείγμα της στροφής αυτής ήταν το διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προέβησαν τα Τίρανα για την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη στη Ν. Αλβανία και η ματαίωσης της συνάντησής του στο Αργυρόκαστρο με τον πρωθυπουργό Μ. Φίνο. Καλά ενημερωμένες πηγές τόνιζαν οτι δεν θα αποτελέσει έκπληξη και 'νέα έκρηξη εθνικιστικών φαινομένων' στην Αλβανία. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν αυτή την εξέλιξη και στο γεγονός οτι οι πολιτικές δυνάμεις στη γειτονική χώρα απομονωμένες όπως είναι στα Τίρανα, επιδιώκοντας την πολιτική περιθωριοποίηση των εξεγερμένων του Νότου, ίσως αρχίσουν να ανακαλύπτουν "φανταστικούς εχθρούς και υποκινητές της εξέγερσης".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/03/1997 (ΑΠΕ)

    Τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας κρατικών ομολόγων, η κρίση στην Αλβανία και οι οικονομικές επιπτώσεις καθώς και το σχέδιο του υπ. Οικονομικών για την αναδιοργάνωση των εφοριών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Συναγερμός για τα έσοδα. Προς αναθεώρηση των προβλέψεων του προϋπολογισμού".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φθάνει η ώρα για "πάγωμα" επιτοκίων, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας ομολόγων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καταργούνται 42 εφορίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Θετικός ο ΣΕΒ στις κοινές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια. Επιφυλάξεις για το συντονιστικό όργανο που εξήγγειλε η κ. Β. Παπανδρέου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το Αλβανικό καταλύτης στην εξωτερική πολιτική. Επισκέψεις Σημίτη-Παπανδρέου σε βαλκανικές πρωτεύουσες".

    [7] Δημοπρασία ομολόγων

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "με επιτόκια υψηλότερα από εκείνα που προσδιόρισε αρχικά, διέθεσε τελικώς χθες το Δημόσιο τα νέα ομόλογα, 3ετούς, 5ετούς και 7ετούς διάρκειας, αφού η αγορά τιμολόγησε διαφορετικά τις νέες εκδόσεις και απέσπασε μέσω της δημοπρασίας υψηλότερες αποδόσεις. Η συμμετοχή στη δημοπρασία ήταν πάντως ευρύτατη και υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 975 δισ. δρχ. σε τιμές, πάντως, που, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, ήταν σχετικά χαμηλές αποσκοπώντας σε υψηλές αποδόσεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Thursday, 20 March 1997 - 15:44:00 UTC