Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σημίτης - Συνομιλίες στη Χάγη - Δουβλίνο
  • [3] Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία
  • [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Σημίτης - Σύνοδος Σοσιαλιστών
  • [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [8] Τουρκία - ΗΠΑ
  • [9] Τουρκία - ΟΗΕ
  • [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/12/1996
  • [11] Αγροτικές κινητοποιήσεις - πληθωρισμός
  • [12] Ερευνα ICAP - ΣΕΒ
  • [13] Λίστες κατηγορουμένων για φοροδιαφυγή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 13/12/1996 (ΑΠΕ)

    Η λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών με 481 επιχειρήσεις και ιδιώτες για φοροδιαφυγή, η συνέχιση των κινητοποιήσεων των αγροτών και οι επιπτώσεις στην οικονομία, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού στη Χάγη και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Δουβλίνο και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φρενοκομείο η Ελλάδα. Ζητιάνος χρωστάει... 15 δις! Τον αναζητεί το υπ. Οικονομικών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τα ρεκόρ σε κέρδη-ζημιές. Ποιοί έβγαλαν τα περισσότερα χρήματα".

    Η ΑΥΓΗ: "Ανοίγει κι άλλο η κοινωνική ψαλίδα. 1 τρις τα κέρδη των επιχειρήσεων - επιδεινώνεται η θέση των νοικοκυριών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αυτοί είναι οι φοροφυγάδες. Αποφασισμένη η κυβέρνηση να τσακίσει μεγαλόσχημους και αεριτζήδες'.

    ΕΘΝΟΣ: "Τρίποντο Ιωαννίδη στο Γιάννο. Λίστες με 481 ονόματα - Πρόστιμα 248 δις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τσοχαδιάζονται από το άνοιγμα του Ακη. Πολιτική Αμύνης με Παπανδρεϊκό στυλ!".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Και ζητιάνος φοροφυγάς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ξαφνικός φόρος στα ποτά. Ούζο, τσίπουρο και κονιάκ γίνονται... σαμπάνια!".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Λίστα 250 δις. Διαπόμπευση 481 φοροφυγάδων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Κράτος εν κράτει οι αγροτοσυνδικαλιστές στη Θεσσαλία, ενώ αραιώνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Φοροδιαφεύγει και το κράτος".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ολα τα ονόματα των φοροφυγάδων. Τεχνικές εταιρίες, νυχτερινά κέντρα, προπονητές, γιατροί".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οι λίστες φοροφυγάδων για 110 δις".

    ΝΙΚΗ: "Δώστε κάτι" στους αγρότες. Σφήνα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κέρδη-σκάνδαλο για την ολιγαρχία του πλούτου. Αποκαλυπτικά στοιχεία της ICAP".

    [2] Σημίτης - Συνομιλίες στη Χάγη - Δουβλίνο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Ολλανδία προς Τουρκία: απαραίτητες οι σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα" χαρακτηρίζει "εποικοδομητική τη συνάντηση Σημίτη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Βίμ Κόκ" και γράφει ότι "την αποδοχή της δήλωσης του Συμβουλίου της ΕΕ, της 15ης Ιουλίου που καλεί την Τουρκία να απαντήσει αν προτίθεται να οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και την αναγκαιότητα του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για την επίλυση των διαφορών τους, τόνισαν από κοινού οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Ελλάδας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προς τους δημοσιογράφους στη Χάγη".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "μια πρώτη γεύση των όσων θα υποστεί όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, που αρχίζει σήμερα στο Δουβλίνο, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του ερχόμενου εξαμήνου πήρε χθες ο Κώστας Σημίτης, εισπράττοντας προκαταβολικά τις αυστηρές συστάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από 1ης Ιανουαρίου 1997".

    "Στη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο ο κ. Σημίτης θα θέσει, κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν και οι προηγούμενες σχετικές απόπειρές του είχαν καταλήξει σε αποτυχία. Οι εταίροι μας (και ιδίως η Βρετανία και η Γερμανία) αντιτίθενται στην επιβεβαίωση της αρχής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών και υποστηρίζουν πως είναι αρκετή η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν που περιέχει ρυθμίσεις κατά της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ προς τους ηγέτες των "15" με την οποία ζητά "να μην ξεχάσουν το αίτημα της Τουρκίας για πλήρη ένταξη στην Ενωση". Την ίδια όμως στιγμή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρνήθηκε πρόσκληση να παραστεί στο δείπνο της συνόδου, λέγοντας ότι "το κάνει για να στείλει μια προειδοποίηση στην Ευρώπη, σχετικά με τη χλιαρή στάση της απέναντι στην Τουρκία".

    [3] Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "υπό την πίεση της Κομισιόν η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ενέκρινε χθες την πρόταση της Επιτροπής Προϋπολογισμών να περάσει στο αποθεματικό ένα σημαντικό ποσοστό από τα κονδύλια του προγράμματος MEDA προκειμένου να ελέγχεται έτσι η ροή τους προς την Τουρκία. Η πρόταση της επιτροπής δεν συγκέντρωσε χθες την απαιτούμενη πλειοψηφία των 314 ψήφων-υπερψηφίστηκε από 291 ευρωβουλευτές, προκαλώντας την οργή της προέδρου των Σοσιαλιστών κ. Π. Γκρίν η οποία επιτέθηκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατηγορώντας το για υποχωρητικότητα".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "σε 'προστάτη' των κάθε λογής παρανόμων τουρκικών συμφερόντων μεταμορφώθηκε, για μια ακόμη φορά, η ευρωπαϊκή Δεξιά, η οποία ψήφισε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά του 'παγώματος' των κονδυλίων του προγράμματος MEDA προς την Αγκυρα. Το πλέον σημαντικό είναι όμως ότι για μια ακόμη φορά εστάλη ένα λανθασμένο μήνυμα προς την Αγκυρα όσον αφορά την επιθετική της τακτική κατά της Ελλάδας, την παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "εκρηκτική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα "δυνατά" θεσσαλικά μπλόκα των αγροτών, ενώ την ίδια ώρα εμφανή γίνονται τα πρώτα σημάδια αποκλιμακώσεως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Χθες οι αγρότες "χαλάρωσαν" το μπλόκο Μαλγάρων για να περάσουν τα ξένα φορτηγά που είχαν αποκλεισθεί, αλλά και ελληνικά με καύσιμα, ενώ άνοιξαν και οι δρόμοι Πατρών-Πύργου και Πύργου-Καλαμάτας".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "εκφυλίζονται στη βόρεια Ελλάδα και στην Ηπειρο οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Αντίθετα, υπάρχει σκλήρυνση του μετώπου στη Θεσσαλία, κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας ενώ άνοιξαν όλα τα μπλόκα στα Τρίκαλα και ένα στην Καρδίτσα".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "χωρίς ενιαία γραμμή εμφανίζεται η κυβέρνηση στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Επίσης, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας έκανε χθες έκκληση στους αγρότες να σταματήσουν τους αποκλεισμούς των οδικών αρτηριών της χώρας τονίζοντας ότι η ζημιά στις επιχειρήσεις στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στην εθνική οικονομία είναι τεράστια".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε απειλές, εκβιασμούς και άσκηση τρομοκρατικών γενικότερα πιέσεων καταφεύγει η κυβέρνηση, ενώ οι αγρότες παραμένουν ακλόνητοι στα μπλόκα της οργής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Εβερτ αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα που μαστίζουν τον αγροτικό τομέα. Με επιστολή που απέστειλε χθες στον προεδρεύοντα της Βουλής (ο κ. Κακλαμάνης απουσιάζει στο εξωτερικό) ζητά να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά, που είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία, τη Δευτέρα λόγω καυτής επικαιρότητας των αγροτικών κινητοποιήσεων".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η Τουρκία στην προσπάθειά της να ματαιώσει την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300 από την Κύπρο και την Ελλάδα αποστέλλει εσπευσμένα στη Μόσχα την ερχόμενη Τρίτη την υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ. Ο Μπατού είπε ότι η Τουρκία αντιδρά σε κάθε επίπεδο στις εξοπλιστικές προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εκείνο που επιθυμεί η χώρα του, πρόσθεσε, είναι η συνέχιση της ισορροπίας που δημιουργήθηκε στην Αν. Μεσόγειο το 1960 μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "η Βρετανία υποστηρίζει την αποσύνδεση του θέματος της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ από κάθε προϋπόθεση επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Τη θέση αυτή διατύπωσε στο ελληνικό ραδιόφωνο του Λονδίνου ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ. "Αντενδείκνυται οποιαδήποτε χώρα, να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στην ένταξη της Κύπρου. Η Βρετανία προσβλέπει στη μέρα που η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ενώ δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αναγνωρίσουμε τη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου" της κατεχόμενης περιοχής", είπε ο Βρετανός υπουργός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί σοβαρά από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα, και αυτός ήταν ο λόγος της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκου Μιχαηλίδη στο Ισραήλ, την περασμένη Κυριακή".

    [6] Σημίτης - Σύνοδος Σοσιαλιστών

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην αγορά εργασίας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, μείωση χρόνου εργασίας κ.λ.π.) ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, τονίζοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης κοινών αποτελεσματικών δράσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση της ανεργίας. Μιλώντας στη Σύνοδο Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων της Ενωσης, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη μάστιγα των 20 εκατομμυρίων ανέργων (οι μισοί από αυτούς είναι νέοι κάτω των 25 ετών) και υποστήριξε ότι πέραν της ευέλικτης απασχόλησης οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα της αλλαγής του ωραρίου απασχόλησης".

    [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσανατολίζεται στη λήψη απόφασης για το όνομα-προσωρινό πάντως- που θα χρησιμοποιεί η FYROM στο διεθνή οργανισμό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα "Βέτσερ" των Σκοπίων, αν δεν υπάρξει πρόοδος μεταξύ Ελλάδας και FYROM στις 17 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, τότε θα προταθεί στη γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί προσωρινά ένα από τα δύο παρακάτω ονόματα: είτε το 'Νόβα Ματσεντόνια' είτε το "Δημοκρατία Μακεδονίας (πρωτεύουσα Σκόπια)" διότι δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί ονομασία που φέρει τον προσδιορισμό "Πρώην Γιουγκοσλαβική".

    [8] Τουρκία - ΗΠΑ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "με την ενεργό ενθάρρυνση των ΗΠΑ προωθείται η δημιουργία "γεωστρατηγικού τριγώνου" Τουρκίας - Ισραήλ - Ιορδανίας, που θα αποτελεί τη βάση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό η Ουάσινγκτον υποστήριξε τις τελευταίες εβδομάδες την υλοποίηση της συνεργασίας Αγκυρας-Αμάν τόσο στο πολιτικοοικονομικό όσο και στο αμυντικό επίπεδο. Το τελευταίο επικεντρώνεται στη συνεργασία για την κατασκευή στρατιωτικού υλικού όπως και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".

    [9] Τουρκία - ΟΗΕ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "μόνη της βρέθηκε χθες η Τουρκία στον ΟΗΕ, όταν καταψήφισε το προσχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με το οποίο τίθενται όροι για τη διευθέτηση διαφορών που αφορούν στη θάλασσα και στους τρόπους χρηματοδότησης, από τις Διεθνείς Αρχές για τους Βυθούς. Το προσχέδιο υιοθετήθηκε με 138 ψήφους υπέρ, την τουρκική (1) ψήφο κατά και με τέσσερις αποχές".

    [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/12/1996

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 13/12/1996 (ΑΠΕ)

    Οι επιπτώσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στην οικονομία και ιδιαίτερα στον πληθωρισμό, η έρευνα τηs ICAP για την ελληνική βιομηχανία και τα νοικοκυριά, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΕΒ καθώς και ο κατάλογος κατηγορουμένων για φοροδιαφυγή που κατατέθηκε χθες στην Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, αποτελούν σήμερα τα βασικά θέματα του οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σημάδια κόπωσης "δείχνουν" τα μπλόκα. Μειώνονται σε αριθμό - Ενισχύονται σε όγκο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δώστε λύση τώρα, σβήνει η αγορά". Κραυγή αγωνίας από τις παραγωγικές τάξεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "150 δισ. έως τώρα οι ζημιές από τα μπλόκα των αγροτών. Μαζί με τους άλλους κλάδους της οικονομίας θίγεται και η γεωργία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εξαρση πληθωρισμού από την αγροτική κινητοποίηση. Δραματική έκκληση επιχειρηματικών οργανώσεων".

    [11] Αγροτικές κινητοποιήσεις - πληθωρισμός

    Σύμφωνα με το ΚΕΡΔΟΣ "συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εξαιτίας των δυσάρεστων επιπτώσεων από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, στον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου".

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "κραυγή αγωνίας εξέπεμψαν χθες οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού-παραγωγικού κόσμου της χώρας και ζήτησαν άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που συνεχίζονται για 15η ημέρα".

    [12] Ερευνα ICAP - ΣΕΒ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ σε θέμα με τίτλο "ΣΕΒ: δεν είναι τόσο ρόδινη η εικόνα που παρουσιάζει η ICAP" αναφέρει ότι "όπως προκύπτει από έρευνα της ICAΡ, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις σταθεροποιούν το 1996 την αύξηση των πωλήσεων και των κερδών, που παρουσίασαν σημαντική αύξηση το 1995 [...] Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πορεία των κερδών της βιομηχανίας το 1995 [...] προκάλεσαν την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών".

    [13] Λίστες κατηγορουμένων για φοροδιαφυγή

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει "συνολικά 6 καταστάσεις με ονόματα 480 παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας κατατέθηκαν χθες στην Βουλή και δόθηκαν στην δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Friday, 13 December 1996 - 15:10:30 UTC