Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 14/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/06/1996 (ΑΠΕ)

    : Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η νέα προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς την Αγκυρα και οι συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι τάσεις του εκλογικού σώματος για τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως καταγράφονται σε δημοσκόπηση της MRB είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πολιτική με ... γκάλοπ. Αντί να παραθέτουν θέσεις και προγράμματα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μεγάλα ονόματα σε λαθρεμπόριο πετρελαίου. Διώκονται εφοπλιστές-επιχειρηματίες. Στο κόλπο και 12 τελωνειακοί".

    Η ΑΥΓΗ: "Μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι αιωνίως φορολογούμενοι πλήρωσαν το 66.4% των φόρων φέτος".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "13 τεμπέληδες φυλάνε τον Μίρκο".

    ΕΘΝΟΣ: "Οι οπαδοί δίνουν λύση. Καθαρή επιλογή Σημίτη από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Χαριστική βολή στον Εβερτ από τον κόσμο της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στα φρεάτια μας πνίγει η ΕΥΔΑΠ. Μην ξεχνάμε τους 10 νεκρούς της θεομηνίας της 21.10.1994".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καρχαρίες στη στεριά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παπαδόπουλος: Κόβω όλες τις απαλλαγές. Ελαφρύνσεις μόνο μέχρι το ... όριο πείνας. Κοινό μισθολόγιο σε στρατό και σώματα ασφαλείας. Δεν αλλάζουν τα αντικειμενικά κριτήρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τρίτος στο κόμμα του. Ο Εβερτ πίσω από Μητσοτάκη αλλά και Αβραμόπουλο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Γκρίζα νησιά" προσδιορίζει η Τουρκία. Ανεπισήμως, κατά τη "Μιλιέτ" είναι και τα Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Καλόλιμνος".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κροίσοι οι μισθωτοί. Πληρώνουν το 47,2% του φόρου και έπονται με 19,2% οι συνταξιούχοι, την ώρα που η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ ξεπερνά το 1,2 τρις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ορφανά" νησιά ανακάλυψαν οι Τούρκοι".

    ΝΙΚΗ: "Ανοιγμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ από το Δημήτρη Τσοβόλα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αίσχος και ντροπή σε σας που κυβερνάτε. Πλημμύρισε τη χώρα η βροντερή φωνή των απόμαχων της δουλειάς".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "μήνυμα συσπείρωσης, συστράτευσης, αποφασιστικότητας και ετοιμότητας του Ελληνισμού να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, έστειλε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του στο κηποθέατρο της πόλης, αναφερόμενος στις τελευταίες τουρκικές αξιώσεις και διεκδικήσεις όχι μόνο σε βραχονησίδες αλλά και σε κατοικημένα νησιά τόνισε: "μιλώ εδώ και δύο δρασκελιές δίπλα μας είναι η Γαύδος. Οποιος αμφισβητεί τη Γαύδο είναι σαν να αμφισβητεί την Κρήτη. Οποιος αμφισβητεί την Κρήτη είναι καταδικασμένος". Επανέλαβε ότι "δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα". Πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα θα αντισταθεί με κάθε μέσο στην τουρκική επεκτατική πολιτική". Και κατέληξε: οι διπλωματικές μας υπηρεσίες, οι ένοπλές μας δυνάμεις, ο κρατικός μηχανισμός συντονισμένα δραστηριοποιούνται και παρακολουθούν τις εξελίξεις, προάγοντας και προασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα".

    Ο ΛΟΓΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρει ότι "με αμείωτη ένταση συνεχίζει η Αγκυρα τις προκλητικές της προσπάθειες για να διευρύνει τη λεγόμενη "γκρίζα ζώνη" στο Αιγαίο, στην οποία εντάσσει τα νησιά και τις βραχονησίδες των οποίων το καθεστώς κυριαρχίας υποτίθεται πως παραμένει αδιευκρίνιστο! Σε χτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "ΜΙΛΙΕΤ" αναφέρει πως νησίδες όπως το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και η Καλόλιμνος αποτελούν μέρος της "γκρίζας περιοχής" που δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η προσπάθεια της Αγκυρας να μετατρέψει μεγάλο μέρος του Αιγαίου σε "γκρίζα περιοχή". Στο μεταξύ, το ελληνικό κοινοβούλιο ασχολήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του με το δράμα της Ιμβρου και της Τενέδου. Στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής κατέθεσαν τέσσερις διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και το διεθνές δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "το μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και διπλωμάτες ήταν πως η καλύτερη άμυνα στην τουρκική προκλητικότητα είναι η οργανωμένη αντεπίθεση με όπλο τα δίκαιά μας αιτήματα". Την ίδια ώρα οι σύμμαχοί στο ΝΑΤΟ "μας παραπέμπουν σε διμερή διάλογο με τη Αγκυρα για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η ρυμούλκηση της Ελλάδας στο τραπέζι ενός εφ'όλης της ύλης διαλόγου με την Τουρκία, που θα πραγματοποιηθεί με την επιδιαιτησία της αμερικανικής διπλωματίας, αποτελεί έναν από τους προφανείς στόχους του κλίματος έντασης που παγιώνεται στις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλητικές και επικίνδυνες ακροβασίες τους στο Αιγαίο. Χθες ολοκληρώθηκε η άσκηση "Εφές '96" με απόβαση απέναντι από τη Σάμο, σε σημείο που επελέγη για πρώτη φορά για άσκηση από τον τουρκικό στρατό και που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από πιθανό σημείο απόβασης στο ελληνικό νησί. Παράλληλα, οι τουρκικές προκλήσεις εντάθηκαν με τρεις έως τέσσερις νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου".

    "Διαμάχη παρασκηνίου ανάμεσα στα δύο κέντρα εξουσίας της Τουρκίας, το Γενικό Επιτελείο και το υπουργείο Εξωτερικών, διαπιστώνει σε άρθρο του στη "Χουριέτ" ο διευθυντής της εφημερίδας, γράφει η ΑΥΓΗ. Κατά το άρθρο, η "φοβερή σύγκρουση" θα οδηγήσει την Τουρκία σε "μεγάλη διπλωματική ζημιά" τονίζοντας σχετικά πως ήδη "καταφανώς " η κρίση της Ιμιας και η επακολουθήσασα κρίση της Γαύδου "στρίμωξαν την Τουρκία" και "ενίσχυσαν τις ελληνικές θέσεις στην Ευρώπη". Κατά άλλα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου πάντως, η Αγκυρα φαίνεται αποφασισμένη "σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια" να εγείρει αμφισβήτηση και για άλλες βραχονησίδες (Καλόλιμνος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι) το καθεστώς των οποίων κατά την Τουρκία, είναι "ασαφές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην Τουρκία με αφορμή το θέμα της Γαύδου και των βραχονησίδων, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, μένοντας όμως στην πολιτική των ίσων αποστάσεων. Η "ΧΟΥΡΙΕΤ" προσθέτει ότι η Ιταλία έχει δώσει στην Ελλάδα έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται ότι η Τουρκία επικυρώνει πρωτόκολλο που πιστοποιεί ότι τα Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "καμιά ουσιαστική ανταπόκριση στο θέμα της Γαύδου και γενικά στα ζητήματα του Αιγαίου δεν βρήκε ο Υ.ΕΘ.Α. Γ. Αρσένης κατά τις διμερείς επαφές που είχε χθες στην έδρα του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου της Επιτροπής Αμυντικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας. Η θέση των ΝΑΤΟϊκών είναι "διάλογος και μόνο διάλογος". Ο Γ. Αρσένης συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας και του Καναδά, Μ. Πορτίγιο, Β. Ρίε και Ν. Κολενέτ αλλά οι συζητήσεις δεν απέφεραν καρπούς. Ο κ. Πορτίγιο μάλιστα μας "έδειξε" τα γνωστά ΜΟΕ. Ο κ. Αρσένης βλέποντας το αρνητικό κλίμα χαρακτήρισε "στρουθοκαμηλική" την πολιτική των συμμάχων και επέκρινε τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων. Προειδοποίησε την Αγκυρα ότι "η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια". Σήμερα ο κ. Αρσένης συναντά τον γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Πέρι".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Χαβιέ Σολάνα αλλά και σημαντικές χώρες της Συμμαχίας ζητούν την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, για την εκτόνωση της κρίσεως, ενώ παράλληλα η Αγκυρα, προς το παρόν ανεπισήμως αρχίζει να προσδιορίζει τις "γκρίζες περιοχές" κατονομάζοντας βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος σε ομιλία του στο Μόναχο αναφέρθηκε στο θέμα της Ιμιας και είπε ότι "προτείναμε στους Τούρκους να πάνε -και μαζί αν θέλουν να πάμε- στη Χάγη και να δικασθούμε" αλλά η Αγκυρα αρνείται. Επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει επισήμως πρόταση ταυτοχρόνου προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    "Ο κ. Αρσένης, αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, δήλωσε ότι "δεν επιζητούμε ΝΑΤΟϊκή επιδιαιτησία" και κατήγγειλε την "στρουθοκαμηλική πολιτική των ίσων αποστάσεων" προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Από την πολιτική της Τουρκίας "μπορεί να παραλύσει ολόκληρη η Ατλαντική Συμμαχία " είπε ο κ. Αρσένης ο οποίος επανέλαβε ότι η απάντηση της Ελλάδας θα είναι σκληρή για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "οξεία κριτική κατά της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και ριπές ενάντια στη γερμανική πολιτική των "ίσων αποστάσεων" εξαπέλυσε χθες στο Μόναχο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας στην ομογένεια της βαυαρικής πρωτεύουσας". Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έχει συμφωνηθεί η πραγματοποίηση κοινών ναυτικών ασκήσεων στην ανατολική Μεσόγειο Ισραήλ-Ελλάδας.

    "MEDA ΓΙΟΚ" είπε στην Αγκυρα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από παρέμβαση Ελλήνων ευρωβουλευτών και ίσως αυτή είναι και η τελική θέση της Ολομέλειας του Σώματος που θα συζητήσει τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα με τροπολογίες που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές τίθενται πλέον στην Τουρκία οι εξής όροι για τη χρηματοδότησή της από την Κοινότητα: Σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των εξωτερικών συνόρων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου", γράφει η ΝΙΚΗ.

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης, όπου ξεκίνησε μια σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους με τους οποίους θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Κατά την εκεί παραμονή του ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί και με στελέχη των ομογενειακών Οργανώσεων. Ο κ. Κληρίδης στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Μέιτζορ ενώ στη συνέχεια περί τα τέλη του μήνα θα μεταβεί στη Φλωρεντία όπου θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των χωρών-μελών της ΕΕ".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 14 June 1996 - 10:59:13