Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 29/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 29/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Βοσνία - ελληνική δύναμη

  • [4] Ασφάλεια αεροδρομίων

  • [5] Διακυβερνητική Διάσκεψη

  • [6] Κυπριακό

  • [7] ΠΓΔΜ

  • [8] Επίσκεψη Χίλαρι Κλίντον

  • [9] Τρελές Αγελάδες


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, 29/03/1996 (ΑΠΕ)

    Η Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Τορίνο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επίσκεψη της συζύγου του Αμερικανού προέδρου Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, το Κυπριακό, οι φοιτητικές εκλογές και το θέμα που έχει προκύψει με τη νόσο των "τρελών" αγελάδων, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρελά καλλυντικά. Υποπτες και κρέμες προσώπου. 57 θάνατοι στην Ισπανία. Πέντε θάνατοι στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Γεμάτη η αγορά βρετανικό κρέας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ταϊζουν αρρώστους με ύποπτο κρέας. Πανικός και για τα "τρελά" καλλυντικά".

    Η ΑΥΓΗ: "20 εκατομμύρια άνεργοι στο Τορίνο. Η Γαλλία εκτιμά ότι εξαντλήθηκε ο υπερφιλελευθερισμός".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταρρέει το σάπιο πολιτικό σκηνικό. Η πρωτοφανής αποχή στις φοιτητικές εκλογές αποκαλύπτει τη χρεοκοπία των σημερινών κομμάτων".

    ΕΘΝΟΣ: "Μπλόκο στα τρελά καλλυντικά. Κίνδυνος θάνατος για τις γυναίκες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Συγκρούσεις για τη θέση αντιπροέδρου και ο Σημίτης ζευγολάτης των τάσεων στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βούλιαξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τα νιάτα καταδίκασαν την ανάλγητη κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χρυσό το αρνί. Οι αγελάδες τρέλαναν τον τιμάριθμο. Στα ύψη και οι τιμές των κηπευτικών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "ΑΤ-ΙΜΙΑ της Τσιλέρ. Αποκάλυψη-βόμβα της ΜΙΛΙΕΤ. Οργή Γιλμάζ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η κυβέρνηση μελετά μέτρα προς συγκράτηση των τιμών. Ασυντόνιστοι μεταξύ τους οι υπουργοί".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μέχρι 235 η βενζίνη. Ανατροφοδότηση του πληθωρισμού από τις αυξήσεις στα καύσιμα. Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κίνδυνοι και απο καλλυντικά. Απαγόρευση στην Ελλάδα λόγω τρελών αγελάδων".

    ΝΙΚΗ: "Γκάλοπ-γκέϊτ στη Νέα Δημοκρατία. Υποπτη διάρρηξη σε εταιρία δημοσκοπήσεων. Ρηγιλλάνθρωποι έκλεψαν δισκέτες με αρνητικά στοιχεία για τον Εβερτ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αποκάλυψη-σόκ. Ηξεραν για τα "τρελά" κρέατα στις Βρυξέλλες. Μεθοδευμένη αποσιώπηση ότι το 1992-1993 ήταν σε έξαρση η αρρώστια".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η Τουρκία προκάλεσε σκόπιμα το επεισόδιο στην Ιμια ενώ γνώριζε ότι η βραχονησίδα είναι ελληνική. Η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, είχε στα χέρια της ιταλικό έγγραφο που ανέτρεπε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το καθεστώς της Ιμιας πριν τη νύχτα της κρίσης. Το έγγραφο αυτό είχε δοθεί στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών από τον Τούρκο πρέσβη στην Ιταλία, ενώ είχε ενημερωθεί για την ύπαρξή του και η τότε πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ, όμως αγνοήθηκε και καταστράφηκε προκειμένου να προχωρήσει η Τουρκία στη γνωστή προβοκάτσια και να προκαλέσει σκόπιμα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "ο Τούρκος πρεσβευτής πρόσθετε ότι η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τα ιταλικά έγγραφα στον Ο.Η.Ε.. Ο αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ρ. Μενεγκάτι δήλωσε χθες πως η χώρα του (που προεδρεύει στην ΕΕ) θα επαναλάβει τις προσπάθειες προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιλμάζ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "το δημοσίευμα της ΜΙΛΙΕΤ παρουσιάζει τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ να πνέει μένεα εναντίον της Τσιλέρ διότι, ενώ εκείνη ενημερώθηκε με κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα από τη Ρώμη ότι οι ιταλικές αρχές διαθέτουν αυτή την επιστολή και μπορούν να την παρουσιάσουν στηρίζοντας τα ελληνικά νομικά επιχειρήματα η τότε πρωθυπουργός προτίμησε να καταστρέψει το τηλεγράφημα και να αποσιωπήσει την ύπαρξη της τουρκικής επιστολής του '32". Ωστόσο, "επιφυλάξεις (!) για τα νομικά επιχειρήματα της χώρας μας σε ο,τι αφορά την ελληνικότητα των Δωδεκανήσων, εκφράζονται στο κείμενο της τελευταίας Εκθεσης της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου (CRS) με αντικείμενο την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στα Ιμια που αποκάλυψε χθες η εβδομαδιαία εφημερίδα "ΠΟΝΤΙΚΙ". Η CRS ισχυρίζεται ότι υπάρχουν αμφισβητήσεις (!) για την εγκυρότητα του ιταλοτουρκικού πρωτοκόλλου του 1932 ενώ η κρίση στις βραχονησίδες αποδίδεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αστάθεια των κυβερνήσεων στην Αθήνα και την Αγκυρα".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "κάτι φαίνεται ν'αλλάζει στη στάση της Τουρκίας. Και η αλλαγή αυτή δεν αφορά τόσο στη νέα χθεσινή "επίθεση φιλίας" με την αποστολή από την τουρκική πρεσβεία τρισέλιδου επεξηγηματικού για τις προτάσεις Γιλμάζ σημειώματος προς τις ελληνικές εφημερίδες, όσο στο αναπάντεχο και αποκαλυπτικό δημοσίευμα της "ΜΙΛΙΕΤ". Κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει αναδίπλωση της Τουρκίας σ' ο,τι αφορά στα Iμια Μια κίνηση αναγκαία για την τουρκική πλευρά προκειμένου να εμφανίσει ένα άλλο πρόσωπο προς την ΕΕ. Κι αυτή ακριβώς η προσπάθεια, σε συνδυασμό με τις προτάσεις Γιλμάζ είναι που πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά από το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να προσδιορισθούν με ψυχραιμία και σύνεση οι ελληνικές κινήσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κ. Τόνι Λέικ διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ιάκωβο ότι η ελληνική κυβέρνηση "έχει ισχυρά επιχειρήματα στο θέμα της κυριαρχίας επί της Ιμιας". Ωστόσο, παρά την αναγνώριση της ισχυρότατης νομικής θέσεως της Ελλάδος η πολιτική της αμερικανικής κυβερνήσεως έναντι της Ελλάδος και της Τουρκίας προκαλεί ανησυχίες σε στελέχη της ελληνικής ομογένειας ,τις οποίες διατύπωσαν στον Πρόεδρο Κλίντον κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Λευκό Οίκο".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "μεσολαβητική πρωτοβουλία με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αναλάβει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα. Αυτό γνωστοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στην υποεπιτροπή κατανομής κονδυλίων της αμερικανικής βουλής. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και τόνισε ότι έχει τον τελευταίο καιρό συζητήσει εκτενώς το θέμα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Πρόεδρος Κλίντον θα προτρέψει τις δύο χώρες "να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" κατά τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη".

    "Ηχηρό χαστούκι στην τουρκική προκλητικότητα " αποτελεί, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η αποκάλυψη του διπλωματικού εγγράφου. Σε ανταπόκρισή τους από το Τορίνο αναφέρουν ότι "ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έθεσε ευθέως το θέμα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών χθες στο Τορίνο. Η ελληνική πλευρά πρόκειται να ζητήσει στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Κοινότητας που καλείται να θεσμοθετήσει η διακυβερνητική διάσκεψη, η Ευρώπη να θεωρήσει ως δικά της σύνορα τα σύνορα των χωρών-μελών. Οι υπουργοί εξωτερικών των 15 στο σημερινό τους γεύμα - το οποίο θα πραγματοποιηθεί εν παραλλήλω με το γεύμα των αρχηγών κρατών- θα επανέλθουν στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, θα αναζητήσουν τρόπους άρσης του αδιεξόδου που επήλθε μετά την αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης, την περασμένη Δευτέρα. Διπλωματικές πηγές έλεγαν πως είναι μάλλον απίθανο η Αγκυρα να συναινέσει στο ίδιο ακριβώς κείμενο που απέρριψε τη Δευτέρα - και ω εκ τούτου θα υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες, ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ώστε το κείμενο να "επαναδιατυπωθεί" με τρόπο αποδεκτό για όλους. Βαρύνουσα σημασία - τόσο στο σημερινό γεύμα των υπουργών Εξωτερικών όσιο και τις επόμενες εβδομάδες - αναμένεται να δώσουν πολλοί εταίροι στο περιεχόμενο της ομιλίας Γιλμάζ".

    [3] Βοσνία - ελληνική δύναμη

    "Ως σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα του μέλλοντος χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γερ. Αρσένης την παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών στη Βοσνία, στα πλαίσια της ΝΑΤΟϊκής δυνάμεως που επιβλέπει τη συμφωνία ειρηνεύσεως του Ντέϊτον στην περιοχή", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    [4] Ασφάλεια αεροδρομίων

    "Για την άρση, το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες, της προειδοποίησης για δήθεν ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δεσμεύτηκε χθες, ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Φ. Πένα. Σε μια προσπάθεια αναδίπλωσης της εχθρικής του πράξης, ο Αμερικανός υπουργός προσπάθησε να "καλύψει" τις αστοχίες του στον πρόεδρο της ελληνικής βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη με τον οποίο συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον. Ισχυρίστηκε ότι η πρόσφατη ταξιδιωτική προειδοποίηση δεν είχε πολιτικής σκοπιμότητα αλλά ήταν απόρροια τεχνικών διαδικασιών που επιβάλλονται από την υφισταμένη αμερικανική νομοθεσία", γράφει η ΝΙΚΗ.

    "Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ έφτασαν χθες στη χώρα μας οι ελεγκτές της αμερικανικής ομοσπονδίας πολιτικής αεροπορίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν νέους ελέγχους και να ελέγξουν αν έχουν ληφθεί τα μέτρα που έχουν προτείνει. Οι ελεγκτές θα παραμείνουν στη χώρα μας για δύο περίπου εβδομάδας και από το πόρισμά τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό και η άρση της αμερικανικής οδηγίας που πλήττει τον τουρισμό της Ελλάδας"

    [5] Διακυβερνητική Διάσκεψη

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μάχη μέχρι το πρωί έδιναν στο Τορίνο οι 15 υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Το κείμενο της ιταλικής προεδρίας αποτελεί το βασικό κείμενο το οποίο αποτελεί την ραχοκοκαλιά της συζητήσεως για την αναθεώρηση που θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο ή ενάμιση. Η Ελλάδα εξέφρασε τις διαφωνίες της και χθες σε βασικά σημεία του κειμένου, όπως η θεσμοθέτηση του Διευθυντηρίου και η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, ενώ με έμφαση έθεσε το θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "στο υπόμνημα που έχει ήδη καταθέσει η Ελλάδα τονίζεται ότι η ελληνική πρόταση αποκρυσταλλώνεται σε τέσσερις κύριους άξονες. Ανάπτυξη της ΕΕ "σε σχήμα βαθύτερου ενοποιητικού περιεχομένου με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, αλληλεγγύης, συνοχής, δικαιοσύνης. Ανάπτυξη θεσμικού συστήματος της Ενωσης ώστε να καταστεί περισσότερο δημοκρατικό και αποτελεσματικό στη λήψη των αποφάσεων "βάσει των αρχών της θεσμικής ισότητας όλων των κρατών-μελών". Εφοδιασμό της Ενωσης με αποτελεσματική κοινή εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφαλείας και κοινής άμυνας, "ικανή να προστατεύσει την ανεξαρτησία, ασφάλεια, τα κοινά σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της Ενωσης και των χωρών-μελών". Διασφάλιση προϋποθέσεων για την επιτυχή διεύρυνση με την Κύπρο, τη Μάλτα και τις χώρες ΚΑΕ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "η Γερμανία δεν επιθυμεί διεύρυνση ή επανατοποθέτηση των κριτηρίων σύγκλισης και επιμένει οι διαβουλεύσεις να μην επεκταθούν σε νέα θέματα, αλλά να

    επικεντρωθούν κυρίως στην υπόθεση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Αντιθέτως άλλες χώρες, με προεξάρχουσα την ιταλική προεδρία επιδιώκουν αναπροσαρμογή της ατζέντας, με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αλλά και ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Φιλίπ Σεγκέν κατήγγειλε ότι "ο υπερφιλελευθερισμός και οι υπερβάσεις έφθασαν στα όριά τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια νέα προσέγγιση στις οικονομίες μας" και επανέλαβε την προχθεσινή ανακοίνωση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου ότι η απασχόληση πρέπει να αποτελέσει στόχο απόλυτης προτεραιότητας για την ΕΕ. Η Ιταλία ζητεί επιπλέον να υπάρξει κεφάλαιο για την απασχόληση στην υπό αναθεώρηση Συνθήκη του Μάαστριχτ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επικαλείται πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Σημίτη σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός "έχει ήδη "προετοιμαστεί" για την άσκηση πιέσεων από πλευράς των εταίρων μας ώστε η Ελλάδα να εγκαταλείψει την αρνητικής τη στάση όσον αφορά τη σύνδεση ΕΕ και Τουρκίας και να συναινέσει ώστε το Συμβούλιο Σύνδεσης που αναβλήθηκε προ ημερών να πραγματοποιηθεί σύντομα. Αν και οι κ.κ. Σημίτης και Πάγκαλος αναμένεται να επαναλάβουν τις γνωστές τους θέσεις όλες οι ενδείξεις κατέτειναν χθες βράδυ στη διαπίστωση ότι το κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική πλευρά είναι βαρύ, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η ιταλική προεδρία πρόκειται ν'αντιμετωπίσει με ευμενή τρόπο τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ!".

    [6] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "εμμέσως πλην σαφώς η Τουρκία επιχειρεί να εκβιάσει την ΕΕ μέσω Κύπρου χρησιμοποιώντας την ενταξιακή πορεία της νήσου ως γέφυρα για τη δική της ένταξη στην ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση του εκπροσώπου της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ Φεντερίκο ντι Ρομπέρτο προς το Συμβούλιο ΥΠουργών - την οποία αποκάλυψε η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" - η Τουρκία διαμήνυσε (σε συνάντηση που είχε με τον κ. ντι Ρομπέρτο ο πρώην ΥΠΕΞ Ντενίζ Μπαϊκάλ) ότι "θα μπορούσε ν'ανάψει το "πράσινο φως" από την Τουρκία για την ένταξης (της Κύπρου) στην ΕΕ εάν θα συμφωνείτο ένα χρονοδιάγραμμα για να ακολουθήσει η ένταξη της χώρα του". Ο Φεντερίκο ντι Ρομπέρτο που βρέθηκε και χθες στην Κύπρο όπου είχε επαφές και με τις δύο κοινότητες αναφέρει επίσης στην τετρασέλιδη έκθεσή του διαβεβαιώσεις που του έδωσε ο πρόεδρος Κληρίδης ότι "θα αποδεχόταν ουσιαστικές μεταβατικές περιόδους για την αποκατάσταση της ελευθερίας διακίνησης μεταξύ των δύο μερών του νησιού και οτι θα μπορούσε να συμφωνήσει πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων".

    [7] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της αναφέρει ότι ο πρώην σκοπιανός υπουργός εξωτερικών Στέβο Τσερβενκόφσκι υποστηρίζει ότι "έγινε χωρίς αιτία ο θόρυβος πρόσφατα στην Ελλάδα για σύνθετη ονομασία αφού δεν έχει προταθεί κάτι τέτοιο από το μεσολαβητή Σάϊρους Βάνς κι αν είχε τεθεί θα είχε απορριφθεί".

    [8] Επίσκεψη Χίλαρι Κλίντον

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου θα έχει αύριο η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου συνοδευόμενη από ανώτατους αξιωματούχους και δημοσιογράφους έφθασε αργά χθες το βράδυ στο Ανατολικό αεροδρόμιο κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας προερχόμενη από την Τουρκία. Η επίσκεψη της κας Χίλαρι πραγματοποιείται υπό το φως των πιέσεων που άσκησε η χώρα μας στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών των 15 στις Βρυξέλλες ενώ συνέπεσε με τη δρομολογουμενη από καιρό αναβολή σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ. Ετυχε να πραγματοποιηθεί την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ βρίσκεται στο Λευκό Οίκο και που η ελληνική διπλωματία εργάζεται πυρετωδώς για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ενα ταξίδι που στόχο έχει την προβολή των εθνικών θεμάτων και που έπεται των σημαντικών για το μέλλον της Ευρώπης αποφάσεων της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Τορίνο".

    [9] Τρελές Αγελάδες

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ η νόσος BSE (σπογγοειδής εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών ) διαπιστώθηκε αρχικά στη Μ. Βρετανία το Νοέμβρη του 1986. Μέχρι και τον Ιούλη του 1988 επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για "τροφιμογενή λοίμωξη" προκαλούμενη πιθανότητα απο τη χρήση ζωοτροφών για την παρασκευή των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί πρωτεϊνες από πρόβατα προσβεβλημένα απο "Scarpie". Από την εμφάνιση της νόσου μέχρι τέλους 1995 σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ διαπιστώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μ. Βρετανία και Β. Ιρλανδία) 131.988 κρούσματα. Στο ίδιο διάστημα παρουσιάστηκαν περιστασιακά κρούσματα της νόσους και σε άλλες κοινοτικές χώρες (Γαλλία, Δανία, Αυστρία, Γερμανία, Πορτογαλία) και σε τρίτες χώρες όπως Ελβετία και Σ. Αραβία".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 29 March 1996 - 11:20:44