Compact version |
|
Wednesday, 22 January 2025 | ||
|
Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/04/96From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>Athens Press Review (ELOT 928) DirectoryΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/04/1996ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ[2] Ελγίνεια[3] Κυβέρνηση - ελληνοτουρκικές σχέσεις[4] Επίσκεψη Πιρίνσκι[5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις[6] Οικουμενικό Πατριαρχείο[7] Ιταλική έκθεση για μειονότητες[8] Βαλκάνια - Διάσκεψη[9] Κυπριακό[1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝΑθήνα, Ελλάδα, 04/04/1996 (ΑΠΕ)Η νίκη του Παναθηναϊκού με 1-0 επί του Αγιαξ χθες στο Αμστερνταμ στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λίγκ, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την πάταξη των κερδοσκοπικών φαινομένων στην αγορά και την προστασία της δημόσιας υγείας από ακατάλληλα κρέατα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θαύμα. Κάηκε η Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός χτύπησε τον Αγιαξ στη φωλιά του". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αθλος του Παναθηναϊκού. Νίκησε 1-0 τον παγκόσμιο πρωταθλητή Αγιαξ". Η ΑΥΓΗ: "Πληθωρισμός κυβερνητικής αισιοδοξίας. Ο Μάιος κρίσιμος μήνας λόγω πολιτικών και οικονομικών πιέσεων". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τέρμα στη δυαρχία. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Σημίτης ή εκλογές". ΕΘΝΟΣ: "Πράσινο όνειρο. Η πιο μεγάλη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τώρα φουλ για τον τελικό". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σφάζονται σαν τα βόδια σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Εσωκομματικές έριδες μεταξύ κορυφαίων στελεχών τους". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αίσχος. Εισοδηματική πολιτική πείνας για τους πολλούς, παροχές για τους λίγους". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ταπείνωσε το θηρίο ο ΠΑΟ. Παραμιλάει η Ευρώπη. Νίκη-σταθμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μέγας. Ιστορική, "τρελή" νίκη του ΠΑΟ μέσα στο Αμστερνταμ. Αναυδη όλη η Ευρώπη". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παρεμβάσεις στο σύστημα φορολόγησης. Ειδικοί επιστήμονες και φοροτεχνικοί επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις". Ο ΛΟΓΟΣ: "Ούτε δραχμή στην αγορά. Πανελλήνιο μποϊκοτάζ σήμερα στην ασυδοσία και στην ακρίβεια". ΤΑ ΝΕΑ: "Χαράτσι αναδρομικό από την ΕΥΔΑΠ θα πληρώσουν χιλιάδες καταναλωτές". ΝΙΚΗ: "Διαμπερές στην κυβέρνηση. Εξωτερική πολιτική και οικονομία τραυματίζουν τη συνοχή της. Εδώ και τώρα να πάρει θέση ο πρωθυπουργός". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ευρωβόμβα στα θεμέλια του ΙΚΑ. Κυβέρνηση και Βρυξέλλες ετοιμάζουν τη νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση".
[2] ΕλγίνειαΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την επιστροφή των Ελγινείων στη χώρα όπου δημιουργήθηκαν υπόσχεται, όπως κάνει κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές, το βρετανικό κόμμα των εργατικών. Αυτή τη φορά πρόκειται για προχθεσινή δήλωση του σκιώδους υπουργού Τεχνών, Μάρκ Φίσερ".
[3] Κυβέρνηση - ελληνοτουρκικές σχέσειςΤο ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αγεφύρωτη φαίνεται οτι είναι η διαφορά του Γεράσιμου Αρσένη και του Θεόδωρου Πάγκαλου για την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, ειδικά σε ο,τι αφορά την Τουρκία. Η κυβέρνηση επισήμως και δημοσίως προσπαθεί να αμβλύνει τις διαφορές ισχυριζόμενη ότι οι δηλώσεις των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος". Η ΑΥΓΗ έχει τίτλο "Η κυβέρνηση καλύπτει τον Αρσένη" για τις πολεμικές δηλώσεις του κατά της Τουρκίας.
[4] Επίσκεψη ΠιρίνσκιΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "με κύριο αντικείμενο συζήτησης την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τα στενά των Δαρδανελίων γίνεται στην Αθήνα η συνάντηση του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Γκ. Πιρίνσκι με τον Ελληνα ομόλογό του Θ. Πάγκαλο ο οποίος πρόσφατα είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη για το ίδιο θέμα στη Σόφια". "Στη συνάντηση, προσθέτει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, θα συζητηθούν "η περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων και η πρωτοβουλία της Σόφιας για την πραγματοποίηση συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Βαλκανικής τον προσεχή Ιούνιο και οι εξελίξεις στην περιοχή θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Γκ. Πιρίνσκι. Ο κ. Πιρίνσκι θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνστ. Στεφανόπουλο και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Κωνστ. Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδ. Πάγκαλο".
[5] Ελληνοτουρκικές σχέσειςΗ ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε για μια ακόμη φορά την Αγκυρα να αναλάβει εμπράκτως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε οι δύο χώρες να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που να εδράζονται σε συγκεκριμένες αρχές και κανόνες". Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "οι αποφάσεις γύρω από τον χειρισμό του θέματος της Ιμια πάρθηκαν σε συνεργασία Στρατού και υπουργείου Εξωτερικών, που εξήτασαν μαζί όλα τα έγγραφα, δήλωσε η αρχηγός του κόμματος 'Ορθού Δρόμου' κυρία Τανσού Τσιλέρ". Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "η κυρία Τσιλέρ διέψευσε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας τουλάχιστον ότι απέκρυψε έγγραφα τα οποία πιστοποιούσαν οτι η βραχονησίδα Ιμια είναι ελληνική". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ξεπέρασε χθες όλα τα όρια πρόκλησης προς την Ελλάδα. Η κ. Τσιλέρ μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος του 'Ορθού Δρόμου' πέραν του ότι αμφισβήτησε για μια ακόμα φορά την ελληνικότητα των βραχονησίδων Ιμια ισχυρίστηκε ότι όπως και να 'χει το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι είναι "ενοχλημένη η Αγκυρα με τις δηλώσεις του Γεράσιμου Αρσένη χωρίς ωστόσο να υποχωρεί σπιθαμή από τις επιδιώξεις της και την προσπάθειά της να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους".
[6] Οικουμενικό ΠατριαρχείοΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ θα έχει αύριο στην Αγκυρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνάντηση που αποκτά σημασία αφού θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο ανοιγμάτων και προτάσεων ειδικά του Τούρκου πρωθυπουργού προς την Ελλάδα. Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι ο Γιλμάζ προτού ακόμη συμπληρωθεί ένας μήνας από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού δέχεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Κι αυτό τη στιγμή που η προκάτοχός του Τανσού Τσιλέρ παρά το διατυπωμένο αρκετές φορές σχετικό αίτημα δεν τον είχε καν απαντήσει".
[7] Ιταλική έκθεση για μειονότητες"Πρόκληση" χαρακτηρίζει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ "έκθεση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών για τις μειονότητες στην Ευρώπη. Η έκθεση αναφέρει ότι η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και η χώρα μας είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν στο έδαφός τους και κατά συνέπεια δεν παρέχεται προστασία σε αυτές. Η έκθεση αυτή με τίτλο "Ευρώπη, πολιτισμός και προστασία των μειονοτήτων" αναφέρει για τη χώρα μας ότι "πέρα από τη Συνθήκη της Λοζάννης του 1923 που προβλέπει τη γλωσσική και θρησκευτική προστασία των Τούρκων (σύμφωνα με τη διατύπωση του ιταλικού υπουργείου) καμία αναγνώριση ή προστασία δεν προβλέπεται για τις άλλες μειονότητες". Οι άλλες μειονότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ιταλικού υπουργείου είναι η σλαβομακεδονική, η αλβανική, αρμενική και η πομακική. Επιπλέον, σημειώνει ότι υπάρχει ελληνική μειονότητα στην Ουγγαρία ενώ αγνοεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία".
[8] Βαλκάνια - ΔιάσκεψηΗ ΝΙΚΗ γράφει ότι "το Σεπτέμβριο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια η σύνοδος των υπουργών Αμυνας των βαλκανικών χωρών με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Η σύνοδος θα αποτελέσει ουσιαστικά απάντηση στις "αμερικανικές" διεργασίες γι το χωρισμό των Βαλκανίων σε ζώνες επιρροής - ζώνη μάρκου τα βόρεια Βαλκάνια και ζώνη δολαρίου τα νότια. Στόχος της χώρας μας αλλά και της Βουλγαρίας που συμμετείχε στη σύνοδο των Τιράνων και επικρίθηκε ιδιαίτερα γι αυτό από τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης είναι η δημιουργία ενός βαλκανικού συστήματος ασφαλείας με την προοπτική να ενταχθεί μελλοντικά στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ".
[9] ΚυπριακόΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ίσως εκπροσώπηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Κύπρο που θα προκύψει από λύση στην οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές". |