Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 28/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Ορθοδοξία

  • [4] Κυβέρνηση - Κοινωνική πολιτική

  • [5] Συνομιλίες Ελλάδας-ΠΓΔΜ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/02/1996 (ΑΠΕ)

    Τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας που ανέδειξαν στην πρώτη και δεύτερη θέση τους κ.κ. Ρουπακιώτη και Νταϊλιάνα, το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα μετά το βέτο της Μ. Βρετανίας, οι συνομιλίες Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και οι άξονες δράσης της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "4 υποψήφιοι δολοφόνοι. Κλήθηκε ως κατηγορούμενη η Βάσια που λέει οτι οι κασέτες είναι πλαστές".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εφιάλτης για Σημίτη. Ο Ανδρέας... φλερτάρει την πρωθυπουργία".

    Η ΑΥΓΗ: "Μήνυμα αμφισβήτησης έστειλαν οι δικηγόροι. Ηττα των υποψηφίων του δικομματισμού".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Απειλούν οι βρικόλακες. Πόλεμος νεύρων κατά Σημίτη απ'την κλίκα του Ωνάσειου".

    ΕΘΝΟΣ: "Καψώνι στον Σημίτη απο την προεδρική φρουρά. Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, τέτ-α-τέτ πρωθυπουργού - Ακη. Και ξαφνική συνάντηση του Πάγκαλου με το Μητσοτάκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Ανοιξη βλέπει.... χειμώνα. Α. Σαμαράς: μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Για τα πανηγύρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τσιμπίδα και στα εκτός έδρας. Θεωρούνται εισόδημα. Καμπανάκι τώρα για όλες τις ΔΕΚΟ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανατροπή στους δικηγόρους. Δεύτερος γύρος χωρίς Δεξιά. Ρουπακιώτης 26%, Νταϊλιάνας 21%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στην Ευρώπη οδηγούμαστε σε απομόνωση. Η αντιδικία με την Τουρκία τείνει να μετατραπεί σε αντιδικία με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Βέτο όσο επιμένει προκλητικά η Αγκυρα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Επιτόκια για δάνεια και καταθέσεις. Ποια και πόσο πέφτουν".

    ΝΙΚΗ: "Αμηχανία χωρίς αιτία σε κυβέρνηση και κόμμα. Βόμβα Χυτήρη για επιστροφή του Ανδρέα στην πρωθυπουργία".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέο 'ευχαριστώ' στις Βρυξέλλες αυτή τη φορά. Την ικανοποίησή της εκφράζει - παρά τις δυσμενείς εξελίξεις- η κυβέρνηση".

    [2] ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "σκληραίνει" η στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας καθώς η κυβέρνηση διαμήνυσε χθες με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο οτι θα "μπλοκάρει" την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Αγκυρα ενόσω η τελευταία εξακολουθεί την επιθετική τακτική της στο Αιγαίο. "Δεν μπορεί να προχωρήσει η τελωνειακή ένωση και η Τουρκία να επιτίθεται στα ελληνικά νησιά" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος επιστρέφοντας χθες το βράδυ απο τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ .Αναφερόμενος στα αποτελέσματά του Συμβουλίου ο κ. Πάγκαλος αφού χαρακτήρισε ως πρωτοφανή τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας (η οποία έθεσε 'βέτο' στην έκδοση κοινής δήλωσης των '15' για την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση) τόνισε οτι το κείμενο που τελικώς υιοθετήθηκε αποτελεί σημαντικό βήμα καθώς για πρώτη φορά η ΕΕ τάσσεται υπέρ της παραπομπής των θεμάτων που προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις Αθηνών-Αγκυρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ αναγνωρίζει οτι η ένταση στις σχέσεις αυτές επηρεάζει και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκιας".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα οτι δεν πρέπει να αναμένει τη δωρεάν κοινοτική βοήθεια ενόσω εξακολουθεί τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, έστειλε η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ο οποίος επέστρεψε χτες απο τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οτι οι ελληνικές επιφυλάξεις θα παραμείνουν εφόσον δεν παρατηρείται εκ μέρους της Τουρκίας έμπρακτη εγκατάλειψη της επιθετικής τακτικής της. "Δεν μπορεί να προχωρήσει η τελωνειακή ένωση και η Τουρκία να επιτίθεται σε ελληνικά νησιά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος δίνοντας έτσι το στίγμα των χειρισμών της ελληνικής πλευράς εν όψει των πιέσεων που θα της ασκηθούν απο μερίδα Ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή. Ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε επίσης οτι ως τις 26 Μαρτίου οπότε είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης ο χρηματοδοτικός κανονισμός θα παραμείνει 'παγωμένος', αλλά εξέφρασε την εκτίμηση οτι ίσως το Συμβούλιο αυτό αναβληθεί εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνηση στην Αγκυρα".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "πιο σκληρή στάση για να μπλοκάρει την προώθηση των συμφερόντων της Αγκυρας στη Ευρώπη θα τηρήσει τώρα η Αθήνα. Η κίνηση αυτή κρίνεται αναγκαία μετά το βρετανικό βέτο. Η Αθήνα μελετάει τον τρόπο με τον οποίο θα κάνει αισθητή την στάση της έναντι της Τουρκίας μέσα στην ΕΕ. Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης ενόχλησε την ελληνική κυβέρνηση η οποία όμως προτίθεται να ενημερώσει στο ανώτατο επίπεδο τη βρετανική κυβέρνηση για τις ελληνικές θέσεις. Γι αυτό μόλις το Λονδίνο ορίσει ημερομηνία επίσκεψης του κ. Σημιτη ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πετάξει για τη βρετανική πρωτεύουσα. Πάντως διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο ένα βέτο της Αθήνας θα βοηθούσε την ελληνική πλευρά ή θα δημιουργούσε "βίαιη αντίδραση" απο κάποιες χώρες της Κοινότητας που επιθυμούν πάση θυσία να στηρίξουν την Αγκυρα ώστε να μη διολισθήσει στον ισλαμικό φονταμενταλισμο. Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν στα ΝΕΑ οτι η πρόθεση αυτή κάποιων ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται ανάγλυφα και στο κείμενο (που τελικά μπλόκαρε η Βρετανία). Οι ανησυχίες για ένα συνολικό 'βέτο' της Ελλάδας σε όλες τις πτυχές της τελωνειακής ένωσης κυρίως τις χρηματοδοτικές ήταν αισθητές χθες τόσο σε επίπεδο ιταλικής προεδρίας όσο και στους κόλπους της Ε. Επιτροπής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα στο Συμβούλιο υπουργών της Δευτέρας η Αθήνα θα αναμένει μέχρι τον επόμενο μήνα στις 26 Μαρτίου όταν θα συγκληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης προκειμένου να προχωρήσει ή όχι σε σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στην υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ευελπιστεί οτι οι εταίροι με βάση τις αμοιβαίες υποχρεώσεις απο την τελωνειακή ένωση (σ.σ. της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας) θα ασκήσουν πιέσεις προς τη νέα τουρκική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και επομένως και προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Αθήνα αναμένει απο τους εταίρους να πιέσουν την Αγκυρα να προβεί είτε σε ρηματική διακοίνωση με την οποία θα θέσει τέλος στις αμφισβητήσεις της σε βάρος της Ελλάδας είτε να αποδεχθεί τη Χάγη".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι η κυβέρνηση "επικαλούμενη την επιβάρυνση του παρελθόντος η κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη απο την προχθεσινή εξέλιξη στο Συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες επειδή για πρώτη φορά 13 εταίροι υιοθετούν την ελληνική θέση οτι η πρόσφατη ελληνοτουρκική υπόθεση πρέπει να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο μέσω της Χάγης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς Τύπου το βρετανικό βέτο απηχεί την αντίδραση του Λονδίνου στο ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και εξωτερικών και χθες η Βόννη εκφράστηκε θετικά εμφανιζόμενη να συζητεί την κατοχύρωση των συνόρων στην επικείμενη Διακυβερνητική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "εμμένει η Ελλάδα στο βέτο για τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Τουρκία ως αντίδραση στο βέτο που άσκησε η Μ. Βρετανία στην απόφαση των "14" για την ελληνοτουρκική ένταση. Να ρίξει τους τόνους και να μειώσει την ένταση απο τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε η αδυναμία του Συμβουλίου των υπουργών να υιοθετήσει κοινή δήλωση για την ελληνοτουρκική κριση επεχείρησε με δηλώσεις του χθες ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Ο κ Βαν ντε Μπρουκ είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους οτι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο θέλουν να τα εμφανίσουν ορισμένοι κύκλοι. Η δήλωση για την ελληνοτουρκική κριση που δεν πήρε τελικά τη σφραγίδα του συμβουλίου των υπουργών μπορεί να ην έχει νομική ισχύ και άρα δεσμευτικό χαρακτήρα εξακολουθεί όμως να διατηρεί ολόκληρη και ακέραια την πολιτική της σημασία".

    "Η Αθήνα, επισημαίνει Η ΝΙΚΗ, οφείλει να ασκήσει βέτο στη ροή κοινοτικών χρημάτων στην Αγκυρα χρησιμοποιώντας το αποτελεσματικότερο όπλο που διαθέτει στα ευρωπαϊκά όργανα. Είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε η Ελλάδα να υπερασπιστεί τα εθνικά της δικαιώματα δεδομένης της φιλοτουρκικής πολιτικής των Ευρωπαίων και της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ενδεικτική η απαίτηση της Τσιλερ όχι μόνο να επιδείξει η ΕΕ ουδετερότητα στην ελληνοτουρκική κρίση αλλά και να συμμετάσχει η Τουρκία στις διασκέψεις της Διακυβερνητικής. Οι επόμενες ημέρες του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ χαρακτηρίζονται απο έντονο προβληματισμό σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Οι "15" βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βεβαιωμένη πλέον αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν κρίσεις επί του ευρωπαϊκού εδάφους αποτέλεσμα της ασυνεννοησίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η δέσμια των ευρωσκεπτικιστων ασταθής βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ανάλογα προβλήματα στις κρίσιμες εργασίες της Διακυβερνητικής. Η Αθήνα εξάλλου συνειδητοποιεί το μέγεθος των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει υπερασπιζόμενη τα δίκαια της. Η υιοθέτηση αποφασιστικής πολιτικής είναι πλέον η μόνη ενδεδειγμένη. Η άσκηση βέτο επιβεβλημένη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "ολοταχώς προς το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου με κύριο γεύμα την κυριαρχία στο Αιγαίο οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση εταίροι στην Ευρώπη και 'φίλοι' στην Ουάσιγκτον περιορίζοντας με μεθοδικό τρόπο κάθε περιθώριο αντίδρασης υπογραμμίζοντας την 'αυστηρή της ουδετερότητα' στην ελληνοτουρκική διαμάχη αρνούμενοι να πάρουν θέση κατά της επεκτατικής πολιτικής της Αγκυρας".

    "Υποχρεωμένη να προχωρήσει στην άσκηση βέτο κατά της ενεργοποίησης του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, οτι είναι η ελληνική κυβέρνηση μετά την ήττα που υπέστη στις Βρυξέλλες προχθές. Ωστόσο, το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ προς την Τουρκία προκαλεί ευρύτερες αντιδράσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας γεγονός που υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει στην περαιτέρω περιθωριοποίηση της χώρας μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "οι γελοίοι χειρισμοί στην εξωτερική μας πολιτική έφεραν σε αδιέξοδο τα εθνικά μας θέματα και εξουδετέρωσαν ακόμη και εκείνα που εθεωρούντο αυτονόητα. Στην Ευρώπη πλέον κανείς δεν λαμβάνει στα σοβαρά την Ελλάδα. Ούτε καν οι εταίροι μας στην ΕΕ οι οποίοι απροκάλυπτα δείχνουν στην Ελλάδα οτι προτεραιότητα έχουν τα συμφέροντα τους και όχι η κοινοτική αλληλεγγύη. Εδειξαν ξεκάθαρα στον κ. Σημιτη οτι δεν τον υπολογίζουν και οτι η Τουρκία μπορεί να 'παίζει' άνετα στα ευρωπαϊκά σαλόνια γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όλα τα πομπώδη και στομφώδη περί καταπατήσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "την ουσία όσων συνέβησαν στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών εξωτερικών της ΕΕ απεκάλυψε χθες η Αγκυρα όταν αυταρέσκως εξέφρασε την 'ικανοποίησή' της. Οταν δηλαδή στην πραγματικότητα επήνεσε τους 14 εταίρους της Ελλάδας διότι αγνόησαν την Ελλάδα και την αγωνία της για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Πρόκειται για μια εξέλιξη οδυνηρή ,η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα έχει συνέχεια ακόμη οδυνηρότερη. Αποτέλεσμα των ολεθρίων σφαλμάτων όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας είναι να καθίστανται τώρα η Τουρκία ρυθμιστής των σχέσεών μας με την Ενωμένη Ευρώπη όπως έχει απο πολλού καταστεί ρυθμιστής με την Ατλαντική Συμμαχία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "το πρωτοφανές 'άδειασμα' που υπέστη η κυβέρνηση Σημίτης απο τους 14 εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες έσπευσε να εκμεταλλευτεί η τουρκική διπλωματία εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή της για το γεγονός οτι με βρετανική πρωτοβουλία δεν υπήρξε κοινή δήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να διασφαλίσει εμπράκτως την οικονομική ενίσχυση που απορρέει απο τη συμφωνία για την τελωνειακή ένωση η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίας έσπευσε στη Ρώμη για επαφές με την ανώτατη πολιτική ηγεσία της Ιταλίας η οποία ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία στους κόλπους της ΕΕ. Ενδεικτική της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας ήταν η απόφαση της Τανσού Τσιλέρ να μην χρησιμοποιήσει για τη μετάβασή της στην Ιταλία τον ελληνικό εναέριο χώρο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "το αμερικανικό χαρτί στην Ευρωπαϊκή Ενωση έπαιξε για άλλη μια φορά η Βρετανία, προχθές στις Βρυξέλλες, στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αδιαφορώντας για τις όποιες άλλες επιπτώσεις. Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν οτι το Λονδίνο ενδιαφέρεται περισσότερο για την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου και λιγότερο για το πολιτικό μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, την οποία θεωρεί ως αναγκαίο κακό. Η εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου διέπεται κυρίως απο τις αρχές της αυτοκρατορικής Βρετανίας του περασμένου αιώνα και όχι απο τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αμεση προτεραιότητα είναι η ταύτιση με τους Αμερικανούς και η εξυπηρέτηση: Των συμφερόντων των μεγάλων εταιριών πετρελαίου που συμμετέχουν στην αξιοποίηση των τεραστίων κοιτασμάτων της Κασπίας και που έχουν ως κύριους εχθρούς τα κρατικά ρωσικά μονοπώλια. Της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή στα πλαίσια της αμερικανικής πολιτικής που έχει επιλέξει ως χωροφύλακα της περιοχής την Αγκυρα. Εμμεση συμμετοχή της Τουρκίας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεθοδεύουν μεγάλα και άδηλα συμφέροντα του 'διευθυντηρίου' ορισμένων εταίρων μας και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας, μεταξύ των 'Δεκαπέντε'."

    [3] Ορθοδοξία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "κρίσιμες ώρες περνά η ενότητα της Ορθοδοξίας μετά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης για την Εκκλησία της Εσθονίας. Για την αποτροπή ενός νέου σχίσματος στους κόλπους της Ορθοδοξίας που θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες απο την κυβέρνηση. Ηδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες απο τη Μόσχα, ο αγώνας δρόμου των Ελλήνων διπλωματών έφερε τα πρώτα αποτελέσματα καθώς χτες οι τόνοι έπεσαν και οι δύο πλευρές ανταποκρίθηκαν θετικά για την εξεύρεση λύσης. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας Πατριάρχης Αλέξιος είπε πως δεν υπάρχει σχίσμα αλλά κάποιες δυσκολίες και σοβαρά εμπόδια στις σχέσεις των δύο Πατριαρχείων. Εξέφρασε την ελπίδα οτι θα ληφθούν άμεσα μέτρα και απο τις δύο πλευρές για να μη γίνει οξύτερος ο διχασμός".

    Σε συνέντευξή του στην ΕΤ'1 ο Πατριάρχης της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος ο Β τονίζει, όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, πως "το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αν το Φανάρι συνεχίσει να παίρνει μονομερείς αποφάσεις". Επίσης αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο Πατριαρχείων, τις χαρακτηρίζει 'τραγική επιδείνωση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών' όχι όμως 'σχίσμα'.

    [4] Κυβέρνηση - Κοινωνική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "τα περιθώρια που υπάρχουν στην οικονομία για να εξοικονομηθούν πόροι που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ασκήσει την κοινωνική της πολιτική εξετάζουν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στις 6 το απόγευμα, ο κ Σημίτης θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννο Παπαντωνίου, τον υπουργό Οικονομικών Αλέξανδρο Παπαδόπουλο και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θέλει σαν πρώτη κίνηση να προχωρήσει σε αυξήσεις προς τους χαμηλοσυνταξιούχους μέσα στο Μάϊο ή τον Ιούνιο και γι αυτόν ακριβώς το λόγο ζήτησε απο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να έχει έτοιμα τα πορίσματα για τις περικοπές των δαπανών και την εισήγησή του για τον υπολογισμό των συντάξεων μέχρι το τέλος Απριλίου".

    [5] Συνομιλίες Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σε κρίσιμο σημείο φαίνεται πως φτάσει οι συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων οι οποίες διακόπηκαν χθες και θα συνεχισθούν στις αρχές Απριλίου. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν οτι παρά τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα στην Αθήνα και τα Σκόπια, η Ουάσιγκτον επιμένει στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας μέσα στην άνοιξη. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν οτι η εκκρεμότητα στις σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων θα είναι εξάλλου ένα απο τα θέματα που θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός κ Σημίτης με τον Πρόεδρο Κλίντον στο Λευκό Οίκο στις 9 Απριλίου".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "ο νέος γύρος συνομιλιών θα αρχίσει μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη όπου θα συζητήσει και το θέμα της ονομασίας με την αμερικανική ηγεσία, τον ΓΓ Μπούτρος Γκάλι και τον κ. Βάνς. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για τα κριτήρια έχει εξαντληθεί και τώρα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο ώστε να επιτευχθεί ο "έντιμος συμβιβασμός" για την ονομασία. Διπλωματικές πηγές αισθάνονται οτι οι δύο κυβερνήσεις δεν είναι ακόμα έτοιμες για να συμφωνήσουν σε υποχωρήσεις που χαρακτηρίζονται "οδυνηρές" ενώ ο μεσολαβητής φαίνεται να κυριαρχείται απο "μια παράξενη ανησυχία".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 28 February 1996 - 11:12:50