Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27.8.96

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [4] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 27/08/1996 (ΑΠΕ)

    Οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου και οι όροι διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φλερτ με τη Ρούλα Κορομηλά. Προτάσεις από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Ο Μπάγεβιτς είπε όχι στην Πολιτική Ανοιξη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σήμα κινδύνου από Λαλιώτη - Σκανδαλίδη. Βλέπουν ήττα τώρα στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "ΣΥΝ-Στράτευση. Η Μαρία Δαμανάκη υποψήφια στη Β' Αθηνών. Κύρκος, Φαράκος, Φιλίνης στη μάχη των εκλογών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ισοπέδωσε τον Εβερτ ο Πάγκαλος. Τον κατηγόρησε ότι βλέπει καθημερινά τον σταθμάρχη της ΣΙΑ στην Αθήνα".

    ΕΘΝΟΣ: "Καθαρές κουβέντες από τον Σημίτη. Ο λαός θα γνωρίζει εκ των προτέρων όλο το πρόγραμμα διακυβέρνησης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εκείνος και εκείνος στην TV".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαύρες μέρες για τους ασφαλισμένους. Ενοποίηση των ταμείων ανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Κανελλόπουλος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα ποσοστά της αυτοδυναμίας. Η πρώτη επιστημονική μελέτη με όλα τα πιθανά αποτελέσματα για έξι κόμματα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τρεις δεσμεύσεις από τρεις "ΠΑΠ" (Παπαντωνίου, Παπαδόπουλο, Β. Παπανδρέου). Οχι παροχές πριν ή μετά τις εκλογές. Οχι στη λιτότητα. Αυξήσεις μια - δυο μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Χωρίς πάθη και πλήθη. Εκλογές με βασικό πεδίο αντιπαράθεσης την τηλεόραση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μια και να καίει. Συζήτηση στην τηλεόραση εφόλης της ύλης. Συγκέντρωση μόνο στην Αθήνα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αγριεύει η κόντρα για την TV. Σημίτης: Οχι κοκορομαχία - Εβερτ: είναι φυγομαχία".

    ΝΙΚΗ: "Αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης 'μετά' από ωριμότερες σκέψεις".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντεπίθεση λαέ τώρα με το ΚΚΕ".

    [2] ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ο πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να μην ακολουθήσει μια πρακτική παροχολογίας και γενικόλογων εξαγγελιών κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά να παρουσιάσει καθαρά στο λαό:

    - Την εικόνα της νέας κυβέρνησης και το στυλ διακυβέρνησης.

    - Τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου ανά τομέα.

    - Τις καινοτομίες που θα περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα.

    - Τις συγκεκριμένες κινήσεις στην οικονομία για σταθεροποίηση και ανάπτυξη, και

    - το πλαίσιο των πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

    Για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και τους υπουργούς προγράμματα δράσης - σήμερα λήγει η προθεσμία κατάθεσής τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "το προεκλογικό τες-ΠΑΠ απεφάνθη χθες: Ούτε παροχές, ούτε λιτότητα, ναι στις πραγματικές αυξήσεις των εργαζομένων. Ο άξονας αυτός της μετά το Σεπτέμβριο οικονομικής πολιτικής επελέγη χθες από τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους τρεις "Παπ" της Οικονομίας (Παπαντωνίου, Παπαδόπουλο και Β. Παπανδρέου) να διατρέξει ολόκληρη την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη βάρος θα δοθεί στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την ενίσχυση ανέργων και μικρομεσαίων. Την οικονομική 'πλατφόρμα' παρουσιάζει σήμερα ο κ. Παπαντωνίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "νέο ύφος και νέο ήθος σ'αυτές, τις εκλογές που θ'ανοίξουν το δρόμο της ισχυρής Ελλάδας, υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αρνούμενος τις κοκορομαχίες στην τηλεόραση, τη 'μαύρη' διαφήμιση και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ετσι, δέχεται μόνο μια τηλεοπτική συζήτηση με τον Μιλτιάδη Εβερτ, πειθαρχημένη, με γρήγορες ερωτήσεις - απαντήσεις, η οποία - εάν την αποδεχθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - θα γίνει μεταξύ 10 -15 Σεπτεμβρίου. Η μεγάλη πορεία προς το λαό ξεκινάει από σήμερα, όπως είπε ο Κ. Σημίτης, με στόχο έναν εκλογικό αγώνα χωρίς κίβδηλες και άγονες αντιπαραθέσεις που θα ανεβάσει την ποιότητα της πολιτικής ζωής. Η πορεία αυτή θα αγκαλιάσει όλη τη χώρα και θα είναι πορεία διαλόγου, με θέσεις και προτάσεις. Στις 3 Σεπτέμβρη (επέτειος για τα 22 χρόνια του ΠΑΣΟΚ) συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο και η κορύφωση του αγώνα θα γίνει στις 20 Σεπτέμβρη, με μια μεγάλη - τη μόνη - ανοιχτή συγκέντρωση του λαού, που θα γίνει στην Αθήνα".

    Αντίθετα, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "προεκλογική εκστρατεία 'νέου τύπου', που σημαίνει καθήλωση του λαού στην τηλεόραση, παθητικοποίηση και περιθωριοποίηση των λαϊκών μαζών από την προεκλογική αναμέτρηση συναινετική αποσιώπηση των καυτών προβλημάτων του λαού και 'ενθουσιώδη' υπεράσπιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "σκεπτικισμός αντικαθιστά την αρχική ευφορία του ΠΑΣΟΚ καθώς τα μηνύματα που καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες κάνουν τα στελέχη και της κυβέρνησης να προβληματίζονται για το εάν ήταν συνετή η απόφαση για πρόωρες εκλογές. Οι κ. Σκανδαλίδης και Λαλιώτης υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν αλόγιστα τα περί 'σίγουρης νίκης' του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φυγόκεντρες δυνάμεις, κυρίως από την κεντροαριστερά πτέρυγα των ψηφοφόρων, οι οποίοι ακόμα κι όταν διάκεινται φιλικά προς τον κ. Σημίτη δεν επιθυμούν μια ανεξέλεγκτα παντοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "σε 'πολιτικό ερείπιο' μετέτρεψε χθες τον Μ. Εβερτ ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος χρησιμοποιώντας 'σκληρή γλώσσα' απέδειξε πως ο Πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνο δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνος. Εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση κατά του Εβερτ, ο Θ. Πάγκαλος, τον κατηγόρησε ευθέως ότι διατηρεί ύποπτες επαφές με το 'νούμερο δύο' της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, επιτετραμμένο Τ. Μίλλερ, ο οποίος ως γνωστό, είναι ο 'άνθρωπος της CIA' στη χώρα μας. Οι κατηγορίες του κ. Πάγκαλου, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ρίχνουν φως στις 'σκοτεινές' δραστηριότητες του Μ. Εβερτ, όσον αφορά τις θέσεις του επί των εθνικών θεμάτων, ενώ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος της ΝΔ ποιες σχέσεις τον συνδέουν με τους Αμερικανούς και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι μαίνεται "ο πόλεμος" της λίστας στη Νέα Δημοκρατία. Ο Γεν. Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Εβερτ, κατηγορείται από τους μητσοτακικούς ότι κόβει από τις λίστες ως μη προσκείμενους στον Πρόεδρο της Ν.Δ. εκείνους που πολιτεύτηκαν για πρώτη φορά το 1993 και δεν εξελέγησαν, καθώς και πρώην βουλευτές, που επίσης δεν εξελέγησαν για λίγες ψήφους στις προηγούμενες εκλογές και είναι οι επιλαχόντες. Χθες επίσης εκδηλώθηκε και νέα 'ανταρσία' των γαλάζιων στρατηγών. Ο επίτιμος αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. στρατηγός Δ. Σκαρβέλης αρνήθηκε την πρόταση του Μ. Εβερτ να τοποθετηθεί στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, θεωρώντας την υποτιμητική. Αρνητικοί ήταν και οι ναύαρχοι Ηρ. Δρίκος και Γρηγ. Δεμέστιχας που ξεκαθάρισαν εξαρχής ότι δεν θέλουν να εκτεθούν ως υποψήφιοι με τη λίστα της Ν.Δ."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι αποτελεί "σάλπισμα νίκης για τη Ν.Δ. η σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής της φιλελεύθερης παράταξης. Μήνυμα νίκης στις επερχόμενες εκλογές καθώς και μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό ότι θα τεθεί τέλος στο αδιέξοδο και την παρακμή θα απευθύνει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, εγκαινιάζοντας και επίσημα την προεκλογική εκστρατεία, που θα οδηγήσει τη φιλελεύθερη παράταξη στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ε" ο κ. Εβερτ, στη σημερινή του ομιλία θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εξαγγελίες με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, που βασίζονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δίνοντας έτσι ένα στίγμα τακτικής που θα ακολουθήσει".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, γράφει ότι "η μεταγραφή του Μίμη Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή καθώς ο Κ. Σημίτης υπέκυψε τελικά στις πιέσεις ορισμένων φίλων του, των 'προεδρικών' και των τέως 'κομματικών'."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "σε φιάσκο κατέληξε η προσπάθεια του κ. Σημίτη να παγιδεύσει ψηφοφόρους της Αριστεράς χρησιμοποιώντας σε ρόλο 'δούρειου ίππου' τον Μ. Ανδρουλάκη".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "φαίνεται πως επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις ύστερα από τις γνωστές αντιδράσεις στελεχών και βουλευτών του Κινήματος. Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες και ένας διάχυτος φόβος ότι η συμμετοχή του πρώην στελέχους του ΣΥΝ στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, θα ενίσχυε τις διαρροές προς τον Δημ. Τσοβόλα, Μνήμες '89... γαρ. Κατόπιν αυτών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα αξιοποιηθεί... 'μετά' τις εκλογές, ενώ ο ίδιος λίγο αργότερα δήλωνε αναποφάσιστος ψηφοφόρος".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "η ιστορική ηγεσία της Αριστεράς θα είναι στο πλευρό του ΣΥΝ στη μάχη των εκλογών. Οι Λεωνίδας Κύρκος, Γρηγόρης Φαράκος και Κώστας Φιλίνης στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους τον ΣΥΝ".

    [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τακτική συντήρησης θα ακολουθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις πρωτοβουλίες τους στο Κυπριακό έως τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα με προοπτική ουσιαστικότερης εμπλοκής μετά και τις αμερικανικές εκλογές. Η αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού Προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Μπίτι, στην Κύπρο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εκλογές στην Ελλάδα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς κατήγγειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης, με αφορμή τις άθλιες μεθοδεύσεις του για 'αλλαγή της βάσης' σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ζητά με χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα 'Γκάρντιαν', η οποία με επίκεντρο τα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας επισημαίνει ότι 'η πολιτική του διαίρει και βασίλευε, που εφαρμόστηκε σε ολόκληρη την βρετανική αυτοκρατορία, προσέλαβε στην Κύπρο τη μορφή της Νέμεσης'. 'Οι πρόσφατες ταραχές ξύπνησαν στους αξιωματούχους του Φόρεϊν Οφις τον εφιάλτη, ο οποίος εμφανίζει τη Βρετανία στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης, που η ίδια εξέθρεψε, πρώτα ως αποικιοκρατική δύναμη και στη συνέχεια ως εγγυητής, υποτίθεται, του Κυπριακού Συντάγματος', τονίζει η 'Γκάρντιαν'."

    [4] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και στη δεύτερη τάξη των λυκείων της ελληνικής μειονότητας, αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ από το Αργυρόκαστρο, και διευκρινίζει ότι πρόκειται για τα λύκεια στα χωριά Δερβιτσάνι και Βουλιαράτι στο νομό Αργυροκάστρου και Αλίκου και Λιβαδειάς στους νομούς Δελβρίνου και Αγίων Σαράντα, αντιστοίχως. Στο εν λόγω λύκεια επισημαίνει το ΑΠΕ, η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε περιορισμένο αριθμό ωρών την εβδομάδα".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 27 August 1996 - 10:13:52