Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 01/08/1996

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Απορροφητικότητα των μεγάλων έργων
  • [3] Αυξήσεις στα φάρμακα
  • [4] Νομοσχέδιο για τη στράτευση - αντιδράσεις
  • [5] Μισθολόγιο Αξιωματικών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 01/08/1996 (ΑΠΕ)

    Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ακρως απόρρητο. Μαφία στην ΕΛ.ΑΣ.. 'Εγγραφο-σοκ Ταξίαρχου. Αστυνομικοί-δουλέμποροι. Υπαινιγμοί και για συνεργασία με τρομοκράτες."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ελπίδες και για τους μέτριους. Πανελλαδικές εξετάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αποκλειστικό. Πόσο πέφτουν οι βάσεις στις 4 δέσμες."

    Η ΑΥΓΗ: "Δικομματισμός θερινής νυκτός... Κυβέρνηση και ΝΔ ανεβάζουν το θερμόμετρο της φραστικής αντιπαράθεσης."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Χάλακ απειλεί την 'Αυριανή'. Μαζέψτε τη Μιμή και τους Λιβανέζους της μέχρι να πάνε πακέτο στον Κορυδαλλό."

    ΕΘΝΟΣ: "Ιδού το κόλπο με τα φάρμακα. Λίφτινγκ στο προϊόν. Νέο Αμπαλάζ. Στα ύψη οι τιμές. Νέες αυξήσεις το Σεπτέμβριο."

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι αθλητές πήραν χρυσό και οι υπουργοί πάνε για... 'μπρούτζινο' χρώμα στις παραλίες."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ετοιμάζουν εκλογές."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παγωτά φαρμάκι. Σε ποιες εταιρίες μπαίνει ο εισαγγελέας. Οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουμε."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αλτ κ. Αρσένη! Θητεία: 'Ολες οι νεολαίες των κομμάτων αντιδρούν στο νομοσχέδιο. Διάλογο ζητούν οι παρατάξεις. Τον κάναμε λέει ο υπουργός."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιβάλλονται άμεσα μέτρα στην οικονομία. Οι αρμόδιοι υπουργοί συμφωνούν, οι αποφάσεις τον Σεπτέμβριο."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Το βάρος στα μεγάλα έργα. Αυστηρές συστάσεις για την απορρόφηση των κονδυλίων. Διακοπές υπουργών, με φακέλους υπό μάλης."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Απειλούνται βιομηχανίες με αφανισμό. Κίνδυνος για χιλιάδες εργαζόμενους."

    ΝΙΚΗ: "Διαπλεκόμενος ο κύριος 'Εβερτ. Ανοιχτή επίθεση Ρέππα στον πρόεδρο της Ν.Δ.. Είναι εκδότης και ομοτράπεζος επιχειρηματίας-προμηθευτή του Δημοσίου, καταγγέλλει η κυβέρνηση."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αυταπάτες καλλιεργεί η κυβέρνηση. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών."

    [2] Απορροφητικότητα των μεγάλων έργων

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ "επιμένει η κυβέρνηση να αισιοδοξεί και να διαβεβαιώνει ότι στα τέλη του 1996 θα έχει απορροφηθεί το 100% των κρατικών κονδυλίων του δεύτερου πακέτου Ντελόρ καθώς και τα καθυστερούμενα κονδύλια από τα δύο χρόνια, επιμένουν όμως παράλληλα και οι... αριθμοί, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον".

    Η εφημερίδα Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "η χαμηλή απορροφητικότητα για τα μεγάλα έργα αλλά και για τα μικρά, τα οποία εμφανίζουν σημαντική καθυστέρηση, με άμεσο κίνδυνο να χαθούν τελικά κάποια ποσά, είναι ο μέγας πονοκέφαλος για την κυβέρνηση".

    Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες το 1997, θα είναι 'έτος απογείωσης', στην εκτέλεση μεγάλων έργων και στην απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων".

    [3] Αυξήσεις στα φάρμακα

    Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με... λίφτινγκ στη συσκευασία ακρίβυναν τα 500 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης μέχρι και 443%!" Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ, οι αυξήσεις αυτές, κρατήθηκαν κρυφές από τον υπουργό Υγείας, Αναστάσιο Πεπονή".

    Αλλά και ΤΑ ΝΕΑ, επισημαίνουν ότι "με κόλπα στη συσκευασία τους, παυσίπονα 'βαφτίζονται' ως δήθεν νέα φάρμακα και με πρόσχημα τεχνητή έλλειψη, εισάγονται εμβόλια και οροί και με συνηγορία του ΕΟΦ, που εγκρίνει την κυκλοφορία τους, καθορίζονται υπέρογκες αυξήσεις τιμών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα ρίχνει τώρα, με εύσχημο τρόπο η κυβέρνηση για τις αστρονομικές αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι το Σεπτέμβριο επίκειται γενική ανακοστολόγηση φαρμάκων, η οποία, ασφαλώς θα οδηγήσει και σε νέες επιβαρύνσεις των πολιτών".

    Σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρηγόρης Σολωμός, δηλώνει ότι το ίδρυμα "ήταν προετοιμασμένο για την αύξηση της τιμής των φαρμάκων και σε ορισμένες περιπτώσεις, εμείς ζητήσαμε από το υπουργείο Εμπορίου, την αναπροσαρμογή αυτή, για να μη 'χάσουμε' απαραίτητα φάρμακα".

    [4] Νομοσχέδιο για τη στράτευση - αντιδράσεις

    Στη στήλη απόψεις της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ αναφέρεται ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα πολύπλοκα προβλήματα της στράτευσης, να διορθώσει καταστάσεις του παρελθόντος και να προβλέψει κάλυψη των αναγκών του μέλλοντος σε αριθμό στρατιωτών. Εκτιμά επίσης ότι "εύλογες είναι οι αντιδράσεις των οργανώσεων νεολαίας των κομμάτων, καθώς το θέμα της στράτευσης είναι πρόβλημα για όλους τους νέους, σπουδάζοντες και μη, με επιπτώσεις στη ζωή και την εξέλιξή τους".

    Για την εφημερίδα ΝΙΚΗ το ν/σ για τη στράτευση έγινε "ευμενώς αποδεκτό. Οι πολιτικές νεολαίες εξέφρασαν επιφυλάξεις για κάποιες επιμέρους διατάξεις και ζήτησαν τη βελτίωσή τους. Σήμερα μάλιστα, πραγματοποιείται συνάντηση των πολιτικών νεολαιών προκειμένου να γίνει συζήτηση επί του θέματος.

    Αντιθέτως, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι με το ν/σ περί θητείας, "ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και οι αντιδράσεις για τα στρατολογικά πλάνα του κ. Αρσένη, κορυφώνονται με φωνές διαμαρτυρίας από κόμματα, νεολαίες και πολίτες που βλέπουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη, "νομιμοποιεί τους κατ'επάγγελμα κοπανατζήδες"...."

    [5] Μισθολόγιο Αξιωματικών

    Η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι το ν/σ για τις μισθολογικές ρυθμίσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ. του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, προβλέπει αύξηση 14,5% για τις αποδοχές και 13,8% για τις συντάξεις. "Η αύξηση όμως αυτή και είναι κατώτερη της ζητηθείσης και εξανεμίζεται ουσιαστικά λόγω της καταργήσεως σειράς επιδομάτων και τις χορηγηθείσες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1996 με τη μορφή της ΑΤΑ αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ "ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού αυξάνεται από τις 41.000 δραχμές το μήνα στις 178.000 δραχμές, του Ταγματάρχη από τις 50.000 στις 204.700 δραχμές, ενώ ο ανώτερος μισθός, δηλαδή του στρατηγού, ορίζεται από τις 117.000 στις 347.100 δραχμές".

    Για την εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, οι αυξήσεις που προβλέπονται στο μισθολόγιο θα είναι "ουσιαστικά χωρίς αντίκρυσμα, αφού μέσα στο 1996 δε θα δοθεί ούτε δραχμή και αποκτά περισσότερο προεκλογικό χαρακτήρα μιας και ένα μέρος των προβλεπόμενων αυξήσεων θα δοθούν το 1997 και οι υπόλοιπες παραπέμπονται για το 1998."


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Thursday, 1 August 1996 - 9:56:54