Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΕ - Βαλκάνια
  • [3] ΕΕ - Κύπρος
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [7] Ελλάδα - Αλβανία
  • [8] Συνέντευξη Αρσένη
  • [9] Νέα Δημοκρατία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η συνέχιση της απεργίας των καθηγητών, οι εσωκομματικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία, το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Βαλκάνια-Κύπρο και η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πυρετός στη ΝΔ. Ολο το συγκλονιστικό παρασκήνιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ολες οι εξελίξεις στη ΝΔ. Τα σχέδια Εβερτ-Σουφλιά και Καραμανλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Μιμή στο καρτέλ της κόκας.

    ΕΘΝΟΣ: Οι πρώτοι τυχεροί μαθητές. Χωρίς εξετάσεις στα πανεπιστήμια όσοι θα μπουν φέτος στα Λύκεια. Συνέντευξη Αρσένη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Υποψήφιος θα είναι ο Κωστάκης ενώ ο Εβερτ ανακοινώνει εντός των ημερών την υποψηφιότητα του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πόλεμος στρατηγών και υπουργείου Εξωτερικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νεκρό κλινικά το ΠΑΣΟΚ. Επανίδρυση του κόμματος ζητά ο Λαλιώτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δύο αγκάθια για τη λύση της απεργίας των εκπαιδευτικών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αίσχος. 'Λογιστικές' διαφωνίες καταστρέφουν την Παιδεία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τι ζητάμε να γυρίσουμε στα σχολεία. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ μιλάει στα "Νέα".

    ΝΙΚΗ: Κληρώνει για "δύο" στη ΝΔ. Εβδομάδα αποφάσεων για Εβερτ-Κωστάκη.

    [2] ΕΕ - Βαλκάνια

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομική στήριξη των χειμαζόμενων βαλκανικών κρατών εκθέτει σήμερα η Αθήνα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την ελληνική πρωτοβουλία για μια βαλκανική διάσκεψη τον ερχόμενο Μάρτιο στην Αθήνα, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των "15" των χωρών της Βαλκανικής και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στόχος της διάσκεψης θα είναι να αντιμετωπιστεί η κρίση που διέρχονται ορισμένες χώρες της περιοχής, κυρίως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία".

    [3] ΕΕ - Κύπρος

    "Στο σημερινό συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ θα συζητηθεί και το κείμενο για την ένταξη της Κύπρου στο οποίο, όπως σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, η Αθήνα απειλεί να ασκήσει βέτο εάν δεν διαγραφεί φράση που δίνει λόγο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Μεγαλονήσου και στους Τουρκοκύπριους. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει 'γενική επιφύλαξη' για το κείμενο, ενώ έχει προειδοποιήσει οτι η επαναφορά απο το 'παράθυρο' της επίλυσης του Κυπριακού πριν απο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα οδηγήσει σε 'πάγωμα' της διεύρυνσης της Ενωσης".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "στο σχέδιο κοινής δήλωσης των "15" η οποία θα παρουσιαστεί στην κυπριακή αντιπροσωπεία στην αυριανή σύνοδο του Συμβουλίου σύνδεσης της ΕΕ με την Κύπρο, εκφράζεται η ευχή να εμπλακούν και οι τουρκοκύπριοι στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου. Η Αθήνα θεωρεί οτι χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να προβλεφθεί συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων άλλως παραβιάζεται η Συμφωνία της 6ης Μαρτίου 1995. Περί εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων επιμένουν οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, οι οποίοι θεωρούν οτι με αυτόν τον τρόπο θα ευαισθητοποιηθεί η άλλη κοινότητα για λύση του Κυπριακού".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "σε αδιέξοδο το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε αναβολή του προγραμματισμένου για αύριο Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου, οδηγεί το κείμενο της ολλανδικής προεδρίας για το διαρθρωμένο διάλογο Κύπρου-ΕΕ επί του οποίου η Αθήνα έχει διατυπώσει "γενική επιφύλαξη".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις της Αγκυρας περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Ο αντιναύαρχος του τουρκικού ναυτικού και μέλος του Γενικού Επιτελείου Μουσταφά Οσμπέϊ σε ομιλία του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε Αμερικανούς αξιωματούχους στην περιοχή, υποστήριξε οτι στο Αιγαίο υπάρχουν γκρίζες ζώνες με πολλές βραχονησίδες, των οποίων η κυριότητα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση της Ελλάδας για εναέριο χώρο 10 μιλίων και υποστήριξε οτι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταβάλει το Αιγαίο σε 'ελληνική λίμνη' για να προσθέσει πως αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό απο την Αγκυρα".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου που θα μετάσχει στη σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ θα υπενθυμίζει στους εταίρους οτι η Ελλάδα δεν εμποδίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας (αντιθέτως προτείνει τη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης). Ωστόσο, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός θα τονίσει οτι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την περαιτέρω προσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας, εάν η Αγκυρα δεν δεσμευθεί οτι δεν τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις προς την Αθήνα και δεν συμφωνήσει στην παραπομπή στη Χάγη του ζητήματος με τα Ιμια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "προπύργιο της Δύσης χαρακτήρισε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ την Τουρκία σε τουρκοαμερικανικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον προς τιμήν του. Ο κ. Χόλμπρουκ δεν υπογραμμίζει οτι δεν δικαιολογείται η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ τόνισε οτι με την επέμβαση των ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης στις βραχονησίδες "Καρντάκ-Ιμια" αποφεύχθηκε η κλιμάκωση της έντασης και η στρατιωτική σύγκρουση. Ο κ. Χόλμπρουκ παρομοίασε τον ρόλο και τη σημασία της Τουρκίας με τον ρόλο της Γερμανίας στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου".

    [5] Κυπριακό

    "Κανένας δεν θα σταματήσει τους "Γκρίζους Λύκους" να μπουν στην Αμμόχωστο, στις 2 Μαρτίου, και να γράψουν με σπρέι το ονόματος σε όποιο σπίτι (Ελληνοκυπρίου) τους αρέσει, που έτσι, θα γίνει δικό του! Με αυτά τα λόγια ο Μεχμέτ Ασλάν, ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης που υποθάλπει το καθεστώς Ντενκτάς, ανακοίνωσε κυνικά, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, το σχέδιο εποικισμού της Αμμοχώστου κατά την πορεία των "Γκρίζων Λύκων" (την ερχόμενη Κυριακή) προς την ακατοίκητη πόλη. Πλήρη υποστήριξη στην πορεία αυτή, δήλωσε και ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν, "υπουργός Γεωργίας " της ψευδοκυβέρνησης Ντενκτάς".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "με την ενεργοποίηση μηχανισμών που παράγουν τη μία προβοκάτσια μετά την άλλη, απαντά ο "Αττίλας" στα κατεχόμενα σε κάθε νέα εξέλιξη του Κυπριακού, ιδιαίτερα όταν αυτή εμφανίζει θετικές προοπτικές. Την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη στα κατεχόμενα, οδηγώντας το αυτοκίνητό του ο νεαρός Κύπριος Σάββας Σιδερένου, 23 ετών, γιατί χάνοντας τον προσανατολισμό του, βρέθηκε στον τομέα της Αχνας που κατέχει ο "Αττίλας". Παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν απο τις κυπριακές αρχές και τον ΟΗΕ, η απελευθέρωση του άτυχου νεαρού δεν επιτεύχθηκε".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εκτιμά οτι ο Μάιος θα είναι ο μήνας των εξελίξεων για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε εξάλλου οτι η κα Ολμπράϊτ σε κάθε σταθμό που έκανε κατά την περιοδεία της στην Ευρώπη περιλαμβανομένης και της Μόσχας συζήτησε και το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ιδιαίτερα την σημασία της συζητήσεως του Κυπριακού στη Ρωσία ένα απο τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο εξουσιοδοτεί τον Γενικό Γραμματέα".

    "Ωστόσο, ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία δήλωσε, σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ότι "η εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί απο τις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο". Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται οτι οι Αμερικανοί προβληματίζονται ακόμη για το πως και πότε θα παρέμβουν και δεν είναι βέβαιο κατά πόσο η πρωτοβουλία τους θα εκδηλωθεί την άνοιξη. Ο Ρώσος πρέσβης Γκιόργκι Μουράτσεφ είπε οτι η χώρα του συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε οτι με πρωτοβουλία της Μόσχας τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνέλθουν στα μέσα Μαρτίου για να ασχοληθούν αποκλειστικά με το Κυπριακό. Ερχεται μεθαύριο στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και τον Ραούφ Ντεντκάς ο κοινοτικός επίτροπος Χάνς βαν ντε Μπρούκ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κάνει λόγο για "υπόγειες μεθοδεύσεις με τη βοήθεια ισχυρών ασκεί η Τουρκία με στόχο να αποκλειστεί η Κύπρος απο τα όργανα του ΝΑΤΟ με το πρόσχημα οτι δεν εκπροσωπούνται σ'αυτά και τουρκοκύπριοι. Ως ένα βαθμό οι μεθοδεύσεις των γειτόνων μας έπιασαν τόπο, αφού πριν απο λίγες μέρες στάλθηκε ειδοποίηση στην κυπριακή βουλή να μη ληφθεί υπόψη η πρόσκληση για τη συμμετοχή βουλευτών στην Ειδική Μεσογειακή Ομάδα που έχει συσταθεί απο την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ με το πρόσχημα οτι δεν εκπροσωπούνται σ'αυτή και Τουρκοκύπριοι βουλευτές".

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ με τίτλο "Ανούσιος ο νέος γύρος συνομιλιών" γράφει οτι "η επανάληψη των συνομιλιών στη Ν. Υόρκη για το Σκοπιανό, που αρχίζουν σήμερα, δεν αναμένεται να επιφέρει κάτι ουσιαστικό, αν κρίνει κανείς απο τη λακωνικότατη πληροφορία των Σκοπιανών Μέσων Ενημέρωσης οτι ο κ. Τοσέφσκι στις αποσκευές του δεν μεταφέρει "κάτι νεότερο".

    [7] Ελλάδα - Αλβανία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "προβληματισμός επικρατεί στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά και σε κυβερνητικούς κύκλους από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσκαλέσει αυτή την ώρα τον Σαλί Μπερίσα στην Αθήνα. Ο αλβανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες οτι αποδέχεται την πρόσκληση και θα επισκεφθεί την Ελλάδα το Μαϊο".

    [8] Συνέντευξη Αρσένη

    "Οσο προχωράει σε διάρκεια η απεργία των καθηγητών, τόσο οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται είναι πιο επώδυνες για όλους μας". Αυτό τονίζει μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος διαβεβαιώνει οτι "η σχολική χρονιά δεν θα χαθεί", προειδοποιώντας όμως παράλληλα οτι "αν παραταθεί η απεργία, τα προβλήματα θα είναι σοβαρά και θα έχουν και σοβαρές συνέπειες για τα ίδια τα παιδιά. Στην ίδια αυτή συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει σταδιακή αύξηση από φέτος του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και πλήρες άνοιγμα των θυρών των πανεπιστημίων απο το 2000, με κατάργηση των γενικών εξετάσεων και του περιορισμένου αριθμού εισακτέων. Οι μαθητές που τον Σεπτέμβριο θα είναι στην Α' Λυκείου "θα είναι τα πρώτα τυχερά παιδιά που θα μπουν χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ", λέει ο υπουργός.

    [9] Νέα Δημοκρατία

    "Αισιόδοξος για την έκβαση του Συνεδρίου και έμμεσα επικριτικός για τους συνυποψήφιους του εμφανίζεται ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, στην εφ'όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Δηλώνει κατηγορηματικά οτι οι πρόσφατες εξελίξεις δεν τον επηρεάζουν και απαντά στους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του κ. Κώστα Καραμανλή, λέγοντας οτι "το κρίσιμο θέμα στην πολιτική δεν είναι αν είναι κανείς 41 ή 55 ετών, αλλά το ποια είναι τα προσόντα του και τι μπορεί να προσφέρει". "Ολα τα επιχειρήματα περί παλαιών ή νέων γενιών", προσθέτει, "είναι υποκατάστατα των πραγματικών πολιτικών προτάσεων και επιχειρημάτων". Ο κ. Σουφλιάς σχολιάζει τη φημολογία περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και επισημαίνει οτι "δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα" και οτι "ήταν πάντα συνεπής στη θέση της".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ο Μιλτιάδης Εβερτ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα ανακοινώσει την Τετάρτη και επίσημα την υποψηφιότητά του. Ο Κ. Καραμανλής πιέζεται από τους κ. κ. Βαρβιτσιώτη και Κεφαλογιάννη να αναγγείλει και αυτός την υποψηφιότητά του μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, ο Π. Μολυβιάτης πρότεινε μια συμμαχία που θα δώσει την αρχηγία στον Μ. Εβερτ μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά να δοθεί η αρχηγία στον Κώστα Καραμανλή".

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ με 26,1% προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για αρχηγός του κόμματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ RESEARCH για την εφημερίδα "Εξουσία". Ακολουθούν ο Σουφλιάς με 21,8%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 16,4%, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 9,9%, ο Κώστας Καραμανλής με 6,5%, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης με 3%, ο Βύρων Πολύδωρας με 2,6% και η Ντόρα Μπακογιάννη με 1,8 τοις εκατό. Στο σύνολο όμως των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, ο Γιώργος Σουφλιάς συγκεντρώνει την προτίμηση του 20,7%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το 18,9%, ο Μιλτιάδης Εβερτ το 12%, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 5,3%, ο Κώστας Καραμανλής το 4,1%, ο Βύρων Πολύδωρας το 3,5%, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης το 2,7% και η Ντόρα Μπακογιάννη το 2 τοις εκατό.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Monday, 24 February 1997 - 16:48:43 UTC