Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 05/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] ΕΕ - Τουρκία
  • [5] ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/07/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, η πορεία της οικονομίας και η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για εκλογή Γραμματέα και Εκτελεστικού Γραφείου κυριαρχούν στην ειδησεογραφία των εφημερίδων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "1 τρις πετρελαιο-κηλίδα!: Φοροδιαφυγή - μαμούθ από εταιρίες κολοσσούς".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εκλογές το ταχύτερο. Κραυγή απόγνωσης από τους επιχειρηματίες".

    Η ΑΥΓΗ: "Δεν χωράνε όλοι. Χωρίς πρόταση Σημίτη εκλέγεται σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αλλάζουν όλα στο δημόσιο. Ξηλώνονται οι άχρηστοι και οι ανεπάγγελτοι που απομυζούσαν τις ΔΕΚΟ".

    ΕΘΝΟΣ: "Παγώνουν τιμολόγια και φόροι. Περιστολή δαπανών στο δημόσιο - Στόχος η μείωση του πληθωρισμού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "16βάλβιδος ο κινητήρας του Σημίτη. Στόχος του, σήμερα, η κατάκτησις των 16 θέσεων του ΕΓ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φύγετε για να σωθούμε. Εκλογές η μόνη λύση για να αποτραπεί η διάλυση της χώρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιοί παίρνουν αναβολή. Το νέο στρατολογικό νομοσχέδιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εμπάργκο στους αποφοίτους Γενικών Λυκείων για το δημόσιο. Μόνο από τεχνικά-επαγγελματικά Λύκεια και πανεπιστήμια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αμετάβλητες το '96 οι τιμές των δημοσίων επιχειρήσεων και αποφυγή αναπροσαρμογής φόρων δέχθηκε ο κ. Σημίτης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Παγώνουν" ρεύμα-νερό-εισιτήρια με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (Ιούνιος 8,9%)".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ρούφηξε νερό για 2 Αθήνες η ζέστη. Υπομονή έως την Τρίτη λέει η ΕΜΥ".

    ΝΙΚΗ: "Σημιτικό ή ενωτικό;το νέο Εκτελεστικό. Κρίσιμη η σημερινή ψηφοφορία στην ΚΕ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δρόμος του λαού το Μέτωπο της πάλης. Σε μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη μίλησε χτες ο Χ. Φλωράκης".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μετά τις πιέσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, η Αγκυρα αποδέχτηκε τελικά το τμήμα της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ του '88 που αφορά στη μη διεξαγωγή ασκήσεων στο Αιγαίο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Οπως είναι γνωστό, η χώρα μας εφάρμοζε τη συμφωνία και δεν πραγματοποιούσε στρατιωτικές ασκήσεις τους μήνες αυτούς, σε αντίθεση με την Τουρκία. Χθες όμως η νέα υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ανακοίνωσε ότι ούτε η χώρα της θα διεξάγει ασκήσεις μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 1ης Σεπτεμβρίου. Βέβαια η κυρία Τσιλέρ παρουσίασε το θέμα ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα προς Αθήνα και Αγκυρα αποφεύγοντας να πει ότι ουσιαστικά πρόκειται για τμήμα της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ που η χώρα της αρνείται να εφαρμόσει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ακόμη παραμένει ανοιχτό το θέμα της διεύρυνσης των συγκεκριμένων μέτρων, γεγονός που συνεπάγεται συνέχιση του διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αλλωστε η ίδια η κα Τσιλέρ δήλωσε χθες ότι αναμένει από τον κ. Σολάνα τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του και τις προτάσεις του για νέα μέτρα εμπιστοσύνης στο Αιγαίο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "νέο πλαίσιο διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προετοιμάζεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέσω Ουάσιγκτον. Προφανώς η επίσκεψη Ταρνόφ δεν έχει αντικείμενο τη διακοπή των ασκήσεων τους θερινούς μήνες, αλλά την προετοιμασία του εδάφους για έναν εφ όλης της ύλης διάλογο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "στο γ. γραμματέα του ΝΑΤΟ παραπέμπουν τώρα Αθήνα και Αγκυρα την επισημοποίηση της άτυπης συμφωνίας τους για ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο χωρίς τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή. Η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου σε χαμηλότερους τόνους δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υπογράψει κείμενο στο οποί θα υπάρχουν σημεία που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ αλλά και στοιχεία των ελληνικών θέσεων. Αυτό το κείμενο συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να πάρει τη μορφή σχεδίου, ενός πρωτοκόλλου το οποίο θα ισχύει και θα δεσμεύει όλους".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η κ. Τσιλέρ ζήτησε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να συνεχίσει τις προσπάθειες και να προχωρήσει και σε νέες προτάσεις για ΜΟΕ στο Αιγαίο. Η Τουρκία δεν σκοπεύει να κλιμακώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά θέλει την επίλυση των προβλημάτων με τρόπου που θα εξασφαλίζει τα αμοιβαία συμφέροντα' δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης Ερμπακάν. Η ελληνική πλευρά όπως φαίνεται και από την απαντητική επιστολή του κ. Σημίτη στον κ. Κλίντον είναι έτοιμη να συζητήσει και τις λεπτομέρειες για την εγκατάσταση μιας "κόκκινης γραμμής" μεταξύ Αθήνας-Αγκυρας μέσω Βρυξελλών αν και όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάτι τέτοιο είναι μειωμένης σημασίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "ικανοποίηση και ευφορία προκαλεί στην Αθήνα η παρέμβαση των ΗΠΑ για επιβολή ορισμένων ΜΟΕ στο Αιγαίο υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, που οδηγεί σε "βήμα προς βήμα" μετατροπή του Αιγαίου σε "γκρίζα ζώνη" και αναγορεύει τους Αμερικανούς σε επικυρίαρχους των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στο μεταξύ, οι αμερικανικές πιέσεις αναμένονται να κλιμακωθούν με την αποστολή αντιπροσωπείας υψηλότερου επιπέδου σε δύο περίπου βδομάδες. Στις 15 Ιούλη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και την Τουρκία η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μάντλιν Ολμπράιτ που φέρει βαθμό υπουργού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Κόκκινη γραμμή "σε Αθήνα και Αγκυρα" γράφει ότι "επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου που δεν επιθυμούν να κατονομαστούν εκφράζουν επιφυλάξεις για τη νέα αυτή αμερικανική 'ιδέα' καθώς θεωρούν οτι η θεσμοθέτηση 'κόκκινου τηλέφωνου' υπό την επίβλεψη των ΝΑΤΟϊκών υπηρεσιών, μοιραία θα οδηγήσει σε αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών για τη διάταξη των ελληνικών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "πρώτη γκάφα του Ερμπακάν" χαρακτηρίζουν οι τουρκικές εφημερίδες τις δηλώσεις του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν περί "παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη".

    [3] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "μέσα στους επόμενους 18 μήνες πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της "Τζουμχουριέτ". Για πρώτη φορά τουρκική εφημερίδα αναφέρεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται επίκληση πληροφοριών από τη Μεγάλη Βρετανία σύμφωνα με τις οποίες το Λονδίνο διαμήνυσε στην Αγκυρα τη θέλησή της "να βρεθεί λύση στην Κύπρο μέσα σ αυτό το χρονικό διάστημα". Ο διορισμός του σερ Ντέιβιντ Χάνι - που χαρακτηρίζεται 'τολμηρός διπλωμάτης' - ως αντιπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης στο Κυπριακό σύμφωνα με το δημοσίευμα καταδεικνύει το ενδιαφέρον του Λονδίνου για το ζήτημα. Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γ. Κασουλίδης είπε ότι εκτίμηση της Λευκωσίας είναι έστω και αν στους επόμενους 18 μήνες δεν εξευρεθεί λύση, τουλάχιστον θα πρέπει να έχει υπάρξει σοβαρή πρόοδος και διέξοδος στο Κυπριακό".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι " συγκρατημένη αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού εντός του προσεχούς 18αμηνου μετά την ένταση κινητικότητα και παρατηρείται τον τελευταίο καιρό από αμερικανικής και βρετανικής πλευράς όσο και απο τον ΟΗΕ διακατέχει την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση. Αύριο θα επισκεφθεί τη Λευκωσία ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι ο οποίος μέχρι και την επόμενη Παρασκευή θα έχει νέο κύκλο επαφών με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ θα έχει επίσης και μια σειρά συναντήσεων με αντιπροσωπευτικούς παράγοντες των δύο πλευρών. Ο κ Χάνι είχε επισκεφθεί την Κύπρο και στις αρχές Ιουνίου πραγματοποιώντας μια σειρά επαφών και με τις δύο πλευρές. Επίσης όπως επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης την Κύπρο θα επισκεφτούν μέσα στον Ιούλιο ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Μπίτι και η μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "στις ΗΠΑ εναποθέτει τις ελπίδες της η Κύπρος για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πρόβλημά της αναμένοντας την προσωπική παρέμβαση του πλανητάρχη Μπίλ Κλίντον για άρση του αδιεξόδου. Αυτό τουλάχιστον είναι το σαφές συμπέρασμα από το περιεχόμενο του συγχαρητήριου μηνύματος που απέστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληριδης στον Αμερικανό Πρόεδρο με την ευκαιρία της (χθεσινής) 220ης επετείου της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ".

    [4] ΕΕ - Τουρκία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "το Ε. Κοινοβούλιο αναγνώρισε χθες ότι η αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κοινότητα εξαρτάται σημαντικά από το σεβασμό της Αγκυρας στους κανόνες 'καλής γειτονίας'. Οπως διατυπώνεται σε ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ε. Κοινοβουλίου μετά από πρόταση πέντε πολιτικών ομάδων του προϋπόθεση για οιαδήποτε σύσφιξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει η κυβέρνηση της Αγκυρας την επιθετική στάση της 'εναντίον κράτους-μέλους της Κοινότητας' και να σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου. Το ψήφισμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της συζητήσεως που έγινε στην ολομέλεια του κοινοβουλευτικού σώματος της Κοινότητας σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής της Φλωρεντίας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "το Ε. Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του αναφέρει ότι "θεωρεί απαράδεκτο το πάγωμα του κανονισμού MEDA πρόγραμμα που θα συνέβαλλε στη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο".

    [5] ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τα Σκόπια πιθανόν να μην πάρουν μέρος αύριο στη διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Βαλκανικής. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ονομασία με την οποία θα γίνουν δεκτά. Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, εκτός απο τη Βουλγαρία θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Αλβανία και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ενώ η Τουρκία θα συμμετάσχει με τον υφυπουργό Εξωτερικών. Κροατία και Σλοβενία θα στείλουν παρατηρητές".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 5 July 1996 - 10:51:34