Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Στάση Ευρωπαίων εταίρων

  • [3] Αμερικανική πρόταση

  • [4] Συνάντηση Πρωθυπουργού - Προέδρου ΠΑΣΟΚ

  • [5] Επίσκεψη Κληρίδη -Συναντήσεις

  • [6] Νταβός - Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου

  • [7] Ελληνοαλβανικές σχέσεις


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/02/1996 (ΑΠΕ)

    Η στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας και των ΗΠΑ στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, το θέμα με τον αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. Ναύαρχο Λυμπέρη, η επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη και οι συναντήσεις που θα έχει απο σήμερα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιός κυβερνά; Η χώρα σε κώμα. Δεν μπορούν να 'παραιτήσουν' ούτε το Λυμπέρη ούτε το Μίρκο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τι έκρυψε ο Σημίτης για το μοιραίο βράδυ της Τρίτης. Το μεγάλο θέατρο. Για το θεαθήναι ο δήθεν διπλωματικός πυρετός".

    Η ΑΥΓΗ: "Η Ευρώπη ξαναθυμάται την Ελλάδα. ΚΟΜΙΣΙΟΝ: αλληλεγγύη στην Αθήνα για τις βραχονησίδες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σημίτη, ξήλωσε όλους τους υπονομευτές. Νέα ηγεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις, νέες διοικήσεις, γρήγορα σε τράπεζες και ΔΕΚΟ".

    ΕΘΝΟΣ: "Ανεμος πολέμου στη Ρηγίλλης. Ο Μητσοτάκης 'στηρίζει' Σημίτη και 'αδειάζει' Εβερτ. Ο Εβερτ φιμώνει Βαρβιτσιώτη που απειλεί με παραίτηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Η κυβέρνηση προς Λυμπέρη προκειμένου να εξιλεωθεί: Μπαλάσκες και όπλα αποθέσατε".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καμαρώστε πρωθυπουργό. Συμπεριφέρεται ως ηγέτης αντιπολιτεύσεως παρά ως πρόεδρος κυβερνήσεως".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "70% μαύρο στο Σημίτη. Γκάλοπ-σόκ. Από την ταπείνωση προτιμότερη η ρήξη με την Τουρκία λέει το 59%".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανάσα και απο την Ευρώπη. Αλληλεγγύη εκφράζει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ μετά τις ΗΠΑ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κοινοτική αλληλεγγύη στην Ελλάδα απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συστάσεις προς την Τουρκία".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Με την Ελλάδα όλη η Ευρώπη. Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης του Ζάκ Σαντέρ. Ο Ακης αφύπνισε τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Δύο πρόσωπα δοκιμάζουν την κυβέρνηση. Οργή Σημίτη για Λυμπέρη. Το ΠΑΣΟΚ κατά του Καρατζά".

    ΝΙΚΗ: "Οχι Λυμπέρη στο Σημίτη. Οι ευθύνες για την κρίση στην Ιμια είναι πολιτικές. Μην πυροβολείτε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Υποκριτικό ενδιαφέρον ΗΠΑ-Βρυξελλών για την κρίση στο Αιγαίο. Στρώνουν το χαλί για κλιμάκωση των επεμβάσεων".

    [2] Στάση Ευρωπαίων εταίρων

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "με θετικές για την Ελλάδα και αιχμηρές για την Τουρκία διατυπώσεις έλαβε θέση με προσεκτικό τρόπο, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη ελληνοτουρκική διένεξη. Ειδικότερα στη χθεσινή της συνεδρίαση και έπειτα απο εκτενή παρέμβαση του Ελληνα επιτρόπου Χρ. Παπουτσή, η Ολομέλεια της Κομισιόν ενέκρινε την ανακοίνωση με την οποία: α) εκφράζει τη 'βαθιά ανησυχία' της για τα πρόσφατα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Αιγαίο και την 'ικανοποίησή της για το γεγονός πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έθεσαν υπό έλεγχο τα επεισόδια και δεν υπήρξαν σοβαρότερες εξελίξεις'. β) "Εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα" και υπογραμμίζει την ανάγκη "ανάληψης δράστης για την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας". γ) "Υπενθυμίζει" οτι η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας προϋποθέτει "σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και του διεθνούς δικαίου, αποκλείοντας οριστικά κάθε προσφυγή στη βία". δ) Επισημαίνει οτι "πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον κάθε κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων επεισοδίων". Η θετική προσέγγιση της Ε. Επιτροπής ενίσχυε χθες τη μεταστροφή του κλίματος που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα ως προς το επίμαχο θέμα της ελληνοτουρκικής κρίσης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες επισημαίνουν οτι "είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδηλώνεται προειδοποιητικά προς την Τουρκία, προς την οποία υπογραμμίζει οτι για την Κοινότητα η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος, έχει την πλήρη συμπαράστασή της. Παράλληλα, όμως ορισμένοι επίτροποι εξέφρασαν την απορία αφενός γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε τη συνδρομή της και αφετέρου γιατί το Συμβούλιο Υπουργών αποφεύγει να κινητοποιηθεί. Την τελευταία επισήμανση ανέλαβε να μεταφέρει προς το Συμβούλιο Υπουργών ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπρίταν". Σε ανταπόκριση απο τη Βόννη αναφέρει οτι "το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επανεξετάζει τη θέση του έναντι της νομικής θέσης της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για τις βραχονησίδες στο Αιγαίο μετά τις κινήσεις της αμερικανικής και της γαλλικής διπλωματίας στο ίδιο ζήτημα τις τελευταίες ώρες. Γερμανοί διπλωμάτες αναγνωρίζουν τώρα οτι αλλαγές συνόρων στο Αιγαίο θα σημάνουν γενικότερη αποδοχή της δυνατότητας να μεταβληθούν σύνορα στην Ευρώπη. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χόγιερ, που επισκέπτεται τη Δευτέρα την Αθήνα, θα ήθελε να καθησυχάσει την ελληνική κυβέρνηση οτι η Ελλάδα υποφέρει για λογαριασμό ολόκληρης της Ενωσης απο τους μετεκλογικούς... κραδασμούς στην Τουρκία, όπως ανέφεραν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές στη Βόννη".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ελληνικές θέσεις και επιδιώξεις είναι η γραπτή δήλωση της Κομισιόν για την ελληνοτουρκική κρίση, μια δήλωση στην οποία για πρώτη φορά εκφράζει τόσο ρητά και απερίφραστα "την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα κράτος-μέλος της ΕΕ". Στην ίδια ανακοίνωσή της η ΚΟΜΙΣΙΟΝ αναφέρεται στην "ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην περιοχή του Αιγαίου και να αναληφθεί δράση για την αποκατάσταση σχέσεων καλής γειτονίας" μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μια ιδέα του αρμόδιου επιτρόπου κ. Βάν ντε Μπρούκ να συστήσει και διάλογο προς τις δύο πρωτεύουσες αποφεύχθηκε τελικά ύστερα απο παρέμβαση του Ελληνα επιτρόπου Χρ. Παπουτσή. Εγινε επίσης γνωστό οτι η ιταλική προεδρία στην Κοινότητα διέγραψε απο την ημερήσια διάταξη των εργασιών της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών της Κοινότητας τη συζήτηση για το πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA μέσω του οποίου έχει σχεδιασθεί η κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας με ένα ποσό ύψος ενός δις 150 εκατ. ECU. Ετσι το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να συζητηθεί στο προσεχές Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 26 Φεβρουαρίου, όπως ακριβώς το επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών (ΚΟΡΕΠΕΡ) ο αντιπρόεδρος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Βρετανός Λίον Μπρίταν αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική κρίση, εξέφρασε τη λύπη όλων των μελών της ΚΟΜΙΣΙΟΝ που δεν παρενέβη η ΕΕ. Ο κ. Μπρίταν εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου της επιτροπής Ζάκ Σαντέρ, ο οποίος τόνισε οτι "η Ευρώπη αισθάνεται βαθιά αλληλέγγυα προς την Ελλάδα", εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκτόνωση της κρίσης, επεσήμανε πως "η τελωνειακή ένωση είναι μια συμφωνία που δεν αφορά μόνο οικονομικά και εμπορικά θέματα αλλά θα πρέπει να οδηγεί τους συμβαλλόμενους σε καλές σχέσεις και για το σκοπό αυτό η επιτροπή θα συνεργαστεί με την Ελλάδα. Η ιταλίδα επίτροπος Ε. Μπονίνο τόνισε μάλιστα οτι η ΕΕ δεν πρέπει να βλέπει την κρίση στο Αιγαίο ως διμερή διαφορά αλλά ως ζήτημα που θίγει τα σύνορα της Ευρώπης. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του γνωστού Ολλανδού επιτρόπου Χα Βαν ντεν Μπρουκ ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν μπορεί να αποφανθεί επί των νομικών πτυχών του θέματος, αλλά έχει ήδη αναθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΚΟΜΙΣΙΟΝ να εξετάσουν το θέμα. Παράλληλα, εξέφρασε την έκπληξή του για τη χρονική στιγμή που διάλεξε η Αγκυρα για να προκαλέσει την κρίση αλλά και για το οτι το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, το κατεξοχήν κοινοτικό όργανο που όφειλε να πάρει θέση, δεν έχει αντιδράσει ακόμη".

    "Φιλοτουρκική.... ουδετερότητα" χαρακτηρίζει την "περίεργη στάση Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας στο θέμα των Βραχονησίδων η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και υπογραμμίζει τη δήλωση του αντιπροέδρου της επιτροπής Αμυνας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΕΕ, Αρμάν ντε Ντέκερ οτι "τίποτα δεν εμποδίζει τη ΔΕΕ να παρέμβει διπλωματικά και πολιτικά για να βοηθήσει την Ελλάδα να λύσει το πρόβλημα" και υποστήριξε σαφώς τα ελληνικά δίκαια στο θέμα των βραχονησίδων. Παράλληλα εξέφρασε την απορία του για το οτι η Ενωση άφησε και αυτό το θέμα στα χέρια των ΗΠΑ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της απο το Παρίσι επισημαίνει τη στάση του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών ο οποίος "αρνήθηκε χθες να σχολιάσει όσα αποδόθηκαν στο ΓΓ του υπουργείου κ. Μαρτέν, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Ελληνα επιτετραμμένο στο Παρίσι τον διαβεβαίωσε οτι η Γαλλία αναγνωρίζει σαφώς την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες. Από τις λακωνικές απαντήσεις του προκύπτει οτι η γαλλική πλευρά διατηρεί, σε ο,τι αφορά στις επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου της, την τακτική εμμονή στο κάλεσμα και των δύο πλευρών σε διάλογο αποφεύγοντας να λάβει θέση επί της ουσίας προφανώς για να μη δημιουργηθούν δυσαρέσκειες στην Αγκυρα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και ο υπόλοιπος Τύπος προβάλλουν την "ιδιαιτέρως ευνοϊκή δήλωση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με την οποία καταδικάζεται απερίφραστα η τουρκική επιθετικότητα και διατυπώνεται η πλήρης υποστήριξη στις ελληνικές θέσεις".

    Στο ψήφισμα του ΕΣΚ αναφέρεται η ΝΙΚΗ. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τονίζουν με έντονο ύφος: "εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης απο την ελληνική κυβέρνηση που είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή γενικότερης εμπλοκής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζουμε οτι ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την κοινοτική πρακτική, θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή. Δηλώνουμε, τέλος, την αντίθεσή μας σε μονομερείς προκλήσεις και μεθοδεύσεις που επιχειρούν την αλλαγή της υφιστάμενης ισορροπίας στο Αιγαίο, την οποία εγγυώνται διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει τις υποχρεώσεις και ευθύνες που απορρέουν απο την ιδιότητά της ως συνδεδεμένο μέλος της ΕΕ".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "στόχος τους αφενός να προσφέρουν ένα ακόμα 'συγχωροχάρτι' στους ηθικούς αυτουργούς της αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και αφετέρου να παράσχουν νέα άλλοθι για την περαιτέρω κατοχύρωση του επιδιαιτητικού ρόλου των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή".

    [3] Αμερικανική πρόταση

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει έντονος προβληματισμός για το - απομακρυσμένο είναι αλήθεια - ενδεχόμενο η Τουρκία να δεχθεί την προτροπή του Λευκού Οίκου για α προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι άλλα θέματα θα μπορούσε να ζητήσει η Αγκυρα να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο (π.χ. χωρικά ύδατα, FIR, το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κλπ)".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "ατράνταχτα είναι τα νομικά επιχειρήματα της Ελλάδος όσον αφορά το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο και ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση μελετά σοβαρά την πρόταση της Ουάσιγκτον για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών έχει αρχίσει η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει εισήγηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι η απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση θα ανακοινωθεί σε διεθνές επίπεδο μόλις η έρευνα των αρμοδίων υπηρεσιακών και κυβερνητικών παραγόντων ολοκληρωθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου - αλλά και η χθεσινή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - προσφέρουν 'μια ανάσα' στην Ελλάδα, αφού υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις και την αλληλεγγύη τους απέναντι στη σύμμαχο και εταίρο Ελλάδα καθώς και την πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικότερα σε ο,τι αφορά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η Ουάσιγκτον δείχνει να στηρίζει το νομικό καθεστώς και να προτρέπει την Τουρκία να προχωρήσει σε νομικές κινήσεις, αν επιμένει στην αμφισβήτησή της δηλαδή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αν όμως η Τουρκία επιλέξει τη 'νομική οδό' επίλυσης της αμφισβήτησης που εγείρει τότε αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η οδός του συνυποσχετικού Ελλάδας-Τουρκίας. Με άλλα λόγια η έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες για την κατάληξη στο συνυποσχετικό. Κατ'αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει βήμα πίσω απο την πάγια θέση τους για την έναρξη διαλόγου Αθήνας - Αγκυρας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι τυχόν αποδοχή της αμερικανικής πρότασης, την οποία χαρακτηρίζει ως 'παγίδα', "αναιρεί όλη τη μέχρι τώρα ελληνική επιχειρηματολογία για την ελληνικότητα της Ιμιας βάσει διεθνών συνθηκών, όπως η Ιταλοτουρκική του 1932 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, ρίχνοντας ταυτόχρονα νερό.. στο μύλο της Αγκυρας, που αμφισβητεί ακριβώς αυτά τα ντοκουμέντα".

    "Αμφιλεγόμενη πρόταση" την χαρακτηρίζει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο οποίος επισημαίνει οτι ναι μεν αποτελεί "στροφή" απο τις ως τώρα θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για διάλογο, αλλά χωρίς και πάλι ο Λευκός Οίκος να αναγνωρίζει την αναμφισβήτητη ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες Ιμια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταφύγει πρώτη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    "Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και διπλωμάτες, σημείωνει η ΑΥΡΙΑΝΗ, τάσσονται κατά της προσφυγής στη Χάγη ισχυριζόμενοι οτι οι ελληνικές θέσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν καθώς οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός προκειμένου να αρχίσει διμερής διάλογος για τα θέματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "πολύ βιάστηκε η κυβέρνηση να πανηγυρίσει για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με την οποία οι διαφορές της Ελλάδος και της Τουρκίας θα πρέπει να λυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή η ανακοίνωση απο μόνη της δεν λέει τίποτα, αφενός γιατί εκφράζει τους μύχιους πόθους των Αμερικανών για λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών, αφετέρου δε διότι όλοι γνωρίζουν οτι οι Τούρκοι εδώ και αρκετά χρόνια αποφεύγουν με κάθε μέσον μια τέτοια λύση. Εκ του ασφαλούς λοιπόν η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, διότι, εξυπηρετεί και τον Μπίλ Κλίντον σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση που υπάρχει στους κύκλους της Ομογένειας".

    "Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζιμ Φέτιγκ στη δήλωσή του, όπως αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, τονίζει οτι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση στο ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της νησίδας. Υπάρχει πιθανόν ένας αριθμός συμφωνιών σχετικά με την ιδιοκτησία της που χρονολογούνται δεκαετίες πριν και αναφέρονται στην Ιμια". Τόνισε οτι το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διευκρινίζοντας πως μπορούν να επιληφθούν και παρόμοια διαιτητικά όργανα. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε την αμερικανική θέση περί σεβασμού "των αρχών των διεθνών συνθηκών, της εδαφικής ακεραιότητος της Ελλάδας και της Τουρκίας και των διεθνών ανεγνωρισμένων συνόρων" και κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία "να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα και χωρίς την χρήση βίας ή την απειλή χρήσεως βίας".

    [4] Συνάντηση Πρωθυπουργού - Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "την κατανόησή του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θέματα εξέφρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν απο άτομα του στενού περιβάλλοντος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σημίτη πως "τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα". Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου έλεγε χθες πως "ο Πρόεδρος είναι λυπημένος και καθόλου ευτυχής απο την εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά".

    [5] Επίσκεψη Κληρίδη -Συναντήσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, που βρίσκεται απο χθες στην Αθήνα. "Ο κ. Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό, κ. Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και η ελληνική απάντηση στο σχέδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό που θα προωθηθεί σύντομα απο τον ειδικό συντονιστή κ. Μπίτι".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "στις συναντήσεις θα συζητηθεί και "η πρόσφατη κινητικότητα που επιδεικνύει η Γαλλία. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το ανώτατο στέλεχος του γαλλικού ΥΠΕΞ Κλ. Μαρτέν σε αλλεπάλληλες επισκέψεις του τελευταίως στην Κύπρο διερευνά τις δυνατότητες μεταστροφής της στάσης των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι - κατά την εκτίμησή του - "πείθονται τώρα οτι είναι εξίσου αποδεκτοί στην ΕΕ και εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμοι να ασκήσουν πιέσεις στο Ρ. Ντενκτάς".

    [6] Νταβός - Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με εντολή του πρωθυπουργού ενημέρωσε τον Αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ Ρ. Χόλμπρουκ τις προηγούμενες ημέρες στο Νταβός ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για τις συναντήσεις του αυτές στο Νταβός. Στις δηλώσεις του ανέφερε οτι οι νέες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου δείχνουν οτι οι διπλωματικές προσπάθειες μας έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε οτι εξήγησε στον κ. Χόλμπρουκ το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στην Ελλάδα για τη στάση των ΗΠΑ να θέτουν πάντα "στην ίδια θέση το θύμα με το θύτη". Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε ακόμα στο Νταβός με τους πρωθυπουργός της Αλβανίας και της Βουλγαρίας".

    [7] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "με ιδιαίτερη έμφαση - απο ελληνικής πλευράς - στα θέματα εκπαίδευσης της μειονότητας που ζει στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε χτες στα Τίρανα ανταλλαγή απόψεων αντιπροσωπειών απο αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών μετά την απόφαση της κυβέρνησης στα Τίρανα να καταργηθούν οι θεωρήσεις στις άδειες εισόδου των Ελλήνων υπηκόων που επισκέπτονται τη γειτονική χώρα".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 8 February 1996 - 10:12:21