Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/06/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/06/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό - Εκτέλεση Εθνοφρουρού
  • [4] Σύνοδος ΝΑΤΟ
  • [5] Ιμβρος - Ελληνική Βουλή
  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/06/1996 (ΑΠΕ)

    Ο θανατηφόρος τραυματισμός άοπλου Εθνοφρουρού στην "πράσινη γραμμή της Λευκωσίας" από πυροβόλο όπλο Τούρκου στρατιώτη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η αντίδραση της Ελλάδος στην πρόταση να συμμετέχει η Τουρκία σε ισότιμη βάση και εξαρχής σε επιχειρήσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στημένες ρουλέτες στο Λουτράκι. Τις αποκάλυψαν ελεγκτές που έστειλε η Βάσω".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εγκυος 8 μηνών 14 ώρες αβοήθητη. Την παρέσυρε εγκληματίας οδηγός και την εγκατέλειψε".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τελεσίγραφο στην Εκάλη. Αυστηρή προειδοποίηση στη Μιμή από Μαργαρίτα, Γιώργο και Νίκο Παπανδρέου".

    ΕΘΝΟΣ: "ΠΑΣΟΚ: 4 φράξιες ζητούν... συνέδρους. Σκληρό προσκήνιο και βυζαντινό παρασκήνιο για την... "ενότητα και προοπτική του Κινήματος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Για το ψαχνό καταθέτει ο Κόκκαλης. Αναμένεται να ξεσκεπάσει τους συκοφάντες του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βουλιάζουν τον ΟΤΕ τα σκάνδαλα. Σάπια η σύμβαση, σάπια και τα υποβρύχια καλώδια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κοροϊδία με τα κριτήρια. Υποσχέσεις για εκπτώσεις από τον Ανωμερίτη. Αδιάλλακτος ο Παπαδόπουλος, επιμένει στο χαράτσι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Καμπανάκι διάσπασης. SOS Κακλαμάνη: όταν ξυπνήσουμε, θα είναι πολύ αργά".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Βλέπουν... φως νερό, τηλέφωνο 120.000 αυθαίρετα".

    ΝΙΚΗ: "Εκβιάζει ανοιχτά ο Σημίτης. Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ από το "αρχηγός ή φεύγω".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "τα περιθώρια οποιουδήποτε διαλόγου με την Τουρκία τούτη την ώρα, στενεύουν ακόμα περισσότερο μετά την άγρια δολοφονία Κύπριου εθνοφρουρού από τους Τούρκους στην 'πράσινη γραμμή' της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα προσπάθεια για την εφαρμογή ΜΟΕ στο Αιγαίο, όπως τουλάχιστον δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικούς τρόπους για να οδηγηθούμε σε διάλογο και σε ομαλοποίηση των σχέσεών μας με την Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ. Ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι "οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι υπαρκτό πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα όμως για το ΝΑΤΟ γιατί δεν επηρεάζουν τη στρατηγική ενότητα της Συμμαχίας εδώ και δεκαετίες. Πιστεύουμε ότι όταν χρειαστεί, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την Τουρκία και το αντίθετο". Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "ούτε το νέο ΝΑΤΟ ούτε το παλιό υπάρχει για να λύσει τα προβλήματα μεταξύ των εταίρων, αλλά τα εξωτερικά προβλήματα της Συμμαχίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "προϋποθέσεις για συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου" εξακολουθεί να βλέπει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι που χαρακτήρισε τη ματαίωση του 'ραντεβού' με τον Θόδωρο Πάγκαλο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου ως 'προσωρινό διάλειμμα' στις συνομιλίες Αθήνας-Αγκυρας. Ο ίδιος ο κ. Γκιονενσάι μάλιστα 'κάρφωσε' τον Ελληνα ομόλογό του, αποκαλύπτοντας στους δημοσιογράφους ότι συναντήθηκε προ ημερών μαζί του στο πλαίσιο των εργασιών της λέσχης Μπίλντενμπεργκ και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Τορόντο".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία, λίγους μήνες μετά το επεισόδιο της Ιμιας έφτασε να αμφισβητεί την ελληνικότητα ενός κατοικημένου αυτή τη φορά νησιού της Ελλάδας, της Γαύδου, λίγα μίλια νοτίως της Κρήτης. Το απίστευτο γεγονός, που θα προκαλούσε κάτω από άλλες συνθήκες θυμηδία, αν κατά βάθος δεν υπέκρυπτε η μακροπρόθεσμη πολιτική της Αγκυρας για τη δημιουργία 'γκρίζων ζωνών' μετά το Αιγαίο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια σχεδιασμού άσκησης του ΝΑΤΟ, στη Νάπολι. Τούρκος αξιωματικός ζήτησε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια σχεδιασμού της άσκησης 'Νταϊνάμικ Μιξτ' που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στα νότια της Κρήτης να μην συμπεριληφθεί σε αυτήν η Γαύδος, διότι όπως ισχυρίστηκε το νησί αυτό αποτελεί 'αμφισβητούμενη περιοχή' (disputed area). Μάλιστα την πρωτοφανή αυτή πρόκλησή του ο Τούρκος αξιωματικός την έκανε διαβάζοντας γραπτό κείμενο (συνταχθέν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην Αγκυρα), το οποίο κατέθεσε στη συνεδρίαση των αξιωματικών του ΝΑΤΟ και στο οποίο αμφισβητούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γαύδου".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ δύο τουρκικές φρεγάτες ήταν προ ημερών απέναντι από την Κάρυστο προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά με την απύθμενη θρασύτητα να παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα ενώ το ίδιο διάστημα απο διαφορετικά σημεία του εναέριου χώρου του Αιγαίου, 60 τουρκικά αεροσκάφη προκαλούσαν με μαζικές παραβιάσεις. Τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν F-4 και F-16, τα οποία ανεφοδιάζοντο στον αέρα από αεροσκάφη KC-135 (τάνκερ) με αποτέλεσμα να υπάρχει πρωτοφανής πολλαπλασιασμός των παραβιάσεων".

    "Την πεποίθησή του πως η Τουρκία δεν θα προβεί ποτέ σε πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα, εξέφρασε στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς από την αρχαία Νεμέα, σε σχετική ερώτησε που του έγινε. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Αμερική καταβάλλει από την πλευρά της, κάθε δυνατή προσπάθεια για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Στο μεταξύ, πρόταση μεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατέθεσε χθες δημόσια ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ενώ μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουόρεν Κρίστοφερ άσκησαν παρασκηνιακές πιέσεις για την επανάληψη του διαλόγου Αθήνας-Αγκυρας".

    [3] Κυπριακό - Εκτέλεση Εθνοφρουρού

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "νέο έγκλημα διέπραξε ο Αττίλας στην Κύπρο. Θύμα της τουρκικής βαρβαρότητας έπεσε αυτή τη φορά 19χρονος Ελληνοκύπριος εθνοφρουρός ο Στέλιος Παναγή Καλλή πρόσφυγας από την κατεχόμενη Κυθρέα, κάτοικος Γερίου που δολοφονήθηκε εντός της λεγόμενης 'νεκρής ζώνης' από σφαίρα στρατιώτη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Το έγκλημα διαπράχθηκε στις 6.30 περίπου το πρωί και κάτω από την προκλητική ανοχή και αμέλεια των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έχουν και την ευθύνη για την επιτήρηση της ουδέτερης ζώνης. Ως κλιμάκωση της επιθετικής τακτικής κατά του Ελληνισμού που εφαρμόζει η Αγκυρα με την ενθάρρυνση των υπερατλαντικών συμμάχων για να συρθεί η Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την αλλαγή του 'στάτους κβο' της περιοχής, θεωρούν αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το χτεσινό επεισόδιο στην 'πράσινη γραμμή' της Λευκωσίας. Κοινή εκτίμηση πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων του Πενταγώνου είναι ότι το χτεσινό επεισόδιο στη Λευκωσία θα πρέπει να θεωρηθεί ως συνέχεια των ναυτικών επεισοδίων στα Ιμια, το Καστελόριζο και την Αλεξανδρούπολη".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "με την εν ψυχρώ δολοφονία άοπλου Ελληνοκύπριου εθνοφρουρού 'απαντά' το κατοχικό καθεστώς του Ντενκτάς στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να 'αναθερμάνει' τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "εν ψυχρώ δολοφονεί πλέον ο 'Αττίλας' αποδεικνύοντας την προκλητικότητα της Αγκυρας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την επικίνδυνη αδιαλλαξία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση κατήγγειλε τη νέα εγκληματική ενέργεια των κατοχικών στρατευμάτων να δολοφονήσουν εθνοφρουρό, προς όλες της κατευθύνσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης έδωσε άμεσες οδηγίες προς τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, να προβεί σε εντονότατη διαμαρτυρία προς τη γραμματεία του διεθνούς οργανισμού και προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταγγέλλοντας τη νέα εγκληματική πράξη των τουρκικών στρατευμάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνηση ήταν άμεση. Ο πρόεδρος Κληρίδης μίλησε για 'εν ψυχρώ δολοφονία', ενώ έγιναν διαβήματα και για την αμέλεια και αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών να ελέγξουν τη νεκρή ζώνη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "Ο Αττίλας δολοφονεί εν ψυχρώ εθνοφρουρούς και ουδείς νομιμοποιείται να παραμένει ουδέτερος παρατηρητής αυτής της θηριωδίας των Τούρκων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "σε σχέση με την εν ψυχρώ δολοφονία του Ελληνοκύπριου στρατιώτη χθες το πρωί στην 'πράσινη γραμμή' ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκλιν Ντέιβις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν την έκθεση του ΟΗΕ για το συμβάν και υπογράμμισε ότι η συμφωνία του 1989 περί διαχωρισμού των δυνάμεων έναντι της πράσινης γραμμής πρέπει να επεκταθεί ώστε να σημειωθούν οι κίνδυνοι νέων αιματηρών επεισοδίων".

    [4] Σύνοδος ΝΑΤΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "με βέτο απάντησε ο Θ. Πάγκαλος στην προσπάθεια της Τουρκίας να 'μπει από το παράθυρο' στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, μετά τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε η Συμμαχία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ και η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφουν ότι "στην αντίδραση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου 'σκόνταψε' η προσπάθεια να συμπεριληφθεί εξαρχής και ισότιμα η Τουρκία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα πραγματοποιούνται υπό τη διοίκηση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, ο κ. Πάγκαλος δεν συναίνεσε σε τουρκική πρόταση, που επεδίωκε στο να μπορούν αν το επιθυμούν, να παίρνουν μέρος 'αυτομάτως' στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτού του είδους στα συνδεδεμένα μέλη της ΔΕΕ, όπως είναι η Τουρκία. Από πηγή της γερμανικής αντιπροσωπίας αναφέρθηκε ότι το σύνολο των υπολοίπων υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας ήταν υπέρ της πρότασης αυτής".

    [5] Ιμβρος - Ελληνική Βουλή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με το ιμβριακό ζήτημα πρόκειται να ασχοληθεί η Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής σε ειδικές συνεδριάζεις της στις οποίες και θα εξεταστούν οι ολοένα και περισσότερες καταγγελίες που πείθουν ότι πλέον η κυβέρνηση της Αγκυρας εφαρμόζει στο νησί συγκεκριμένο πρόγραμμα που οδηγεί στον πλήρη αφελληνισμό του. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά επιμένει να αρνείται να θέσει στην τουρκική κυβέρνηση κάθε τι που αφορά τους εναπομείναντες 300 Ελληνες της Ιμβρου αλλά και τις περιουσίες της ιμβριακής διασποράς, οι οποίες και σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές περνούν σε τουρκικά χέρια. Ετσι, εκτός από τον οικισμό των 400 κατοικιών που χτίζεται στην περιοχή του Κέφαλου της Ιμβρου και ο οποίος θα εποικιστεί από Τούρκους της περιοχής Εσελέκ της Καλλίπολης που θα βυθιστεί λόγω ενός φράγματος άλλος ένας οικισμός 500 κατοικιών στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, της Παναγιάς μόλις αποπερατώθηκε. Για τον εποικισμό του οικισμού αυτού, προσωπικό ενδιαφέρον έχει επιδείξει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ο ίδιος ο πρόεδρος Ντεμιρέλ".

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη, σε εφαρμογή των όσων προβλέπει η Ενδιάμεση Συμφωνία. Για μια ακόμη φορά ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς, θα συνομιλήσει με τα δύο μέρη θα ακούσει τις δύο πλευρές να συνομιλούν και θα εξαγάγει τα συμπεράσματά του. Αναμένεται ότι σε αυτή τη συνάντηση δεν θα προκύψει εξέλιξη στην υπάρχουσα διαφορά καθώς οι τρέχουσες συνθήκες δεν ευνοούν ούτε τα Σκόπια, ούτε την Αθήνα, να επιδείξουν 'ελαστικότητα' στο ζήτημα του ονόματος".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 4 June 1996 - 9:51:46