Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 01/02/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/02/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικά

  • [3] Ψήφος Εμπιστοσύνης


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/02/1996 (ΑΠΕ)

    Η εκτόνωση στην ένταση που είχε δημιουργηθεί στις βραχονησίδες Ιμια μετά την τουρκική προκλητικότητα που αμφισβητεί την ελληνική επικυριαρχία στην περιοχή και μετά την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα για απομάκρυνση των ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας απο τις βραχονησίδες, οι σχετικές αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και η ψήφος εμπιστοσύνης που δόθηκε στην κυβέρνηση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες των εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μυστική Συμφωνία. Σχέδιο των Αμερικανών για όλο το Αιγαίο Τι κρύβει η εμπλοκή που ταπείνωσε την Ελλάδα.".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ηττα και ταπείνωση. Η κυβέρνηση ντρόπιασε την Ελλάδα. Εβερτ: καθαιρέστε τους".

    Η ΑΥΓΗ: "Ωρα κρίσης για την εξωτερική πολιτική. Αμερικανική παρέμβαση σε εξέλιξη για το Αιγαίο.".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γίγας ο λαός, ψόφιοι οι πολιτικοί. Μας ρεζίλεψαν και μας διέσυραν πάλι οι Μεμέτηδες".

    ΕΘΝΟΣ: "Ετσι έγινε η συμφωνία. Αποκλειστική συνέντευξη Χόλμπρουκ. Ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ μιλάει για τις κρίσιμες ώρες και για το πως απεφεύχθη η σύρραξη με τους Τούρκους στο παρά πέντε. Οι δύο κυβερνήσεις είπαν 'ναι' στην πρόταση να μην υπάρχουν στρατιώτες και σημαίες στη βραχονησίδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γιατί τους δείξαμε τα πισινά μας. Που ήταν ο κυρίαρχος λαός να πει το 'όχι;'"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ταπείνωση χωρίς πόλεμο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σφαγή συνθηκολόγων για το μεγάλο ψέμα της σημαίας, για το γονάτισμα στις ΗΠΑ, για την εγκατάλειψη της Ιμιας, για το θάνατο τριών αξιωματικών και για το θέατρο στο ΚΥΣΕΑ. Εβερτ: παραιτηθείτε αμέσως ή κάντε χαρακίρι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Και τώρα; Τι κάνουμε αν ξαναχτυπήσει η Τουρκία; Αποφύγαμε τον πόλεμο, αλλά με τι τίμημα... Χόλμπρουκ: δίωρο τελεσίγραφο είχε θέσει η Τσιλέρ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μικροί στις μεγάλες ώρες. Κανένας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί για την εθνική ήττα στην οποία απερίσκεπτα μας οδήγησαν".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οργή και θλίψη. Η Δεξιά να μιλάει για .... "προδότες στο Γουδί" και ο Σημίτης να ευχαριστεί τους Αμερικανούς".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οδυνηρό πλήγμα στο Αιγαίο. Εκδήλωση δυσφορίας με 2 'παρών' απο το ΠΑΣΟΚ".

    ΝΙΚΗ: "Δεν πέσαμε στην παγίδα. Στο κενό οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Η λογική ακύρωσε τα σχέδια του πολέμου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ραγιαδισμός στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Τυφλή εμμονή της κυβέρνησης Σημίτη στην πολιτική της εξάρτησης".

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Ο κίνδυνος ελληνοτουρκικής πολεμικής σύρραξης, γύρω απο τις βραχονησίδες Ιμια, αποφεύχθηκε χθες τα ξημερώματα, με την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων και των δύο χωρών απο την περιοχή μετά την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα προς Αθήνα και Αγκυρα, γράφουν οι εφημερίδες. Υπέρ των ελληνικών θέσεων και του ελληνικού δικαίου τάχθηκε χθες η Ιταλία, αναφορικά με τις βραχονησίδες Ιμια. Η Ρώμη που εξέτασε το νομικό καθεστώς της συμφωνίας της 28.12.1932 και έδωσε ουσιαστικά δίκιο στις ελληνικές θέσεις, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Σε μυστική τριγωνική συμφωνία που καθιστά την Ελλάδα προτεκτοράτο προχώρησαν χθες ερήμην του ελληνικού λαού, της Βουλής, αλλά ακόμη και των άλλων μελών της κυβέρνησης, η τριανδρία της εθνικής ταπείνωσης, Σημίτης, Πάγκαλος, Αρσένης, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Η συμφωνία για τις βραχονησίδες Ιμια, διαμορφωμένη απο τις ΗΠΑ, που παίζουν και το ρόλο του επιδιαιτητή και εγγυητή αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνει αποδοχή της ελληνικής πλευράς για επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος του Αιγαίου με 'ειλικρινές πνεύμα μεταξύ συμμάχων-χωρών', προσθέτει η εφημερίδα.

    Ανίκανη η κυβέρνηση, η οποία υπέκυψε στους Τούρκους, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η οποία χαρακτηρίζει "εθνική ήττα και ταπείνωση" την υποστολή της σημαίας μας στις νησίδες Ιμια. Η εφημερίδα αναφέρεται και στη σκληρή γλώσσα κατά του Κλίντον που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ιάκωβος κάνοντας έκκληση να ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος εμφατικά απο τους Τούρκους συμμάχους 'να σεβαστούν τους διεθνείς νόμους και συμβάσεις. Η κακόφημος πολιτική του Τζόν Φόστερ Ντάλες δεν πρέπει να αναβιώσει' τονίζει ο κ. Ιάκωβος.

    Η κρίση σχετικά με τις βραχονησίδες Ιμια έκλεισε, άνοιξαν όμως τεράστια προβλήματα που αφορούν τη συνολική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, όπως αυτή διαμορφώθηκε απο τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γράφει η ΑΥΓΗ. Η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και η τελική απεμπλοκή πραγματοποιήθηκαν με την παρέμβαση και την καθοδήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ελληνική και τουρκική πλευρά και η έκβαση αυτή ενισχύει το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή και προοιωνίζει τη σημασία του στις μελλοντικές εξελίξεις, προσθέτει η εφημερίδα.

    Εμφύλιο πόλεμο δηλώσεων, καταγγελιών και αντεγκλήσεων πυροδότησε η λύση του 'μη πολέμου' γύρω απο τη βραχονησίδα, γράφει το ΕΘΝΟΣ. Ο άνεμος πολέμου που καλλιεργήθηκε απο τα κανάλια μεταλαμπαδεύθηκε με επεισόδια και διαξιφισμούς στη Βουλή, προσθέτει η εφημερίδα. Αναφορά κάνει η εφημερίδα και στην αποκλειστική συνέντευξη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σύμφωνα με τον οποίο 'φέρνει πακέτο με κόκκινη γραμμή Αθήνας-Αγκυρας και μη ... ασκήσεων σε αμφισβητούμενες περιοχές'.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι συνένοχοι στην επαίσχυντοι συνθηκολόγηση για το Αιγαίο έγιναν όλοι - πλην 2 - οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που λίγες ώρες προηγουμένως είχε διαπράξει εθνική προδοσία, όπως κατήγγειλε ο Μ. Εβερτ. Στην κυβέρνηση, προσθέτει η εφημερίδα, έγινε σφαγή συνθηκολόγων για το μεγάλο ψέμα της σημαίας, για το γονάτισμα στις ΗΠΑ, για την εγκατάλειψη της Ιμιας, για το θάνατο τριών αξιωματικών και για το θέατρο στο ΚΥΣΕΑ.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε στη Βουλή οτι 'δε δώσαμε τίποτα', ενώ ο Μ Εβερτ χαρακτήρισε προδοσία το θέμα απομάκρυνσης των Ελλήνων στρατιωτών και της υποστολής της ελληνικής σημαίας απο την Ιμια. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει οτι σημειώθηκαν εκρήξεις και απο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Αναφορά κάνει η εφημερίδα και στο ξεκίνημα δεύτερης φάσης με το Χόλμπρουκ, ο οποίος έρχεται κατά τις 10 Φεβρουαρίου να συζητήσει τα επόμενα βήματα για την τελική αποκλιμάκωση.

    Η διπλωματική και στρατιωτική ταπείνωση, που υπέστη η Ελλάς εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα των βραχονησίδων, δημιουργεί ανησυχίες για τη δυνατότητα ασκήσεως αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής όχι μόνο έναντι της Τουρκίας αλλά και τρίτων κρατών, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Παρά ταύτα, προσθέτει η εφημερίδα ουδείς εκ των αμέσως υπευθύνων υπουργών Αμύνης κ. Γερ. Αρσένης και Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος υπέβαλε παραίτηση έστω και μόνον για να σώσουν τα προσχήματα ενώ η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αιτιάται την πολιτική ηγεσία για την έκβαση της κρίσεως.

    Αποφύγαμε τη γενική πολεμική σύρραξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός, όπως γράφει ο ΛΟΓΟΣ προσθέτοντας οτι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε οτι οι Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την εδαφική μας ακεραιότητα. Η εφημερίδα γράφει επίσης οτι εκδηλώθηκε εθνοκαπηλεία απο Εβερτ και Σαμαρά και οτι ο ελληνισμός της Αμερικής ετοιμάζει συλλαλητήρια για το θέμα.

    Το ελληνικό γόητρο δέχθηκε χθες πλήγμα με ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις απο τον επώδυνο συμβιβασμό ,γράφουν ΤΑ ΝΕΑ προσθέτοντας και τη θέση της κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει οτι με τους χειρισμούς της αποφεύχθηκε ο πόλεμος.

    Στη βραχονησίδα Ιμια ναυάγησε η τουρκική προκλητικότητα και η εθνικιστική υστερία της Αγκυρας ανέκρουσε πρύμνα, γράφει η ΝΙΚΗ, προσθέτοντας οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν έπεσε στην παγίδα και με ευελιξία και ψυχραιμία απετράπη η σύρραξη. Η επίμαχη νήσος επέστρεψε στο παλαιό καθεστώς ως αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού χώρου, προσθέτει η εφημερίδα.

    Η κυβερνητική πολιτική της υποτέλειας στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της αμφισβήτησης των συνόρων στο Αιγαίο και κατοχύρωσε τον επικυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Κοινό θέμα των εφημερίδων αποτελεί η πτώση και καταστροφή χθες ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή των βραχονησίδων Ιμια, στο οποίο επέβαιναν οι υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκης και ο αρχικελευστής Εκτορας Γιαλοψός. Μέχρι στιγμής έχει περισυλλεγεί το πτώμα του Καραθανάση, ενώ αγνοούνται οι άλλοι δύο. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξέφρασαν τα θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες του θύματος και των αγνοουμένων.

    [3] Ψήφος Εμπιστοσύνης

    Με 166 ψήφους υπέρ, 123 κατά και τρεις 'παρών' η κυβέρνηση έτυχε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της εμπιστοσύνης της Βουλής μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ψήφο εμπιστοσύνης με δύο 'παρών' (του ΠΑΣΟΚ) στην κυβέρνηση Σημίτη, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι διατυπώθηκαν 168 'ναι' στην εθνική προδοσία και μόνο Βουνάτσος και Κηπουρός έμειναν όρθιοι.

    "Ψήφος ανοχής μετά κριτικής", γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση με 166 "ναι" για τις προγραμματικές δηλώσεις, γράφει η ΝΙΚΗ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 1 February 1996 - 10:18:42