Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αλβανία - Ελληνική μειονότητα
  • [3] Αλβανία - Ελλάδα - ΕΕ
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Εξοπλισμοί
  • [7] Πάγκαλος - Ολμπράϊτ
  • [8] Νέα Δημοκρατία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/03/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στην Αλβανία και η ελληνική πρωτοβουλία, η απεργία των καθηγητών, το πόρισμα για το καζίνο του Φλοίσβου και οι προσυνεδριακές διεργασίες στη ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερχεται το Κ9. Χειρότερο απο το Ε9. Νέος γρίφος για τους φορολογούμενους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τάνκς κατά της μειονότητας. Σχέδια για αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

    Η ΑΥΓΗ: Στο τούνελ του τρόμου οδηγεί ο Μπερίσα την Αλβανία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μην τολμήσεις Μπερίσα. Αυστηρή προειδοποίηση Σημίτη: Η Ελλάδα θα προστατεύσει τους Βορειοηπειρώτες.

    ΕΘΝΟΣ: Μπλέκει τους Ελληνες ο Μπερίσα. Προβοκάτσια απο την αλβανική τηλεόραση. Χτύπημα ατάκτων σε χωριά της μειονότητας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Διεκδικούμε την ιστορία μας κύριε Σημίτη. Η απάντησις του ελληνικού λαού στο Σημίτειο "δεν διεκδικούμε τίποτε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μάτια κατασκόπων στο ναύσταθμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιός παίρνει κεφάλι. Σήμερα κάλπες για 1.309 συνέδρους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελληνική πρέσα στον Μπερίσα. Νυχτερινό τηλεφώνημα Σημίτη για πολιτική λύση και μειονότητα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στη δίνη του εμφυλίου η μειονότητα στην Αλβανία. Δραματική τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη-Μπερίσα: σε καθιστώ υπεύθυνο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελληνική παρέμβαση μέσω της ΕΕ ενώ κορυφώνεται η εμφύλια σύρραξη στην Αλβανία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σε κλοιό η μειονότητα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θερμή γραμμή Σημίτη με Μπερίσα-ΕΟΚ για την προστασία της ελληνικής μειονότητας.

    ΝΙΚΗ: Αίμα στην Αλβανία. Στο στόχαστρο η ελληνική μειονότητα. Πυρετός στην Αθήνα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλληλεγγύη στον αλβανικό λαό. Οι ιμπεριαλιστές ζητούν τρόπους νέων επεμβάσεων.

    [2] Αλβανία - Ελληνική μειονότητα

    "Διαστάσεις χιονοστιβάδας για όλα τα Βαλκάνια, παίρνει η αυθόρμητη εξέγερση του αλβανικού νότου εναντίον του καθεστώτος Μπερίσα", υπογραμμίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "το ποτήρι της λαϊκής οργής 'ξεχείλισε' τις τελευταίες μέρες στην Αλβανία, λειτουργώντας σαν ωρολογιακή βόμβα - για την πορεία των εξελίξεων - τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας όσο και στην ευρύτερη Βαλκανική".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η εξέγερση του δοκιμαζόμενου αλβανικού λαού παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ ψάχνουν τρόπους για να διαιωνίσουν την ιμπεριαλιστική καταλήστευση, των τελευταίων χρόνων, της Αλβανίας και να συνεχίσουν το επικίνδυνο 'παιχνίδι' ανταγωνισμού-μοιράσματος σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Σε αυτά τα πλαίσια Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σπεύδουν πίσω απο τα γεγονότα να προτείνουν ή και να επιβάλουν 'λύσεις' στα μέτρα τους".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "σε κατάσταση πολιορκίας απο φάλαγγες τεθωρακισμένων βρίσκονται απο χθες η Αυλώνα και οι Αγιοι Σαράντα, τα δύο μεγαλύτερα κέντρα όπου οι εξεγερμένοι πολίτες της Αλβανίας συνεχίζουν να αψηφούν το στρατιωτικό νόμο του καθεστώτος Μπερίσα. Οδοφράγματα έχουν στηθεί στις εισόδους των πόλεων απο τους κατοίκους ενώ και χθες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Μπερίσα. Η απειλή μεγάλης αιματοχυσίας είναι διαρκής και η γειτονική χώρα έχει 'εισέλθει' σε ένα τούνελ τρόμου, απο το οποίο δεν φαίνεται να είναι εύκολη η διέξοδος, όσο τουλάχιστον η διεθνής παρέμβαση δεν αποκτά ουσιαστικό και αποτελεσματικό χαρακτήρα".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "όλα τα χαρακτηριστικά ενός εμφύλιου πολέμου έχει λάβει, πλέον η αιματοχυσία στην Αλβανία. Απομένει μόνο η επίσημη 'κήρυξη' για να χαρακτηριστούν 'εμπόλεμες ζώνες' πόλεις όπως η Αυλώνα, οι Αγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "η φωτιά που άναψε στην Αλβανία για μια ακόμα φορά απειλεί να 'κάψει' την ελληνική μειονότητα αλλά και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Εως τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες γύρω απο τους Αγίους Σαράντα. Η Αλβανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου την ώρα που κύκλοι του καθεστώτος Μπερίσα προσπαθούν να εμπλέξουν την ελληνική μειονότητα να την καταστήσουν υπεύθυνη για την κρίση και να την κάνουν εξιλαστήριο θύμα".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ο Αλβανός πρόεδρος ενεργοποιεί χρησιμοποιώντας πλέον ανοιχτά την προβοκάτσια, το διαχωρισμό της χώρας σε Βορρά και Νότο. Εκμεταλλεύεται τους φυλετικούς, πολιτικούς και οικονομικούς χαρακτηρισμούς και ετοιμάζει το αιματοκύλισμα του χριστιανικού ελληνικού νότου που είναι προπύργιο των σοσιαλιστών. Μετά τις ξεδιάντροπες δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα για "εξωτερικούς παράγοντες του Νότου που υποκινούν τις ταραχές" το σχέδιο ξεδιπλώθηκε σε τρία επίπεδα: άτακτοι επέδραμαν σε δύο μειονοτικά χωριά (Βρυσερά και Γεωργουτσάτες) και επιδόθηκαν σε λεηλασίες και καταστροφές τρομοκρατώντας τους Ελληνες κατοίκους τους. Η κρατική τηλεόραση της Αλβανίας προχώρησε σε εμπρηστικό ρεπορτάζ απο τα γεγονότα στο Νότο και την κατάληψη του ναυστάθμου των Αγίων Σαράντα με την προβοκατόρικη υπόμνηση: "προσέξτε, μιλούν ελληνικά". Κυκλοφόρησαν χθες προκηρύξεις του αποκαλούμενου "Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Νότου" που καλεί "την ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει το λαό του νότου για ελευθερία" και κηρύσσει τον πόλεμο στο καθεστώς Μπερίσα".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, στο χωριό Γκάστα, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα απο το Αργυρόκαστρο και έχει ισχυρή ελληνική μειονότητα απο τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ γίνονταν σφοδρές συγκρούσεις στρατιωτών με ένοπλους πολίτες, με απροσδιόριστο αριθμό νεκρών. Στην Αυλώνα έφθασε αργά το απόγευμα μονάδα καταδρομών του αλβανικού στρατού και τμήμα της Σχολής Μαθητείας της Αστυνομίας, χωρίς όμως να εμπλακούν σε συγκρούσεις. Στους Αγίους Σαράντα δύο - τρεις ουλαμοί αρμάτων έκαναν περιπολίες γύρω απο την πόλη - χωρίς πάλι να παρέμβουν δυναμικά. Οι ανεπιβεβαίωτες αυτές πληροφορίες έκαναν λόγο για απροσδιόριστο αριθμό νεκρών και στην περιοχή των Αγίων Σαράντα. Τρία τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκοταν απο το πρωί στο Αργυρόκαστρο. Η πιο δραματική πάντως πληροφορία που έφθασε στις ελληνικές αρχές, προκαλώντας συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση, αφορούσε βομβαρδισμό απο ελικόπτερο στην περιοχή του Δέλβινου. Σύμφωνα με την πληροφορία αυτή, ελικόπτερο του αλβανικού στρατού πέταξε χαμηλά πάνω απο το χωριό αυτό, όπου ζουν πολλοί Ελληνες μειονοτικοί και μέλη του πληρώματος του έριχναν βομβίδια με τα χέρια κατά των διαδηλωτών".

    "Πληροφορίες που έχουν περιέλθει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και επικαλείται ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρουν οτι το καθεστώς Μπερίσα έχει εξοπλίσει στον Αυλώνα Τσάμηδες και φανατικούς μουσουλμάνους για να δράσουν κατά της ελληνικής μειονότητας. Αν και οι συγκεκριμένες εξοπλισμένες ομάδες δεν είναι πολυάριθμες η παρουσία και η πιθανή δράση τους είναι εξαιρετικά ανησυχητικές επειδή εκτιμάται οτι θα είναι τα όργανα της προβοκάτσιας κατά των Βορειοηπειρωτών. Ταυτόχρονα, διπλωματικές πηγές στα Τίρανα αναφέρουν οτι έχει παρατηρηθεί και στρατολόγηση μισθοφόρων απο το Κόσοβο".

    [3] Αλβανία - Ελλάδα - ΕΕ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας για τη ΝΑ Ευρώπη και αύριο κατόπιν προτάσεως της Ιταλίας και της Ελλάδας, η Πολιτική Επιτροπή της ΕΕ. Αύριο επίσης αναμένεται στην Αθήνα ερχόμενος απο τη Ρώμη ο Ολλανδός υπουργός των Εξωτερικών και προεδρεύων της ΕΕ Χάνς Βάν Μίρλο ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Τίρανα. Οι εξελίξεις στην Αλβανία θα απασχολήσουν σήμερα το απόγευμα και την Ε. Επιτροπή ύστερα απο σχετική πρόταση του Ελληνα επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος και θα εισηγηθεί την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών και με ηγέτες των κοινοτικών μας εταίρων, ώστε να συντονισθεί η παρέμβαση της ΕΕ στην Αλβανία σε αρμονία με την ελληνική θέση οτι το ζήτημα δεν είναι διμερές, αλλά απασχολεί συνολικώς την Κοινότητα. Η ελληνική προσπάθεια εναρμονίζεται και με ιταλικές πρωτοβουλίες, ενώ σε επαφή με την Αθήνα και τη Ρώμη ευρίσκεται και η Ουάσιγκτον που ανησυχεί μήπως ο Αλβανός πρόεδρος οδηγήσει με τους ανελαστικούς χειρισμούς του τη χώρα σε εμφύλια σύρραξη. Αμέσως συνδεόμενη με τους φόβους προβοκάτσιας κατά της ελληνικής μειονότητας υπήρξε η απόφαση που έλαβε αργά το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση να θέσει σε ετοιμότητα όλες τις δυνάμεις στην αλβανοελληνική μεθόριο και να ενισχύσει την Ογδόη Μεραρχία. Υπο το πνεύμα αυτό, προφανώς, διεξήχθη και η συνομιλία των κ. Σημίτη και Μπερίσα κατά την οποία ο Αλβανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό οτι δεν αποδίδει ευθύνες στους Ελληνες της Αλβανίας για τα δραματικά γεγονότα που συγκλονίζουν τη γειτονική μας χώρα".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "ο αλβανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό οτι το πρόβλημα δεν είναι ειδικά της μειονότητας αλλά είναι συνολικό και οτι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για 'ειρηνική' διευθέτηση της κρίσης". Ο κ. Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γερμανό καγκελάριο Χ. Κόλ, τον Αυστριακό Φρ. Βρανίτσκι και τον πρόεδρο της ΕΕ Ζάκ Σαντέρ. Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογό του κ. Σουλάλι στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "χθες το βράδυ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης κάλεσε τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα Χ. Τσαμπέι και του επέδωσε υπόμνημα της ελληνικής κυβέρνησης με το οποίο καλείται το καθεστώς Μπερίσα να λάβει αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και των περιουσιών των Ελλήνων μειονοτικών. Παράλληλα του επέστησε την προσοχή για τα όσα αναπόδεικτα μετέδωσε η αλβανική κρατική τηλεόραση περί ανάμειξης Ελλήνων μειονοτικών στις γενικευμένες αναταραχές στη νότια Αλβανία".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "η Αθήνα αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα για την εκτόνωση της κρίσης μέσω της δημιουργίας πολυκομματικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "την κατάσταση στην Αλβανία θα θέσει επίσης σήμερα στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος. Την αποστολή στην Αλβανία ειδικής επιτροπής της ΕΕ προσανατολίζεται να ζητήσει η Αθήνα, ύστερα απο πρόταση της κ. Βάσως Παπανδρέου χθες στο ΚΥΣΕΑ. Η επιτροπή αυτή που θα αποτελούν εκπρόσωποι της τρόικα, της Ελλάδας και της Αλβανίας, θα εγκατασταθεί στα Τίρανα για να ενημερώνει εγκύρως την ΕΕ. Την ελληνική θέση αναμένεται να αναπτύξει αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στον πρόεδρο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Βάν Μίρλο που επισκέπτεται την Αθήνα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αποφασισμένος να προστατεύσει με κάθε τρόπο την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος απηύθυνε χθες αυστηρή προειδοποίηση προς τον Σαλί Μπερίσα. Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα απ'την απόπειρα του καθεστώτος Μπερίσα να εμπλέξει την ελληνική μειονότητα σε επικίνδυνες προβοκάτσιες με στόχο να μεταθέσει την κρίση και να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Πάντως, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Αλβανία να ξεπεράσει την κρίση".

    "Η κίνηση αυτή, προσθέτει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, της ελληνικής πλευράς έχει δύο σαφείς στόχους: την όσο το δυνατόν ταχύτερη και αναίμακτη επιστροφή στην πολιτική ομαλότητα της γειτονικής χώρας. Την προστασία της ελληνικής μειονότητα απο εξτρεμιστικά στοιχεία αλλά και απο κινήσεις 'αντιποίνων' προς αυτήν. Με τη χθεσινή κίνηση της κυβέρνησης, η Ελλάδα έρχεται στο προσκήνιο, των εξελίξεων παίζοντας το 'φυσικό ρόλο της'. Το μόνο που μένει είναι η εντολή για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη φυγάδευση μέρους ή ακόμα και όλων των Ελλήνων που ζουν σήμερα δραματικές στιγμές στην Αλβανία. Το θέμα απασχόλησε και το χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ενώ η Μόσχα έχει υποβάλει δική της πρόταση αναφορικά με το θέμα της πολυεθνικής δύναμης που θα σταθμεύει στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού, η Ουάσιγκτον πληροφόρησε την κυπριακή κυβέρνηση οτι η απο πολλού αναμενόμενη πρωτοβουλία της στο Κυπριακό θα εκδηλωθεί οριστικά στο τέλος Απριλίου. Πως όμως θα εκδηλωθεί η αμερικανική πρωτοβουλία και ποιους τομείς θα καλύπτει, τίποτε δεν ανακοινώνεται απο αμερικανικής πλευράς. Η Λευκωσία είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι στην πρωτοβουλία, καθώς και στην κίνηση των Αγγλων, γιατί ούτε το Λονδίνο ούτε η Ουάσιγκτον έδωσαν στην κυπριακή κυβέρνηση ενδείξεις οτι διαφοροποιούν τις γνωστές θέσεις και απόψεις τους για το Κυπριακό και οτι οι δύο κυβερνήσεις είναι διατεθειμένος να ασκήσουν πιέσεις ή έστω να προβούν σε υποδείξεις προς την Αγκυρα οτι θα πρέπει να μεταβάλει στάση και νοοτροπία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "οι Αττίλες κακοποιούν ηλικιωμένους εγκλωβισμένους σε μια προσπάθεια να τους εξαναγκάσουν να φύγουν απο τα σπίτια τους και να τα εποικίσουν. Η νέα καταγγελία που έφθασε τις τελευταίες ημέρες στις ελεύθερες περιοχές αφορά την Κατερίνα Νικόλα Στρόγγολου 70 χρόνων απο το Ριζοκάρπασσο την οποία αποπειράθηκαν να σκοτώσουν".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "σιωπηλά", η Αγκυρα συμμορφώθηκε προς τους όρους της απόφασης του συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ" η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ έστειλε επιστολή στον Ολλανδό ομόλογό της Χανς βαν Μίρλο με την οποία δίδει εγγυήσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Στην επιστολή της κ. Τσιλέρ, τονίζεται πως η Τουρκία δεν έχει βλέψεις επί των εδαφών της Ελλάδας με τη χρήση βίας και ότι σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων της. Στην επιστολή επισημαίνει ακόμη ότι η Αγκυρα, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, είναι ανοιχτή σε λύσεις με τρίτες πλευρές συμπεριλαμβανομένης και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χάγης. Η εφημερίδα σχολιάζει την επιστολή ως "υποχώρηση της Τουρκίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "οι στρατοκράτες της Αγκυρας συνεχίζουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο. Χθες, λίγο πριν απο τις 10 το πρωί ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέρασαν ανατολικά της Ρόδου, πέταξαν πάνω απο τη Ρω παραβιάζοντας το FIR Αθηνών. Αναχαιτίστηκαν απο ελληνικά Μιράζ 2000 και πάνω απο τη Ρόδο σημειώθηκαν αερομαχίες που έγιναν 'αντιληπτές' απο κατοίκους του νησιού εξαιτίας του εκκωφαντικού θορύβου. Ακόμα ένα ζεύγος απο τουρκικά F4 και RF4 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "μη αποδεκτή" χαρακτήρισε την αίτηση της Τουρκίας να περιληφθεί στις χώρες που θα ενταχθούν κατά προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς διαμηνύοντας μ'αυτή την έκφραση την ομόφωνη αντίθεση όλων των Ευρωπαίων ηγετών του ΕΛΚ σε οποιαδήποτε σκέψη εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ. Στη χθεσινή σύνοδο του κόμματος στις Βρυξέλες συμμετείχαν έξι πρωθυπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Χέλμουτ Κόλ, ο Ρομάνο Πρόντι και ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ".

    [6] Εξοπλισμοί

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "τη μεγάλη "στροφή" στους εξοπλισμούς ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει την "ποιοτική υπεροχή" έναντι της Τουρκίας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός πιστοποίησε μ'αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον που δείχνει η χώρα μας για την αγορά αμυντικών οπλικών συστημάτων απο τη Ρωσία (S-300, αεροσκάφη Σουκχόι, τάνκς T80U) τη Γαλλία (Μιράζ) και Ν. Αφρική (συμπαραγωγή ελικοπτέρων ROOIWALK)".

    [7] Πάγκαλος - Ολμπράϊτ

    "Στην εξεύρεση τρόπων που θα άρουν τη σημερινή στασιμότητα στο Κυπριακό και την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στην ανάλυση των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στην Αλβανία, θα επικεντρωθεί η ημίωρη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράϊτ αύριο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ", γράφει η ΕΞΟΥΣΙΑ.

    [8] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "στη σημερινή διαδικασία εκλογής των 1.300 διευρυμένων συνέδρων, οι οποίοι και θα καθορίσουν τους συσχετισμούς στο παιχνίδι για την ηγεσία της ΝΔ έχουν ρίξει όλο το βάρος τους οι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος".

    "Φόβοι για οργανωμένο σχέδιο νοθείας στο Συνέδριο, απο τους γνωστούς μηχανισμούς της Ρηγίλλης έφερε στην επιφάνεια χθες το βράδυ, ο έλεγχος απο την πλευρά μελών της Οργανωτικής Επιτροπής, της σημερινής διαδικασίας εκλογής των 1.309 συνέδρων", υποστηρίζει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Wednesday, 5 March 1997 - 15:46:08 UTC