Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 26/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ανδρέας Παπανδρέου
  • [3] ΠΑΣΟΚ-Εξελίξεις
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/06/1996 (ΑΠΕ)

    : Η κηδεία σήμερα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου δεσπόζει στην ειδησεογραφία του συνόλου των εφημερίδων, οι οποίες συνεχίζουν τη δημοσίευση πολυσέλιδων αφιερωμάτων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φινάλε στην άθλια υποκρισία. Οργιο προπαγάνδας από εκείνους που τον λοιδορούσαν".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μίσος και πάθη πάνω από τον τάφο. Αγριες συγκρούσεις"

    Η ΑΥΓΗ: "Αδυναμία συμφωνίας για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Σε σύγκρουση επιγόνων οδηγείται το Συνέδριο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βρόμικη συμφωνία. Ο Ακης υποσχέθηκε στον Αρσένη να τον κάνει πρωθυπουργό".

    ΕΘΝΟΣ: "Μαζί ως το τέλος. Πορεία στην αθανασία με το λαό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εκλέγεται" για τελευταία φορά! ... ο Ανδρέας από εκείνους που τον πίστεψαν και τον στήριξαν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξέσπασε σε λυγμούς ο έμπορος όπλων και δανειστής του Ανδρέα και της Δήμητρα Λιάνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "60% Σημίτης. Μόνο το 15% "βλέπει" Ακη λίγη ώρα πριν την εκλογή. Χθεσινοβραδυνό γκάλοπ της ICAP".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η τελευταία αποθέωση. Μέγα πλήθος κατευοδώνει τον ηγέτη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μάχη επιγόνων. Σημίτης και Τσοχατζόπουλος δείχνουν να οδηγούνται σε σύγκρουση με έπαθλο τη θέση του εκλιπόντος προέδρου του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εσύ μας οδηγείς."Αθάνατος" βροντοφωνάζει η λαοθάλασσα. Αντίο καπετάνιε του νου και της καρδιάς".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Παρών ο λαός".

    ΝΙΚΗ: "Αντίο Πρόεδρε. Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες 3 του Σεπτέμβρη να περνάς ....".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Η αντιλαϊκή ρότα ένα το κρατούμενο. Δεδομένη η κυβερνητική πολιτική για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

    [2] Ανδρέας Παπανδρέου

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Σήμερα η τελευταία μεγάλη συγκέντρωση του Ανδρέα" γράφει ότι "στην αττική γη θα αποτεθεί σήμερα η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας χιλιάδες πολίτες ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα για να έρθουν στην κηδεία στις 2.30 μ.μ. στη Μητρόπολη Αθηνών όπου σύντροφοί του και αντίπαλοι θα απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό. Η προσέλευση του κόσμου αναμένεται να ξεπεράσει κάθε άλλο προηγούμενο. Μέχρι χθες το βράδυ υπολογιζόταν ότι είχαν προσκυνήσει τη σορό περίπου 100.000 άτομα".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον άνθρωπο, που δεν δίστασε να κρίνει με την καρδιά του, τον Ελληνα που αγάπησε το μπουζούκι και έτσι δεν αρνήθηκε την ανατολίτικη καταγωγή του αυτόν που προχώρησε σε ρήξεις χωρίς να υπολογίζει το κόστος, απευθύνει σήμερα όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο χρόνος. Ο άνθρωπος που έκανε την Ελλάδα να ονειρεύεται σήμερα θα οδεύσει προς την τελευταία του κατοικία, θα επιστρέψει στην αγκαλιά του πατέρα του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου σήμερα κάνει την τελευταία του βόλτα στους δρόμους της Αθήνας συνοδευόμενος απ όλους αυτούς που τον αγάπησαν κι αυτούς που τον μίσησαν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η Ελλάδα σήμερα αποχαιρετά τον μεγάλο λαϊκό ηγέτη τον Ανδρέα που ενσάρκωσε τα οράματα μεγάλου τμήματος του λαού, του ανθρώπου που έδωσε νόημα σε λέξεις όπως "αλλαγή", "συμβόλαιο", "πορεία στο λαό". Ενας ηγέτης με διεθνή ακτινοβολία, αγωνιστής, η προσωπικότητα του οποίου σφράγισε έναν ολόκληρο κύκλο της πολιτικής μας ζωής. Συσπείρωσε την προοδευτική, δημοκρατική παράταξη και την έκανε λαϊκή πλειοψηφικό ρεύμα. Η Ελλάδα σήμερα απευθύνει με σεβασμό, το στερνό αντίο, αλλά ο απλός λαός θα θυμάται τις υποθήκες του Ανδρέας Παπανδρέου για "καλύτερες μέρες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σήμερα δεν είναι μια απλή μέρα γι αυτή τη χώρα και το λαό της. Είναι "η μέρα της κηδείας" η σημερινή και τα πάντα έχουν νεκρώσει. Σύμβολο τιμής και σεβασμού. Σύμβολο της δικής μας συνειδητότητας για την απώλεια που δεν έχει προλάβει ακόμη να γεμίσει ο χρόνος. Λίγο πριν τον αγκαλιάσει η συλλογική μνήμη των ανθρώπων που τον αγάπησαν βαθιά, αλλά τον μίσησαν βαθιά - γιατί μόνο μεγάλα πάθη ήξερε να εγείρει ο εκλιπών- λίγο πριν, χαριστεί στις ανοιχτές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, άνθρωποι επώνυμοι, μα κυρίως ανώνυμοι, χιλιάδες ανώνυμοι, κάτω από τη βαριά σκιά της μεσίστιας σημαίας στην Ακρόπολη, θα τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία. Με πάθος μ με οδύνη, με περισυλλογή για το αύριο, με ευγνωμοσύνη για το όραμα που τους χάρισε, με πηγαία αγάπη για το χαρισματικό ηγέτη, ο λαός, το ζωντανό αυτό κομμάτι της Ελλάδας, θα ενωθεί στους δρόμους της Αθήνας για το "Τελευταίο Αντίο" στον Ανδρέα Παπανδρέου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει μεταξύ άλλων στο σχόλιό της ότι "σπάνια στην πολιτική ιστορία αυτού του τόπου πολιτικός αρχηγός κέρδισε τόσο γρήγορα την αγάπη του απλού ανθρώπου και είναι η μοναδική φορά που η αγάπη αυτή κράτησε τόσο πολύ, κάπου 30 χρόνια ως την ημέρα του πικρού αποχαιρετισμού - και πέρα από αυτήν. Ακόμα και οι πλέον αυστηροί επικριτές του Ανδρέα Παπανδρέου δεν του αρνούνται ένα χαρακτηρισμό: φαινόμενο. Το "φαινόμενο Ανδρέας". Και διερωτώνται: Μα τι έκανε τέλος πάντως αυτός ο άνθρωπος για να αγαπηθεί τόσο πολύ από τόσους πολλούς; Τι έργο αφήνει πίσω του; Η απάντηση για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα είναι εύκολη: ο Ανδρέας έκανε αυτούς που τον αγάπησαν περήφανους κι ευτυχισμένους. Ιδιαίτερα τους Ελληνες που μετά την περιπέτεια του Εμφυλίου σπρώχθηκαν στο περιθώριο της πολιτικής της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής ζωής. Ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και στις "επαρχίες" της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ο κόσμος λάτρεψε τον Ανδρέα γι αυτό που ήταν και γι αυτό που του χάριζε: την ελπίδα και την υπερηφάνεια. Ηταν ο άνθρωπός τους. Ο Ανδρέας τους - που χόρευε και το καλύτερο ζεϊμπέκικο. Ενας από τους χιλιάδες απλούς ανθρώπους έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχτηκε στη Βουλή: "Σ' ευχαριστώ Ανδρέα για τα όνειρα που μου χάρισες". Μ' αυτό το "ευχαριστώ" θα τον αποχαιρετήσει σήμερα η τελευταία λαοθάλασσα".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "μαζί ως το τέλος! ένας ολόκληρος λαός πενθεί, αντιστέκεται και ονειρεύεται μαζί σου Ανδρέα. Ενας ολόκληρος λαός βαδίζει πλάι σου απόψε, Ανδρέα. Με σημαίες και με τραγούδια. Η πορεία του μαχητή προς την αθανασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι λυγμός. Δεν σου ταιριάζει. Η κραυγή που ακούς, Ανδρέα δεν είναι οδυρμός αλλά όρκος και υποθήκη ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του. Για το όραμα μιας Ελλάδας υπερήφανης και σεβαστής. Μιας Ελλάδας που θα συνεχίσει να ανήκει στους Ελληνες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει: "ο επίλογος στο "κεφάλαιο" της ιστορίας που φέρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου γράφεται σήμερα στο Α Νεκροταφείο Αθηνών. Χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΣΟΚ απότισαν και χθες φόρο τιμής στον ηγέτη τους".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "είναι πολύ μεγάλος ο άνδρας που φεύγει και ασυμφιλίωτη η ιδέα του χαμού του. Θα είναι όλοι εκεί. Αρχηγοί κρατών, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, φίλοι, συνεργάτες και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια απλοί πολίτες. Εκεί κάτω από τον καυτό ήλιο της Αθήνας, φορώντας μαύρα και κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι με δάκρυα στα μάτια. Θα πουν απλά μια λέξη. Αντίο ... Σήμερα το απόγευμα, η αττική γη θα δεχθεί στην αγκαλιά της έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου. Τον Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο διεθνής Τύπος στέκεται με σεβασμό και τιμή στην πολιτική διαδρομή του "πατριάρχη" ... για να εξάρει την εθνική αλλά και τη διεθνή διάσταση της πολιτικής παρέμβασής του και τον διαχρονικό χαρακτήρα της. Αξιος της ζωής και των ανθρώπων, αγαπημένος της μνήμης και της Ιστορίας ... Περνάει στο κατώφλι της αθανασίας και της αιωνιότητας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "δεκάδες ξένοι ηγέτες και εκπρόσωποι χωρών κατέκλυσαν χθες το Ανατολικό Αεροδρόμιο προκειμένου να συνοδεύσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία του κατοικία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει την πρωτοφανή προσέλευση ξένων επισήμων.

    [3] ΠΑΣΟΚ-Εξελίξεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "δεν διαφαίνεται διάθεση συμβιβασμού στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ όπου έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα, τα οποία οδηγούνται σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση με έπαθλο την προεδρία του κόμματος. Ο πρωθυπουργός κ. Κ Σημίτης αρνιέται να συζητήσει οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση, ενώ περίπου το ίδιο κάνει και ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επιμένει στην αξίωσή του να εκλεγεί στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ παραχωρώντας όμως ως αντάλλαγμα την πρωθυπουργία στον βασικό αντίπαλό του".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "Κ. Σημίτης και Α. Τσοχατζόπουλος θεωρείται βέβαιο πλέον ότι θα είναι οι δύο υποψήφιοι για τη διαδοχή του Α. Παπανδρέου, ενώ ο Κ. Λαλιώτης "συνεπικουρούμενος" από τον κ. Κ. Σκανδαλίδη, εξακολουθεί να προωθεί την πρόταση για δημιουργία πενταμελούς ηγετικής ομάδας στην οποία εκτός του προέδρου και του γραμματέα θα υπάρχουν και τρεις αντιπρόεδροι. Η αναμέτρηση Σημίτη- Ακη προβλέπεται σκληρή, με άδηλες προς το παρόν συνέπειες για την ενότητα και την προοπτική του κυβερνώντος κόμματος με αποτέλεσμα στο Κίνημα την ημέρα της κηδείας του ιδρυτή του να επικρατεί ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "σημεία επαφής και πλαίσιο συνεργασίας μέσα από τη δομή της ηγετικής πυραμίδας που προτείνει η κάθε πλευρά αναζητούν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία προσπαθούν, μετά το κενό που άφησε ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου, να "χωρέσουν" τις προσωπικές τους φιλοδοξίες στα σχήματα που ρίχνουν στο "τραπέζι" στις κατ'ιδίαν επαφές τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "στο τραπέζι παραμένουν και οι προτάσεις του Κώστα Λαλιώτη οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες στο συνέδριο για να συγκεραστούν εκείνες των δύο μονομάχων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "εικόνα χάους παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, 24 ώρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Σημίτης και Τσοχατζόπουλος προχωρούν σε μετωπική σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ συμπληρώνει ότι "επικρατεί χάος στο ΠΑΣΟΚ το οποίο μπήκε σε τροχιά διάσπασης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η βρόμικη συμφωνία στην οποία προχώρησαν οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης και Αντώνης Λιβάνης, τινάζει στον αέρα την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Η συμφωνία προβλέπει τη διαμόρφωση μετώπου κατά του Κώστα Σημίτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία ICAP, δύο 24ωρα πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανότερη την εκλογή του κ. Κ. Σημίτη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μόλις το 15% εκείνη του κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Επίσης, το 12,8% απορρίπτει και τα δύο αυτά πρόσωπα και δηλώνει ότι άλλος πρέπει να διαδεχθεί τον Α. Παπανδρέου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σταθμό και απαρχή μιας μάλλον περιπετειώδους για το ΠΑΣΟΚ πορείας θα αποτελέσει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά αύριο τις εργασίες του. Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση των κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι το συνέδριο δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στην ουσιαστική διάσπαση που υπάρχει, ούτε να το απαλλάξει από την κρίση που το μαστίζει, όποιον και αν εκλέξει στη θέση του προέδρου του κόμματος".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "για επίλεκτη αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων εγκάλεσε χθες την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ε. Γκιονενσάι στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με ευρωβουλευτές και Τούρκους βουλευτές. "Η Ελλάδα αγνοεί την ύπαρξη ορισμένων προβλημάτων και ζητεί λύση μόνο σε αυτά που αναγνωρίζει. Τα υφιστάμενα προβλήματα όμως δεν επιλύονται με το να τα αγνοούσε "τόνισε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε πως η Αθήνα "κάνει χρήση των δυνατοτήτων που της παρέχει η ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ενωσης και για να εμποδίσει την ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ενωση".

    [5] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ο πρόεδρος των Σκοπίων κ. Κίρο Γκλιγκόροφ απέκλεισε οποιονδήποτε συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος τουλάχιστον επί του παρόντος και διατύπωσε απαιτήσεις για "περιουσίες και σπίτια στην Ελλάδα", ενώ ταυτόχρονα έθεσε θέμα μειονοτήτων στα Βαλκάνια. Σε ομιλία του στο Στρασβούργο, χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 26 June 1996 - 11:32:13