Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 02/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια

  • [3] Εξοδος Σημίτη σε ΗΠΑ - Ευρώπη

  • [4] Επίσκεψη Χόλμπρουκ

  • [5] Αντιδράσεις για συμφωνία απεμπλοκής


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/02/1996 (ΑΠΕ)

    Η διάψευση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης των ισχυρισμών της Τουρκίας οτι η Αθήνα δεσμεύθηκε για το θέμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για ταξίδια και ενημέρωση των κυβερνήσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ πάνω στα εθνικά μας θέματα, η ενδεχόμενη επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Αθήνα και οι αντιδράσεις για τη συμφωνία απεμπλοκής απο την ελληνοτουρκική κρίση για την Ιμια, αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες των εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάμε για πόλεμο. Βρόμικο αμερικανικό σχέδιο με Τούρκους εκτελεστές. Απόρρητες εκτιμήσεις αλλά και καρφώματα απο το υπουργείο Αμυνας. Μόνη ελπίδα η παρέμβαση της Ευρώπης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τα λάθη και οι ευθύνες για την εθνική ταπείνωση. Οι ΗΠΑ αμφισβητούν ανοιχτά την κυριαρχία μας στο Αιγαίο".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο επιθεωρητής Χόλμπρουκ στην Αθήνα. Δηλώνει οτι έρχεται για το Αιγαίο. Επιφυλακτική η κυβέρνηση για την επίσκεψη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκλεψε η Μιμή την υπογραφή του Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "Οι 60 στόχοι των Τούρκων στο Αιγαίο. Απείλησε με πόλεμο χθες η Τσιλέρ για τα 12 μίλια. Δήλωση-σόκ των ΗΠΑ για την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αμφισβητείται το καθεστώς βραχονησίδων απο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αξιοι για κιλίμια, όχι για... Ιμια. Η Τσιλέρ απειλεί αν επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φύγετε προδότες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρήξη στην κυβέρνηση. Ο Αρσένης ζητάει την παραίτηση Πάγκαλου. Με πόλεμο απειλεί η Τσιλέρ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φως στη νύχτα των μυστηρίων. Λεπτό προς λεπτό οι 8 ώρες με παζάρια και εκφοβισμούς. Διπλωματική εξόρμηση απο Σημίτη. Μόσχα: είναι ελληνική η Ιμια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τώρα σύνεση και ψυχραιμία. Να ανασυγκροτηθεί η κυβέρνηση και να αποκαταστήσει τη συνοχή της".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ποιους 'καίει' η γαλανόλευκη. Τι συμφώνησαν Σημίτης-Κλίντον και Πάγκαλος -Χόλμπρουκ την άγρια νύχτα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οργή στην Αθήνα με Χόλμπρουκ για τα 12 μίλια και τη σημαία. Πάγκαλος στα ΝΕΑ: δεν υπάρχει δέσμευση για τα 12 μίλια".

    ΝΙΚΗ: "Καζάνι το ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς στην κρίση με την Τουρκία".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Επικίνδυνο κλίμα 'κυνηγητού μαγισσών' και πολεμοκαπηλίας. Ανίκανη να βγάλει συμπεράσματα η κυβέρνηση".

    [2] Δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια

    Η ελληνική κυβέρνηση δε δεσμεύθηκε για το θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ιμια, γράφουν οι εφημερίδες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απαντώντας στις δηλώσεις της εντολοδόχου πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, δηλώνει οτι "ούτε τις τελευταίες μέρες, ούτε ποτέ άλλοτε η ελληνική κυβέρνηση ανέχθηκε διάλογο με οποιονδήποτε σχετικά με το κατοχυρωμένο απο διεθνείς συμβάσεις δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια και θα επιλέξει η ίδια πώς και πότε θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα". Η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δήλωσε οτι "οι Ελληνες επίσημοι υποσχέθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οτι δε θα επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, καλύτερα να το τηρήσουν, διότι αν τα επεκτείνουν στα 12 μίλια, θα μιλήσω καθαρά, αυτό είναι αιτία πολέμου", προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Η Αγκυρα επιχειρεί νέα απόβαση στην Ιμια μέσω Τούρκων.... οικολόγων, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτοντας οτι η Τανσού Τσιλέρ 'εξασφάλισε' απο την Αθήνα τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αλλά και τον αφοπλισμό των ελληνικών αεροσκαφών που μετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Τις επισημάνσεις αυτές, προσθέτει η εφημερίδα, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με συνέντευξή του στο ΜΕGA. Το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Χόλμπρουκ διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τονίζοντας οτι δήλωσε στον Αμερικανό αξιωματούχο πως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε το κρίνει σκόπιμο, έστω κι αν δεν το πράττει τώρα.

    Με πόλεμο εναντίον της Ελλάδας απείλησε χθες η Τανσού Τσιλέρ αν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, γράφει το ΕΘΝΟΣ. Την ίδια ώρα, προσθέτει η εφημερίδα, αποκαλύπτεται οτι η τουρκική μεθόδευση γύρω απο την Ιμια, εντάσσεται σε σχέδιο για την επίτευξη 60 στόχων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Και η εφημερίδα "ΜΙΛΙΕΤ" υπόσχεται "θερμό" καλοκαίρι. Το ΕΘΝΟΣ χαρακτηρίζει πρωτοφανή παρέμβαση τη δήλωση-σόκ των ΗΠΑ για την κυριαρχία στο Αιγαίο, σύμφωνα με την οποία, αμφισβητείται το καθεστώς βραχονησίδων απο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Νίκολας Μπέρνς. Η εφημερίδα αναφέρεται και σε έντονη διαμαρτυρία, στην οποία προέβη το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου της Αγκυρας για τον εμπρηστικό ρόλο που έπαιξαν τα τουρκικά ΜΜΕ στην ελληνοτουρκική κρίση για τις βραχονησίδες Ιμια.

    Δε δεσμευθήκαμε για τα 12 μίλια δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος όπως γράφουν η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΤΑ ΝΕΑ. Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει δήλωση της Μόσχας σύμφωνα με την οποία η Ιμια είναι ελληνική και ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες και οι θέσεις του διεθνούς δικαίου με τις οποίες ρυθμίζεται το καθεστώς της νήσου.

    Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα οτι η κρίση που προκάλεσε η τουρκική επεκτατική πολιτική με αφορμή τις βραχονησίδες Ιμια θα έχει και συνέχεια που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να πάρει διαστάσεις ανοιχτής πολεμικής σύγκρουσης και γι αυτό το λόγο απαιτείται να διατηρηθεί η συνοχή της κυβέρνησης και η επίδειξη πνεύματος σύνεσης και ψυχραιμίας, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    [3] Εξοδος Σημίτη σε ΗΠΑ - Ευρώπη

    Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ωθούν τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σ'ένα εντατικό πρόγραμμα ταξιδιών για το ερχόμενο τρίμηνο, γράφουν η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΤΑ ΝΕΑ. Στόχος είναι να ενημερώσει τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις στα σοβαρά ελληνικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτουν οι εφημερίδες, ο Πρόεδρος Κλίντον στην προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους προσκάλεσε τον κ. Σημίτη να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και μένει να οριστεί η ημερομηνία.

    [4] Επίσκεψη Χόλμπρουκ

    Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί αυτή την ώρα την πρωτοβουλία Χόλμπρουκ, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ, συναντήθηκε εκ νέου χθες με τον Αμερικανό πρέσβη Τόμας Νάϊλς, με τον οποίο συζήτησε την αμερικανική πρωτοβουλία και το επικείμενο ταξίδι του Ρ. Χόλμπρουκ. Δημοσίως ο κ. Πάγκαλος υποβάθμισε την επίσκεψη Χόλμπρουκ, λέγοντας οτι έρχεται να γνωριστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στο MEGA ο κ. Πάγκαλος δεν είπε αν επιθυμεί να συναντηθεί με το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, λέγοντας οτι θα πει τη γνώμη του στον Πρωθυπουργό.

    Οργισμένη είναι η Αθήνα απο τις τελευταίες δραστηριότητες του κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος σε μπαράζ συνεντεύξεων του μετά το τέλος της κρίσης της Ιμιας, εμφανίζει μια τελείως δική του εκδοχή για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, προσθέτοντας οτι διαμηνύθηκε η δυσφορία προς την Ουάσιγκτον.

    [5] Αντιδράσεις για συμφωνία απεμπλοκής

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ κάτω απο τον τίτλο "Πάμε για πόλεμο" υποστηρίζει οτι εξυφάνθηκε βρόμικο αμερικανικό σχέδιο με Τούρκους εκτελεστές. Μόνη ελπίδα είναι η παρέμβαση της Ευρώπης, προσθέτει η εφημερίδα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζει η εφημερίδα, θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή, ενώ ζητά τις παραιτήσεις όλων όσων φταίνε, δηλώνοντας "στείλτε τους στα σπίτια τους" και ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε "είναι ανίκανοι", καταλήγει η εφημερίδα.

    Σε συνθήκες μιας υποβόσκουσας έντασης βρίσκονται απο χθες οι σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον, καθώς με αδόκιμο ύφος για τα διπλωματικά και πολιτικά ήθη, ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ, Ρ. Χόλμπρουκ, σε αλλεπάλληλες δηλώσεις, αναδεικνύει το διαμεσολαβητικό του ρόλο στην ελληνοτουρκική κρίση ως στρατηγικής σημασίας που θα έχει συνέχεια, υποστηρίζει η ΑΥΓΗ.

    Θέμα παραίτησης του κ Πάγκαλου υπάρχει απο χθες βράδυ στην κυβέρνηση, υποστηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Η νέα αποκάλυψη οτι στη διάρκεια της κρίσιμης νύχτας της Τρίτης, εκτός απο τη σημαία, "εγκατέλειψε" και τα 12 μίλια κάνοντας το χατίρι των Αμερικανών και Τούρκων, έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις έντονες αντιδράσεις πολλών υπουργών, μεταξύ των οποίων και του Γεράσιμου Αρσένη, προσθέτει η εφημερίδα. Η εφημερίδα προσθέτει οτι εξαπολύθηκε "πυρ" απο το Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος δήλωσε οτι "υπάρχει και το Γουδί για τους ενόχους".

    Πρώτος στόχος το Καστελόριζο και τα ραντάρ περιλαμβάνει το σχέδιο του τουρκικού επιτελείου σε περίπτωση σύρραξης με την Ελλάδα αποκαλύπτει η "ΜΙΛΙΕΤ", όπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καθώς οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην ελληνοτουρκική κρίση και το αποτέλεσμά τους συναντούν την αντίδραση υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, γράφει η ΝΙΚΗ.

    Αγώνας δρόμου έχει αρχίσει μεταξύ κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και ΜΜΕ για την αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, γράφει Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Παράλληλα, γίνονται παιχνίδια με τις Ενοπλες Δυνάμεις και επικίνδυνη ενίσχυση ενός ιδιόμορφου εθνικισμού, προσθέτει η εφημερίδα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 2 February 1996 - 10:19:20