Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 30/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/08/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/08/1996 (ΑΠΕ)

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων με επίκεντρο την αντιπαράθεση στα θέματα της οικονομίας αλλά και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χαστούκια στον Σημίτη! Εβερτ - Ψηλός αλλάζουν το κλίμα!"

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φαύλοι ως το τέλος. Το δήθεν νέο ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει τον κόσμο".

    Η ΑΥΓΗ: "Αριθμομαχίες με την ίδια πολιτική. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφεύγουν την ουσία των οικονομικών προβλημάτων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανατροπή Εβερτ προανήγγειλε ο Ψηλός. Την επομένη των εκλογών αλλάζει αρχηγό η ΝΔ".

    ΕΘΝΟΣ: "Θέατρο σε... σκηνοθεσία Γκλιγκ. Επιθεώρηση του '60 θυμίζει ο άκρατος λαϊκισμός του αρχηγού της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πάτησε πόδι ο Κωστής στον Σημίτη, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε χθες το Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τους έλιωσε. Πραγματικός οδοστρωτήρας ο Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπουλντόζα με καρδιά. Αυθόρμητος, ζεστός, πειστικός, κέρδισε την κοινή γνώμη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Λίστες ΠΑΣΟΚ. Ποιοι νέοι μπαίνουν. Ονόματα υποψηφίων που εξέλεξαν οι οργανώσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στόχος οι δυσαρεστημένοι. Αποδίδουν οι φιλολαϊκές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, αναγκάζοντας το ΠΑΣΟΚ να αναπροσαρμόσει την προεκλογική του τακτική".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μπουλντόζα και στην οικονομία. Θα απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τα μυστικά των επιτελείων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. Οπλα και στόχοι για τις εκλογές".

    ΝΙΚΗ: "Μητσοτάκης προς Εβερτ: Φεύγεις αν χάσεις... Εγώ το '93 παραιτήθηκα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Υπάρχουν πόροι για την ανάπτυξη της Ελλάδας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπονομεύουν τομείς στρατηγικής σημασίας".

    [2] Εκλογές

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "πρόσκληση στον Μ. Εβερτ να εγκαταλείψει αυτοβούλως την ηγεσία της ΝΔ, εάν την οδηγήσει σε εκλογική ήττα απηύθυνε χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Κων. Μητσοτάκης. Με δήλωση - βόμβα ο επίτιμος, ο οποίος συνεχίζει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να προωθεί τις προσωπικές φιλοδοξίες του, τάραξε το ειδυλλιακό τοπίο που εσχάτως έτεινε να δημιουργηθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση ενώ απέδειξε ότι ο προχθεσινός ασπασμός ήταν κάλπικος".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους τονίζουν ότι "η Νέα Δημοκρατία το μόνο που έχει να αντιπαρατάξει είναι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός. Αυτή ακριβώς η υπεροχή είναι που έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας - αλλά και εφησυχασμού - στην κυβερνητική παράταξη. Ο εφησυχασμός όμως δεν είναι καθόλου δικαιολογημένος. Γιατί οι εκλογές έχουν τη δική τους δυναμική - κι αυτό μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να το έχει συνειδητοποιήσει. Προϋποθέτουν πριν απ' όλα την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης επικοινωνιακής στρατηγικής που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση... Να θέσει τα θέματα που θεωρεί σημαντικά αλλά και τις λύσεις που προτείνει. Προϋποθέτουν επίσης τον συντονισμό όλων των στελεχών ώστε να υπηρετούν αυτή την στρατηγική - κι όχι να κάνει ο καθένας το δικό του. Προϋποθέτουν κυρίως την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και των οργανώσεων του κόμματος".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ " η 'φιλολαϊκή' αντεπίθεση της ΝΔ με τις πρόσφατες εξαγγελίες και παροχές οι οποίες στοχεύουν στην προσέλκυση ψηφοφόρων από τις μεγάλες 'δεξαμενές' των αγροτών, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων και γενικά των δυσαρεστημένων, προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση, η οποία σπεύδει να αναπροσαρμόσει την προεκλογική της τακτική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της προσθέτει ότι "και αναξιόπιστος και αδιάβαστος αποδείχθηκε ο αρχηγός της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, μετά την αποκάλυψη της "Ε" ότι τώρα 'εξορκίζει αυτά που ψήφιζε'. Κατηγόρησε ο Μιλτιάδης Εβερτ την κυβέρνηση για προεκλογικές παροχές ύψους 682 δισ. Η "Ε" αποκάλυψε ότι αυτές οι 'παροχές' πέρασαν από τη Βουλή είτε και με την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ είτε με την ανοχή τους. Μοίρασε λοιπόν με πλήρη άνεση 290 δισ. χωρίς ωστόσο να καταφέρει να δικαιολογήσει τους τρόπους, που θα τα βρει αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ. Με άνεση και με λόγια μοιράζεις, καθώς 'από το τάξιμο δεν έπαθε ποτέ κανείς τίποτε από το δόσιμο έπαθε', όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας 'προ του γάμου η προίκα διαστέλλεται και η νύφη συστέλλεται μετά το γάμο η προίκα συστέλλεται και η νύφη διαστέλλεται'. Αδιάβαστος ο Μιλτιάδης Εβερτ όπως εμφανίζεται δεν έχει ελπίδες να φτάσει σε γάμο με την εξουσία. Τα χαμόγελα και οι αριθμοί με τα δισ. δεν αρκούν. Ούτε και το διαφημιζόμενο 'φιλί της νίκης' με τον Κων. Μητσοτάκη που δεν σταμάτησε ούτε χθες τα 'καρφάκια' του στην Κρήτη".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "η κυβέρνηση υπεραμύνεται της λιτότητας και των αποκρατικοποιήσεων υπερηφανευόμενη ότι συμμορφώνεται προς το πρόγραμμα σύγκλισης. Ο κ. Εβερτ υποκριτικά έθεσε θέμα αναθεώρησης του προγράμματος σύγκλισης, όχι όμως και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ωστόσο, δε διευκρίνισε εάν υποστηρίζει την επαναφορά του κατά τι αυστηρότερου προγράμματος που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αναθεώρησε επιτυγχάνοντας οριακές αλλαγές η κυβέρνηση Παπανδρέου".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "τον μανδύα του φιλολαϊκού ηγέτη φόρεσε χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ σε μια προσπάθεια να κρύψει τη θατσερική πολιτική που θα ακολουθήσει αν ποτέ γίνει πρωθυπουργός. Υπό την πίεση όμως των εσωκομματικών του αντιπάλων και ύστερα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο Ζάππειο, αποκάλυψε τις πραγματικές του προθέσεις. 'Υποσχέθηκε' στον ελληνικό λαό χιλιάδες νέους ανέργους, αφού δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του όταν θα έρθει στην εξουσία θα δώσει σε ιδιώτες το 49% του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και θα αποκρατικοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες και όλες τις θυγατρικές εταιρίες της Εθνικής και της Εμπορικής Τράπεζας. Παράλληλα, απέφυγε να δεσμευτεί για την εισοδηματική πολιτική που θα ακολουθήσει προφανώς γιατί επιφυλάσσει στους Ελληνες εργαζόμενους στυγνή λιτότητα, ανάλογη με αυτή που ακολούθησε ο Στέφανος Μάνος την περίοδο 1990-1993".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "στημένες ερωτήσεις, άτσαλες παρ' όλες τις πρόβες, απαντήσεις σε σκηνοθεσία του μιστερ Γκλιγκ και άκρατος λαϊκισμός ήταν το μοτίβο της χθεσινής εμφάνισης του Μιλτ. Εβερτ. Το θέατρο, που παίχτηκε, θύμιζε κακοστημένη παράσταση επιθεώρησης, βγαλμένης από τη δεκαετία του '60. Οι νέες σπόντες του Κώστα Μητσοτάκη έπεσαν στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης... Από τη Δευτέρα μπαίνει στην εκλογική μάχη το βαρύ πυροβολικό του ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώνεται το πρόγραμμα της νέας τετραετίας, δημοσιοποιείται το νέο μανιφέστο της 3ης Σεπτέμβρη, ξεκινούν οι περιοδείες με το εξπρές της νίκης και συμπληρώνονται οι συνδυασμοί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "χαστούκι έδωσαν στην κυβέρνηση ο πρόεδρος και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Εβερτ από το Ζάππειο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και ο κ. Κ. Μητσοτάκης από το Αρκαλοχώρι της Κρήτης αποστόμωσαν τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και τους υπουργούς του. Η υποδοχή που τους έγινε ήταν η πλήρης επιβεβαίωση της λαϊκής αποδοχής της ΝΔ. Ανίκανη να απαντήσει η κυβέρνηση στα καταλυτικά επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέφυγε και πάλι σε αφορισμούς, ισχυριζόμενη ότι 'αν εφαρμοστούν όλα αυτά θα καταρρεύσει οικονομικά η χώρα'. Η κυβέρνηση ξέχασε, οπωσδήποτε, ότι αυτή έχει οδηγήσει την οικονομία σε χρεοκοπία και ότι έχει κρύψει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό προβάλλοντας τώρα ψευδή στοιχεία ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "απλός, πειστικός, πραγματικός οδοστρωτήρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ σάρωσε και τις τελευταίες προσδοκίες του κ. Σημίτη για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας. Χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο ο κ. Εβερτ εξήγησε με ακράδαντα επιχειρήματα τον τρόπο πραγματοποίησης των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε και που ο κ. Σημίτης και το επιτελείο του έσπευσαν να 'διαγνώσουν' το ανέφικτο της πραγματοποίησής τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "ο Πρόεδρος της ΝΔ κέρδισε τις εντυπώσεις γιατί αποδείχθηκε απλός, ανθρώπινος και κυρίως αυθόρμητος. Σε αντίθεση με τον απόμακρο και 'ψυχρό' κ. Σημίτη και το 'καθηγητικό' στιλ του, ο Μ. Εβερτ έδειξε να έχει αφουγκραστεί για τα καλά τα προβλήματα του απλού πολίτη, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της χώρας. Κι αυτή η δυνατότητα μετατρέπεται σε σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι σε έναν πρωθυπουργό ο οποίος αντιμετωπίζει την ανάπτυξη του τόπου ως απλό λογιστήριο... Στην αντίληψη του 'λογιστή' ο Μ. Εβερτ έδειξε να αντιτάσσει τη λογική του πολιτικού ηγέτη, που παράλληλα με το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα διαθέτει και 'καρδιά' για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Και χωρίς να 'χαϊδεύει' είπε 'δεν ζητώ θυσίες, ζητώ πρόσθετη δουλειά' γιατί απαραίτητη προϋπόθεση "για να ανακάμψει πάλι η Ελλάδα είναι κατά βάση η δημιουργία ψυχολογικού κλίματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωστής Στεφανόπουλος, αρνήθηκε - και δικαιολογημένα - να υπογράψη 'Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου' με θέμα 'μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων', η οποία κατατέθηκε στο γραφείο του λίγα 24ωρα πριν κλείση η Βουλή και ενώ ήδη διανύαμε προεκλογική περίοδο. Την 'Πράξη' υπέγραφε ο κ. Κ. Σημίτης και... 19 υπουργοί. Ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος με την ενέργειά του αυτή απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι 'φρενάρει' την μικροκομματική πολιτική και οτι δεν επιθυμεί τα προεκλογικά πυροτεχνήματα που δυναμιτίζουν το προεκλογικό κλίμα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ψηφοδέλτια με έντονο ανανεωτικό πνεύμα καταρτίζονται από τη ΝΔ όπως διαπιστώνεται από τις προκριματικές εκλογές στις Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος. Οι εκλεγέντες είναι οι περισσότεροι νέοι, επιστήμονες και επαγγελματικά καταξιωμένοι, ώστε οι λίστες της ΝΔ να αποτελούνται από άξια στελέχη, έμπειρα και νέα, τα οποία θα μεταφέρουν το μήνυμα της νίκης σε ολόκληρη τη χώρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν απερίφραστα το δικομματισμό σε όλες τις εκφράσεις του. Να καταδικάσουν αυτούς που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα 'σύγκλισης' αυτούς που λένε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα στις ΔΕΚΟ και τους παρουσιάζουν ως προνομιούχους. Η φυγή ψήφων από τα κόμματα του δικομματισμού πρέπει να είναι μαζική αλλά πρέπει και να πάει στη σωστή θέση. Κι αυτή ειναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "το όνομα ενός από τους τέσσερις Τούρκους που δολοφόνησαν τον Σ. Σολωμού γνωρίζουν οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου. Πρόκειται για αξιωματικό των λεγόμενων 'ειδικών δυνάμεων' του 'ψευδοκράτους' ο οποίος φαίνεται στις ταινίες να πυροβολεί κάτω από τον ιστό της τουρκικής σημαίας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι εκείνος που φορούσε πολιτικά και πυροβόλησε το Σολωμού από το μπαλκόνι είναι πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Οσον αφορά τους δολοφόνους του Τάσου Ισαάκ από τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει η αστυνομία προκύπτει ότι οι περισσότεροι που τον χτύπησαν μέχρι θανάτου είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 'Γκρίζοι Λύκοι'. Πάντως, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή στη Λευκωσία, το ανακριτικό έργο συνεχίζεται και καθημερινά προκύπτουν νέα σημαντικά στοιχεία. 'Διπλωματικός συναγερμός' έχει σημάνει στη Λευκωσία η οποία έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Κοινότητας σχετικά με το γεγονός ότι οι πρόσφατες θηριωδίες των Τούρκων στη Δερύνεια διαπράχθηκαν παρουσία του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος... φωτογράφιζε τις σκηνές των δολοφονιών των δυο Ελληνοκυπρίων νεαρών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "μεγάλο λάθος" χαρακτήρισε σε συνέντευξή του προς την τουρκική εφημερίδα "Γενί Γιουτζίλ" ο "αντιπρόεδρος" του ψευδοκράτους Σερντέρ Ντενκτάς την παρουσία των "Γκρίζων Λύκων" στα κατεχόμενα, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Τανσού Τσιλέρ η οποία φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει τη μετάβασή τους στη νήσο, όπου μετείχαν στις "αντιδιαδηλώσεις" στη Δερύνεια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μόνο μια πολύ δυναμική παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και προσωπικά του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, κ. Μπούτρος Γκάλι, με μια παράλληλη δυναμική αμερικανική πρωτοβουλία, θα μπορούσε να βγάλει το κυπριακό πρόβλημα από το σημερινό επικίνδυνο αδιέξοδό του και να θέσει τέρμα στην κλιμακούμενη επιδείνωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε μια γενική σύρραξη, όπως έδειξαν τα τελευταία αιματηρά γεγονότα. Αυτή είναι η άποψη Δυτικών διπλωματών και αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία, που επισημαίνουν ότι τα τελευταία γεγονότα στη γραμμή αντιπαράταξης θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη πολεμική σύρραξη με καταστροφικές συνέπειες. Την ιδέα μιας δυναμικής παρέμβασης των Ηνωμένων Εθνών με μια επίσκεψη του ίδιου του κ. Γκάλι στη Λευκωσία θα συζητήσει στην Κύπρο ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ Χαν Σου Τζου, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 10 Σεπτεμβρίου".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα δια του υπουργού Τύπου, κ. Δημ. Ρέππα, στις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τη δολοφονία των δυο Ελληνοκυπρίων στη Δερύνεια και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλες χώρες θα πρέπει να αντιληφθούν 'το πόσο ανεύθυνα, τυχοδιωκτικά, προκλητικά και επιθετικά ασκείται η εξωτερική πολιτική από τη γειτονική χώρα'. Ο κ. Ρέππας επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα έναντι της χώρας".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 30 August 1996 - 10:15:38