Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 01/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [3] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

  • [4] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

  • [5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [6] ΤΙΡΑΝΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ

  • [7] ΒΟΣΝΙΑ - ΑΡΣΕΝΗΣ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/04/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι συνομιλίες που θα έχει ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, οι κίνδυνοι από την ασθένεια των αγελάδων και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νόμος για τους φαύλους. Αμνηστεύουν τους διοικητές των Δ.Ε.Κ.Ο. που έκαναν χιλιάδες παράνομους διορισμούς".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εφιάλτης χωρίς όρια. Υποπτα τώρα και κοτόπουλα - χοίροι".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκτέλεσε τη Μιμή η Χίλαρι. Συναντήθηκε με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου και την κάλεσε επισήμως να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο".

    ΕΘΝΟΣ: "11 υπουργοί ξέχασαν τον Σημίτη. Μόνο 8 του έστειλαν τα "σημειώματα εργασίας" που τους ζήτησε από τον Φεβρουάριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μαζί από χθες Αντώνης και Ντόρα. Τους ενώνει ο μεγάλος έρωτας του υιού Μπακογιάννη με την κόρη Σαμαρά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βάζουν χέρι στα έντοκα. Επαναφέρουν και τον φόρο ακίνητης περιουσίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόβονται οι παροχές στις Δ.Ε.Κ.Ο.. Τι γίνεται με τις φοροαπαλλαγές για ομόλογα, αθλητές, νοίκια, φροντιστήρια, οικογένειες με ένα παιδί, δικηγόρους και Βουλευτές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τρία SOS για πληθωρισμό. Καύσιμα, τιμολόγια Δ.Ε.Κ.Ο. και καπέλα στις αμοιβές. Αλληλοκαρφώματα υπουργών για το "τις πταίει".

    ΤΑ ΝΕΑ: "15 SOS για τις τρελές αγελάδες. Τι ξέρουμε και τι όχι για την ασθένεια. Οι τιμές σταυρώνουν τους καταναλωτές. Εκρηξη στην αγορά και τον πληθωρισμό".

    [2] ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της γράφει "η θεαματική στροφή των Ευρωπαίων ηγετών προς ριζοσπαστικές αποφάσεις, που έγινε στο Τορίνο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, όπως τονίστηκε, θα γίνει το Παγκόσμιο Πρότυπο Δημοκρατίας για τον 21ο αιώνα. Η θεαματική στροφή σημειώθηκε μετά την επιτυχή παρέμβαση της Ελλάδας και την υπογράμμισε ότι υπάρχει τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση το οποίο μπορεί να καλυφθεί με τον εκσυγχρονισμό των αρχών της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του Κλεισθένη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η πολυδιαφημισμένη αποστολή του κ. Σημίτη και του υπουργικού του επιτελείου όχι μόνο δεν απέσπασε ουσιαστικά δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των ελληνικών συνόρων ως συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά δεν κατάφερε ούτε καν να θέσει το θέμα στην ατζέντα συζήτησης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    [3] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Διάλογο και συμφωνία των κορυφαίων στελεχών, από τώρα και στα πλαίσια του Συνεδρίου, για όλα τα ανοικτά θέματα του ΠΑΣΟΚ, προτείνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στα ΝΕΑ. Στην πρότασή του, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης περιλαμβάνει όχι μόνο τους ρόλους των προσώπων, όπως λέει, αλλά κυρίως τη στρατηγική, τους στόχους και τις πολιτικές που έχει να προωθήσει το ΠΑΣΟΚ στις νέες συνθήκες. Τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης θέσης αντιπροέδρου, αλλά αποφεύγει να πει ευθέως αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος. Αναφερόμενος στο ποίος θα είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, ο κ. Τσοχατζόπουλος, αφού επαναλαμβάνει τη δέσμευση όπως ο κ. Σημίτης, ολοκληρώσει την τετραετία αναφέρει ότι έχουν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις "ειδικές διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής για τους εκλογικούς συνδυασμούς, όπου θα τεθεί κι αυτό το θέμα, έκτακτο εκλογικό συνέδριο τρεις μήνες πριν από τις εκλογές κ.α. Ακόμα έχει ειπωθεί και η άποψη ότι έναν πρωθυπουργό δεν τον αλλάζεις. Για όλα αυτά όμως, επισημαίνει, ένα είναι βέβαιο: Απαιτούν σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο, συζήτηση και συμφωνία στο συνέδριο". Για το Σκοπιανό ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει ότι "πρέπει να κάνουμε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε πίεση ή εκβιασμό και ότι είμαστε μακράν κάθε λογικής αναγκαστικού συμβιβασμού και όποιο κόστος. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ανάγκη να συμφωνήσουν και οι λαοί και οι κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων σε μια αποδεκτή λύση". Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταστούν καθαρά τόσο προς τους συμμάχους όσο και προς την Αγκυρα, ότι η Ελλάδα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να προωθήσει μια πολιτική αποτροπής κάθε αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, το μοναδικό θέμα που έχουμε να διαπραγματευθούμε με την Αγκυρα, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το οποίο πρέπει να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Χάγης. Σε κάθε άλλο θέμα πρέπει να απαντάμε με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των συμβάσεων στο οποίο είναι κατοχυρωμένο το καθεστώς στο Αιγαίο. Τέλος να κάνουμε σαφές ότι η προοπτική της Τουρκίας στην Ευρώπη, περνά μέσα από την Αθήνα. Για την οικονομική πολιτική θέτει θέμα αναδιανομής του εθνικού προϊόντος και ενεργότερου ρόλου στην αναπτυξιακή διαδικασία των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των αγροτών.

    [4] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευαγ. Βενιζέλος, απαντώντας στο ερώτημα εάν ο κ. Σημίτης θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργούς στις επόμενες εκλογές, τονίζει ότι θα ήταν "τελείως παράλογο να μην κριθεί στις εκλογές που ακολουθούν την κυβερνητική του θητεία". Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι το Κίνημα το έχει ανάγκη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή και ότι δεν θα είναι συνέδριο διαδοχής και διακανονισμού οργανωτικών και προσωπικών θεμάτων αλλά συνέδριο πολιτικών θέσεων". Επισημαίνει, ότι διαπιστώνει "μια αγωνία στην ευρεία κοινωνική και πολιτική βάση του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική φυσιογνωμία και την κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα μια εξίσου σημαντική αγωνία για τη διασφάλιση της ενότητας και της ενιαίας έκφρασης του χώρου. Σχετικά με την εκλογή αντιπροέδρου, ο κ. Βενιζέλος το χαρακτηρίζει "μεταβατικού χαρακτήρα οργανωτικό σχήμα" και τονίζει ότι "έχει συγκεντρώσει ευρεία αποδοχή στο Ε.Γ. και φαντάζομαι, αναφέρει, ότι θα συγκεντρώσει και ευρεία αποδοχή στην Κεντρική του ΠΑΣΟΚ". Για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα ο Πρωθυπουργός για την αντιπροεδρία στο Κίνημα ο κ. Βενιζέλος απαντά ότι ο κ. Σημίτης "θα κρίνει με οξυδέρκεια και γενναιοψυχία και θα κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει για να διασφαλιστεί και η ενότητα και η αποτελεσματικότητα της παράταξης". Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις κυβέρνησης, κόμματος, αναφέρει ότι "η εικόνα της κυβέρνησης θα διαμορφωθεί μέσα από μια γνήσια συλλογική διαδικασία και από μια ειλικρινή επικοινωνία μέσα στο κόμμα, το οποίο πρέπει να πάψει να νιώθει σ'ένα είδος καινούργιας "παρανομίας".

    [5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ειδική διαπραγμάτευση για το Αιγαίο, προτείνει ο Μπιλ Κλίντον σε μήνυμά του στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, εν όψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Στην ατζέντα περιέχεται το σύνολο των εθνικών θεμάτων. Ο Κλίντον πάντως, χαρακτηρίζει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια". Διπλωματικοί κύκλοι αναμένουν να ασκηθούν έντονες πιέσεις από την αμερικανική πλευρά προκειμένου Αθήνα και Αγκυρα, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς ο Κλίντον προσβλέπει στη σύντομη "τακτοποίησή" του ελληνοτουρκικού πακέτου όχι μόνον για να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ τη θεμική επικυριαρχία στο Αιγαίο αλλά και για να προωθήσει απρόσκοπτα τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα στη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας μέσω Τουρκίας.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ιδιαίτερη διαπραγμάτευση" χωρίς αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και σε διεθνείς κανόνες φέρεται να συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η θέση αυτή περιλαμβάνεται στο γραπτό μήνυμα που επέδωσε στον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, εκ μέρους του συζύγου της, η Χίλαρι Κλίντον το Σάββατο το βράδυ κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρετέθη προς τιμήν της στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, δεν ήταν σε θέση χθες βράδυ να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους παροτρύνσεις εκτιμάται ότι στόχο έχουν την προετοιμασία των κατάλληλων συνθηκών για την έναρξη ελληνοτουρκικών διαλόγου, ει δυνατόν μέχρι το καλοκαίρι...

    Νέα πρόκληση χθες από την Τουρκία, τονίζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Η κυβέρνηση Γιλμάζ προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον της Ελλάδας, επειδή ο Ελληνας βοσκός κ. Βεζυρόπουλος, μετέβη χθες στην Ιμια για να φροντίσει τα κατσίκια του που βρίσκονται επί της νήσου. Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι συνεχίζουν να αμφισβητούν ανοιχτά την εδαφική μας κυριαρχία επί της Ιμιας, παρά το γεγονός ότι καταβάλλονται προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα και από την Ελλάδα για να αποφορτιστεί η ένταση.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "μ'ένα νέο διπλωματικό ελιγμό επιχειρεί η Αγκυρα να εμφανιστεί για μια ακόμα φορά μόνο στα λόγια διαλλακτική ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ του Σαββάτου στο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τόσο για το θέμα της Ιμιας, όσο και για τις γενικότερες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο είχε συναντηθεί νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος στον Λευκό Οίκο του συνέστησε σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντέιβιντ Τζόνσον, να εξετάσει το θέμα της προσφυγής στη Χάγη ή σε κάποιο άλλο διαιτητικό όργανο για το ζήτημα της Ιμιας. Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά βλέπει "με καλό μάτι" την πραγματοποίηση απευθείας διαλόγου Αθήνας-Αγκυρας για το Αιγαίο, με επιδιαιτητή την ίδια, θέση που ο Πρόεδρος Κλίντον ανέπτυξε στον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος βεβαίως και συμφώνησε.

    "Την αισιοδοξία ότι το συμβούλιο συνδέσεως Τουρκίας-Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στην πόλη Ρίζε, ενώ παράλληλα απέδωσε ευθύνες στην Ελλάδα για την μη πρόσκλησι της χώρας του στην διακυβερνητική διάσκεψι που άρχισε σήμερα στο Τορίνο.

    [6] ΤΙΡΑΝΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, γράφει ότι "την πολιτική και στρατιωτική τους επιρροή στη Βαλκανική επιχειρούν να προωθήσουν οι Αμερικανοί κατά τη σύνοδο των υπουργών Εθνικής Αμύνης της Νοτίου Βαλκανικής που άρχισε χθες στην αλβανική πρωτεύουσα. Εκτός από τις ΗΠΑ, θα πάρουν μέρος οι χώρες: Ιταλία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία. Στη σύνοδο είχαν κληθεί να πάρει και η Ελλάδα αλλά ο υπουργός Αμύνης κ. Γερ. Αρσένης αρνήθηκε να πάει, επειδή δεν είχαν κληθεί και οι άλλες βαλκανικές χώρες (Σερβία, Κροατία, Βοσνία και Ρουμανία) ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο". Ο κ. Αρσένης, τόνισε ότι ήδη δημιουργείται στα Βαλκάνια η ζώνη του μάρκου στο βορρά και η ζώνη του δολαρίου στα νότια Βαλκάνια.

    [7] ΒΟΣΝΙΑ - ΑΡΣΕΝΗΣ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να προκύψει ένας δεύτερος γύρος βοσνιακής κρίσης, "που αυτή τη φορά θα έχει επιπτώσεις, όχι μόνο στην περιοχή της Βοσνίας, αλλά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων", εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, μιλώντας το Σάββατο το πρωί στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα "η συμφωνία του Ντέιτον". Ο κ. Αρσένης εξέφρασε την άποψη ότι ενώ το στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας πέτυχε απόλυτα, αντίθετα το πολιτικό σκέλος παρουσιάζει πολλές αδυναμίες...

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Monday, 1 April 1996 - 10:17:32