Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Η κατάσταση στην Αλβανία
  • [3] Η πορεία της Οικονομίας
  • [4] Δήλωση Ε9
  • [5] Διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία
  • [6] Απεργία καθηγητών
  • [7] Ελληνοτουρκικά
  • [8] Κύπρος - Ευρωπαϊκή Ενωση
  • [9] Συνέντευξη Πάγκαλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/03/1997 (ΑΠΕ)

    Η κατάσταση στην Αλβανία, η προσυνεδριακή διάσκεψη της ΝΔ, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των καταπατήσεων και η συνεχιζόμενη απεργία των καθηγητών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο... βήμα τα διαπλεκόμενα! Χουλιγκανισμός κατά του Κώστα Καραμανλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φωτιά στα σύνορά μας. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αλβανία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρόμος απο εισβολή των Αλβανών.

    ΕΘΝΟΣ: Γιατί ανησυχεί η Αθήνα. Κόλαση η Αλβανία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χθες και προχθές στη Θεσσαλονίκη ο Κωστάκης... τηγάνισε παγωτό και δεν έλιωσε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μετακινήσεις στρατού στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρήξη Καραμανλή - Λαμπράκη. Σκληρή απάντηση Βαρβιτσιώτη στην επίθεση του "Βήματος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πείνα, οργή, χάος. Η Αλβανία αγκαλιά με τον εμφύλιο - Η Ευρώπη σπεύδει ανήσυχη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Με αιματοκύλισμα απειλεί ο Μπερίσα. Επιστρέφει ο Φάτος Νάνο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θηλιά σε όλα τα ακίνητα, δηλώνει στα "Νέα" ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς.

    ΝΙΚΗ: Η εξέγερση "καίει" τον Μπερίσα. Στο χείλος του εμφυλίου η Αλβανία.

    [2] Η κατάσταση στην Αλβανία

    Την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Αλβανία εκφράζουν η κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα, γράφουν οι εφημερίδες. Με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε ως αρνητικές τις εξελίξεις και τόνισε οτι χρειάζεται ψυχραιμία απο την ελληνική πλευρά. Ηδη η κυβέρνηση ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της αρμόδιας για τα Βαλκάνια ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να εκτιμήσει και να επεξεργαστεί μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "οι διαστάσεις που έχει πάρει η εξέγερση στην Αλβανία προκαλεί ανησυχίες στην ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα φοβάται για εμπλοκή του ελληνικού στοιχείου στις ταραχές που θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για πογκρόμ, εξαναγκασμό του ελληνισμού να εγκαταλείψει τις πατρογονικές εστίες, την πρόκληση προβοκάτσιας απο ακραία εθνικιστικά στοιχεία και την επέκταση της αναταραχής στο Κοσσυφοπέδιο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες ισχυρίζονται οτι οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών της Ηπείρου ανησυχούν ιδιαίτερα για τους αλβανούς κακοποιούς που δραπέτευσαν απο τις φυλακές και οι οποίοι θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να περάσουν τα σύνορα και να φθάσουν στην Ελλάδα και οτι σε ετοιμότητα βρίσκονται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι μονάδες της 8ης Μεραρχίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι η Αλβανία βρίσκεται αγκαλιά με τον εμφύλιο, ενώ η ΕΞΟΥΣΙΑ και τα ΝΕΑ προσθέτουν πως η Αθήνα αναγκάζεται πλέον να αναπροσαρμόσει τη στάση της απέναντι στην Αλβανία και είναι σχεδόν βέβαιο οτι ματαιώνει την επίσκεψη Μπερίσα ενώ ζητά τη σύγκληση του συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η έκρυθμη κατάσταση.

    [3] Η πορεία της Οικονομίας

    Τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία πραγματοποιεί απο το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπου σε ομιλίες του και επαφές με κοινωνικούς φορείς αναπτύσσει την κυβερνητική πολιτική για την οικονομία και τις προτεραιότητες για ανάπτυξη των περιοχών, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι την πεποίθησή του η οποία συνιστά αδήριτη την ανάγκη για συνέχιση της ήδη ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του επανέλαβε χθες απο το Βόλο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση προς δεν είναι διατεθειμένος "να ρίξει τη χώρα έξω" όπως είχε επισημάνει στους εκπροσώπους της πανθεσσαλικής επιτροπής που τον είχαν επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε οτι "η κυβέρνηση δεν μπορεί να θυσιάσει τα εθνικά της συμφέροντα για να κερδίσει την πολιτική της ησυχία απέναντι σε αυτούς που δεν θέλουν να προχωρήσει η χώρα, προσθέτει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, τα εθνικά θέματα και η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης επιχείρησε να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός με την περιοδεία του στη Θεσσαλία τονίζοντας οτι "αγάπη στην πατρίδα και πατριωτισμός είναι σήμερα ο εκσυγχρονισμός της χώρας".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ οι επισκέψεις του πρωθυπουργού συνοδεύτηκαν με επεισόδια και εν χορώ αποδοκιμασίες.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι με συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και... αντισυγκέντρωση των αγροτών του ΚΚΕ και απεργών καθηγητών υποδέχθηκε το βράδυ χθες η Καρδίτσα τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο πρωθυπουργός μίλησε με σκληρά λόγια για την ωμή πραγματικότητα που υποχρεώνει σε εναρμονισμό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ο οποίος εξερράγη με την τακτική του ΚΚΕ και οτι σημειώθηκε διχασμός χθες το βράδυ στην Καρδίτσα και ανοιχτή σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ που οργάνωσαν δύο συγκεντρώσεις οι οποίες εξελίχθηκαν σε "πόλεμο συνθημάτων".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει σαφές μήνυμα προς όλους όσους σχεδιάζουν να θέσουν στην κυβέρνηση οικονομικά αιτήματα ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους οτι δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση σε τέτοιου είδους πιέσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι στόχος της κυβέρνησης οπως δήλωσε ο κ. Σημίτης είναι η μείωση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και όχι η αλβανοποίηση της χώρας.

    [4] Δήλωση Ε9

    ΤΑ ΝΕΑ, σύμφωνα με συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρύ γράφουν οτι θηλιά για όλα τα ακίνητα ετοιμάζει το υπουργείο με το Ε9 ώστε να εντοπιστούν η φοροδιαφυγή και οι καταπατήσεις. Με βάση τα στοιχεία του Ε9 θα γίνουν διασταυρώσεις για ενοίκια ακόμα ιδιοκατοίκηση, καταπατήσεις κλπ και ο υφυπουργός αποδίδει τις δυσκολίες στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

    [5] Διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία

    Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη η προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας όπου οι υποψήφιοι για την αρχηγία Μιλτιάδης Εβερτ, Γιώργος Σουφλιάς, Κώστας Καραμανλής και Βύρων Πολύδωρας παρουσίασαν τις πολιτικές τους πλατφόρμες, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι οι ισορροπίες τρόμου που διαμορφώνονται στη Νέα Δημοκρατία αναγκάζουν τις αντίπαλες φατρίες να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιρροές τους ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου που θα αναδείξει το νέο αρχηγό του κόμματος.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, σε συνάντηση των υποψηφίων για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι πιθανόν να οδηγήσει η χθεσινή συζήτηση για το πρόγραμμα και το καταστατικό του κόμματος στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι στη διάρκεια των διήμερων συζητήσεων έντονη ήταν η ανάγκη διατήρησης της ενότητας μιας παράταξης που όπως τόνισαν οι υποψήφιοι περνά βαθιά κρίση με απρόβλεπτες εξελίξεις.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι μάχη παρασκηνίου δόθηκε στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης και οτι οι "τρεις" θα συζητήσουν με τον Εβερτ συνθετική πρόταση για το καταστατικό.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ θεωρεί οτι αναδείχθηκε νικητής στα σημεία ο κ. Εβερτ κατά την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη.

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, σε δημοσκόπηση της εταιρίας ICAP που έγινε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 56,5% των νεοδημοκρατών θέλει ένα γενικό άνοιγμα στους 40άρηδες. Κατά την ίδια δημοσκόπηση σε δημοφιλέστερο - μεταξύ των νεοδημοκρατών - διεκδικητή της εξουσίας αναδεικνύεται ο Κώστας Καραμανλής και δημοφιλέστερος στο σύνολο της κοινής γνώμης ο Γιώργος Σουφλιάς. Στην ίδια δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες απάντησαν "Ναι" στις υποψηφιότητες Ντόρας Μπακογιάννη και Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η συνδιάσκεψη ήταν δύο 24ωρα με ανίερες συμμαχίες, απίστευτες συνευρέσεις, έντονες ζυμώσεις και πλήρης λειτουργία των μηχανισμών πίσω απο τις κάμερες.

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ, η συνδιάσκεψη ήταν μάχη εντυπώσεων χωρίς νικητή. Υπήρξε προβάδισμα Καραμανλή... λόγω έδρας, αρχηγική εμφάνιση Σουφλιά, ενώ ο Εβερτ αναδείχθηκε σε μάστερ τακτικής ενώ δεινός ρήτωρ απεδείχθη ο Βύρων Πολύδωρας.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι δεν βγήκε "καπνός" απο την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη καθώς κανείς δεν πήρε προβάδισμα.

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι οι υποψήφιοι πρόεδροι αντάλλαξαν πυρά αλλά συμφώνησαν να τα πουν εκ του σύνεγγυς για να ορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού προς και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

    [6] Απεργία καθηγητών

    Για έβδομη κατά σειρά εβδομάδα συνεχίζεται η απεργία των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων οι οποίοι ζητούν νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι άμεσος είναι ο κίνδυνος να χαθεί το φετινό σχολικό έτος, εάν δεν βρεθεί λύση για να επιστρέψουν στα σχολεία οι καθηγητές.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η κυβέρνηση έδωσε "γραμμή" στους κομματικούς καθηγητές να "σπάσουν" την απεργία.

    [7] Ελληνοτουρκικά

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα απέστειλε το Σάββατο απο τη Λάρισα, έδρα της πρώτης στρατιάς ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τονίζοντας οτι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή του ελληνικού εδάφους. Μιλώντας σε ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς ο πρόεδρος της κυβερνήσεως χαρακτήρισε την Τουρκία τη μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Λάρισα δήλωσε "να καταφύγει στη Χάγη η Τουρκία αν θεωρεί οτι υπάρχουν διαφορές στο Αιγαίο".

    [8] Κύπρος - Ευρωπαϊκή Ενωση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι τέθηκαν όροι της ΕΕ στον Ντενκτάς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στις Βρυξέλλες καταρτίζεται νέα φόρμουλα αναφορικά με το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα απο τη στάση Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας. Ο Βάν ντεν Μπρούκ ζητά τη συμβολή του Ντενκτάς για πρόοδο στο Κυπριακό προκειμένου να συμμετέχουν Τουρκοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [9] Συνέντευξη Πάγκαλου

    Σύμφωνα με συνέντευξη στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τονίζει οτι η διεθνής κοινότητα -και ιδιαίτερα η Δύση- συμπεριφέρεται στην Τουρκία σαν σε "κακομαθημένο παιδί", η οποία ατακτεί, παρανομεί, ασκεί βία και δεν τιμωρείται, αντίθετα με ο,τι συνέβη με το Ιράκ που τιμωρήθηκε σκληρά για την εισβολή στο Κουβέιτ, ή με την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας οπου η Σερβία επίσης τιμωρήθηκε σκληρά γιατί δεν σεβάστηκε τα σύνορα της Βοσνίας. Η Δύση, συνεχίζει ο κ. Πάγκαλος, έχει ισχυρά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή στο κέντρο της οποίας η Τουρκία παίζει σημαντικό στρατηγικό ρόλο. Κυριότερο απο τα συμφέροντα αυτά είναι η εκμετάλλευση και σταθεροποίηση των περιοχών όπου υπάρχουν κοιτάσματα και αγωγοί πετρελαίου, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος στην κυριαρχία του κόμματος του Ερμπακάν ο κ. Πάγκαλος επισημαίνει οτι δημιουργείται εξ αυτής αστάθεια και αντίδραση του κεμαλικού κατεστημένου. Οι απόπειρες που κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός να δημιουργήσει μηχανισμούς ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πιθανόν να οδηγήσουν, πολύ σύντομα, σε άμεση ή έμμεση παρέμβαση του στρατού. Αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε οτι είναι δικαίωμα κάθε κυβέρνησης μιας ανεξάρτητης χώρας να επιλέγει τα μέσα αμύνης της και κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στην κυπριακή κυβέρνηση τη συμπεριφορά της. Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας ο κ. Πάγκαλος τονίζει οτι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με αποτελεσματικότητα, σύνεση και ψυχραιμία να βρει ειρηνική απάντηση στα προβλήματα που η Τουρκία εγείρει συνεχώς εις βάρος μας. Η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με την εφαρμογή των συνθηκών, τονίζει ο κ. Πάγκαλος προσθέτοντας οτι αν υπάρχουν διαφωνίες περί την ερμηνεία των συνθηκών, πρέπει οι ερμηνείες να διαπιστωθούν ρητά, να καθορισθούν απερίφραστα και να υπαχθούν σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δικαιοδοτικό όργανο όπως το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Monday, 3 March 1997 - 15:30:46 UTC