Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 30/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα Δημοκρατία
  • [3] Επίσκεψη Σημίτη στην Κύπρο
  • [4] Εθνικά θέματα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/09/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία για την ηγεσία του κόμματος, η επίσκεψη από αύριο του πρωθυπουργού στην Κύπρο και η αναμενόμενη αμερικανική πρωτοβουλία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μέτωπο ενότητας. Η Ντόρα υποχώρησε. Οι δελφίνοι όλοι μαζί συμφωνούν για Σουφλιά".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γκάλοπ για τον αρχηγό".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Σουφλιάς τρώει τον Εβερτ. Επιτέλους φαίνεται ότι και η αντιπολίτευση θα αποκτήσει σοβαρό αρχηγό".

    ΕΘΝΟΣ: "Πιρουέτα διάσπασης από τον Εβερτ. Πολεμική ατμόσφαιρα στη ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Και πάλιν ερχόμενος μετά δόξης. Ο Εβερτ εκ νέου στο τιμόνι, κρίναι ζώντας και νεκρούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα μια βδομάδα μετά τις εκλογές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καθαρή λύση για τη ΝΔ. Μεγαλώνει το ρεύμα για επανεκλογή Εβερτ. Περιστασιακή συμμαχία Σουφλιά-Ντόρας-Μάνου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συμμαχία εν μέσω εμφυλίου. Σουφλιάς κατά Εβερτ με Ντόρα και Μάνο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ενωσε τους εχθρούς του ο Εβερτ".

    ΝΙΚΗ: "Μέχρι τελικής πτώσεως ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη Δεξιά".

    [2] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "επιστρέφει δριμύτερος ο Μιλτιάδης Εβερτ στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μ. Εβερτ -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- έχει δεδομένη την υποστήριξη μεγάλης μερίδος βουλευτών αλλά και αντιπροσώπων των οργανώσεων της ΝΔ και έτσι θεωρείται σχετικά εύκολη η επανεκλογή του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο κύριο άρθρο της ζητεί από τους υποψηφίους για την ηγεσία της ΝΔ "να δεσμευτούν πριν την έναρξη της ψηφοφορίας με το λόγο της τιμής τους ότι θα κρατήσουν το κόμμα ενωμένο και δυνατό και θα αγωνιστούν με αυταπάρνηση και ζήλο". Επίσης δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας ΜΑΡΤΕΛ το οποίο προκύπτει ότι "το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ (89,4%) πιστεύουν πως οι συχνές αλλαγές ηγεσίας έχουν βλάψει το κόμμα τους. Στις αυθόρμητες απαντήσεις (πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα Εβερτ) για το κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί της ΝΔ προηγείται σαφώς με 20,2% (στους ψηφοφόρους της ΝΔ) ο Μιλτιάδης Εβερτ. Ακολουθούν χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους η κα Μπακογιάννη (15,2%), ο κ. Μητσοτάκης (14,8%), ο κ. Καραμανλής (13,6%), ο κ. Αβραμόπουλος (13,2%), ο κ. Σουφλιάς (13%) και σε απόσταση ο κ. Μάνος (6,3%)".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η υποψηφιότητα Εβερτ, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, συγκεντρώνει την κατά απάσα πιθανότητα συντριπτική πλειοψηφία των "κουκιών"-βουλευτών και εκπροσώπων ΝΟΔΕ. Αντίθετα, η ετερόκλητη κίνηση των τριών εκφράζει αυτή τη στιγμή ένα μικρό μόνο κλάσμα του συνόλου των εκλεκτόρων που συνασπίζεται μόνο για να αντιμετωπίσει τον "αντίπαλο". Ποια λοιπόν είναι η πραγματική, ουσιαστική ενωτική λύση που μπορεί να φέρει την ηρεμία στη ΝΔ; Πρόκειται για ζήτημα κοινής λογικής. Και τι σημαίνουν οι "φόβοι για διάσπαση" που εξαπολύονται ως μπαμπούλας για την υποταγή της πλειοψηφίας σ'ένα ετερογενές μέτωπο κάποιων στελεχών; Το αποτέλεσμα της διαδικασίας εκλογής θα πρέπει να γίνει σεβαστό απ'όλους. Ετσι απαιτούν οι δημοκρατικοί κανόνες και κυρίως τα 2.500.000 των ψηφοφόρων της ΝΔ".

    Στο βασικό άρθρο ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "από τη μια μεριά έχουν τη ΝΔ του σκοτεινού παρασκηνίου της ίντριγκας, της γελοίας και εκβιαστικής συλλογής υπογραφών, των παλαιοπολιτικών μεθόδων και της διάσπασης. Και από την άλλη τη ΝΔ της διαφάνειας, της καθαρότητας και της ενωτικής προσπάθειας" και προτείνει "συνέδριο καθαρό και έντιμο για να μπορεί να σηκώσει κεφάλι η υπερήφανη αυτή παράταξη που την εξευτέλισαν οι μικροκομματικοί σμπίροι".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "οριστική είναι πλέον η ρήξη στη ΝΔ. Ο Μ. Εβερτ ανακοινώνοντας ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος, προανήγγειλε εκκαθάριση του κόμματος από τους "μητσοτακικούς". Τα υπό τον Γ. Σουφλιά κορυφαία στελέχη χαρακτηρίζουν την υποψηφιότητά του "διχαστική".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ "πυκνώνουν τα σύννεφα της διάσπασης πάνω από τη ΝΔ μετά την αναστήλωση της υποψηφιότητας του Μ. Εβερτ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με την οποία ο πρώην πρόεδρος και επίδοξος νέος αρχηγός προανήγγειλε ουσιαστικά διαγραφές των εσωκομματικών του αντιπάλων σε περίπτωση επανεκλογής του, ενώ κορυφαία στελέχη του ζητούσαν να αποσύρει την υποψηφιότητά του χάριν της ενότητας".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ένωσε τους εσωκομματικούς αντιπάλους, ο Μιλτιάδης Εβερτ. Ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Στέφανος Μάνος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παρά τους προσωπικούς ανταγωνισμούς που είχαν στο παρελθόν αλλά και τις ιδεολογικές τους διαφορές προχώρησαν στη συγκρότηση ενιαίου μετώπου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ενωτική απάντηση στην πραξικοπηματική κίνηση του Μιλτιάδη Εβερτ να επαναδιεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ έδωσαν οι Γ. Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη και Στ. Μάνος. Απορρίπτοντας τα διχαστικά και εκβιαστικά διλήμματα του Μιλτιάδη Εβερτ, προτείνουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Σουφλιά, η οποία διασφαλίζει την ενότητα του κόμματος και βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη θέληση της βάσης όχι μόνο της συντηρητικής παράταξης αλλά και του συνόλου του ελληνικού του ελληνικού λαού, που θέλει την αντιπολίτευση δυνατή και με σοβαρό αρχηγό".

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Στέφανος Μάνος τονίζει ότι "από τη στιγμή που δεν εκλεγεί ο κ. Σουφλιάς τότε θα εξετάσουμε και άλλες προοπτικές συμπεριλαμβανομένης και αυτής της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα. Ομως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαιτέρως αρνητική. Γι αυτό πιστεύω πιστεύω ότι η επάνοδος του κ. Εβερτ σηματοδοτεί καταστροφικές εξελίξεις για την παράταξη της ΝΔ".

    [3] Επίσκεψη Σημίτη στην Κύπρο

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αποθεωτική υποδοχή επιφυλάσσει η Κύπρος στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που φθάνει αύριο το πρωί στη μεγαλόνησο για διήμερη επίσκεψη. Θα τον υποδεχθούν, μεταξύ άλλων χιλιάδες μαθητές που θα παραταχθούν κατά μήκος του δρόμου Λάρνακας-Λευκωσίας μια διαδρομή περίπου 40 χιλιομέτρων, ενώ στην υποδοχή θα λάβουν μέρος και άλλοι φορείς και οργανωμένα σύνολα. Αμέσως μετά την άφιξή του στη μεγαλόνησο ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στη Λευκωσία και θα δεχθεί μαζί με τον πρόεδρο Κληρίδη τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα έχει συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση στις οποίες θα συζητηθεί και η κοινή στάση Αθηνών και Λευκωσίας έναντι των αναμενόμενων πρωτοβουλιών".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ο πρωθυπουργός "θα δώσει έμφαση στα εθνικά θέματα προσπαθεί να δώσει αυτή την εβδομάδα ο Κ. Σημίτης. Με την επίσκεψή του στην Κύπρο ο πρωθυπουργός επιθυμεί να επισημάνει προς τη διεθνή κοινότητα ότι η στάση Αθήνας-Λευκωσίας θα είναι κοινή και πως η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου, στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος αποτελεί εθνικό χρέος της Ελλάδας. Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες επιμένει στην προσέγγιση βήμα προς βήμα με την Τουρκία και ο Κ. Σημίτης θα καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για λύση "πακέτο". Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν αποφασίσει παρά τις ασκούμενες αμερικανικές πιέσεις να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση από τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου της κοινής άσκησης "Τοξότης- Νικηφόρος" η οποία περιλαμβάνει και συνδυασμένες επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο χωρών".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "παράνομα" χαρακτήρισε τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ σε εκδήλωση της κυπριακής ομοσπονδίας. Είναι η πρώτη φορά από το 1992 που συνεργάτης του προέδρου Κλίντον χρησιμοποιεί αυτόν τον χαρακτηρισμό που είχε υιοθετήσει τότε ως υποψήφιος για την προεδρία ο κ. Κλίντον. Η κ. Ολμπράιτ τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν απευθείας διάλογο για την λύση του Κυπριακού χωρίς όμως να διευκρινίσει ανάμεσα σε ποιους. Παράλληλα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύουν τα προβλήματά τους και να συνεργάζονται ενώ πρόσθεσε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί μεταξύ άλλων, για να εξαλειφθεί μια εστία έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "η κυβέρνηση Κλίντον πιέζει για άμεση λύση του Κυπριακού. Τόσο στην επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς το Κογκρέσο όσο και στις δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβεως στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ, καθίσταται σαφές ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ώστε "να σημειωθεί πρόοδος" στο Κυπριακό ακόμα και πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Ο αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι πρέπει να αναληφθεί άμεση δράση για να μειωθούν η ένταση και η βία στη νεκρή ζώνη και εκφράζει την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για τη σύνθεση των αντιπροσωπιών στις συναντήσεις των στρατιωτικών διοικητών, που έχουν συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη στην Κύπρο της κ. Ολμπράιτ. Εξηγεί ότι οι κ.κ. Ολμπράιτ και Μπίτι επισκέφθηκαν την Κύπρο για να διερευνήσουν τις ευκαιρίες για μια "συνολική λύση".

    [4] Εθνικά θέματα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα των εθνικών θεμάτων. Προάγγελος της κινητικότητας ήταν το ταξίδι του κ. Πάγκαλου στην Αμερική, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ που αποτέλεσε την αφορμή για τη νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των ΗΠΑ, για το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων. Αν και χρονικά η πρωτοβουλία μετατίθεται μετά το πέρας των αμερικανικών εκλογών, ωστόσο οι προθέσεις του κ. Κλίντον έχουν ήδη εκδηλωθεί μέσω των συνεργατών του και δημιουργούν εκ των προτέρων ανησυχία για το μέλλον. Το Κυπριακό, το Αιγαίο, ακόμη και το Σκοπιανό, μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι απαιτούνται "βήματα καλής θέλησης", τα οποία όμως δεν έχουν δρόμο επιστροφής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "υποσχέσεις -αμφιβόλου αξιοπιστίας- για "επανεξέταση των ελληνικών ανησυχιών σε σχέση με την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο", δίνει προς την Αθήνα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από διαμαρτυρία της κυβέρνησης για τον υπερεξοπλισμό της Τουρκίας. Ο Ελληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον κ. Λ. Τσίλας μετέφερε προ ημερών στον επικεφαλής της Διεύθυνσης Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Κ. Κάβανο τον προβληματισμό του για τις αλλεπάλληλες παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην Αγκυρα".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 30 September 1996 - 11:45:09