Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 14/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κύπρος - Εκτέλεση Ελληνοκύπριου
  • [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 14/10/1996 (ΑΠΕ)

    Η εν ψυχρώ δολοφονία του 58χρονου συνταξιούχου Πέτρου Κακκουλή από τα στρατεύματα του Αττίλα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή και οι συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καταδίκη της Ελλάδας. Πληρώνουμε 15 δις για Ανδρεάδη - Νέα Μάκρη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η απάτη του ΠΑΣΟΚ με τους φόρους".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διπλή διεύρυνση για το ΠΑΣΟΚ. Μαζικές προσχωρήσεις στελεχών και προσωπικοτήτων από το φιλελεύθερο χώρο, τον αριστερά και την Πολιτική Ανοιξη".

    ΕΘΝΟΣ: "Διάσπαση βλέπει ο Μάνος. Τονίζει σε συνέντευξη: να μη διεκδικήσει ο Εβερτ την ηγεσία στο Συνέδριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σκοτώνει αφού δεν πληρώνει. Νέα δολοφονία από τον Αττίλα με την ανοχή των μεγάλων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καταιγίδα νέων φόρων. Ο πρωθυπουργός απέκρυψε την πραγματικότητα για την εξοντωτική πολιτική του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πέφτουν στα δικαστήρια τα αντικειμενικά κριτήρια. Αντισυνταγματικό το κριτήριο του ενοικίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βαρβάρων τέταρτη δολοφονία. Ενταση κλιμακώνουν οι Τούρκοι με πονηρούς στόχους. Ο Ντενκτάς είχε δώσει εντολή: χτυπάτε στο ψαχνό".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ξεκίνημα με φοροαπαλλαγές, δαπάνες. Τα πρώτα νομοσχέδια στη Βουλή".

    ΝΙΚΗ: "Ερχεται καταιγίδα νέων φόρων. Η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια για τα μέτρα".

    [2] Κύπρος - Εκτέλεση Ελληνοκύπριου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφουν ότι "ένα απλό ανθρώπινο λάθος, στοίχισε τη ζωή στον 52χρονο Ελληνοκύπριο Πέτρο Κακκουλή, ο οποίος χθες το πρωί βγήκε αμέριμνος μαζί με τον 27χρονο γαμπρό του να μαζέψει σαλιγκάρια, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με τις φονικές σφαίρες των ανθρωποειδών του 'Αττίλα' που τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ! Το νέο έγκλημα των ενεργούμενων του καθεστώτος Ντενκτάς πυροδότησε οργή και αποτροπιασμό τόσο στην Κύπρο που θρηνεί τον τρίτο νεκρό στη νεκρή ζώνη μέσα σε διάστημα λίγων μηνών όσο και στην Ελλάδα όπου ολόκληρο το πολιτικό φάσμα αντέδρασε έντονα καταδικάζοντας την τουρκική θηριωδία. Χαρακτηριστικό της προκλητικότητας των ανθρώπων του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους ήταν ότι έως αργά χθες αρνούντο να παραδώσουν τη σορό του Κακκουλή, συνταξιούχου πυροσβέστη, ο οποίος όχι μόνο πυροβολήθηκε άοπλος και με τα χέρια ψηλά αλλά επιπλέον δέχτηκε και χαριστική βολή από τους Τούρκους στρατιώτες".

    "Η στρατηγική της έντασης των βαρβάρων, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, είχε χθες το τέταρτο θύμα της" και προσθέτει ότι "ο Αττίλας ακολουθεί φονική τακτική προκειμένου να επισημοποιήσει ουσιαστικά το διαμελισμό της Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα κατοχικά στρατεύματα, όπως είχε δηλώσει μια μέρα πριν ο Ντενκτάς, έχουν διαταγή να ανοίγουν πυρ".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "η νέα εν ψυχρώ δολοφονία δείχνει ότι η Αγκυρα και το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς είναι διατεθειμένοι να φτάσουν έως το θερμό επεισόδιο προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους: Να σταματήσουν κάθε διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού. Να ακυρώσουν την ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Να πλήξουν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα όσο ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της εφαρμογής του. Να εκβιάσουν για να γίνουν αποδεκτές οι δικές του 'λύσεις' που οδηγούν σε διχοτόμηση του νησιού. Να θίξουν το φρόνημα του κυπριακού λαού, ο οποίος και το τελευταίο διάστημα έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί λύσεις τετελεσμένες. Τη νέα εν ψυχρώ δολοφονία Ελληνοκύπριου είχε... προαναγγείλει ουσιαστικά από το Σάββατο, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος φέρει την πολιτική ευθύνη κι αυτού του εγκλήματος. Ο Ντενκτάς είχε αφιχθεί με απειλές προχθές στα κατεχόμενα, προερχόμενος από τη Γερμανία, μέσω Τουρκίας".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "κλίμα τρόμου επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ο Αττίλας στην Κύπρο, με τη νέα εν ψυχρώ δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακκουλή σε μια προσπάθεια να τορπιλισθεί κάθε πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Κύριος στόχος των κατοχικών δυνάμεων - που όπως είναι πλέον εμφανές έχουν εντολή να ρίχνουν στο ψαχνό με κάθε αφορμή - είναι να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί, και άρα οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει τη δημιουργία δύο κρατών. Παράλληλα, οι Τούρκοι επιδιώκουν με την εν ψυχρώ δολοφονία άοπλων Ελληνοκυπρίων να προκαλέσουν αντίδραση αντιποίνων από την κυπριακή πλευρά. Αντίποινα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτεταμένα επεισόδια στην πράσινη γραμμή, ακόμη και σε πολεμική σύρραξη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι "η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία οξύτητας και έντασης στη Μεγαλόνησο και την ετοιμότητα σε Αθήνα - Λευκωσία για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία. Το νέο έγκλημα "ήταν και αυτό προσχεδιασμένο. Στόχος της Αγκυρας και του ψευδοκράτους να 'περάσουν' στη διεθνή κοινή γνώμη την πεποίθηση ότι είναι αδύνατη η συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, προωθώντας έτσι ως 'μόνη λύση' τη διχοτόμηση του νησιού".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "ελληνικές και ξένες διπλωματικές πηγές αναμένουν κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα επιδιώκει να εγκαινιάσει από πλεονεκτική θέση τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "τρεις είναι οι λόγοι σχετικά με τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων: ο πρώτος σχετίζεται με τη διαχρονική παρουσία των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο που θεωρούν τα 'σύνορα' ψευδοκράτους-ελευθέρων περιοχών ως μόνιμα ή επέκταση εκείνων του τουρκικού κράτους προς Νότο. Ο δεύτερος αναφέρεται κυρίως στην άποψη των γνωστών 'κύκλων' στην Αγκυρα και στην κατεχόμενη Κύπρου που θεωρούν αδύνατη τη συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Συνεπώς η οποιαδήποτε ενέργεια των Ελληνοκυπρίων θα πρέπει να τιμωρείται! Ο τρίτος λόγος - που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό - αφορά την περίπτωση προκλήσεων σειράς 'θερμών επεισοδίων' στη γραμμή αντιπαράθεσης με στόχο να προωθηθεί και ενδυναμωθεί η αμερικανική πρόταση για στρατιωτικό διάλογο ανάμεσα στον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Νίκο Βορβολάκο και το διοικητή του 11ου Κατοχικού Σώματος Στρατού Αλί Γιαλτσίν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "τεντώνει το σχοινί ο 'Αττίλας'. Η χθεσινή άνανδρη δολοφονία του Ελληνοκύπριου πολίτη, τρίτη μέσα σε δύο μήνες, αποκαλύπτει την προσπάθεια εκ νέου όξυνσης του κλίματος στην Κύπρο, ενόψει της ένταξης της νέας διαμεσολάβησης για την επίλυση του Κυπριακού. Εγκυρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά, θεωρούν τη δεδομένη χρονική συγκυρία αρνητική για τις επιδιώξεις τους και επιθυμούν με τη δημιουργία 'ψυχροπολεμικού κλίματος' είτε να ακυρώσουν τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, είτε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα, τα οποία θα τους προσέφερε ενδεχόμενη ανταπόκριση από κυπριακής πλευράς στην ένταση. Αλλωστε η αποτυχία του ταξιδιού του Ραούφ Ντενκτάς στη Βόννη όπου οι άκαμπτες και προκλητικές θέσεις του, αντί ευνοϊκής υποδοχής συνάντησαν την επιθυμία της Γερμανίας για επίλυση του Κυπριακού και ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επέτεινε την ανησυχία των Τούρκων αναφορικά με τη νέα πρωτοβουλία".

    "Ιδιαιτέρας μνείας χρήζει το γεγονός ότι ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν για τη νέα αυτή δολοφονία από τον Αττίλα στη Νήσο. Μόνο η Βρετανία εξέδωσε μια 'επιδερμική' ανακοίνωση στην οποία άκουσον-άκουσον γίνεται μια απλή σύσταση προς τις δύο πλευρές 'να αποφεύγουν τις βιαιότητες', σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "επαναλαμβάνονται σήμερα στη Γενεύη οι απευθείας συνομιλίες Ελλάδας- Σκοπίων υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Σ. Βάνς. Οι απεσταλμένοι των δύο πλευρών, πρέσβεις Χρ. Ζαχαράκις και Ι. Τοσέφσκι, θα μεταφέρουν τις απόψεις των κυβερνήσεών τους ως προς την ουσία αλλά και το χρονοδιάγραμμα του συμβιβασμού για την ονομασία. Τα Σκόπια, παρά τη φαινομενική διαλλακτικότητα του προέδρου Κ. Γκλιγκόροφ δεν έχουν απομακρυνθεί από τη 'σκληρή γραμμή' του υπουργού Εξωτερικών Λ. Φρέτσκοφσκι κατά την οποία 'εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να υποχωρήσουμε και οι Ελληνες ας κάνουν ο,τι θέλουν'! Για αυτό και είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί, μ'αυτό το πρόσχημα απευθείας συνάντηση υψηλών αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο πλευρών".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "η Αθήνα έχει ενδείξεις ότι η σκοπιανή πλευρά θα μπορούσε να δεχθεί τη φόρμουλα της 'τριπλής ονομασίας' που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Λύση την οποία θα μπορούσε να αποδεχθεί και η Αθήνα εφόσον η διεθνής κοινότητα δεν θα αποκαλεί τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά με ένα άλλο σύνθετο όνομα (πχ "Νόβα Μακεντόνια")".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "η εκκρεμότητα με τα Σκόπια για την τελική ονομασία τους αναμένεται να έχει λήξει μέχρι τα Χριστούγεννα, αφού προηγουμένως ο μεσολαβητής Σάιρους Βάνς έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια των 'ελιγμών' του. Σύμφωνα και με την εντολή που έχει λάβει ο κ. Βάνς από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων, ο στόχος του είναι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ετσι με τη 'στενότερη' δυνατή αλλά και 'εφικτή' ερμηνεία της εντολής αυτής ο κ. Βάνς ενδιαφέρεται για την επίσημη κοινώς αποδεκτή και από τις δύο πλευρές ονομασία των Σκοπίων. Επομένως είναι 'αδιάφορον' για τον Αμερικανό μεσολαβητή και επομένως 'ελεύθερο' το πως θα αποκαλούν οι κάτοικοι των Σκοπίων τη χώρα τους ή οι Ελληνες τα Σκόπια. Η ζητούμενη επίσημη κοινώς αποδεκτή ονομασία των Σκοπίων 'φυσικά' θα περιέχει και τη λέξη 'Μακεδονία' κατά το πρότυπο του 'Νόβα Μακεντόνια' που έχει ήδη προτείνει ο κ. Βάνς".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 14 October 1996 - 12:52:00