Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 22/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ευρώπη - περιοδεία πρωθυπουργού

  • [3] Σερβία - ΠΓΔΜ

  • [4] Εκρηξη σε βαγόνι τρένου

  • [5] Συνάντηση υπουργών Δικαιοσύνης Ελλάδας - Αλβανίας

  • [6] Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας

  • [7] Επίσκεψη Βρετανού υπουργού Εξωτερικών

  • [8] ΝΑΤΟ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [9] Πύραυλοι ATACMS

  • [10] Κείμενο ΥΠΕΞ για ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [11] Δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 22/02/1996 (ΑΠΕ)

    Η περιοδεία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημιτη σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι αντιδράσεις απο την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας σε καταυλισμό αθίγγανων, η στάση της Μεγάλης Βρετανίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έκρηξη σε βαγόνι του ΟΣΕ στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης χωρίς ευτυχώς να προκληθούν θύματα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η εκδίκηση της Γυφτιάς. Πέφτουν κεφάλια στην ΕΛ.ΑΣ. για το καραγκιοζιλίκι, ενώ οι ασύδοτες συμμορίες αλωνίζουν και παραμένουν ασύλληπτες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δημόσια ταλαιπωρία. Χάος σε υπουργεία - υπηρεσίες".

    Η ΑΥΓΗ: "Η Ευρώπη πιέζει την Τουρκία για τη Χάγη. Ευνοϊκή η ελληνική αντίδραση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ομηρος της Μιμής πάλι ο Ανδρέας. Τον μεταφέρει αρον-αρον στην Εκάλη ενόψει του Συνεδρίου".

    ΕΘΝΟΣ: "5η φάλαγγα στην ΕΛ.ΑΣ. Ομάδα ράμπο της αστυνομίας δρα ανεξέλεγκτα. Πέφτουν κεφάλια μετά την ΕΔΕ. Οργισμένος και ο Πρωθυπουργός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έκανε τη δουλειά της κάποιοι ανακάλυψαν οτι.. κάτι τρέχει στα.. γύφτικα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αμφισβητεί τα σύνορα ο Πρωθυπουργός. Η πρώτη μεγάλη γκάφα απο τον Κώστα Σημίτη στο εξωτερικό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φιάσκο χωρίς σύνορα. Ο Σημίτης κατέστρεψε και όσα είχε πετύχει ο Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μυστήριο - τυφλό χτύπημα σε βαγόνι απο Σόφια. Τρομοκράτες, μαφιόζοι ή κάτι άλλο"

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διευρύνεται η αγορά ασφαλειών με εταιρίες και πελάτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ξεχάστε φέτος τις αυξήσεις. Αυστηρό μήνυμα λιτότητας του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εκβιάζει η Ε.Ο.Κ. υπέρ της Τουρκίας".

    ΝΙΚΗ: "Δεν πάει άλλο. Τελεσίγραφο στη λιτότητα για εργοδοσία - κυβέρνηση".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Απεργία για ανθρώπινες αυξήσεις".

    [2] Ευρώπη - περιοδεία πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "θετικό κλίμα" και "κατανόηση" για τα ιδιαίτερα ελληνικά προβλήματα - και δη για όσα δημιουργεί η Τουρκία - συνάντησε στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος κατέστησε σαφή την "ευρωπαϊκή στροφή" της κυβέρνησής του. Στους συνομιλητές του ο κ. Σημίτης μίλησε με έμφαση για την ανάγκη να αποσαφηνίσει η ΕΕ οτι τα σύνορα των κρατών-μελών είναι και σύνορά της. Υπογράμμισε οτι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί να συνεργαστεί στην ολοκλήρωση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας υπό τις σημερινές συνθήκες και την προσεχή Δευτέρα θα θέσει θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών, για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ζακ Σαντέρ αναγνώρισε οτι η Τουρκία με τις ενέργειές της εναντίον της Ελλάδας στην πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης . "Η ΕΕ έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Περιμένουμε και απο την Τουρκία να κάνει το ίδιο", είπε ο κ Σαντέρ".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "οι συνομιλητές των κ. Σημίτη και Πάγκαλου έδωσαν το στίγμα της 'γραμμής' που διαμορφώνεται πλέον στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε σχέση με την Ελλάδα και την ελληνοτουρκική διαφορά : 1. Στήριξη της κυβέρνησης Σημιτη. 2. Συμπαράσταση προς την Ελλάδα ως ένα βαθμό, έτσι ώστε να εκδηλωθεί στοιχειώδης αλληλεγγύη. 3. Προτροπή το όλο θέμα να λυθεί ειρηνικά μέσω διαιτησίας ή δικαστηρίου. 4. Παραδοχή οτι όντως πρέπει να εξετασθεί το θέμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο κ. Σαντερ κινήθηκε στη γραμμή της πρόσφατης δήλωσης της ΚΟΜΙΣΙΟΝ που καλεί για ειρηνική διευθέτηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Ντεαν μίλησε για την ανάγκη "διαπραγματεύσεων" βάσει όμως των συνθηκών και διεθνών κανόνων ή "διεθνούς διαιτησίας". Αντίθετα ο γνωστός Χάνς Βαν ντε Μπρουκ προχώρησε σε "παζάρια": Αν η Ελλάδα μπλοκάρει τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, τότε θα "εμποδιστεί" η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οι κ. Σημίτης και Πάγκαλος απάντησαν οτι η απειλή που υφίσταται η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικότερο στοιχείο απο το 'παζάρι' του κ. ντε Μπρουκ. Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα οτι η Ελλάδα αν αναγκαστεί θα χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κέρδισε την Ευρώπη εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της Κοινότητας για τα εθνικά θέματα".

    "Θετικό κλίμα στην Ευρώπη" συνάντησε "ο πρωθυπουργός που αναζητεί την κοινή γλώσσα με τους ομολόγους του", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "στη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα 'να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση της αυριανής φυσιογνωμίας της Ευρώπης' και στο πλαίσιο αυτό να προωθήσει αποτελεσματικότερα την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κυρίως στις σχέσεις της με την Τουρκία έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον Βέλγο ομόλογό του Ζαν Λικ Ντεάν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ. Ο Κ. Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί όπως είπε, συνάντησε την κατανόηση των συνομιλητών του επισημαίνοντας ωστόσο οτι αποτελεί "απλά ένα θετικό βήμα" και οτι "η απόσταση που υπήρχε ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ δεν μπορεί να ξεπεραστεί σε ένα 24ωρο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι ο πρωθυπουργός "εξασφάλισε την κοινοτική αλληλεγγύη στη διαμάχη με την Τουρκία στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ κ. Ζάκ Σαντέρ στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Σημίτη επεσήμανε οτι "θίξαμε τις αντιδικίες Ελλάδας -Τουρκίας που έθεσε ο πρωθυπουργός" αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα λάβει η ΕΕ. Ο κ Σαντέρ επανέλαβε την προ εβδομάδος δήλωση της Κομισιόν που κατοχυρώνει τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά τονίζοντας πως η διάσταση Αθήνας-Αγκυρας πρέπει να κρίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές συνθήκες".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "η ΕΕ εμφανίζεται διατεθειμένη με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, να πιέσει την Αγκυρα να προσφύγει στη Χάγη ή σε άλλο διεθνές διαιτητικό όργανο. Την ίδια ώρα οι εταίροι μας προειδοποιούν την Αθήνα να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα εμπόδιζαν την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία διότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωσε ικανοποιημένος απο την κατανόηση και την επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης που συνάντησε στις πρώτες ευρωπαϊκές επαφές του, χθες με τον πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ζ. Σαντέρ και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ζ. Ντεάν. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής για τα ελληνοτουρκικά και αποσκοπεί να πιέσει τους εταίρους για την κατοχύρωση των ευρωπαϊκών συνόρων. Σήμερα ο κ. Σημίτης που συνοδεύεται απο τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, συναντάται με το Γερμανό καγκελάριο Χ. Κόλ και αύριο με το Γάλλο Πρόεδρο Ζ. Σιράκ".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όμως "τόσο ο Βέλγος πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής απέφυγαν να δηλώσουν δημόσια οτι υιοθετούν πλήρως το θέμα των συνόρων όπως το θέτει η Αθήνα καθώς όπως είπαν αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στη Διακυβερνητική Διάσκεψη η οποία θα αποσαφηνίσει την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ και θα θεσμοθετήσει την κοινή εξωτερική άμυνας και ασφάλειας. Ο αρμόδιος επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ κ. Χάνς Βαν ντεν Μπρούκ υπήρξε πιο σαφής στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλο. Οπως είπε ο κ Βάν ντεν Μπρούκ εάν η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος τότε αυτή θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "σε ανοιχτό εκβιασμό κατά της Ελλάδας προχώρησε χθες η ΚΟΜΙΣΙΟΝ για χάρη της Τουρκίας προειδοποιώντας την Αθήνα να μην ασκήσει βέτο στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Αγκυρα διότι τότε δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Η απάντηση του Ελληνα υπουργού εξωτερικών ήταν άμεση. Δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οτι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη συναινέσει στην προώθηση των σχέσεων της Κοινότητας με μια χώρα η οποία δεν τηρεί καμιά απο τις υποχρεώσεις άπου απορρέουν απο την ίδια τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης ενώ συνεχίζει να απειλεί ένα κρατος-μελος της ΕΕ. Την ίδια ώρα ο Βέλγος Πρωθυπουργός Ζαν Λικ Ντεαν που συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά με τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Σημίτη απέφυγε να υιοθετήσει τη θέση του Ε. Κοινοβουλίου οτι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν μέρος των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης παραπέμποντας το θέμα στη Διακυβερνητική Διάσκεψη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "σε πλήρη αποτυχία κατέληξαν για τα εθνικά μας συμφέροντα οι επαφές που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά την πρώτη μέρα της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μάλιστα, το αποτέλεσμα των συνομιλιών του τόσο με το Βέλγο πρωθυπουργό Ζάν Λικ Ντεάν, όσο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ αποδείχθηκε ένα φιάσκο με επικίνδυνες προεκτάσεις για τα σύνορα της χώρας μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "νέα μεγάλη γκάφα έκανε πάλι ο Κ. Σημίτης στο πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί στην Ευρώπη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Απειρος, αλλά και απροετοίμαστος ο κ. Σημίτης φανέρωσε για άλλη μια φορά το μέτρο των δυνατοτήτων του καθώς και πόσο επικίνδυνο είναι να χειρίζεται τα τόσο μεγάλα εθνικά μας θέματα ένας τόσο μικρός πολιτικός. Ο "γκαφατζής πρωθυπουργός" με τις δηλώσεις που έκανε μετά απο τη συνάντηση που είχε με τον Βέλγο ομόλογό του κ. Ζαν Λικ Ντεάν έθεσε ο ίδιος το ανύπαρκτο θέμα προσδιορισμού των συνόρων της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι οι Βέλγοι "δεν γνωρίζουν τα σύνορα της Ευρώπης. Παραπέμπουν στα διεθνή φόρα".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η αφετηρία των περιοδειών του πρωθυπουργού στο εξωτερικό υπήρξε ενδεικτική της εντεινόμενης πορείας υποταγής στην οποία οδηγεί η κυβέρνηση τη χώρα".

    [3] Σερβία - ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αλλά και οι άλλες εφημερίδες γράφουν οτι "μέσα στη βδομάδα ενδέχεται το Βελιγράδι να προχωρήσει στην αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα 'Δημοκρατία της Μακεδονίας', γεγονός που αναμένεται να σκιάσει τις σχέσεις της Αθήνας με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Σκοπίων Μπλάγκογιε Φιλιπόβσκι που επισκέφθηκε τη Γιουγκοσλαβία έλαβε διαβεβαιώσεις απο τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς οτι η αναγνώριση θα γίνει με το συνταγματικό όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    [4] Εκρηξη σε βαγόνι τρένου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "η ...ΘΕΑ τύχη αποφάσισε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές απο την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε βαγόνι αμαξοστοιχίας στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Συνήθως η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία που είχε έρθει απο τη Βουλγαρία έχει καθυστέρηση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "κυριολεκτικά έχουν αιφνιδιαστεί οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και οι διωκτικές αρχές Θεσσαλονίκης απο το νέο τρόπο δράσης των τρομοκρατών, αυτή τη φορά με στόχο τρένο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές ασφαλείας δεν αποκλείουν "το χέρι που τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό να είναι ξένο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "εισαγόμενος (πιθανότατα απο τη Βουλγαρία) πιστεύουν οι αρμόδιες διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης οτι ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε προκαλώντας ισχυρή έκρηξη χθες το απόγευμα στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα παρά μόνο σημαντικές υλικές ζημιές. Η έκρηξη σημειώθηκε σε 'βουλγαρικό' βαγόνι που είχε συνδεθεί σε ελληνική επιβατική αμαξοστοιχία αλλά μέχρι το βράδυ δεν είχε διευκρινιστεί με ακρίβεια το είδος του μηχανισμού που χρησιμοποίησαν οι δράστες ούτε η προέλευσή τους και ο στόχος τους ενώ παραμένει άγνωστο αν πρόκειται ή όχι για τρομοκρατική ενέργεια".

    [5] Συνάντηση υπουργών Δικαιοσύνης Ελλάδας - Αλβανίας

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της Ελλάδας και της Αλβανίας κ.κ. Βενιζέλου και Φαρσέρι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, συζητήθηκε η άμεση εφαρμογή της σύμβασης για τη μεταφορά των Αλβανών που κρατούνται στις ελληνικές φυλακές και ανέρχονται σε 857. Αρχικά θα μεταφερθούν 70 κρατούμενοι και στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει τεχνική και οικονομική βοήθεια στην Αλβανία για την κατασκευή φυλακών".

    [6] Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες τονίζουν οτι "εθνική ομοψυχία και συνεννόηση ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, επισημαίνοντας οτι η Ελλάδα διανύει μια περίοδο με σοβαρά και άμεσα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει. 'Στη διαμάχη που ξεκίνησαν οι γείτονές μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στα Ιωάννινα, έχουμε όλα τα δίκαια με το μέρος μας. Μπορούμε κάλλιστα χωρίς να ανατρέχουμε ούτε σε άλλους τρόπους ούτε σε πολεμικές συγκρούσεις να αποδείξουμε το δίκαιό μας, να πείσουμε τους μεγάλους της Γης, ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να επέμβουν. Χάριν και των υψηλών ιδεών της διεθνούς δικαιοσύνης'."

    [7] Επίσκεψη Βρετανού υπουργού Εξωτερικών

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "διάσταση απόψεων Αθήνας - Λονδίνου για το Αιγαίο προέκυψε μετά τις διήμερες επαφές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Ρίφκιντ με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "την πολιτική των 'ίσων αποστάσεων' έναντι της Ελλάδος και της Τουρκίας ακολούθησε και πάλι χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ περιοριζόμενος να δηλώσει μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη πως η ενημέρωση που του έγινε για την ελληνοτουρκική κρίση στην Ιμια "ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Αρνητική σε όλα η θέση της Βρετανίας" δημοσιεύει συνέντευξη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών ο οποίος "επιμένει απολύτως στην ανάγκη άμεσου διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας. Δηλώνει ευθέως οτι το καθεστώς της Ιμιας αποτελεί "θέμα αντιδικίας" ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα. Δεν θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη μεσολαβητικού μηχανισμού για την επίλυση των προβλημάτων. Δηλώνει ακόμα οτι δεν αποτελεί σημείο ειδικού ενδιαφέροντος το όνομα με το οποίο το Βελιγράδι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια, αρκεί η αναγνώριση να γίνει σύντομα ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ε. Ενωσης - Ν. Γιουγκοσλαβίας. Επιμένει τέλος, οτι η πολιτική λύση του Κυπριακού με την ενοποίηση της νήσου θα κάνει πολύ πιο εύκολο το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    [8] ΝΑΤΟ-Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει ήδη ζητήσει απο την Αθήνα να διευκρινίσει, αν έχει εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις σε κάποια - απροσδιόριστη - βραχονησίδα του Αιγαίου. Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο κ Σολάνα απηύθυνε το ερώτημα - προβοκάτσια προς την κυβέρνηση μετά απο πίεση της Αγκυρας, η οποία έχει προχωρήσει σε σχετικά διαβήματα προς πολλές χώρες - μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται χωρίς να παρουσιάζουν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, οτι η χώρα μας οχύρωσε κάποια βραχονησίδα μετά την κρίση στα Ιμια, προσθέτοντας οτι με τον τρόπο αυτό προκαλείται ένταση και απειλή πολέμου στο Αιγαίο".

    [9] Πύραυλοι ATACMS

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "θετικά απάντησε τελικά το αμερικανικό Πεντάγωνο στο ελληνικό αίτημα για αγορά αριθμού υπερσύγχρονων πυραύλων ATACMS εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς. Με την απόφασή τους αυτή οι ΗΠΑ επιχειρούν να εξισορροπήσουν προηγούμενη κίνησή τους να παραχωρήσουν στην Τουρκία 120 τέτοιους πυραύλους".

    [10] Κείμενο ΥΠΕΞ για ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "κείμενο με όλα τα νομικά επιχειρήματα της Ελλάδας έχει στείλει το υπουργείο Εξωτερικών σε όλες τις χώρες της Κοινότητας τονίζοντας κυρίως οτι οι διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς είναι ανυπόστατες νομικά μπορεί να επιλυθούν μόνο εάν υπάρξει κάποια μορφή διεθνούς διαιτησίας και οτι η ελληνική πλευρά θα κάνει ο,τι περνάει απο το χέρι της για να μην επιτρέψει - ακόμη και με τη χρήση των όπλων - την επανάληψη τέτοιων διεκδικήσεων σε κυριαρχικά της δικαιώματα. Στο κείμενο, αφού καταρρίπτονται νομικά όλα τα επιχειρήματα που επικαλείται η Τουρκία, τόσο για το Πρωτόκολλο του 1932 όσο και για τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 τονίζεται με έμφαση οτι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματεύεται κυριαρχικά της δικαιώματα. "Αν κάποιοι θεωρούν οτι υπάρχει και διαφορετική ερμηνεία στις διεθνείς συνθήκες δεν έχουν παρά να καταφύγουν στο Δικαστήριο της Χάγης για να πάρουν απάντηση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", καταλήγει".

    [11] Δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ιδιαίτερα ευνοϊκή υποδοχή προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτης που επισκέπτεται σήμερα τη Βόννη ετοιμάζουν οι Γερμανοί. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τον επί των Εξωτερικών εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών Καρλ Λαμερς και ο αντιπρόεδρος της μικτής γερμανοελληνικης κοινοβουλευτικής επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Φρ. Πφλίγκερ τοποθετήθηκε χθες σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων και ζήτησε την υποστήριξη Σημιτη. "Οι τουρκικές πράξεις δεν τραυμάτισαν μόνο την ελληνική κυριαρχία αλλά και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πφλίγκερ".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 22 February 1996 - 10:42:15