Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΕ - Ελλάδα - Τουρκία
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Εξοπλισμοί
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] Οικονομική πολιτική
  • [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/11/1996 (ΑΠΕ)

    Τα αποτελέσματα του συμβουλίου γενικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις σχέσεις με την Τουρκία, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι εξελίξεις που σηματοδοτεί στη Νέα Δημοκρατία το πόρισμα Βαρβιτσιώτη είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: " 'Μαϊμού' θέλουν το συνέδριο. Η εισήγηση Βαρβιτσιώτη επιδεινώνει την κρίση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φόνοι στα σχολεία. Σκοτώνουν παιδιά με ηρωίνη".

    Η ΑΥΓΗ: "Προκλητική σπατάλη για τη λιτότητα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει πολυέξοδη διαφημιστική εκστρατεία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα βγάζει όλα στη φόρα η Μιμή. Προκαλεί και πάλι με βιβλίο-φωτιά".

    ΕΘΝΟΣ: "Το Μέγα σοκ. Οι 300 φοροαπαλλαγές που κόβονται. Οι έξι νέοι φόροι. Οι αλλαγές στα κριτήρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δεν "κουνήθηκαν" στον Πάγκαλο οι Ιρλανδοί γι αυτό... οι Ολλανδοί θα πήξουν το ... "τυρί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στυλοβάτες του Σημίτη. Οργή της λαϊκής βάσης για την υπονόμευση της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η κλοπή επαγγελματιών-εμπόρων με... αριθμούς. Αύξηση φόρων έως και 30% για τα φετινά εισοδήματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ολο το σχέδιο 'μπάρμπι' για το συνέδριο. Διεύρυνση με 1.540 ή 1.344 συνέδρους χωρίς εκλογή. Μητσοτάκης: θανάσιμη κρίση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Εκρηξη διαφθοράς στην ΕΛΑΣ . Για παρανομίες ελέγχεται ένας στους έξι αστυνομικούς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ποιές απαλλαγές κόβονται. Ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στο ράφι η Τουρκία. Ελληνική επιτυχία η ομόφωνη απόφαση των '15' εταίρων".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ομοβροντία φόρων για 1 τρισεκατομμύριο. Τι θα ανακοινωθεί το απόγευμα".

    ΝΙΚΗ: "Γύρος θανάτου στη Ρηγίλλης. Μάντης διάσπασης ο Μητσοτάκης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κορυφώνεται η αγωνιστική προετοιμασία. Ομοβροντία από εργάτες-υπαλλήλους-αγρότες-συνταξιούχους-νέους".

    [2] ΕΕ - Ελλάδα - Τουρκία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα είναι η ομόφωνη απόφαση των "15" εταίρων της Κοινότητας να παραπεμφθεί το θέμα της σύνδεσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ολλανδική προεδρία και να συζητηθεί κατά συνέπεια εκ νέου, από τον προσεχή Ιανουάριο. Η επιμονή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και η προειδοποίησή του οτι η χώρα του θα έθετε "βέτο" στην περίπτωση που περνούσε η φιλοτουρκική ιρλανδική πρόταση για απευθείας διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, είχε ως αποτέλεσμα να μην συζητηθεί καν το ιρλανδικό κείμενο και να πέσουν στο κενό οι ασφυκτικές πιέσεις που είχαν προηγηθεί. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός οτι θα κληθούν οι Τούρκοι να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Ιουλίου 1996 που τους καλούσε να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και να προσφύγουν στη Χάγη για τα Ιμια. Με την αναβολή αυτή, ταυτόχρονα, παραπέμπεται στις καλένδες η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 2,4 δις ECU προς την Τουρκία, η οποία προβλέπεται με την ενεργοποίηση της Συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "στη συζήτηση ασκήθηκαν εντονότατες πιέσεις στον Ελληνα ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλο από τον Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ που έφθασε στο σημείο να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι από το θυμό του εξαιτίας της ελληνικής αρνητικής στάσης για τη σύγκληση του Συμβουλίου αυτού. Τελικά μια πλειοψηφία χεριών έκρινε οτι δεν είναι ακόμη ώριμα τα πράγματα για τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία που θα γίνει οπωσδήποτε το γρηγορότερο δυνατό, στις αρχές του επόμενου έτους 'επί ολλανδικής προεδρίας' όπως δήλωσε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ Ντίκ Σπρίνγκ".

    ΤΑ ΝΕΑ κάνουν λόγο για "ελληνική νίκη στα σημεία", ενώ η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει οτι "οι 14 έκαναν πίσω αμαχητί".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ,"σε συμβιβασμό οδηγήθηκε τελικά χθες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, καθώς η ιρλανδική προεδρία δεν επέμεινε στην άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και η Ελλάδα 'δέχθηκε' να προσκληθεί ο Νετσμεντίν Ερμπακάν σε δείπνο των "15" στο Δουβλίνο. Η εξέλιξη αυτή, μολονότι συνιστά διπλωματική επιτυχία του Θεοδ. Πάγκαλου, δεν αντιμετωπίζει παρά μόνο προσωρινά το θέμα των πιέσεων για την εξομάλυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα έχει μπροστά της το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου και κυρίως την ολλανδική προεδρία η οποία προδιαγράφεται 'λιγότερο φιλική' προς την Ελλάδα στο θέμα αυτό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "μπορεί ο χθεσινός γύρος του ατελεύτητου αγώνα που δίνει η Ελλάς για να υπερασπισθεί στοιχειωδώς τα δίκαιά της, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, να τελειώσει "ισόπαλος" όμως σαφώς ο αγών έχει συνέχεια. Στο "ρινγκ" ανεβαίνει από πρώτης του νέου έτους η Ολλανδική Προεδρία, αντικαθιστώντας τους "χλιαρούς" Ιρλανδούς και από τότε και για το επόμενο εξάμηνο πολλά θα κριθούν. Τότε θα δοθεί η πραγματική μάχη δεδομένων των παγίων φιλοτουρκικών αντανακλαστικών των Ολλανδών και βέβαια έναντι της τότε σκληρής προεδρίας θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε εάν θα αντιπαραταχθούν σε αυτήν οι εκρηκτικότερες περί εξωτερικής πολιτικής απόψεις του κ. Πάγκαλου ή οι διαλλακτικότερες του διδύμου Παπανδρέου- Ροζάκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "οι εταίροι καλούν σε γεύμα εργασίας τον Τούρκο πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν, στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου (13-14 Δεκεμβρίου), αγνοώντας προκλητικά την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, άρχισαν χθες χαλαρά σε πρώτη φάση τις πιέσεις στην Αθήνα για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιέσεις που θα ενταθούν κατακόρυφα τους επόμενους μήνες, προδικάζοντας την ελληνική υποχώρηση".

    [3] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "την επίλυση του κυπριακού προβλήματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με την ωμή επισήμανση οτι "το κυπριακό κράτος δεν ελέγχει σήμερα παρά τμήμα της νήσου" εισηγείται έκθεση της Πολιτικής Επιτροπής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της ΔΕΕ, η οποία συνιστά ακόμη την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η έκθεση, η οποία υπογράφεται από το Γάλλο γκολικό βουλευτή Lipkowski και φέρει τον τίτλο "Η ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου" θα υποβληθεί στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι και εφόσον υιοθετηθεί, θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο του οργανισμού".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "σε μια νέα χωρίς προηγούμενο πρόκληση προέβη η τουρκική τρομοκρατική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, μέλη της οποίας καταλέγονται μεταξύ των δολοφόνων του Ελληνοκύπριου Τάσου Ισαάκ. Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια χλευασμού των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Γκρίζοι Λύκοι τον καλούν να πάει στα κατεχόμενα αν έχει την τόλμη - όπως αναφέρουν - για να τους συλλάβει. Σε άλλο σημείο της επιστολής, ισχυρίζονται οτι η Κύπρος είναι τουρκική και καταλήγουν: "Ας γνωρίζουν οτι η σιωπή μας προμηνύει θύελλες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "με κινδυνολογίες σχολίασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την κατασκευή αεροπορικής βάσης στην Πάφο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ομέρ Ακμπέλ, η κατασκευή της βάσης "που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, είναι μια εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κλιμάκωση της έντασης". Ο κ. Ακμπέλ τόνισε οτι αυτού του είδους οι ενέργειες "δεν θα συμβάλουν στην ταχεία και εύκολη λύση του Κυπριακού".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου δεν αποκλείουν την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών αλλά θεωρούν οτι αυτό δεν είναι θέμα που έχει άμεση ανάγκη τυπικού ξεκαθαρίσματος. Το θέμα της υπογραφής αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου θα επανεξεταστεί στο άμεσο μέλλον, όταν ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου θα επισκεφθεί την Αθήνα συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και ανώτερους επιτελείς της Δύναμης".

    [4] Εξοπλισμοί

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "η Ελλάδα αποκτά τέσσερα αεροσκάφη-τάνκερ. Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης ισοφαρίζεται το πλεονέκτημα που έχει η Τουρκία στον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών εν πτήσει - η Αγκυρα διαθέτει ήδη αεροπλάνα KCF 135-A - και εκμηδενίζεται η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Μάλιστα η Κύπρος που ενισχύει σημαντικά την άμυνά της προτίθεται να συνεισφέρει για την αγορά των αεροσκαφών-τάνκερ, ενώ κάτι ανάλογο ενδέχεται να γίνει και για την αγορά αεροσκαφών-ραντάρ τύπου "Αβακς".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "σε τροχιά σύγκρουσης Εβερτ-Μητσοτάκη η ΝΔ, μετά τις χθεσινές παρεμβάσεις του επίτιμου προέδρου του κόμματος, στις οποίες γίνεται λόγος για 'θανάσιμη κρίση' στο κόμμα και αμφισβητείται ευθέως ο Μ. Εβερτ. Η αντίδραση της Ρηγίλλης αναμένεται σήμερα οξύτατη και δεν αποκλείονται δηλώσεις του ίδιου του Μ. Εβερτ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Ετοιμοι για τη μεγάλη σύγκρουση" σημειώνει οτι "τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα της ΝΔ βρίσκονται στα πρόθυρα της ρήξης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Στυλοβάτες της κυβέρνησης" αναφέρει οτι προκαλεί την "οργή της βάσης η υπονόμευση της ΝΔ. Αμείλικτα ερωτήματα προς τους αιρετικούς και τους επίδοξους δελφίνους. Σαν από μηχανής Θεός για την κυβέρνηση Σημίτη και σαν τον Ποσειδώνα που ταράζει τα γαλάζια νερά χτυπά ο επίτιμος πρόεδρος Κ. Μητσοτάκης".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ,"θύελλα αντιδράσεων προκαλούν στη Νέα Δημοκρατία, οι προτάσεις Βαρβιτσιώτη για το Συνέδριο. Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν οτι οι προτάσεις του αντιπροέδρου 'βολεύουν' μόνο τα σχέδια του Μ. Εβερτ και όχι την απαίτηση της βάσης για ένα γνήσιο αντιπροσωπευτικό Συνέδριο, στο οποίο θα μπορέσει να εκφραστεί στο σύνολό της η παράταξη. Αν τελικά υιοθετηθεί, θα οδηγήσει σε 'Συνέδριο-μαϊμού' το οποίο θα μεγαλώσει την εσωτερική αντιπαράθεση στο κόμμα, αφού την επόμενη ημέρα του Συνεδρίου , όλοι θα έχουν λόγο να αμφισβητούν τις αποφάσεις του".

    [6] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "με νομοσχέδιο που επικυρώνεται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση ή περικοπή φοροαπαλλαγών, οι οποίες αφορούν σε εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη θεσμική παρέμβαση για την εξοικονόμηση νέων εσόδων, ύψους 130 δις δραχμές και αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, τουλάχιστον από ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων".

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της σημειώνει οτι "το 1997 θα είναι χρονιά αντιαναπτυξιακή και χρονιά έκρηξης της ανεργίας. Το κράτος θα μας τα 'πάρει", αλλά όλοι μας θα είμαστε φτωχότεροι και πιο ανίσχυροι. Ακόμη πιο ανίσχυρο θα είναι και το κράτος το ίδιο. Η κοινωνία θα βρεθεί σε μεγάλη απόσταση και από την κυβέρνηση, αλλά και απο τα κόμματα".

    [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "την αποδοχή ονομασίας η οποία θα διαχωρίζει την ελληνική Μακεδονία από τα Σκόπια, περιμένει η κυβέρνηση από τον Γκλιγκόροφ, όπως δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε οτι η Αθήνα περιμένει από τον πρόεδρο Γκλιγκόροφ απάντηση και ουσιαστικά να συμφωνήσει σε μια ονομασία κοινά αποδεκτή και απο τις δύο χώρες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 26 November 1996 - 10:18:59