Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 21/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μήνυμα Κλίντον
  • [3] Ελλάδα-ΠΓΔΜ
  • [4] Ελληνοβουλγαρική συνάντηση
  • [5] Συνέντευξη Παπαντωνίου
  • [6] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου
  • [7] Κυπριακό
  • [8] Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [9] Εξοπλισμοί

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/10/1996 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου προς την ομογένεια και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σώζεται ο πολύτεκνος από τον Ερυθρό Σταυρό. Πληρώνει το "χρέος" του ΙΚΑ πριν κατασχεθεί το σπίτι του. Παχυδερμική η αδιαφορία πολιτικών και κομμάτων".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χαράτσι σε όλα τα ακίνητα εκτός από την άγρια φορολογική αφαίμαξη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αφήστε ήσυχο το Σημίτη να δουλέψει. Τύφλα νάχει η αντιπολίτευση του Εβερτ μπροστά στους νεουπονομευτές του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "ΙΧ: τα νέα τεκμήρια. Μέχρι 80% πάνω. Καταργείται η παλαιότητα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ολα τα μωρά στην .... "πίστα" της ΝΔ. Την Τετάρτη νέα σύγκρουση Εβερτικών-Μητσοτακικών στην Κεντρική Επιτροπή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απειλεί με αποκαλύψεις. Η Μιμή σπάει τη σιωπή της".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σφαγή στα επιδόματα. Οριο εισοδήματος και στους πολύτεκνους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι μισθοί διχάζουν το ΠΑΣΟΚ. Δύο γραμμές για τις αυξήσεις: σφιχτές ή άνετες;".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "F-16 - PATRIOT η νέα αγορά του αιώνα για το εξοπλιστικό σχέδιο του υπουργείου Αμυνας. Το πρόγραμμα προμηθειών θα υπερβεί τα 3 τρισεκατομμύρια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ονόματα φοροφυγάδων στο φως, σύμφωνα με συνέντευξη, στα ΝΕΑ του Γιάννου Παπαντωνίου".

    ΝΙΚΗ: "Αντεπίθεση από Αρσένη. "Αριστερή πλατφόρμα" από την εσωκομματική αντιπολίτευση".

    [2] Μήνυμα Κλίντον

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Προεκλογική "έξαρση" φιλελληνισμού από Κλίντον" γράφει ότι "την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τα αναγνωρισμένα σύνορα, υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, σε προεκλογικό του μήνυμα για τα εθνικά θέματα προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ο Κλίντον επαναλαμβάνει τη θέση υπέρ της παραπομπής του θέματος των βραχονησίδων Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναφέρεται δε στην παρέμβασή του προς Αθήνα και Αγκυρα τη νύχτα της κρίσης τον περασμένο Ιανουάριο που απέτρεψε, όπως σημειώνει, πολεμική σύρραξη, η οποία θα ήταν καταστροφική τόσο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ όσο και για του ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κλίντον, χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου, ενώ καταδικάζει τις αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτηρίζει, δολοφονίες Ελληνοκυπρίων κοντά στην ουδέτερη ζώνη. Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα επεσήμαναν τον προεκλογικό χαρακτήρα του μηνύματος Κλίντον, υπενθυμίζοντας ότι πάντοτε παραμονές των εκλογών στις ΗΠΑ οι υποψήφιοι πρόεδροι αναφέρονται στην επίλυση του Κυπριακού, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα εδώ και τόσα χρόνια. Σημείωναν δε το αυτονόητο της τοποθέτησης του αμερικανού προέδρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "προεκλογικό μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του υπέρ της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και αναμασώντας τις γνωστές παραινέσεις για την παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "ικανοποίηση για την υποχρέωση της επείγουσας εξέτασης των προβλημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σοβαρότατες αμφιβολίες για τη μετεκλογική στήριξη της νομιμότητας στο Αιγαίο, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, εκφράζουν κύκλοι της Ομογένειας μετά την προεκλογική δήλωση του Προέδρου Κλίντον".

    [3] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει τελικά διάθεση τόσο από την πλευρά της Ελλάδος όσο και από την πλευρά των Σκοπίων, για να λυθεί το θέμα του ονόματος του γειτονικού κράτους, χωρίς επιπλοκές στις σχέσεις των δύο χωρών εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΤ3 ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιουμπομίρ Φρτσκόφσκι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "εγγυήσεις για διάλογο άνευ όρων έχει από τον Ελληνα ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλο, ο Σκοπιανός ομόλογός του, όπως προκύπτει από συνέντευξη του κ. Φρτσκόφσκι στην ΕΤ3. "Πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λύση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, και με το πέρας αυτών", δήλωσε ο κ. Φρτσκόφσκι και συνέχισε: "Από την αρχή είχαμε συζητήσει για διαφωνίες που θα συναντούσαμε. Δεν νομίζω όμως ότι η διαφωνία αυτή συνδέεται άμεσα με το συνταγματικό μας όνομα και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τελική θετική συμφωνία".

    [4] Ελληνοβουλγαρική συνάντηση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σημαντικό βήμα για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, πραγματοποίησαν η Ελλάδα και η Βουλγαρία, καθώς κυβερνητικοί παράγοντες και εμπειρογνώμονες των δύο χωρών αντάλλαξαν στη Σόφια απόψεις για την πορεία του έργου. Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Ελευθέριος Τζέλλας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτίμησε ως πολύ χρήσιμες τις επαφές των Ελλήνων ειδικών με τους Βούλγαρους συναδέλφους τους και τόνισε ότι η Αθήνα και η Σόφια έχουν συμφωνήσει στο θέμα της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός στο έδαφος των δύο χωρών".

    [5] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Αυξήσεις στους μισθούς λίγο πάνω από τον πληθωρισμό, πάγωμα της φορολογίας σε καύσιμα και ποτά, μηδενικές ή και πολύ μικρές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 1997. Αντίθετα, θα αυξηθούν τα τιμολόγια του ΟΤΕ, όπως και οι τιμές στα τσιγάρα, ενώ για κάθε πέντε υπαλλήλους του δημοσίου που αποχωρούν, θα προσλαμβάνεται ένας. Παράλληλα, θα δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα φοροφυγάδων, ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό",αυτά αναφέρει στη συνέντευξη που παρεχώρησε στα ΝΕΑ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος μιλά "για τα υπερβολικά κέρδη των εταιριών εμπορίας καυσίμων και προαναγγέλλει μέτρα για τα καύσιμα. Επίσης επισημαίνει ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα αρχίσει το 1997. Για την περιστολή της φοροδιαφυγής τονίζει ότι μαζί με τον προϋπολογισμό θα δοθούν ονόματα φοροφυγάδων και ότι το ΣΔΟΕ θα επικεντρώσει τους ελέγχους του στη μεγάλη επώνυμη φοροδιαφυγή. Δύσκολα, χαρακτηρίζει τα δύο επόμενα χρόνια ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, ο τρίτος κατά σειρά οικονομικός υπερυπουργός στα τελευταία 15 χρόνια. Παρ'όλα αυτά, φιλοδοξεί από το 1998 να έχουν ικανοποιηθεί τα κριτήρια του Μάαστριχτ ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει την ισότιμη συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση".

    [6] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    "Η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων στο ΠΑΣΟΚ εγγυάται την ενότητα, που με τη σειρά της αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχεια και την επιτυχία στο ΠΑΣΟΚ". Αυτό τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι η ενότητα "επιβάλλει την ανεμπόδιστη έκφραση όλων των απόψεων και τη συμμετοχή όλων των στελεχών, ώστε μέσα από τον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητά τους να εγγυώνται ολοκληρωμένα το προοδευτικό περιεχόμενο της στρατηγικής και των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ". Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Αμυνας διατυπώνει την πρόβλεψε ότι η τουρκική επιθετικότητα θα συνεχισθεί - δεν αποκλείει ακόμη και την επανάληψη γεγονότα τύπου Ιμια - και δηλώνει ότι "η εναλλακτική πρόταση της πολεμικής σύγκρουσης που από ορισμένους υποστηρίχθηκε στα γεγονότα των Ιμίων πέραν των όποιων συνεπειών θα είχε, θα ήταν επιβεβαίωση αδυναμίας μας". Παράλληλα, μιλά για "άμεση αποτρεπτική και αποφασιστική απάντηση", αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί από την πλευρά της Τουρκίας".Αλλαγές στη θητεία ώστε αυτή να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο σχεδιάζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος. Στόχος ο οπλίτης στη διάρκεια της θητείας του να λαμβάνει μέρος σε εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προγράμματα".

    [7] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ως περίοδο μεθοδικής και εις βάθος διερεύνησης των δυνατοτήτων εξεύρεσης κοινού εδάφους με στόχο την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων Ελληνοκυπρίων -Τουρκοκυπρίων μέσα στο 1997, χαρακτήρισε το τρέχον χρονικό διάστημα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στο μεταξύ, ο Βρετανός διαμεσολαβητής Σερ Ντέιβιντ Χάνι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προτείνει "μορφή νέου συντάγματος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που αναμένεται ν'αρχίσουν τον Ιανουάριο" ενώ πρόσθεσε ότι τις τελικές λεπτομέρειες θα παρουσιάσει το Δεκέμβριο και στις δύο πλευρές ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μάλκομ Ρίφικιντ που θα επισκεφθεί τη Λευκωσία".

    [8] Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα έχει αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου αποτελούμενη από τέσσερις μητροπολίτες, που φτάνει σήμερα στην Αθήνα. Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο: 1) η απαγόρευση, από την αλβανική κυβέρνηση, της εγκατάστασης στην Αλβανία των τριών μητροπολιτών που εξέλεξε για την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας αυτής. Η αντιπροσωπεία αναμένεται να ζητήσει τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις της γειτονικής χώρας. 2) η γνωστή διαμάχη των Ελλήνων διπλωματών με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό".

    [9] Εξοπλισμοί

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα για την περίοδο 1996-2000" και προσθέτει ότι "η αεροπορία θα πάρει απ'ότι φαίνεται τη "μερίδα του λέοντος" στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση. Το Σαββατοκύριακο έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατά τις οποίες ολοκληρώθηκε η πρόταση των ειδικών του ΓΕΕΘΑ που θα συζητηθεί σύντομα στο ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αγορά αεροσκαφών τρίτης και τέταρτης γενιάς, πυραύλων τύπου Patriot, υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 21 October 1996 - 10:25:19