Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 21/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εαρινή Σύνοδος του ΝΑΤΟ
  • [3] Δηλώσεις Πάγκαλου - Αντιδράσεις
  • [4] Επίσκεψη Αραφάτ
  • [5] Ελλάδα - Αλβανία
  • [6] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [7] Επίσκεψη Σαντέρ
  • [8] Τουρκία - Ισραήλ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/05/1996 (ΑΠΕ)

    Οι αντιδράσεις από τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Θ. Πάγκαλου για τις Ενοπλες Δυνάμεις, η Εαρινή Συνέλευση του ΝΑΤΟ και η ομιλία του προέδρου της βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, οι συναντήσεις των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας και η επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βενζίνη απάτη. Οργιο νοθείας και κλοπής".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θηρία οι στρατηγοί. Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση: "'Η μας καλύπτετε ή θα παραιτηθούμε".

    Η ΑΥΓΗ: "Η κυβέρνηση πάει... συνέδριο. Εικόνα αποδιοργάνωσης από την εσωκομματική αναμέτρηση ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανταρσία στο στρατό για τις μεγάλες αλήθειες που είπε ο Πάγκαλος".

    ΕΘΝΟΣ: "Πόλεμος Πάγκαλου-Στρατηγών. Κάλυψη από Σημίτη ζητούν οι αρχηγοί και απειλούν με ομαδική παραίτηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πεντάγωνη η πληγή που άνοιξε. Στρατός και Λαός αγανακτισμένοι από τις δηλώσεις Πάγκαλου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εθνικός κίνδυνος. Τι χαρτιά κρατάει ο Πάγκαλος και ο Σημίτης δεν τον διώχνει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θύελλα για τον Πάγκαλο. Η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι των Τούρκων. Κρυφτούλι στρατηγών αντί για παραίτηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ράμπο ο Πάγκαλος. Ξεσπάθωσε πάλι κατά πηληκίων και στελεχών ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σεισμός από τις δηλώσεις Πάγκαλου στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και στην ηγεσία του στρατού".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βόμβες" από στρατηγούς. Θα παραιτηθούν με αποκαλύψεις αν δεν τους καλύψει ο πρωθυπουργός".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Χάνουν σε δημοτικότητα οι αρχηγοί".

    ΝΙΚΗ: "Πυρ ομαδόν κατά Πάγκαλου. Οργή από ΠΑΣΟΚ και Πεντάγωνο για τις δηλώσεις του".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οχι στη 'Νέα Τάξη' βροντοφώναξαν χιλιάδες μαραθωνοδρόμοι. Εντυπωσιακές φιλειρηνικές κινητοποιήσεις σ' ολόκληρη τη χώρα".

    [2] Εαρινή Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "οξύτατη επίθεση εναντίον της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή κυπριακών εδαφών και την κλιμακούμενη απειλή στο Αιγαίο, εξαπέλυσε μιλώντας χθες στην εαρινή συνέλευση των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης πυροδοτώντας την οργή της τουρκικής αντιπροσωπίας η οποία και αποχώρησε διαμαρτυρόμενη. Ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε επίσης και το ΝΑΤΟ ότι αρκείται στο ρόλο του 'Πόντιου Πιλάτου'. Ο κ. Κακλαμάνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χρησιμοποιώντας 'σκληρή' γλώσσα ,'καυτηρίασε' τόσο την τουρκική επιθετικότητα, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, όσο και τη στάση που κρατά το ΝΑΤΟ στο θέμα αυτό, όπως εκφράζεται με την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Η τουρκική αντιπροσωπεία αποχώρησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας, διαμαρτυρόμενη και επανήλθε στη Συνέλευση μετά από περίπου μία ώρα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ο κ. Κακλαμάνης "άσκησε δριμύτατη κριτική στο ρόλο του ΝΑΤΟ με αφορμή τη στάση του απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος της βουλής χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ "Λεόντειο Εταιρία" και τον κ. Σολάνα 'Πόντιο Πιλάτο' που νίπτει τας χείρας του".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "τη γνωστή μεροληπτική υπέρ της Τουρκίας στάση των 'ίσων αποστάσεων' ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα για το Αιγαίο κράτησε για μια ακόμη φορά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Βουλιαγμένη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "Νέα πρόκληση της Αγκυρας στην Εαρινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ενοχλήθηκε και αποχώρησε η τουρκική αντιπροσωπεία από την αναφορά Κακλαμάνη για Κύπρο και Αιγαίο", η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "Τα έψαλε κατά πρόσωπο και έφυγαν οι Τούρκοι. Ο Κακλαμάνης κατηγόρησε την Αγκυρα για την Κύπρο και τον επεκτατισμό της και το ΓΓ του οργανισμού ως Πόντιο Πιλάτο", ΤΑ ΝΕΑ "Πρόκληση από Τούρκους βουλευτές και μέσα στην Αθήνα. Ισες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κράτησε πάλι ο Σολάνα", ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ "Τουρκικός χαβαλές με 'Πόντιο Πιλάτο'. ο Κακλαμάνης προειδοποίησε το ΓΓ του ΝΑΤΟ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "για μια ακόμα φορά με όσα συνέβησαν χτες στη Βουλιαγμένη κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης όπου παίρνουν μέρος βουλευτές -μέλη των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ επιβεβαιώθηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η άρνηση κυβέρνησης και ΝΔ να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα".

    [3] Δηλώσεις Πάγκαλου - Αντιδράσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "οι αλήθειες που διατύπωσε με ωμό τρόπο ο Θόδωρος Πάγκαλος προκάλεσαν ανταρσία στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων απειλούν με ομαδική παραίτηση αν δεν αποκατασταθούν δημόσια από τον πρωθυπουργό. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκε χθες τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και του έθεσε το ζήτημα που προκύπτει μετά τις δηλώσεις Πάγκαλου ο οποίος όπως είναι γνωστό απέδωσε την κατάληψη της δεύτερης βραχονησίδας των Ιμια σε ανεπάρκεια της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "τεράστιο πρόβλημα δημιούργησαν στο Στράτευμα και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμης για το Εθνος οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου περί 'γραφειοκρατών' και 'δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας' στρατηγών. Η αψυχολόγητη - τουλάχιστον - αυτή τοποθέτησις του επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας, προκάλεσε την αγανάκτηση και εν συνεχεία διαμαρτυρία της στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και του συνόλου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ετσι, χθες για πάνω από δύο ώρες οι τέσσερις αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων συσκέπτονταν στο γραφείο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τη λήψη αποφάσεως. Με την παραίτηση ανά χείρας πήγαν στη συνέχεια στο γραφείο του υπουργού Αμύνης, ο οποίος κατάφερε να τους μεταπείση (επί του παρόντος τουλάχιστον) δεσμευόμενος παράλληλα ότι με παρέμβασή του θα φροντίσει για την αποκατάσταση του κύρους των ΕΔ τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, όσο και στην κοινή γνώμη".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρεται σε "τελεσίγραφο της ηγεσίας του στρατεύματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ηγεσία της κυβέρνησης: μαζέψτε τον Πάγκαλο ή παραιτούμεθα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών για τις Ενοπλες Δυνάμεις προκάλεσαν και σκέψεις παραίτησης της ηγεσίας τους. Παρά τη συμβιβαστική προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Θ. Πάγκαλος επανήλθε χθες το βράδυ δριμύτερος λέγοντας ότι αυτός δεν θα 'γύρναγε δεξιά και αριστερά' αν η αμυντική ικανότητα της χώρας ήταν υψηλού επιπέδου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία αποτελούν ήδη αντικείμενο του προσυνεδριακού 'διαλόγου' του ΠΑΣΟΚ και το πεδίο της άγριας ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης. Και οι Ενοπλες Δυνάμεις στο στόχαστρο της αντιπαράθεσης των ομαδαρχών του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Σε ρόλο 'Πόντιου Πιλάτου' το ΝΑΤΟ. Σκληρή γλώσσα από Κακλαμάνη στον ΓΓ της Συμμαχίας", ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ "Ελληνοτουρκική σύρραξη στην Εαρινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αναψε φωτιές ο Κακλαμάνης".

    [4] Επίσκεψη Αραφάτ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "μια οικονομική ενίσχυση 500.000 δολαρίων η λειτουργία μια αεροπορικής και μια ακτοπλοϊκής γραμμής και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των πολιτικών, πολιτισμικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών σχέσεων ήταν το αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε χθες ο ηγέτης της Παλαιστίνης Γιασέρ Αραφάτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "εμπορική και τεχνική βοήθεια ύψους 125 εκατ. δολαρίων υποσχέθηκε η Ελλάδα ότι θα προσφέρει στο νέο παλαιστινιακό κράτος. Ο Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Συμβουλίου Γιασέρ Αραφάτ συναντήθηκε χθες με την πολιτική ηγεσία της χώρας και συζήτησε τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης του νέου κράτους του. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός εξωτερικών δεσμεύθηκαν για πλήρη στήριξη της χώρας μας στη νέα ανεξάρτητη παλαιστινιακή αρχή".

    [5] Ελλάδα - Αλβανία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "σημαντική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υπογράφτηκε στο Πεντάγωνο κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Αλβανίας Σαφές Ζουλάλι. Μεταξύ των δύο χωρών είναι έτοιμο να υπογραφεί ένα πρόσθετο πρωτόκολλο συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, το οποίο εξειδικεύει τις βασικές συμφωνίες προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης των στελεχών της Αλβανίας στη χώρα μας, στο χώρο της συνεργασίας στις αμυντικές βιομηχανίας και κοινών ασκήσεων των ενόπλων δυνάμεων".

    Αντίθετα, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Αλβανίας Σαφέτ Ζουλαλι στη χώρα μας δεν κατέληξε όπως ανέμενε η ελληνική πλευρά σε υπογραφή μιας αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας. Και αυτό διότι η αλβανική πλευρά επιφυλάχθηκε να δεσμευθεί εν όψει και των επικείμενων εκλογών στην Αλβανία. Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένης άφησε να εννοηθεί πως το πρόσθετο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών πιθανόν να υπογραφεί τον προσεχή Ιούλιο όπου ο κ. Αρσένης θα επισκεφθεί τα Τίρανα".

    "Μεσολαβητική προσπάθεια της Ελλάδας προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και να αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στους αλβανόφωνους της περιοχής και την κυβέρνηση του Βελιγραδίου ζήτησε χθες από τον Γεράσιμο Αρσένη ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας Σαφέτ Ζουλάλι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στο Πεντάγωνο", αναφέρει η ΝΙΚΗ.

    [6] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Την πολιτική των ίσων αποστάσεων διατηρεί η Ουάσιγκτον σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησης στην Ουάσιγκτον του Τούρκου ΥΠΕΞ Εμρέ Γκιονενσάι με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουόρεν Κρίστοφερ. Οι ΗΠΑ παρότρυναν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν "τα πολλά προβλήματα που έχουν στο Αιγαίο", όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς μετά τη συνάντηση", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως την 'ικανοποίησή' τους για την πρόσφατη, πρώτη, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Πάγκαλου και Γκιονενσάι στο Βουκουρέστι και ρίχνουν τώρα το βάρος τους στην προγραμματιζόμενη νέα συνάντηση των δύο ανδρών, στο Βερολίνο στις αρχές Ιουνίου. Οι Αμερικανοί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και με πρωταρχική την αποδοχή της μεσολάβησής τους από τις δύο πλευρές δεν αποκλείουν εντός του έτους νωρίς το φθινόπωρο μάλλον μια συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας τύπου "Κάμπ Ντέιβιντ".

    [7] Επίσκεψη Σαντέρ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "έρχεται αύριο στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Κοινότητας. Ο κ Σαντέρ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο και Γ. Ρωμαίο καθώς και με τον αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ. Ο κ. Σαντερ θα παρευρεθεί αύριο στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και μετά θα μεταβεί στην Αθήνα. Ο κ. Σαντέρ θα συζητήσει με την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους (συνδικάτα εργαζομένων, ΣΕΒ κλπ) την πρότασή του για τη σύναψη ενός "Συμφώνου για την Απασχόληση".

    [8] Τουρκία - Ισραήλ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "ριψοκίνδυνες πρωτοβουλίες στρατηγικού χαρακτήρα αναπτύσσει η Τουρκία σε συνεργασία με το Ισραήλ καθιστώντας ολοένα και πιο ασφυκτική τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή. Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ετοιμάζουν η Τουρκία και το Ισραήλ τον προσεχή μήνα στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον περασμένο Φεβρουάριο όπως αποκαλύπτει μερίδα του τουρκικού Τύπου".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:17