Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 25/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα κυβέρνηση
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Νέα Δημοκρατία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 25/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: " Μητσοτάκης: και εγώ υποψήφιος, αν ο Εβερτ επιμείνει στην επιστροφή του".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: " Τρώγονται πριν ορκιστούν. Ρήγμα στη νέα κυβέρνηση".

    Η ΑΥΓΗ: " Πρεμιέρα με ανταγωνισμούς . Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση Σημίτη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παραιτείται και από βουλευτής ο Εβερτ. Εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική".

    ΕΘΝΟΣ: " Συνταγή Σημίτη. Κυβέρνηση εργασίας και ελπίδας με όλο το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αρνούνται το ρόλο της "γλάστρας" Παπανδρέου, Βενιζέλος, Αρσένης και Παπαθεμελής στη νέα κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αρχισαν τα όργανα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιοι ζητούν παραμονή Εβερτ. Η ανάγκη ενότητας καθορίζει τη στάση Βαρβιτσιώτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τρεις "σούπερ" 14 νέοι. Σημιτικό κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή "αντιφρονούντων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Με κλυδωνισμούς η νέα κυβέρνηση. Ειδική μνεία για τον κ. Αρσένη και αντίδραση του κ. Γ. Παπανδρέου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πείρα και ανανέωση. Κυβερνητικό σχήμα για να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Υπερυπουργοί σε διοίκηση, οικονομία, ανάπτυξη".

    ΝΙΚΗ: " Εφιάλτης διάσπασης στη ΝΔ. Μετωπική Εβερτικών - Μητσοτακικών".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: " Νέα" κυβέρνηση σκληρών αντιλαϊκών μέτρων".

    [2] Νέα κυβέρνηση

    "Κυβέρνηση οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής" είναι κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που σημειώνει ότι "φέρει την προσωπική σφραγίδα του Κώστα Σημίτη και στην οποία συμμετέχουν και οι κορυφαίοι από τους "αντιφρονούντες". Στα περισσότερα υπουργεία τοποθέτησε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών του "έλυσε τα χέρια" και τον απάλλαξε από την υποχρέωση να τηρήσει λεπτές εσωκομματικές και άλλες ισορροπίες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης σε χρόνο - ρεκόρ".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "νέα πρόσωπα, με προοδευτικό προφίλ, συμμετοχή όλου του ΠΑΣΟΚ και πολιτική συνέχειας στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική με την παραμονή των ίδιων υπουργών, αποτελεί η "συνταγή" Σημίτη για το σχηματισμό της 186ης κυβέρνησης του ελληνικού κράτους. Η νέα κυβέρνηση "ελπίδας και εργασίας" μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κυβέρνηση Σημίτη καθώς η λαϊκή έγκριση και η νέα σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έλυσαν τα χέρια του πρωθυπουργού από ανεπιθύμητες "συγκατοικήσεις" και από συμβιβασμούς με άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματός του".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "η ανανέωση και η πείρα ήταν τα κύρια στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης για να σχηματίσει τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου".

    Η ΝΙΚΗ γράφει χαρακτηριστικά "σημιτικά πλασμένη η νέα κυβέρνηση" και κάνει λόγο για "πογκρόμ αποκλεισμών και παιδιαρίσματα του Γιωργάκη (Παπανδρέου)".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "με το "καλημέρα" εμφανίστηκαν οι πρώτες τριβές", ενώ η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κάνει λόγο για "κυβέρνηση δυσκίνητη και με "αγκυλώσεις", ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ότι "κυβερνητικό σχήμα με έντονο "σημιτικό" χρώμα με αποδεκατισμένη την "εσωτερική αντιπολίτευση" αλλά και με συγκεκριμένους προσανατολισμούς για τα εθνικά θέματα και την οικονομία ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο κ. Κ. Σημίτης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "με προβλήματα ξεκινά η νέα κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Αιφνιδιαστικά χθες ανεκοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβερνήσεως και λίγη ώρα αργότερα ένας δήλωσε παραίτηση, τρεις εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα υπουργεία που τους ανέθεσε".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι " η σύνθεσή της δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τους αντιλαϊκούς προσανατολισμούς και επιδιώξεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την αναδιάταξη των δυνάμεων του οικονομικού επιτελείου, με στόχο να προωθηθούν σημαντικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας εκφράζει η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη να αναδείξει σε υπερυπουργούς τους κ. Αλ. Παπαδόπουλος και Γιαν. Παπαντωνίου και να συγκροτήσει παράλληλα ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα μακροχρόνια προβλήματα της οικονομίας. Στην ομάδα αυτή φαίνεται ότι θα εκπονήσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλαγών, σημαντικό κρίνεται ότι θα συμμετέχει και ο καθηγητής κ. Ι. Σπράος, επικεφαλής της ομάδας που κατάρτισε το πρόγραμμα σταθεροποίησης, της διετίας 1985-1987".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους τονίζουν ότι "και η μεν νέα κυβέρνηση, που αυτήν την ώρα ορκίζεται θα κριθεί από το έργο της. Από την πολιτική που θα ακολουθήσει και τις λύσεις που θα δώσει στα δύσκολα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του τόπου. Στους υπουργούς της δε εναπόκειται να δώσουν -όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά- το στίγμα της "νέας εποχής" που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "μόλις μια μέρα μετά τις ελληνικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με συντονισμένες προσπάθειες, που στόχο έχουν την καλλιέργεια του εδάφους για την πραγματοποίηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο Κλάους Κίνκελ, όπως και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει "λάθος" το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει την πολιτική της Τουρκίας στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    "Την κατηγορηματική της άρνηση να αποδεχθεί οποιοδήποτε διάλογο με την Τουρκία για το Κυπριακό διατύπωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη συμμετέχοντος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σχολιάζοντας, τη σχετική πρόταση περί ελληνοτουρκικού διαλόγου για το Κυπριακό που διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τ. Τσιλέρ δήλωσε: "το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό δεν είναι νοητός", αναφέρει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σαφή απάντηση στην πρόταση της Τανσού Τσιλέρ για διάλογο Αθήνας-Αγκυρας για το Κυπριακό έδωσε ο πρόεδρος Κληρίδης κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι η πρόταση έγινε για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε τέλος ότι το Κυπριακό διαμηνύει μια πολύ λεπτή περίοδο και επέστησε την προσοχή όλων σημειώνοντας ότι δεν θα κερδηθεί η μάχη με φωνασκίες αλλά με σωστούς χειρισμούς. Ο πρέσβης της ΕΕ στην Κύπρο Ζίλ Ανουί προειδοποίησε ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό μερικές χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία ίσως διστάσουν να επικυρώσουν τη συμφωνία για ένταξη της Κύπρου στην Ενωση. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η ΕΕ θα τηρήσει την υπόσχεσή της και θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, έξι μήνες μετά την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης πιθανόν στις αρχές του 1998".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η ΕΕ δια του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών κ. Ντίκ Σπρίνγκ εξέφρασε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ανησυχία της Κοινότητα για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "προσπάθεια να επανέλθει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας καταβάλλει ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ, προκειμένου το κόμμα να μην καταλυθεί από τον Μητσοτακικό πυρήνα. Ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Εβερτ ήθελε να επιδιώξει την απευθείας σύγκρουση με την μητσοτακική πτέρυγα, η οποία, ήταν σίγουρος ότι θα έβαζε μπροστά την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ χαρακτηρίζει "μπουρλότο στην ενότητα της ΝΔ την συλλογή υπογραφών" από φιλικά προσκείμενους στον κ. Εβερτ βουλευτές και επικαλούμενος σε άλλο δημοσίευμά του αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρει ότι "ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι αν είναι τελικά υποψήφιος ο παραιτηθείς πρόεδρος τότε θα διεκδικήσει εκείνος την ηγεσία".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ο Μιλτιάδης Εβερτ έφυγε από την πόρτα της ηγεσίας της ΝΔ με την απόφασή του να παραιτηθεί τη νύχτα των εκλογών, και επιστρέφει από το παράθυρο για να πάρει μέρος στην κούρσα της διαδοχής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "σύμφωνα με συνεργάτες του Μ. Εβερτ, ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων των ΝΟΔΕ πιέζει για την παραμονή του στην ηγεσία και οι βουλευτές που έχουν υπογράψει φθάνουν τους 75, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών που πρόσκεινται στον κ. Κ. Μητσοτάκη δεν είναι περισσότεροι από 30".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει "το ρευστό εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ και τις αλληλοαπειλές και από τις δύο πλευρές για ίδρυση νέου κόμματος", ενώ η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "για πρώτη φορά χθες στελέχη της ΝΔ έλεγαν ευθέως πως το κόμμα τους όχι απλώς περνάει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών αλλά έκαναν λόγο για κατάσταση μη αναστρέψιμη. Η αλήθεια δεν απέχει πολύ από αυτή την εκτίμηση. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα έχει πολλές από τις προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να την οδηγήσουν στη διάσπαση".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η δαμόκλειος σπάθη της διάσπασης πλανάται πάνω από τη ΝΔ καθώς "εβερτικοί" και "μητσοτακικοί" οδηγούνται σε σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης. Το παρασκήνιο γύρω από τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οργιάζει, καθώς οι βαρόνοι αναζητούν συμμάχους. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι εξελίξεις να φέρουν ως μοναδικούς αντιπάλους για την ηγεσία τους Μ. Εβερτ και Κων. Μητσοτάκη. Από χθες τα "εξαπτέρυγά" τους προετοιμάζουν το έδαφος".

    Για "πόλωση κορυφής" και "αμηχανία και ανησυχία στη βάση της ΝΔ για τις εξελίξεις" κάνει λόγο η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει τάσεις αποσύνθεσης και το θέμα της ανάδειξης νέας ηγεσίας παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "την παραίτησή του και από το βουλευτικό αξίωμα πρόκειται να υποβάλει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, αμέσως μετά την εκλογή νέας ηγεσίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο κύριο άρθρο της τονίζει ότι "εκεί που έφθασαν τα πράγματα το προέχον πλέον δεν είναι η ανάδειξη αρχηγού αλλά η ενότητα. Και για την ενότητα πρέπει να δεσμευτούν οι βουλευτές της ΝΔ και τα στελέχη των ΝΟΔΕ που θα μετάσχουν στην εκλογή νέου αρχηγού, όπως και οι εμφανιζόμενοι ως μνηστήρες της εξουσίας".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 25 September 1996 - 12:02:24