Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 26/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Αλίκη Βουγιουκλάκη
  • [4] Ελλάδα - Τουρκία
  • [5] Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ
  • [6] Τουρκία - Απεργοί πείνας
  • [7] Πτώση αεροσκάφους
  • [8] ΠΓΔΜ
  • [9] Ελλάδα - Ρωσία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/07/1996 (ΑΠΕ)

    Οι θάνατοι απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές, η κηδεία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, το Κυπριακό και η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η κυρία Σημίτη στόχος του Μαρίνου. Ηταν στο ίδιο καράβι και την εξαφάνισαν λίγο πριν βρεθεί νεκρός ο επικίνδυνος συνταξιδιώτης της".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παιχνίδι με τις εκλογές. Δεν αποκλείεται να στηθούν πρόωρα κάλπες".

    Η ΑΥΓΗ: "Πόσοι ακόμη πρέπει να πεθάνουν; Εξι Τούρκους αγωνιστές οδήγησε στο θάνατο η Αγκυρα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκλογές για νέο ξεκίνημα. Κάλπες τον Οκτώβριο βλέπουν όλα τα κόμματα".

    ΕΘΝΟΣ: "Φακέλωμα αλά χούντα. ΚΕΦΕ: δεκάδες γνωστά ονόματα στα αρχεία της νέας μασονίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πιστεύοντας, πάντοτε, ότι έρχονται πρόωρες εκλογές, τώρα... 'Μετράει' τα Δωδεκάνησα ο Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στα χνάρια του Μένιου. Σε ρόλο Βοναπάρτη ο πρωθυπουργός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δάκρυα αγγέλων για την ωραία κοιμωμένη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πεθαίνοντας στην Τουρκία. Εξι οι νεκροί απεργοί πείνας - Η Δύση σιωπά και κάνει έκκληση στους φυλακισμένους!".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δημοσιονομική εξυγίανση. Αποφασισμένος να την επιβάλλει ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κατακραυγή για Τουρκία. Οι ισχυροί κλείνουν τα μάτια στο 'Εξπρές του Μεσονυκτίου'."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τα 11 ψέματα των αμερικανών για την Ατλάντα".

    ΝΙΚΗ: "Εγκλημα χωρίς τιμωρία. Πεθαίνουν ένας-ένας στα κολαστήρια της Τουρκίας. Προκλητική η αδιαφορία των 'Μεγάλων'."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές".

    [2] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "το επεισόδιο με την απαγωγή των δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων έχει αυξήσει την ένταση στη γραμμή αντιπαράθεσης παρόλο οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν το τελευταίο διάστημα να προωθήσουν ένα στρατιωτικό διάλογο με στόχο, ακριβώς, τη μείωση της στρατιωτικής έντασης που θα υποβοηθούσε τις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Κυπριακό. Μέχρι χθες, ωστόσο, δεν είχαν σταλεί οι προσκλήσεις προς τους διοικητές της Εθνικής Φρουράς και των κατοχικών δυνάμεων γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι οδηγούμαστε προς οριστικό ναυάγιο και αυτής της προσπάθειας. Τα προβλήματα προέκυψαν όταν ο Ντενκτάς υπαναχώρησε και απαίτησε όπως στις συνομιλίες μετέχει και ο διοικητής των λεγόμενων "τουρκοκυπριακών ενόπλων δυνάμεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι σε δηλώσεις της "η κ. Ολμπράϊτ 'υπογράμμισε' ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της για την επίλυση του Κυπριακού και την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ελλάδα. Για το Κυπριακό επισκέπτεται την Κυριακή τη Λευκωσία ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ κ. Κ. Χίσλιπ που θα εξετάσει και το πρόβλημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Από την άλλη πλευρά συνεχίζονται οι προσπάθειες για την έναρξη του στρατιωτικού διαλόγου και ο στρατιωτικός διοικητής της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης αναμένεται να αποστείλει προσκλήσεις στον αρχηγό της Εθνοφρουράς και στο διοικητή των κατοχικών δυνάμεων σύμφωνα με τη διαδικασία που είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Ολμπράϊτ. Αλλά ο κ. Ρ. Ντενκτάς αναμένεται να απορρίψει την πρόσκληση, επειδή ζητάει να πάρει μέρος και ο διοικητής των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτησε τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει για επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό που δεν υπήρχε τα προηγούμενα 22 χρόνια και αυτός, είπε, ήταν ο λόγος που το Κυπριακό δεν προχωρούσε".

    Ο ΛΟΓΟΣ έχει τίτλο "Ενταση από τη σύλληψη δύο Ελλήνων ψαράδων από τους Τούρκους στην Κύπρο".

    [3] Αλίκη Βουγιουκλάκη

    "Εφυγε και κηδεύτηκε όπως θα ήθελε: όμορφη και νεανική με την αγάπη και το θρήνο του κόσμου που τη λάτρεψε. Κι όταν την έχασε ήταν σα να'χασε ένα δικό του άνθρωπο. Ενα μεγάλο πλήθος την ακολούθησε χθες στην τελευταία της κατοικία", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Θρίαμβος και στην τελευταία της 'παράσταση'. Λαοθάλασσα τη συντρόφευσε στο ταξίδι προς την αιωνιότητα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στη γειτονιά των αγγέλων μοιράζεται συντροφιά με την αγαπημένη της Τζένη το καμαρίνι του ουρανού, παρέα με το μέντορά της τον Φίνο τώρα σεργιανά ωραιότερη παρά ποτέ η αιώνια έφηβη η Αλίκη της νιότης, της δροσιάς. Μετράει τ'άστρα με τον Λουντέμη ανεβαίνει στο σανίδι με τον Κατράκη και την Κοτοπούλη, ρίχνει τις διπλοπενιές της με τον Τσιτσάνη και ξεκαρδίζεται στα γέλια με τον Λογοθετίδη, αστέρι μακρινό κρυμμένο στην αττική γη, για πάντα στις καρδιές μας. Το πιο λαμπρό αστέρι ως το τέλος, ακόμα και κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο που τη φώτισε για στερνή φορά όταν άνοιξε το φέρετρο, ένας προβολέας που άστραψε στα ξανθά της μαλλιά, στα γλυκά της χείλη και τα σφαλιστά ματόκλαδά της. Αγέραστη, αέναη, άφθαρτη, αθάνατη Αλίκη".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "το τελευταίο αντίο είπαν χθες στην Αλίκη Βουγιουκλάκη οι Ελληνες, όπως μόνο εκείνοι ξέρουν να αποχαιρετούν και 'να φυγαδεύουν προς την διαρκή νεότητα' αυτούς που αγάπησαν πολύ. Την έκλαψαν. Την έραναν με λουλούδια. Υποκλίθηκαν στη σορό της. Την τραγούδησαν. Κάποιοι ξεπέρασαν ακόμη και τα όρια. Ολοι έγιναν κομπάρσοι στην τελευταία της παράσταση. Εκείνη τίναξε τη χαίτη της χαμογέλασε και χάθηκε στα παρασκήνια. Και τώρα αυλαία...".

    [4] Ελλάδα - Τουρκία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει την αναφορά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης είπε ότι "στόχος μας είναι μέσα από ένα ισχυρό σύνολο έντονης και αποφασιστικής διπλωματικής δράσης και πίεσης, εξυγίανσης και ενδυνάμωσης της οικονομίας μας και ενίσχυσης του έμψυχου και υλικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεών μας τόσο να αποτρέψουμε κάθε σκέψη για αμφισβήτηση και της παραμικρής σπιθαμής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όσο και να διασφαλίσουμε συμπεριφορές που θα οδηγούν στην εξουδετέρωση των απειλών και την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή".

    [5] Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "ανοιχτό έμεινε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Υστερα από επί μήνες κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και πως έχει μπροστά της 15 μήνες δημιουργικού έργου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο θέμα προκαλώντας σχόλια ακόμη και μεταξύ των μελών της ΚΕ".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "με παραγγελία για τακτοποίηση των εκλογικών μας βιβλιαρίων για όσους τουλάχιστον από μας έχουμε πρόβλημα με αυτά, έμοιαζε η ομιλία του πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "διαβεβαιώσεις στην οικονομική ολιγαρχία οτι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει, έδωσε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Διατηρεί 'λυμένα τα χέρια του' για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ιδιαίτερη βαρύτητα στο κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη περίοδο με ορίζοντα πλέον τις εκλογές δίνει ο πρόεδρος του Κινήματος και πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης όπως προκύπτει από την εισήγησή του στην δεύτερη σύνοδο της ΚΕ. Αναφερόμενος στον πολιτικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες πολιτικής με συγκεκριμένες προτάσεις επεσήμανε ότι αυτός κινείται ταυτόχρονα και παράλληλα σε τρία επίπεδα. Ενδυνάμωση, προβολή κυβερνητικού έργου. Ανασύνταξη και συγκρότηση των δυνάμεων του Κινήματος με ταυτόχρονη στροφή στην κοινωνία και πολιτικοποίηση των διαδικασιών. Πορεία στο Λαό με πρωτοβουλίες, πολιτικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις που θα καλύψουν ολόκληρη τη χώρα".

    [6] Τουρκία - Απεργοί πείνας

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "χάνουν το νόημά τους οι λέξεις στην προσπάθεια να περιγράψει κανείς τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Ακόμα τρεις πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας ξεψύχησαν χθες ανεβάζοντας έτσι σε έξι τον αριθμό των νεκρών από την απεργία πείνας. Η Τουρκία καθημερινά χάνει τα ερείσματά της στο εξωτερικό καθώς πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις για τις φρικτές συνθήκες κράτησης, ωστόσο η επίσημη κυβέρνηση εμμένει στην αδιαλλαξία της με τον υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει "την κατάλληλα στιγμή θα τους δείξουμε την πυγμή του κράτους".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "στο βωμό των στρατηγικο-οικονομικών της συμφερόντων η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σχεδόν απαθής το έγκλημα που εκτυλίσσεται χρόνια τώρα στις φυλακές της Τουρκίας. Μοναδική αντίδραση σε αυτό το 'εξπρές του μεσονυκτίου' η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου η ίδια που στην πλειοψηφία της αδιαφορώντας για τα όσα συνέβαιναν στην Τουρκία υπερψήφισε τον περασμένο Δεκέμβριο την τελωνειακή σύνδεση με την Κοινότητα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "χωρίς καμιά ουσιαστική έξωθεν πίεση, η Αγκυρα καταστέλλει τις διαμαρτυρίες στο εσωτερικό, αρνείται να αποδεχθεί τα αιτήματα των απεργών πείνας και διατείνεται ότι θα αποκαταστήσει την τάξη στις φυλακές 'με την απαραίτητη πυγμή'."

    [7] Πτώση αεροσκάφους

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "κλιμάκιο αξιωματούχων ειδικών του FBI βρίσκεται από προχθές στην Αθήνα, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία στο αεροσκάφος της TWA. Οι αμερικανοί ειδικοί ζήτησαν τις λίστες με τα ονόματα των επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους καθώς και όλων όσοι είχαν διακινηθεί τις τελευταίες ημέρες με αεροπλάνα της ίδιας αεροπορικής εταιρίας. Επίσης, ζήτησαν λεπτομερή κατάλογο των αποσκευών των επιβατών καθώς και όλων των δεμάτων που μεταφέρθηκαν στο αεροσκάφος".

    [8] ΠΓΔΜ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "φτάνει σήμερα στα Σκόπια ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ Κρίστοφερ Χίλ".

    [9] Ελλάδα - Ρωσία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στη Μόσχα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Εκ μέρους της Ελλάδας βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Γεωργίου συνοδευόμενος από τον πρέσβη Δ. Κυπραίο και πολυμελή αντιπροσωπεία διπλωματών αλλά και αρμοδίων παραγόντων των οικονομικών υπουργείων. Στο πλαίσιο αυτό του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η ειρηνευτική διαδικασία στην τέως Γιουγκοσλαβία στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο. Συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό και το σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 26 July 1996 - 9:56:08