Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 24/10/96

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΗΠΑ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Εξοπλισμοί
  • [5] Μόσχα- Επίσκεψη Σημίτη
  • [6] Ελλάδα-Πολωνία
  • [7] MEDA

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/10/1996 (ΑΠΕ)

    Η στάση των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα και οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κρεμάστε τους. Καραμέλες ηρωίνης στα σχολεία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παζάρι ηρωίνης στα σχολεία. Πλασάρουν σε παιδάκια του Δημοτικού ναρκωτικές καραμέλες".

    Η ΑΥΓΗ: "Χωρίζουν μαθητές σε "καλούς" και "κακούς". Αντιπαιδαγωγική εγκύκλιος προς τα σχολεία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στον Τσοβόλα προσχωρεί η Μιμή. Γνωστός μιμίκος βουλευτής κάνει τις διαπραγματεύσεις".

    ΕΘΝΟΣ: "Ηγετικό γεύμα από τη Βάσω. Κοτόπουλο και σουβλάκι με 28 νεοεκλεγέντες βουλευτές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οσοι πιστοί προσέλθετε στη Νέα Δημοκρατία. Ανοιγμα Εβερτ χθες στην Κεντρική Επιτροπή προς κάθε κεντροδεξιό κόμμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στην "μπούκα" Αρσένης, Λαλιώτης, Σκανδαλίδης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ηρωίνη σε καραμέλες. Εμποροι έξω από σχολείο και φροντιστήριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ντόρα, να με σέβεσαι. Εξωφρενών ο Εβερτ χθες με την αντιπολίτευση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Ενθρόνιση Ψυχάρη χωρίς ευλογίες Σημίτη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο Εβερτ απειλεί με άμεση διαγραφή τη Μπακογιάννη".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Παράνομες οι δαγκάνες. Δύο φορές το υπουργείο Εσωτερικών ακύρωσε τη σύμβαση".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αρπάχτηκαν δημόσια Εβερτ-Ντόρα".

    ΝΙΚΗ: "Ιδού η έξοδος, κυρία μου. Ο Εβερτ έριξε το γάντι στην Ντόρα. Η διάσπαση προ των πυλών της Ρηγίλλης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αγριο χαράτσωμα με δόλωμα συντάξεις ελεημοσύνης".

    [2] ΗΠΑ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο Μπέρνς "άδειασε" την Αγκυρα" εκφράζοντας τη λύπη του για την όποια παρεξήγηση δημιουργήθηκε από την τοποθέτησή του περί "ύπαρξης νησιών στο Αιγαίο, τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία, βάσει διεθνών συνθηκών", ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς, επιχείρησε εντός 24ωρου να αμβλύνει τις όποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν και τις όποιες αντιδράσεις προκλήθηκαν. Σαφής υπήρξε για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη, την οποία χαρακτήρισε "μουσουλμανική" απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τους ισχυρισμούς της Αγκυρας περί "τουρκικής μειονότητας, της οποίας τα δικαιώματα παραβιάζονται από την ελληνική κυβέρνηση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι "είναι σαφές το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο" που αποτελεί "απάντηση στις δηλώσεις Μπέρνς".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο κ. Μπέρνς "αναίρεσε, ύστερα από παρέμβαση του Λευκού Οίκου, τις προχθεσινές δηλώσεις του για τις βραχονησίδες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς. Αφού εξέφρασε τη λύπη του απολογούμενος ο κ. Μπέρνς επέμεινε ότι η Ιμια είναι "αμφισβητούμενο νησί".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει όμως ότι "απερίφραστα, καθώς πια η κυβέρνηση Σημίτη δε χρειάζεται την "προστασία" που ήταν απαραίτητη στην προεκλογική περίοδο, η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της για την ύπαρξη "γκρίζων περιοχών" στο Αιγαίο και "αμφισβητούμενων νησίδων" που χρήζουν "νομικής διευθέτησης". Ταυτόχρονα, αυτά τα "νέα" αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα μέχρι να φτάσουν στην Αθήνα. Και σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνουν!".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "με ένοχη σιωπή αντιμετώπισε η ηγεσία της κυβέρνησης τη νέα θρασύτατη πρόκληση του Αμερικανού εκπροσώπου κ. Μπέρνς, ο οποίος εμφανίστηκε να υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις για "αμφισβητούμενες νησίδες" και να συνιστά ελληνοτουρκική συνεργασία για το μοίρασμά τους. Η κυβερνητική αυτή στάση - ως συνέχεια, μάλιστα, προηγούμενων δηλώσεων του κ. Σημίτη - εντείνει τις ανησυχίες για σχέδια που καταρτίζονται στα παρασκήνια και προωθούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Και ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να παρατείνεται".

    Σε "έμμεση αμφισβήτηση του καθεστώτος κυριαρχίας στο Αιγαίο από τον "γνωστό" εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Μπέρνς", αναφέρεται ο ΛΟΓΟΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "κατάπιαμε τη "μαχαιριά" Μπέρνς. Αναπάντητος ο ισχυρισμός των ΗΠΑ για διαμφισβητούμενες νησίδες στο Αιγαίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Απίστευτη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μοιράστε το Αιγαίο σαν καλοί φίλοι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κυβέρνηση δεν δείχνει για την ώρα τουλάχιστον, διατεθειμένη να αποδεχθεί πλήρως την "προωθημένη" άποψη του υφυπουργού Εξωτερικών Χρ. Ροζάκη, όπως παρουσιάστηκε σε συνέντευξή του, για την παράταση του μορατόριουμ με την Τουρκία στο Αιγαίο καθ'όλη τη διάρκεια του έτους".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι "εκ του σύνεγγυς" στρατιωτικές συνομιλίες στην Κύπρο μετά από πρόσκληση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ προς τους επιτελάρχες της Εθνοφρουράς και του Αττίλα"

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "επιδίωξη της βρετανικής διπλωματίας στο Κυπριακό είναι η τελευταία φάση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού να συμπέσει χρονικά με την περίοδο που το Λονδίνο θα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να χειρισθεί το θέμα και για λογαριασμό της Ενωσης. Η βρετανική λογική περιστρέφεται, τώρα, έντονα γύρω από πιθανούς τρόπους "πακετοποίησης" ορισμένων πτυχών του πλέγματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού και της έκδηλης πια επιδίωξης της Τουρκίας να διασυνδέσει τη λύση του Κυπριακού με το δικό της στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [4] Εξοπλισμοί

    "Μέσα στις ερχόμενες δύο -τρεις εβδομάδες θα ληφθεί η κυβερνητική απόφαση για τους εξοπλισμούς, δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε μονάδες του Εβρου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος θα είναι της τάξης των 3 τρις και διευκρίνισε ότι το ΕΜΠΑΕ συγκροτείται σε μηδενική βάση. Κατά τα άλλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε τη θεωρία της "ευέλικτης ανταπόδοσης", μίλησε για "ποιοτική ένταση" των τουρκικών προκλήσεων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα απαντήσει ακαριαία σε κάθε πρόκληση κατά της εδαφικής της ακεραιότητας", γράφει η ΑΥΓΗ.

    [5] Μόσχα- Επίσκεψη Σημίτη

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "συνομιλίες με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας των Χωρών του Ευξείνου Πόντου. Οπως έγινε γνωστό, πλην των πολιτικών θεμάτων, οι δύο αντιπροσωπείες θα ασχοληθούν με τα οικονομικά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και ειδικά τον αγωγό πετρελαίου της Μαύρης Θάλασσας, που μέσω Μπουργκάς της Βουλγαρίας θα καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη. Οι Ρώσοι, κατά τις ίδιες πηγές, ενδιαφέρονται ζωηρά για την ταχεία έναρξη των εργασιών κατασκευής του γιγαντιαίου έργου. Ενα δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί θα είναι αυτό του αγωγού φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στη χώρα μας. Τέλος, η ελληνική πλευρά θα θέσει και πάλι προς τη ρωσική το ζήτημα του εργοστασίου της αλουμίνας που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "βέβαιη πρέπει να θεωρείται η συνάντηση Σημίτη-Ντεμιρέλ στη Μόσχα".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος"δεν απέκλεισε χθες συνάντηση ουσιαστικού χαρακτήρα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Σ. Ντεμιρέλ στο πλαίσιο ή το περιθώριο της Παρευξείνιας Διάσκεψης. Στο περιθώριο της Παρευξείνιας Διάσκεψης ο Κ. Σημίτης στη Μόσχα, όπου μεταβαίνει σήμερα θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γεωργίας, της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αλβανίας και με τον εκπρόσωπο της Ρωσίας".

    [6] Ελλάδα-Πολωνία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "μεγάλες "δουλειές" δεν "κλείστηκαν" ακόμη στην Πολωνία. Ομως, οι 16 Ελληνες επιχειρηματίες, μ'επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Ι. Στράτο και τον πρόεδρο των εφοπλιστών κ. Γ. Γκούμα που συνόδευσαν τον Ελληνα πρόεδρο Κ. Στεφανόπουλο στην επίσημη επίσκεψή του στη Βαρσοβία, έκαναν μια αρχή. Μεγάλη ομάδα Πολωνών βιομηχάνων και επιχειρηματιών θα επισκεφθούν, την άνοιξη, την Αθήνα και θα επισφραγίσουν μια σχέση που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς. Αλλωστε όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ οι οικονομικές συνθήκες (κίνητρα κλπ) στην Πολωνία, το μισό απ' ο,τι στην Ελλάδα εργατικό κόστος και το καλύτερο μετά την Τσεχία, επίπεδο ανάπτυξης απ'όλες τις ανατολικές χώρες που ετοιμάζονται για την ΕΕ, ανοίγουν ένα δρόμο. Κυρίως σε επενδύσεις στην "ελαφριά" βιομηχανία, όπου οι Ελληνες επιχειρηματίες διακρίνουν να υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα".

    [7] MEDA

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "έλεγχο των κονδυλίων MEDA ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο. Ολοι είναι εναντίον του Βάν ντε Μπρούκ. Ο κομισάριος που αναμένει με αγωνία το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για την τύχη του προγράμματος MEDA στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 1997, δέχθηκε αλλά και άσκησε πολλές πιέσεις. Μάλιστα έφτασε να εκβιάζει μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λέγοντας ότι "δεν είναι ώριμο" να επιμένει το κοινοβούλιο τόσο πολύ τώρα που η Διακυβερνητική βρίσκεται σε εξέλιξη. Γιατί η τάση περιορισμού των εξουσιών της Ευρωβουλής ενισχύεται".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 24 October 1996 - 11:06:24