Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] ΕΕ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΗΠΑ-οικονομική βοήθεια
  • [6] Συνεντεύξεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τορπίλη Λυμπέρη κατά ΠΑΣΟΚ για το φιάσκο στα Ιμια".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δεν κάνεις για ηγέτης. Ο ναύαρχος Λυμπέρης καίει τον Σημίτη".

    Η ΑΥΓΗ: "Τηλεθέατρο απελπισίας. Η ΝΔ υπαναχωρεί και παραβιάζει την εκλογική δεοντολογία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Με πόρσε κυκλοφορεί ο υπασπιστής του Τσοβόλα. Κάτω οι ψεύτες και οι δήθεν προστάτες της φτωχολογιάς".

    ΕΘΝΟΣ: "Φαιδρός ως το τέλος ο Εβερτ. Παρακαλεί γονατιστός τώρα τους ... "διαπλεκόμενους" καναλάρχες να τον βγάλουν στον αέρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Λυμπέρη κι εσύ τις έκανες; Διότι όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κατηγορώ τον πρωθυπουργό. Εσπασε τη σιωπή του ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χαριστική βολή από τον Λυμπέρη. Ο Σημίτης υπεύθυνος για την ταπείνωση στα Ιμια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ο Εβερτ σπάει τη συμφωνία για την τηλεόραση με το έτσι θέλω. Για πραξικόπημα μιλάνε με οργή τα κόμματα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επικίνδυνη ρήξη για εθνικά θέματα μετά τη δήλωση- βόμβα του ναυάρχου Λυμπέρη".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Επικίνδυνα επιπόλαιος ο Εβερτ. Οι θέσεις του για τα εθνικά απειλούν ειρήνη και ασφάλεια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μεγαλώνει η ψαλίδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ".

    ΝΙΚΗ: "Μπουρλότο Λυμπέρη στο Σημίτη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι να πάμε παντού".

    [2] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "μεγαλώνει υπέρ του κυβερνώντος κόμματος η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι τελικά ο νικητής εδραιώνεται στα επιτελεία και των δύο κομμάτων".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "ναυάγησε η απόπειρα του κ. Εβερτ να πραγματοποιήσει τηλεοπτικό πραξικόπημα, μετά τη χθεσινή απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών. Μετά από αίτημα της ΕΡΤ, η οποία είχε να αντιμετωπίσει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για να γίνει η συνέντευξη του κ. Εβερτ την Παρασκευή, συνεδρίασε χθες εκτάκτως η Διακομματική Επιτροπή στην οποία αποφασίστηκε, με μειοψηφία της ΝΔ να υπάρξει μια τροποποίηση στη συμφωνία που είχαν κάνει τα κόμματα και η ΕΡΤ. Ετσι, αντί της συγκέντρωσης της ΝΔ που ματαιώθηκε την Πέμπτη θα μεταδοθεί συνέντευξη του κ. Εβερτ στην ΕΡΤ με επιλεγμένους δημοσιογράφους".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "σε απελπισμένη "εικονομαχία" καταφεύγει ο Μ. Εβερτ ελάχιστα 24ωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης με προφανή σκοπό να .... "υποστυλώσει" το πεσμένο ηθικό του κόμματός του. Αφού απέτυχε να κερδίσει τις εντυπώσεις με τη ματαίωση, τελευταία στιγμή και χωρίς πειστική δικαιολογία, της κεντρικής συγκέντρωσης της ΝΔ ο κ. Εβερτ αποφάσισε να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις ομόφωνες αποφάσεις της Διακομματικής, ζητώντας να προβληθεί απευθείας και αμέσως μετά τη συγκέντρωση Σημίτη μια συνέντευξή του στα ιδιωτικά κανάλια. Ομως με τη συμφωνία και της ΝΔ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη συνέντευξη - "ανάκριση" του προέδρου του ΣΥΝ. Είναι προφανές ότι ο κ. Εβερτ βλέποντας όλα του τα χαρτιά να έχουν καεί, επιχειρεί την ύστατη ώρα να προκαλέσει πόλωση, βγαίνοντας να ανταπαντήσει αμέσως μετά την κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "αποκαλύφθηκε και πάλι ότι πίσω από τη μάσκα του "δυναμικού", του "σύγχρονου" και "αποφασιστικού" αρχηγού κρυβόταν ο τσαμπουκά Μιλτιάδης Εβερτ. Δεν άντεξε ως το τέλος το ρόλο που του σκηνοθέτησαν να παίξει ούτε και τους κανόνες του παιχνιδιού που συμφωνήθηκαν στη Διακομματική. Τον κυρίευσε ο πανικός και έβγαλε τον πραγματικό εαυτό. Με την όλη στάση του και τις ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις του έδειξε ο Μιλτιάδης Εβερτ στους ψηφοφόρους ποιας νοοτροπίας πρωθυπουργός θέλει να είναι. Να αγνοεί τους πάντες και τα πάντα, να παραβιάζει κανόνες να αθετεί συμφωνίες να στρίβει πλαγίως και να υπεκφεύγει, να χορεύει το δικό του σκοπό. Το τηλεοπτικό πραξικόπημα που θέλει να κάνει δείχνει ποιας λογικής λάτρης είναι. Παρά τις ... υποστυλώσεις που του έκαναν σκηνοθέτες και άλλοι επιτελείς, η εικόνα του "δυναμικού" και "αποφασιστικού" κατέρρευσε. Η μπουλντόζα ρετάρισε μετά τα θορυβώδη ξεφυσητά!!".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "πανικόβλητος ο Μιλτιάδης Εβερτ κατάντησε να παρακαλάει αυτούς που κατάγγελνε ως "διαπλεκόμενους" να στήσουν για χάρη του μια συνέντευξη και να τη μεταδώσουν τη νύχτα της Παρασκευής μετά τη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα. Παραβιάζοντας κάθε διακομματική και υπουργική απόφαση, αλλά και τη δεοντολογία που έχει διαμορφωθεί από το 1974 ο αρχηγός της ΝΔ βρήκε απέναντί του αντίθετα όλα τα κόμματα που μετέχουν στη διακομματική επιτροπή κι έφτασε στο σημείο να υπόσχεται στους καναλάρχες ότι αν του κάνουν το χατίρι θα φέρει μαζί του και τον Κ. Μητσοτάκη. Ομως ο επίτιμος με αδιόρατα ειρωνικό χαμόγελο απαντά: "εγώ την Παρασκευή θα είμαι στην Κομοτηνή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της χαρακτηρίζει "προφάσεις εν αμαρτίαις τους λόγους που επικαλέστηκε χθες η διακομματική επιτροπή προκειμένου να απορρίψει το αίτημα της ΝΔ για μετάδοση μέσω εθνικού δικτύου της συνέντευξης του Μ. Εβερτ την Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων πρωτοστατούντος του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για δεοντολογία και τήρηση των συμφωνηθέντων. Ανήγαγαν σε θέσφατο τον τύπου και ηθελημένα αγνόησαν την ουσία. Ακολούθησαν μια γνωστή μέθοδο: την επίκληση του τυπικού για να δικαιολογήσουν τους φραγμούς που επιχειρούν να θέσουν στην ενημέρωση του εκλογικού σώματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, τα εθνικά θέματα και ειδικότερα οι χειρισμοί της κυβέρνησης κατά την πρόσφατη κρίση στα Ιμια, αποτελούν το κύριο σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, επιτείνοντας την πόλωση και την απαιτούμενη για τους δύο πρωταγωνιστές των ημερών, δικομματική συσπείρωση. Μιλώντας χθες ο Κώστας Σημίτης ενώπιον χιλιάδων φίλων και οπαδών του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική πλατεία της Λαμία και λίγο αργότερα στο Βόλο, πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον Μιλτιάδη Εβερτ ότι "με την επιπολαιότητα και την προχειρότητα που αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα (είναι ικανός)να αποσταθεροποιήσει την ειρήνη και την ασφάλεια σ'όλη την περιοχή, να συρρικνώσει τα κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα εθνικά μας δίκαια, να οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "αρνητική και πιθανώς βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας, εκτροπή σημειώνεται στην προεκλογική διαμάχη, αφού στο βασικό πεδίο της συγκρούσεως έχουν ήδη μεταφερθεί τα ευαίσθητα εθνικά θέματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ο πράσινος ναύαρχος Λυμπέρης αποκαλύπτει το ρόλο του Σημίτη τη μοιραία νύχτα και βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ", ενώ ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ότι "ο ναύαρχος Λυμπέρης "κατέδειξε ως κύριο και αποκλειστικό υπεύθυνο για την εθνική ταπείνωση της χώρας στα Ιμια τον κ. Σημίτη".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "με ευθείες βολές εναντίον του Κώστα Σημίτη αλλά και του Μιλτιάδη Εβερτ, ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης αποκαθιστά το γόητρο των Ενόπλων Δυνάμεων και απομακρύνει τους τόνους λάσπης, που εκσφενδόνισε εναντίον του ο πρωθυπουργός".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "το "μπαλάκι" των ευθυνών για την υπόθεση της Ιμιας ίπταται τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής μάχης καθώς ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας κατά την περίοδο της κρίσης της Ιμιας, ναύαρχος εν αποστρατεία Χρ. Λυμπέρης αρνήθηκε το ρόλο του "αποδιοπομπαίου τράγου" που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του είχε αναθέσει".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που διερωτώνται και για την παθητική στάση που τήρησε τη νύχτα της κρίσεως στα Ιμια, ο αρχιστράτηγος Λυμπέρης ... που ναι μεν τυπικώς είναι καλυμμένος με τη δικαιολογία ότι τα χέρια του ήταν "δεμένα" καθώς περίμενε τις πολιτικές αποφάσεις, πλην όμως σε τέτοιες στιγμές οι στρατηγοί έχουν το δικαίωμα να αναλάβουν και προσωπικές πρωτοβουλίες. Οθεν, ευλόγως προκύπτει το ερώτημα "Λυμπέρη και συ τι έκανες;".

    [3] ΕΕ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "το ψήφισμα της Ευρωβουλής είναι καταπέλτης και νίκη ελληνική" και συνεχίζει: "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράφει σήμερα "δήλωση μετανοίας" που θεωρείται βέβαιο ότι θα εγκριθεί από την Ολομέλεια του Στρασβούργου, γιατί είχε παρασυρθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από την κ. Τσιλέρ κι είχε ανάψει το "πράσινο φως" στην τελωνειακή ένωση με την Τουρκία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σείστηκε, για μια ολόκληρη ώρα χθες το απόγευμα το Ευρωκοινοβούλιο από το ανελέητο σφυροκόπημα των κατηγοριών που εξαπέλυσαν κατά της Τουρκίας όλοι ανεξαιρέτως οι ευρωβουλευτές κατακεραυνώνοντας την για τη βάρβαρη συμπεριφορά της, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες. Επειτα από τη χθεσινή συζήτηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με ψήφισμα που θα υιοθετήσει σήμερα θα ζητήσει και τη διακοπή όλων των κοινοτικών πιστώσεων, μέχρις ότου η Αγκυρα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "η Τουρκία έλαβε κοινό μήνυμα από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι με τη συμπεριφορά της έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Ευρωκοινοβούλιο απήγγειλε ένα ατελείωτο κατηγορητήριο στη χθεσινή του συνεδρίαση σε βάρος της τουρκικής κυβέρνησης και της υπουργού Εξωτερικών της, Τανσού Τσιλέρ προσωπικά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "από την πλευρά του ο επίτροπος κ. Χάνς Βαν Ντεν Μπρουκ κάλεσε την Τουρκία να δώσει τέρμα στις εδαφικές διεκδικήσεις της από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Αγκυρα θα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματά της με την Αθήνα, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών του Ιουλίου 1996. Οπως επισήμανε ο επίτροπος η Τουρκία παρά το γεγονός ότι της ζητήθηκε από την ιρλανδική προεδρία, δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επί της αποφάσεως του Συμβουλίου. Ο κ. Βαν ντε Μπρουκ είπε ακόμα ότι η Αγκυρα είναι εκείνη που οφείλει να επιδείξει την κατάλληλη συμπεριφορά για να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ επέκρινε την Αγκυρα για τη στάση της στο Κυπριακό και στο πρόβλημα των Κούρδων".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ χαρακτηρίζει "ύποπτες τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες για ενδεχόμενες ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων προς την κατεύθυνση των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι όπως πιστεύει οι κίνδυνοι για στρατιωτική ενέργεια των Τούρκων στην Κύπρο έχουν εκλείψει και ζήτησε όπως σταματήσουν αμέσως οι φήμες γιατί προκαλούν ανησυχία στον Κυπριακό λαό. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη στρατιωτική ενέργεια των Τούρκων (στην περιοχή Δερύνειας την Κυριακή) και για άλλη στρατιωτική ενέργεια για να παρεμποδισθεί η άφιξη εξοπλισμών. (Πρόκειται για τα ρωσικά άρματα Τ-80 που είχε αποκαλύψει η "Ε" την περασμένη Δευτέρα). Βρετανοί βουλευτές "φίλοι της Κύπρου" δήλωσαν ύστερα από συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι ο κ. Κληρίδης τοποθετεί τη συνάντησή του με τον Ντενκτάς στις αρχές του 1997. Μέχρι τότε, είπε θα γίνει κατάλληλη προεργασία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πηγή των πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης για χτύπημα των Τούρκων στην Κύπρο ήταν οι Αμερικανοί".

    [5] ΗΠΑ-οικονομική βοήθεια

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η Μεικτή Επιτροπή της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ διατήρησε την αναλογία 7 προς 10 στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ παράλληλα αποφάσισε τη μείωση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία σχεδόν κατά 60%".

    [6] Συνεντεύξεις

    Ολες τις δυνάμεις της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης καλεί να υποστηρίξουν το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε στο ΕΘΝΟΣ. "Θέλω να υπογραμμίσω, αναφέρει ο Κ. Σημίτης, ότι το βράδυ της Κυριακής θα προκύψει μια κυβέρνηση είτε συντηρητική είτε προοδευτική. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα των εκλογών", συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο ότι την Κυριακή ψηφίζουμε, όχι για να δικαιώσουμε ανθρώπους αλλά πολιτικές "για να αρχίσει η νέα πορεία της Ελλάδας προς τον 21ο αιώνα". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσδιορίζει τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την αριστερά και επαναλαμβάνει πως μετά τις εκλογές το κόμμα του θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αρχίσει ένας διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει στην αναγέννηση της σύγχρονης κεντροαριστεράς. Η νέα εποχή, τονίζει, πρέπει να σηματοδοτηθεί από την αναζήτηση και ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Επίσης, επαναφέρει το θέμα της επανεξέτασης του εκλογικού νόμου. Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ακόμη ότι εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει απώλεια μνήμης, εξηγώντας γιατί στην επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ επανέρχεται το σύνθημα ο "λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά". Αναφερόμενος στο ΔΗΚΚΙ του κ. Τσοβόλα, υπενθυμίζει ότι η δημοκρατική παράταξη ήταν πάντοτε πλειοψηφία στη χώρα αλλά ως την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από το σύνδρομο της πολυαρχίας και διερωτάται "αυτό θέλει να επαναφέρει ο κ. Τσοβόλας; Γι αυτό προσανατολίζει όλο το μένος της κριτικής του προς το ΠΑΣΟΚ αφήνοντας τη συντήρηση στο απυρόβλητο;".

    "Οι εκλογές έχουν κριθεί. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μεγάλη" δηλώνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι το βράδυ των εκλογών ως Πρωθυπουργός θα καλέσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό "να ξεχάσει όποιες προκλήσεις και εντάσεις προκαλεί τώρα το ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Χωρίς διακρίσεις. Ενωμένοι, αποφασιστικοί και αισιόδοξοι". Ακόμη, σημειώνει με έμφαση ότι την 23η Σεπτεμβρίου θα συγκροτήσει "ισχυρή και μακρόπνοη κυβέρνηση, ικανή και αποφασισμένη να παράγει έργο και έτοιμη να αγκαλιάσει όλους τους Ελληνες, αγνοώντας κομματικές τοποθετήσεις, χρώματα και ταμπέλες". Αναφερόμενος στην πορεία των εθνικών μας θεμάτων και ειδικότερα στα γεγονότα των Ιμίων, εξαπολύει δριμύ "κατηγορώ" κατά του κ. Κ. Σημίτη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "φτάνει στα όρια του φαιδρού, του ανεύθυνου και του επικίνδυνου" και σημειώνει πως "δεν επιτρέπεται η υποταγή των εθνικών συμφερόντων σε κομματικές σκοπιμότητες αλλά και η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσπάθειες αποποίησης της πολιτικής ευθύνης για γεγονότα, που συνιστούν εθνική ταπείνωση". Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα 7 συγκεκριμένα μέτρα, που ανακοίνωσε για την οικονομία, επαναλαμβάνει ότι "είναι δέσμευση τιμής απόλυτα προσδιορισμένη και κατά το περιεχόμενο και όσον αφορά το χρόνο υλοποίησης".

    Ανήσυχος για την πορεία των εθνικών θεμάτων εμφανίζεται με συνέντευξή του στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Στην εφ'όλης της ύλης συνέντευξή του κατηγορεί τους κ.κ. Σημίτη και Εβερτ ότι με την υποχωρητική τους στάση επιδεινώνουν τη θέση της χώρας. Επίσης επιτίθεται εκ νέου στον εκδότη Χρ. Λαμπράκη, λέγοντας ότι "δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα νικήσει αλλά να είναι βολικοί ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δηλώνει αισιόδοξος για τα εκλογικά ποσοστά της Ανοιξης και επιμένει ότι στις 23 Σεπτεμβρίου έρχεται η ΑΛΛΗ Ελλάδα.


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 19 September 1996 - 11:41:36