Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 12/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Τουρκία - ΕΕ
  • [4] Γερμανία -Επίσκεψη Προέδρου
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Συνομιλίες με ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 12/06/1996 (ΑΠΕ):

    Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, η στάση της Γερμανίας και της ιταλικής προεδρίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φέσια κρατικά. ΔΕΗ 1,2 τρις, Ολυμπιακή 700 δις, ΕΤΒΑ 800 δις, Πειραϊκή-Πατραϊκή 300 δις κλπ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στόχος η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Υποπτα σχέδια της κυβέρνησης".

    Η ΑΥΓΗ: "Προς μετωπική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ. Η ΚΟ άνοιξε τις διαδικασίες του Συνεδρίου. Ο Σημίτης αποφάσισε να διεκδικήσει την αντιπροεδρία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αλλάζουν όλα στο ΠΑΣΟΚ. Πάει για πρόεδρος ο Σημίτης - Ριζοσπαστικές τομές στη λειτουργία του κόμματος".

    ΕΘΝΟΣ: "Εκβιάζουν με το γάντι ΗΠΑ και Γερμανία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με ... "ΑΖΑΞ" στο Συνέδριο ο Σημίτης. Για "καθαρές λύσεις" μίλησε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αρπαγή νησιών σχεδιάζει η Τουρκία. Οργιάζουν οι προπαγανδιστικοί χάρτες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τσαγκάρης κροίσος για την εφορία. Ιδού η απανθρωπιά των αντικειμενικών κριτηρίων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Διάδοχο τώρα αξιώνει ο Σημίτης. "Λύση καθαρή και μακροπρόθεσμη χωρίς αναβολή". Σφοδρή επίθεση κατά Λαλιώτη στο Εκτελεστικό Γραφείο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρόκληση έντασης στο Αιγαίο. Η Αγκυρα ακυρώνει την "γκάφα " της Γαύδου με παραβιάσεις χωρικών υδάτων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βήμα-βήμα η διαδοχή. Ο Κώστας Σημίτης ζητά καθαρές και μακροπρόθεσμες λύσης. Ακης: το Συνέδριο έχει καθαρό λόγο και καθαρές λύσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μετωπική με Κόλ-Κίνκελ για Τουρκία".

    ΝΙΚΗ: "Βήμα-βήμα στα ... άκρα! Ο Σημίτης τράβηξε το σχοινί με την ομιλία του στην ΚΟ. Εκβιασμών συνέχεια οι "μακροπρόθεσμες λύσεις".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μηδέν" βάζουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση. Αποδοκιμάζεται η πολιτική απέναντι στο καυτό πρόβλημα της ανεργίας".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε τριπλή πρόκληση έναντι της χώρας μας προέβη χθες η Τουρκία, συνεχίζοντας την πολιτική της διαρκούς επιθετικότητα, που εφαρμόζει βάση οργανωμένου σχεδίου μετά τα γεγονότα στα Ιμια. Τουρκικό σκάφος παρενοχλούσε κοντά στη Σύμη επί ένα τέταρτο, ιπτάμενο δελφίνι που μετέφερε επιβάτες από την Ρόδο στην Κώ, ενώ μια άλλη ακταιωρός της γειτονικής χώρας έπλεε δίπλα από ελληνικό τουριστικό πλοίο, στη νότια Σάμο, περνώντας δίπλα από το νησάκι Σαμιοπούλα. Την ίδια ώρα τουρκικά F-16 πετούσαν στον εναέριο χώρο μας νότια της Χίου, ενώ ολόκληρο το Αιγαίο μοιάζει με εμπόλεμη περιοχή, αφού συνεχίζεται η τουρκική άσκηση "Εφές '96". Το ελληνικό Πεντάγωνο ανησυχεί ότι στη διάρκεια της άσκησης εκτός από τις κλιμακούμενες προκλήσεις, οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να γίνει "θερμό" επεισόδιο. Στις ελληνικές θέσεις στο θέμα της κρίσης με την Τουρκία θα παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Αρσένης στους ομολόγους του των συμμαχικών χωρών στο περιθώριο της εαρινής συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "νέα αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του χθες και υπογραμμίζοντας ότι είναι "αταλάντευτη η απόφασή μας να υπερασπιστούμε χωρίς δισταγμό τα δικαιώματά μας". Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι "Ελλάδα και Τουρκία δεν πρέπει να περιοριστούν σε ειδικές γεωγραφικές περιφέρειες, αλλά να κοιτάξουν την ερμηνεία των Συνθηκών" κάνοντας σαφές ότι οι διεκδικήσεις αφορούν πλέον το καθεστώς ολόκληρου του Αιγαίου. Αρνήθηκε να απαντήσει αν η Γαύδος είναι ελληνική και επέμεινε ότι πρόκειται για πρόβλημα "τεχνικής φύσεως όπου δεν πρέπει να δίνονται πολιτικές ερμηνείες".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην ΚΟ έστειλε "τελεσίγραφο στην Αγκυρα ότι θα υπερασπιστούμε χωρίς δισταγμό τα δικαιώματά μας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "οι Τούρκοι ξεπερνούν τα όρια δείχνοντας καθαρά ότι η προκλητικότητά τους έχει πλέον αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και τις αποφάσεις που πήρε η ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει δυναμικά στα σχέδια των Τούρκων, οι γείτονές μας δείχνουν ότι η πολιτική που ακολουθούν θα έχει συνέχεια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ... λεονταρισμοί και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην καθ'όλα νευραλγική περιοχή του Αιγαίου παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Ελλάδος. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο, ενώ οι ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής λόγω των τουρκικών ασκήσεων που διεξάγονται στην περιοχή. Στο μεταξύ, σε διπλωματικό πυρετό με στόχο την "'πλύση εγκεφάλου" της διεθνούς κοινής γνώμης με κίβδηλα επιχειρήματα και ευρεσιτεχνήματα επιδίδεται η Αγκυρα. Τουρκικοί χάρτες-μαϊμού προβάλλουν την αλυτρωτική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδος".

    "Βρέστε τα με τους Τούρκους για τα νησιά και μην εμποδίζεται τη χρηματοδότησή τους από την ΕΕ" λένε Αμερική και Γερμανία που εκβιάζουν την Ελλάδα με το γάντι, γράφει το ΕΘΝΟΣ. Ο Κλάους Κίνκελ αρνήθηκε την εγγύηση των ελληνικών συνόρων από την Ευρώπη. Αμερικανός επίσημος δήλωσε ότι οι Τούρκοι είναι τρελοί αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι "εμείς δεν είμαστε ψυχίατροι". Σήμερα και αύριο συναντάται στις Βρυξέλλες, ο Γεράσιμος Αρσένης διαδοχικά με τους υπουργούς ΗΠΑ, Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας απαιτώντας να πάρουν θέση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Οι ΗΠΑ "προγραμμάτισαν" εξόπλισαν και περιέλαβαν στις στρατηγικές τους τις τελευταίες δεκαετίες τις Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας και σήμερα εμφανίζονται να μην μπορούν να "επηρεάσουν" τη στρατιωτική ηγεσία της. Την ηγεσία που σε συνεργασία με τον "σκληρό πυρήνα" του υπουργείου εξωτερικών προϊσταται ουσιαστικώς των πολιτικών αρχηγών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η Ουάσιγκτον, λοιπόν, στηρίζει, ενισχύει πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά το οικοδόμημα της τουρκικής εξουσίας, αλλά ειδικώς σε ο,τι αφορά τις επικίνδυνες και θρασύτατες πολιτικές της απέναντι στην Ελλάδα αρκείται στο να ..."ανησυχεί"! ... Πως να μην σκεφθεί κανείς ότι "κάτι" δεν πάει καλά σ' αυτή την ιστορία; Οταν η αμερικανική διπλωματία στέλνει στην Αθήνα "μηνύματα" ανησυχίας για ενδεχόμενη "ανάφλεξη" ελληνοτουρκική, είτε συμμετέχει σε μια μεγάλη "μπλόφα" της Τουρκίας για την άσκηση μεγάλης πίεσης στην ελληνική πλευρά είτε πράγματι, αποδέχεται τη "λογική" μια αλλαγής του "στάτους κβό" στο Αιγαίο μέσω μιας ελληνοτουρκικής στρατιωτικής σύγκρουσης".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "πολύ περισσότερα, απ' όσα δημοσίως τουλάχιστον ομολογήθηκαν φαίνεται ότι διακυβεύονται πίσω από τις ιταμές τουρκικές προσπάθειες διατήρησης του κλίματος έντασης στο Αιγαίο, αλλά και της απροκάλυπτα μεροληπτικής στάσης των αμερικανών και ευρωπαίων κατ'ευφημισμόν συμμάχων μας. Ζητούμενο για το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της γείτονος είναι η διατήρηση της έντασης προκειμένου να κλιμακωθούν οι πιέσεις των κοινοτικών μας εταίρων σε μια προσπάθεια ν' αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση τον περίφημο εφ όλης της ύλης διμερή διάλογο. Προκειμένου, να προχωρήσει σε συνολική επαναδιαπραγμάτευση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει τα σενάρια περί επικείμενου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση -σύμφωνα με το ΑΠΕ- ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας με έμφαση ότι "δεν υπάρχει προοπτική πολέμου στο Αιγαίο". Πρόσθεσε δε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε σταθερή επαφή με την Αθήνα και την Αγκυρα να προωθεί την πάγια αμερικανική θέση για την ανάγκη επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες με ειρηνικά μέσα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση με κινήσεις που στόχο έχουν την κατάληψη προνομιούχων θέσεων στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βοηθά στη συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εδραίωση του επιδιαιτητικού ρόλου της Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, η συντήρηση του κλίματος πολέμου "νομιμοποιεί" την επιστροφή της κυβέρνησης στο "δόγμα της αποτροπής" που σηματοδοτούν οι αποφάσεις για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων (τρία τρις σε πέντε χρόνια)".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "η ενίσχυση της "στρατιωτικής διπλωματίας" σε μια συγκυρία κακής απόδοσης της πολιτικής διπλωματίας είναι το στίγμα που έδωσε χθες η κυβέρνηση" .

    [3] Τουρκία - ΕΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "αλώνισε ανενόχλητος χτες στο Λουξεμβούργο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι, ο οποίος συναντήθηκε με την ιταλική προεδρία της Κοινότητας για "αλληλοενημέρωση" σχετικά με το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φλωρεντίας (21-22 Ιούνη)".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η ιταλική προεδρία επανέλαβε χθες επίσημα ότι η Κοινότητα δεν πρόκειται να αποκλείσει την Τουρκία από τις υπεσχημένες χρηματοδοτήσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού και του προγράμματος MEDA. Ο αρμόδιος επίτροπος Μανουέλ Μαρίν ζητάει να παραπεμφθεί το θέμα της κοινοτικής χρηματοδότησης της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής της Φλωρεντίας (20-21 Ιουνίου) κατηγορώντας συνάμα την Ελλάδα ότι ασκεί απέναντι στην Τουρκία "πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης". Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Ιταλό υφυπουργό Εξωτερικών Πιέρο Φασίνο ο κ. Γκιονενσάι δήλωσε ότι τον ενημέρωσε για το θέμα της Γαύδου επιδίδοντάς του και σχετικό μνημόνιο".

    [4] Γερμανία -Επίσκεψη Προέδρου

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "σε μετωπική σύγκρουση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίχθηκαν οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ στη Βόννη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με δυσμενή για τη χώρα μας αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν στη Βόννη οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου με τον Γερμανό ομόλογό του, Κλάους Κίνκελ, ο οποίος παρέμεινε σταθερός στην πολιτική στήριξη της Τουρκίας, αρνούμενος κατηγορηματικά να πάρει θέση για τις νέες εξωφρενικές αιτιάσεις της Αγκυρας. Ο Ελληνας υπουργός, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο στην επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Βόννης".

    "Ο κ. Κίνκελ, προσθέτει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της Γερμανίας για αποκλιμάκωση της εντάσεως και την σταθεροποίηση στην περιοχή παραμένοντας στην πολιτική των ίσων αποστάσεων και σε εκκλήσεις και προς τις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση. Ο κ. Πάγκαλος κατέστησε σαφές ότι μια πολιτικών των ίσων αποστάσεων δεν είναι αποτελεσματική και δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει παρατηρητής και ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της , ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου καθώς και έναν ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό. Ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι μέχρις ότου η Τουρκία αναιρέσει τη στάση της και την πολιτική της, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην χρηματοδότησή της από κοινοτικούς πόρους".

    "Ουδέτεροι υπέρ Τουρκίας οι Γερμανοί, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτοντας ότι "πίεσαν ανοιχτά την Ελλάδα να άρει το βέτο και να συνομιλήσει για τις "διαφορές" στο Αιγαίο".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε "προκλητικά αδιάφορος για τις συνεχιζόμενες διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Ο Κίνκελ κάνει πλάτες στους Τούρκους".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "η "σκλήρυνση των μετώπων" που κατεγράφη χθες προαναγγέλλει την κλιμάκωση των πιέσεων που θα ασκηθούν στην Ελλάδα, ώστε να άρει τις επιφυλάξεις της στη ροή χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ προς την Τουρκίας ειδικά, μάλιστα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Φλωρεντία την επόμενη εβδομάδα".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ο ΟΗΕ θα μεσολαβήσει για την εξεύρεση "κοινού εδάφους" ώστε να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου. Στη δήλωση αυτή προέβη ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι ύστερα από τη συνάντηση που είχε χθες στη Γενεύη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη".

    [6] Συνομιλίες με ΠΓΔΜ

    "Δεν θέλουμε αυτή την περίοδο να αναμιχθούμε στο διάλογο της Ελλάδας με την ΠΓΔ της Μακεδονίας διότι προτιμούμε να αφήσουμε τα δύο μέρη να συνεχίσουν χωρίς παρεμβάσεις τις μεταξύ τους συνομιλίες, που εξελίσσονται ικανοποιητικά. Τη δήλωση αυτή έκανε αξιωματούχος της Κομισιόν μετά τη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔ της Μακεδονίας Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι με τον αρμόδιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ επίτροπο Χάνς βαν ντε Μπρούκ", γράφει η ΑΥΓΗ.
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 12 June 1996 - 11:18:02