Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Κυβέρνηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/09/1996 (ΑΠΕ)

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου και ενώ υπολείπονται 279 εκλογικά τμήματα από τα 17.710 σε όλη την επικράτεια το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 41,52% και εκλέγει 162 βουλευτές. Η ΝΔ 38,20% και 108 βουλευτές, το ΚΚΕ 5,58% και 11 έδρες, ο Συνασπισμός 5,08% και 10 βουλευτές, το ΔΗΚΚΙ 4,41% και 9 έδρες. Η Πολιτική Ανοιξη με 196.197 ψήφους συγκεντρώνει ποσοστό 2,95%. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 76,31%.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιος φταίει; Δυστυχώς χάσαμε. Οργή στη βάση της ΝΔ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πλήρωσε τη διχόνοια η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ "κράτησε" παρά τις σοβαρές απώλειες".

    Η ΑΥΓΗ: "Μεγάλο βήμα Αριστερά. Πανηγυρική επιστροφή του Συνασπισμού στη Βουλή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Θρίαμβος Σημίτη. Νέα εποχή για μια ισχυρή Ελλάδα".

    ΕΘΝΟΣ: "Με το ΠΑΣΟΚ στον 21ο αιώνα. Παντοδύναμη η νέα κυβέρνηση. 60% κυριαρχούν στο κοινοβούλιο οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της Αριστεράς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σημίτης: Ηρθα. ΝΔ: να έρθει ο επόμενος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης. Για πρώτη φορά μετά το 1977 πολυκομματική βουλή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μεγάλη νύχτα για τη ΝΔ. Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη γενναία παραίτηση Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Διπλή νίκη. ΠΑΣΟΚ- Σημίτης 42%. Κεντροαριστερή βουλή. Δραματικές εξελίξεις στη ΝΔ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Νίκη με μειωμένη ισχύ. Γενναία η απόφαση του Εβερτ να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Θρίαμβος ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς. Ισχυρή κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη με 162-164 βουλευτές".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Με ΠΑΣΟΚ και Σημίτη για το 2.000. Θρίαμβος με 42%".

    ΝΙΚΗ: "Το ΔΗΚΚΙ αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Κέρδισαν το στοίχημα οι "μικροί".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΚΚΕ τρίτη δύναμη"

    [2] Εκλογές

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "το πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη επέλεξε ο ελληνικός λαός να οδηγήσει τη χώρα στον 21ο αιώνα. Η μεγάλη σοσιαλιστική δημοκρατική παράταξη, που μαζί με τα κόμματα της Αριστεράς άγγιξαν το 60% των ψήφων, εξασφάλισε μεγάλη πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο και με τη σιγουριά που δίνει η άνετη νίκη έχει κάθε δυνατότητα να οδηγήσει αποφασιστικά την Ελλάδα στο 2.000. Για τη ΝΔ ξεκινούν οι διαδικασίες επιλογής νέου αρχηγού καθώς ο Μ. Εβερτ παραιτήθηκε κάτω από το βάρος της εκτεταμένης ήττας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "το τέλος του παλαιοκομματισμού και την αρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα σηματοδοτεί ο θρίαμβος Σημίτης στη χθεσινή κρίσιμη αναμέτρηση. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού εξουσιοδότησε τον Κώστα Σημίτη να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στην οικονομία και σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής για να εισέλθει η χώρα στην πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και στο νέο αιώνα που έρχεται . Από σήμερα αλλάζουν όλα στην Ελλάδα γιατί ο λαός με την ψήφο του στον Κώστα Σημίτη τσάκισε και τις τελευταίες εφεδρείες του παλαιοκομματισμού αλλά και των ιδεολογημάτων που οδήγησαν τη χώρα στη μιζέρια και την παρακμή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "παρά τα πολλά και αρκούντως προβληματικά μέτωπα που σε πολιτικό, εθνικό και κοινωνικό μέτωπο αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Κώστας Σημίτης, στις πρόωρες εκλογές που αποφάσισε να διεξαχθούν κατήγαγε ομολογουμένως περιφανή νίκη. Προηγηθείς μάλιστα με ποσοστό για το οποίο πρέπει να υπερηφανεύεται. Συνέθλιψε, στην κυριολεξία το μεγάλο αντίπαλό του κ. Μιλτ. Εβερτ με την αξιολογότατη διαφορά που ξεπέρασε το 3%. Ετσι εξασφαλίζει βοηθούντος βεβαίως και του ισχύοντος εκλογικού νόμου μια άνετη πλειοψηφία στη νέα Εθνική Αντιπροσωπεία και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων του. Και φυσικά στην πολιτική και το πρόγραμμα που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει για την πορεία του Εθνους".

    "Ξεκίνημα μιας νέας τετραετίας προσπάθειας και ελπίδας για τον τόπο σηματοδοτεί η καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ", υπογραμμίζουν στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ και προσθέτουν "Που εδραιώνει τη θέση του ως ο σταθερός εκφραστής του πολιτικά και κοινωνικά πλειοψηφικού ρεύματος στη χώρα μας. Η χθεσινή ετυμηγορία καταδεικνύει ακόμα την αδυναμία της ΝΔ να υποβάλλει στον ελληνικό λαό μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση. Και πιστοποιεί για άλλη μια φορά πως η συντηρητική παράταξη αποτελεί στον τόπο μας μειοψηφία την οποία μόνο ιδιάζουσες συνθήκες μπορούν -και πάλι ευκαιριακά- να φέρουν στην εξουσία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει ότι "δεν νίκησε μόνο το ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές εκλογές. Βγήκε ενισχυμένη συνολικά η κεντροαριστερά. Και δείχνει αυτό την τάση του εκλογικού σώματος και την επιθυμία του για την εφαρμογή μιας κεντροαριστερής δηλαδή προοδευτικής πολιτικής με κοινωνική ευαισθησία. Αυτό είναι το μήνυμα προς τον νικητή των εκλογών Κώστα Σημίτη και την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι το κεντροαριστερό μήνυμα με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Παρέμεινε το ΠΑΣΟΚ και μετά τον Α. Παπανδρέου πρώτη πολιτική δύναμη ένα κόμμα εδραιωμένο και με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις στο κόμμα της πλειοψηφίας, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα προβλήματα του τόπου".

    Σε πρωτοσέλιδο άρθρο του ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, αφού επισημαίνει ότι "φυσιολογικά οι εκλογές αυτές θα έπρεπε να ήταν περίπατος για τη ΝΔ" κατέληξε "σε ήττα" και διατυπώνει το ερώτημα: "Ποιος φταίει; Φυσικά όχι οι ψηφοφόροι και οι οπαδοί της παράταξης. Στην ήττα μας οδήγησε το γνωστό κομματικό ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ της Ρηγίλλης". Σε άλλο δημοσίευμά του γράφει ότι "από την πλευρά του περιβάλλοντος του κ. Εβερτ έλεγαν ότι μάλλον ο πρόεδρος της ΝΔ θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Στην περίπτωση αυτή αλλάζει η δυναμική, επειδή μπορεί να ελέγχει την πλειοψηφία στο Εκλεκτορικό Σώμα και να εξασφαλίσει την επανεκλογή του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της τονίζει ότι "για τη χθεσινή ήττα της ΝΔ, ορισμένα στελέχη της έχουν ευθύνες απέναντι στον λαό της και απέναντι στην Ιστορία γιατί το κόμμα αυτό αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα του Εθνους. Αυτός ο λαός, όμως όλα αυτά τα χρόνια προδόθηκε κατ'επανάληψιν από στελέχη της παράταξης, που αντί να δίδουν τη μάχη της ενωμένα, την υπονόμευαν αλληλοϋποβλεπόμενα επίσης. Δεν είναι όμως μόνο ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των στελεχών της ΝΔ που προκάλεσε τον μοιραίο για την παράταξη και τον λαό της διχασμό. Είναι και ο εγωισμός, η εσωστρέφεια και η περικύκλωση της εκάστοτε ηγεσίας από τυχαίους ερασιτέχνες και αλεξιπτωτιστές της πολιτικής οι οποίοι μη έχοντες καμία σχέση με τους αγώνες της παράταξης απομόνωσαν τη Ρηγίλλης από εκείνους που είναι σε άμεση επαφή με τον λαό και ζουν καθημερινά τις αγωνίες και τα προβλήματά του. Το κόμμα δεν ανήκει σε τζάκια ή κάστες και φατρίες. Δεν είναι κόμμα ολίγων στελεχών. Είναι κόμμα λαού και ανήκει στο λαό της. Εχει όμως επιτακτική ανάγκη ανανέωσης και διεύρυνσης, με την είσοδο σ'αυτή νέων στελεχών".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "η ανάγκη ενότητας στη ΝΔ είναι τώρα μεγαλύτερη παρά ποτέ. Οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν από χθες βράδυ (με μια μάλλον εντυπωσιακή βιασύνη) ελπίζουμε να μην διαταράξουν την ενότητα". Σε άλλο δημοσίευμά του αναφέρει ότι "σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Εβερτ θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα".

    Στο άρθρο της στην πρώτη σελίδα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "η χθεσινή νίκη του ΠΑΣΟΚ ασφαλώς δεν συνιστά θρίαμβο. Αντίθετα εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα κατά πόσον η νέα κυβέρνηση του κόμματος αυτού θα αποδειχθεί ισχυρότερη αποφασιστικότερη και αποτελεσματικότερη της προκατόχου της η οποία και μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη διέθετε αλλά κυρίως είχε τη στήριξη σημαντικώς ευρυτέρας λαϊκής βάσεως".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "το τέλος της Μεταπολίτευσης σηματοδοτούν και με τη "βούλα" πλέον οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Συγχρόνως αλλάζει ο πολιτικός χάρτης της χώρας και δημιουργούνται νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου ανέδειξαν μια πολυκομματική και πολυφωνική Βουλή, για πρώτη φορά από το 1977".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "κέρδισαν το στοίχημα το ΔΗΚΚΙ και ο Δημήτρης Τσοβόλας. Το αποτέλεσμα των εκλογών '96 παρά την -αναμενόμενη άλλωστε- άνετη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, δημιούργησε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Ο Κ. Σημίτης θα κυβερνήσεις έχοντας στ'αριστερά του δυνάμεις (ΔΗΚΚΙ, ΣΥΝ, ΚΚΕ) που δύσκολα θα στηρίξουν συντηρητικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Ενώ στη ΝΔ με την παραίτηση Εβερτ άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι αποτελεί "θετικό βήμα η μείωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία συντελέστηκε μέσα σε κλίμα γενικής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης για τις αντιλαϊκές πολιτικές των εκπροσώπων του δικομματισμού. Η αύξηση του ΚΚΕ και η ανάδειξή του στην 3η θέση ενισχύουν τις προϋποθέσεις αντίστασης και αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "μια νέα μορφή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δίνουν τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα. Ο πολιτικός άξονας μετατοπίστηκε προς τα αριστερά. Το πολιτικό σκηνικό γίνεται πιο σύνθετο και πιο πολυφωνικό. Για την ανανεωτική δημοκρατική αριστερά ιδιαίτερα το εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει νέες ελπιδοφόρες προοπτικές. Ο Συνασπισμός παίρνει πάλι τη θέση του στη Βουλή δικαιωμένος".

    [3] Κυβέρνηση

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "κυβέρνηση .... σαραντάρηδων με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων στελεχών, αλλά με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και όχι τη συγκατοίκηση, ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα ανακοινωθεί ίσως και το βράδυ απόψε (για το πρωί είχε προγραμματισθεί επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) θα είναι πιο ολιγομελές από το προηγούμενο και δεν προβλέπεται σ'αυτό θέσπιση θέσης αντιπροέδρου".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "άνοιγμα προς τα αριστερά είναι αποφασισμένος να κάνει ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες- προτείνοντας σε στελέχη από την λεγόμενη κεντροαριστερά να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση ενώ θα αναβαθμιστούν και ορισμένοι υφυπουργοί. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα ευέλικτο και "σφιχτό" σχήμα για να μπορεί -όπως είπε συνεργάτης του χθες το βράδυ- να φέρει εις πέρας το μεγάλο έργο που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 23 September 1996 - 10:32:02