Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Βαλκανικό επιχειρηματικό συνέδριο

  • [3] Πετρελαιαγωγός

  • [4] Ελληνοτουρκικά

  • [5] Κυπριακό

  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [7] Τριμερής συνάντηση

  • [8] Εβερτ - Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ενωση

  • [9] Ελλάδα - ΕΕ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι ομιλίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στο επιχειρηματικό βαλκανικό συνέδριο, χθες στη Θεσσαλονίκη και οι κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Με το πουλί της Χούντας παίζει ο Αρσένης. Παιχνίδια φθοράς του Σημίτη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ομολογία της ληστείας. Η ΔΕΗ αλλάζει το σύστημα τιμολόγησης".

    Η ΑΥΓΗ: "Βουλιάζουν τα κανάλια. Χρέη 100 δις δραχμών σύμφωνα με έρευνα του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διάγγελμα - απάτη από τον Ανδρέα. Η Μιμή τον υποχρέωσε να υπογράψει ένα εμπρηστικό κείμενο η δημοσιοποίηση του οποίου θα προκαλέσει θύελλα στο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΘΝΟΣ: "Ο κρυφός θησαυρός των ταμείων: 2 τρισεκατομμύρια αναξιοποίητα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μπαστούνια τα βρίσκει η κυβέρνηση. Τα "περήφανα γηρατειά" έμειναν πάλι με άδεια τα χέρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θερίζει η ιλαρά. Το γνώριζαν από την προηγούμενη εβδομάδα και το έκρυβαν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο φως το συμβόλαιο υποταγής. Οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν όσα έκρυψε η κυβέρνηση για την Ιμια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ρεάλ-πολιτίκ με λιγότερο... Μεγαλέξανδρο. Πάγκαλος: να κοιτάξουμε και λίγο μπροστά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συμψηφισμός των επιπλέον καταβολών στη ΔΕΗ προκρίνεται ως λύση από την υπουργό Ανάπτυξης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Νέες τιμές στο ρεύμα. Οι καταναλωτές κερδίζουν τη μάχη με τη ΔΕΗ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πρόβλημα με όλα τα τιμολόγια Δ.Ε.Κ.Ο.. Μετά τους καταναλωτές τώρα και η υπουργός".

    ΝΙΚΗ: "Οι συνταξιούχοι έφυγαν με άδεια χέρια από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χωρίς ντροπή είπαν 'όχι' στους συνταξιούχους".

    [2] Βαλκανικό επιχειρηματικό συνέδριο

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "τα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής ανάπτυξης και συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων όπου η διείσδυση του ενός σε μια αγορά δεν θα υπονομεύει την παραμονή του άλλου, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού περιβάλλοντος που θα είναι ανοικτό στον ανταγωνισμό και βιώσιμο στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα, παρουσίασε χτες το βράδυ στο Βαλκανικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Την ομιλία του κ Σημίτη με την οποία έληξε το συνέδριο παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι οικονομικοί, επιχειρηματικοί και πολιτικοί παράγοντες, από την Ελλάδα και τις χώρες των Βαλκανίων, αφού εκτός των άλλων είχε να παρουσιάσει πρωτότυπες ριζοσπαστικές ιδέες".

    Η ΝΙΚΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρεται εκτενώς στους τέσσερις άξονες που περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών. Αυτοί είναι οι: Ισόρροπες και παραγωγικές επενδυτικές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων. Επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Η συμβατότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Συνδυασμένη πολιτική υποδομών.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "υπέρ της δημιουργίας Συμβουλίου Συνεργασίας στη Βαλκανική τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ο οποίος τόνισε ότι η ασφάλεια και η συνεργασία και η συνεργασία στην περιοχή αλά και η διασφάλιση της ειρήνης βασίζονται στη μείωση των εξοπλισμών και όχι στο φόβο από την αύξησή τους. Ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι αυτό το Συμβούλιο Συνεργασίας το βλέπει να διαδραματίζει ανάλογο ρόλο με αυτόν του Συμβουλίου των βορείων χωρών που 'χρησιμοποιούσαν' τη Δανία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για να προσεγγίσουν την Ευρώπη. Καθ'όμοιο τρόπο ανέφερε, η Ελλάδα θα διευκολύνει την πορεία των βαλκανικών χωρών προς την ΕΕ".

    [3] Πετρελαιαγωγός

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι " το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα συζητήσει το Σαββατοκύριακο στη Σόφια ο Θ. Πάγκαλος με τη βουλγαρική ηγεσία, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας. Το θέμα έχει μείνει ανοιχτό λόγω της διαπραγμάτευσης των ποσοστών που αναλογούν στη Βουλγαρία. Το ίδιο θέμα θα συζητήσει τη Δευτέρα στη Μόσχα. Ο πετρελαιαγωγός είναι από τα θέματα που θα συζητήσει και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ζάν Βιντένοφ, ο οποίος επισκέπτεται την Πέμπτη τη Μόσχα, με πρόσκληση του Μπόρις Γιέλτσιν. Ενα από τα θέματα που θα συζητήσουν είναι και το μέλλον της ρωσοβουλγαρικής εταιρίας "Τόπ Ενερτζι". Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό διαπραγματεύεται με τους Βούλγαρους το θέμα".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    "Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη τόνισε, γράφει το ΕΘΝΟΣ, ότι η ελληνική πλευρά περιμένει από την Τουρκία να δηλώσει πως δεν θα απειλήσει κανέναν στο μέλλον με πόλεμο και για τις ενδεχόμενες διαφορές θα προσφεύγει στα διεθνή όργανα, ώστε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επιστρέψουν στην προ του επεισοδίου στα Ιμια κατάσταση και να ξαναρχίσουν οι επαφές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ποτέ δεν πάψαμε να έχουμε επαφές με την Τουρκία και ποτέ δεν πάψαμε να τους προτείνουμε συγκεκριμένες επαφές και συγκεκριμένες διευθετήσεις, όπως , για παράδειγμα να προσφύγουμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, να συζητήσουμε την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ μας".

    "Υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα αλλά χωρίς προϋποθέσεις τάχθηκε ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ" σε δηλώσεις του από το Παρίσι, όπου βρίσκεται για τη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης", αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "μέχρι και 7 φορές περισσότερες σε σχέση με τον περυσινό μηνιαίο μέσο όρο είναι φέτος οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη. Τα συγκεκριμένα στοιχεία που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, έχουν προωθηθεί απο τις ελληνικές αρχές σε όλα τα διεθνή φόρα ενώ έχει ενημερωθεί το ΝΑΤΟ με πίνακες και συγκριτικά στοιχεία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ δημοσιεύει κείμενο που περιέχει "σημεία ομιλίας" (TALKING POINTS) ανώτατου αξιωματούχου του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στα πλαίσια ενημέρωσης που έκανε σε ηγετικά στελέχη της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ για το επεισόδιο της Ιμιας στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον. Στο κείμενο αναφέρεται ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι "μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές μέσω πολιτικών και στρατιωτικών διαύλων καταφέραμε να τους πείσουμε να αποσύρουν όλα τα στρατεύματα τις σημαίες και τα σκάφη απο την περιοχή". "Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές μας που συνεχίστηκαν ως αργά την Τρίτη απέτρεψαν μια τουρκική στρατιωτική απάντηση με αφορμή τη νησίδα. Τελικά η τουρκική στρατιωτική δράση περιορίστηκε στην απόβαση μιας μικρής δύναμης κομάντος σε νησίδα παρακείμενη της Ιμιας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "σειρά μέτρων προτίθεται να πάρει η χώρα μας για να 'απαντήσει' στην τουρκική προκλητικότητα και ιδιαίτερα στον ολοένα αυξανόμενο ρυθμό των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Την αποκάλυψη αυτή έκανε σύμφωνα με πληροφορίες είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ανάμεσα στα άλλα η χώρα μας προτίθεται να ενημερώσει τα αρμόδια συμμαχικά επιτελεία (SHAPE και AFSOUTH) για την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στον εναέριο χώρο κυρίως μετά τα γεγονότα της Ιμιας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η επίσκεψη και οι συνομιλίες του πολιτικού διευθυντή του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών Βολφγκανγκ Ισινγκερ και του αρμόδιου τμηματάρχη στο υπουργείο Βιλχελμ Κρενινγκ στη Λευκωσία σηματοδοτούν ένα νέο αυξημένο ενδιαφέρον της Βόννης για τη λύση του πολιτικού προβλήματα εν όψει της έναρξης της διακυβερνητικής διάσκεψης στις 29 τρέχοντος στο Τορίνο. Το ότι η επίσκεψη έχει σχέση και με την πρόθεση της Βόννης να 'αξιοποιήσει' τις πολιτικές προσδοκίες στην Κύπρο ώστε να πάψει επιτέλους η Αθήνα να εμποδίζει την εφαρμογή της συνθήκης για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία είναι αναμφισβήτητο και φάνηκε και από την επαφή που είχε η γερμανική αντιπροσωπεία στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών καθ οδόν προς τη Λευκωσία".

    [5] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "σίγουρη θεωρείται η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των πρόσφατων δηλώσεων του Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των 1.619 αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας καθώς το σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί μεθαύριο σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκεντρώνει την υποστήριξη των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων. Το κείμενο του ψηφίσματος 'καταδικάζει το περιεχόμενο των πρόσφατων δηλώσεων του Ντενκτάς' και ζητεί από την ΕΕ να πράξει "ο,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εξακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων".

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα τονίσει "δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για το Σκοπιανό πρόβλημα, αλλά δεν χρειάζονται και σπασμωδικές ενέργειες αύριο στους πολιτικούς αρχηγούς, Αντώνη Σαμαρά, Αλέκα Παπαρήγα και Νίκο Κωνσταντόπουλο. Στο μεταξύ διίστανται οι απόψεις για το εάν το ΕΓ έδωσε 'πράσινο φως' στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των Σκοπίων, όπως τους ανέπτυξαν οι κ.κ. Σημίτης και Πάγκαλος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος μιλώντας στο βαλκανικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη είπε ότι η ενδιάμεση συμφωνία έχει οδηγήσει στη συνεργασία των οικονομικών παραγόντων. Πρόσθεσε ότι με την επίλυση της πολιτικής διαφοράς για το όνομα θα δημιουργηθεί η τελική ώθηση για τη μαζική παρουσία Ελλήνων επιχειρηματιών στα Σκόπια. Τόνισε, πάντως σε ο,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων ότι η Ελλάδα θα προτιμούσε να μην υπάρχει κράτος στα σύνορά μας με αυτό το όνομα. Υπάρχει όμως είπε και η άποψη των ανθρώπων της άλλης πλευράς που πρέπει να ακούσουμε. Συνέστησε να γίνονται 'λιγότερες αναδρομές στο Μέγα Αλέξανδρο' και μεγαλύτερη παρατήρηση 'σε ο,τι συμβαίνει γύρω μας'. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 2,5 εκατ. άνθρωποι με τους οποίους έχουμε κοινή θρησκεία, ιστορία και πολιτισμό και κατέληξε λέγοντας ότι δεν ζούμε στην εποχή όπου στα σύνορα γίνονταν μάχες, αλλά αυτά είναι, σημεία επαφής".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "ταλαντεύσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις όποιες προσπάθειες έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ δημιουργούν οι αντιπαραθέσεις στο κυβερνών κόμμα και εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν βασικό παράγοντα για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "σκληρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκαλεί η κυβερνητική εμμονή στο συμβιβασμό με τα Σκόπια, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει δρομολογήσει την υποχώρηση από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι έγινε " έμμεση επιβεβαίωση χθες από την κυβέρνηση της δημοσιοποιήσεως πρόσφατα απορρήτων εγγράφων του υπουργείου των εξωτερικών που απευθύνετο προς την ελληνική αντιπροσωπεία στα Σκόπια και ανεφέρετο στη πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το υπουργείο εξωτερικών ζητεί από την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία να μεταφέρει στην σκοπιανή ηγεσία ότι η Αθήνα προσβλέπει στην πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών που προϋποθέτει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσεως για την ονομασία".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "ενισχύεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε 'μονομερή εγρήγορση' για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Λιουμπομίρ Φρτσκόφσκι δήλωσε χθες ότι θέλει να συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του για να συζητήσουν αφήνοντας 'στην άκρη' το θέμα της ονομασίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφερόμενος στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Θ Πάγκαλου στο βαλκανικό συνέδριο τον κατηγορεί ότι "επιθυμεί όσο πολύ να πουλήσει το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς ώστε να θυσιάζει ακόμη και την ιστορία του Ελληνισμού στον βωμό των Σκοπιμοτήτων. Η συνταρακτική όσο και επικίνδυνη 'συμβουλή' του κ Πάγκαλου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι το Σκοπιανό βαδίζει προς συμβιβασμό με ελληνική υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "σήμερα θα πάει στο Ωνάσειο ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης για να επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Παπανδρέου. Σ'αυτήν τη συνάντηση ο κ. Σημίτης θα ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις, οι οποίες έχουν σημειωθεί στο Σκοπιανό, και θα ζητήσει τη γνώμη του για τη στάση που επιβάλλεται να τηρήσει η κυβέρνηση πάνω σε αυτό το θέμα". Σε άλλο δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι "διαστάσεις παίρνουν στην κυβέρνηση οι διαφορές απόψεων για τους μελλοντικούς χειρισμούς στο θέμα των Σκοπίων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Εσωτερικών Ακη Τσοχατζόπουλου ότι "η πολιτική εκτόνωσης και αποκατάστασης της επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να συνεχιστεί. Η Ελλάδα επιμένει στις θέσεις της. Και στο θέμα του ονόματος αλλά θα συνεχίσει σταθερά το διάλογο και θα συζητήσει με τα Σκόπια χωρίς καμία δέσμευση τη δυνατότητα προσέγγισης και εξεύρεσης οριστικής και αποδεκτής λύσης χωρίς να βιάζεται χωρις να πιέζεται ή να εκβιάζεται από οποιονδήποτε και μακράν κάθε λογικής κλεισίματος με οποιοδήποτε κόστος".

    [7] Τριμερής συνάντηση

    Στη Βάρνα θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας για να εξεταστεί η κατάσταση στην περιοχή. Ο υπουργός εξωτερικών δεν απέκλεισε την υπάρχουσα πρόταση της Βουλγαρίας να διευρυνθεί η συνεργασία αυτή με συμμετοχή και άλλων χωρών από την Πρώην Γιουγκοσλαβία", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [8] Εβερτ - Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ενωση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Στο Παρίσι βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μιλτιάδης Εβερτ προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης που πραγματοποιείται σήμερα. Ο κ. Εβερτ παρακάθισε χθες στο δείπνο των αρχηγών των κομμάτων που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Αλέν Ζιπέ και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ξένους ηγέτες την πορεία της ΕΕ αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ στις κατ'ιδίαν συζητήσεις που είχε επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ο παράγοντας της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει προκλητικότητα και επιθετικότητα".

    [9] Ελλάδα - ΕΕ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσχωρήσει στην προωθούμενη από τον γαλλογερμανικό άξονα θέση υπέρ της κατάργησης του 'βέτο' κατά τη λήξη αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ. Την παραχώρηση όμως αυτή - της οποίας εξαιρούνται τα θέματα εθνικού συμφέροντος - θα την κάνει εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημά της να αναγνωρισθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να προβλεφθεί ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής για την προστασία τους".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 13 March 1996 - 11:01:16