Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 31/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/01/1996


PERIEXOMENA

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Υπόθεση Ιμια

  • [3] Προγραμματικές δηλώσεις Κυβέρνησης


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 31/01/1996 (ΑΠΕ)

    Εκτόνωση επήλθε στην ένταση, που είχε δημιουργηθεί στο συγκρότημα των βραχονησίδων Ιμια, μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση της αμερικανικής πλευράς. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ολονύκτια σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμο Αρσένη, Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, Εσωτερικών- Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακη Τσοχατζόπουλο, Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και άλλων κυβερνητικών παραγόντων. Μετά απο διαβουλεύσεις της αμερικανικής πλευράς με την Ελλάδα και την Τουρκία αποφασίστηκε η άμεση απομάκρυνση των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων απο την περιοχή του συγκροτήματος των βραχονησίδων Ιμια.

    Οι σημερινές εφημερίδες παρουσιάζουν και σχολιάζουν όλο το χρονικό απο την έναρξη των τουρκικών προκλήσεων για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο συγκρότημα των βραχονησίδων Ιμια, τις αντιδράσεις της χώρας μας και τη μεσολάβηση των Αμερικανών στο θέμα. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Made in USA. Πολεμικό κλίμα στο Αιγαίο. Με αμερικανικές πλάτες το ...παιχνίδι στα Ιμια".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ωρες πολέμου. Οι Τούρκοι το πάνε φιρί-φιρί για σύγκρουση. Ολονύκτιες συσκέψεις σε Βουλή και Πεντάγωνο".

    Η ΑΥΓΗ: "Αγνωστης διάρκειας ένταση στο Αιγαίο. Παρέμβαση του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στην Ιμια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στήνουν πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας για να φάνε την Τσιλέρ και να κάνουν πρωθυπουργό το Γιλμάζ οι Αμερικανοί. Δυναμική και ενωτική απάντηση απο κυβέρνηση και αντιπολίτευση".

    ΕΘΝΟΣ: "Ιδού το σχέδιο των Τούρκων για το Αιγαίο. Τηλεφώνημα Κλίντον σε Σημίτη. Σύσκεψη τη νύχτα στο γραφείο του πρωθυπουργού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Είναι ώρα να τους δείξουμε τα μπροστινά μας. Σαμαράς: εδώ και τώρα τα 12 μίλια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Προβοκάτσια made in USA και παρέμβαση Κλίντον τις πρωινές ώρες, που εξέφρασε την ελπίδα οτι εντός 24-48 ωρών θα λυθεί η κρίση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απόβαση Τούρκων τη νύχτα. Κυβέρνηση και Πεντάγωνο δεν πήραν είδηση. Λαός και στρατός ενωμένοι λένε 'όχι' στον εισβολέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εμπλοκή ΗΠΑ τη νύχτα. Κλίντον καλεί Σημίτη και Τσιλέρ. Στο ζενίθ η κρίση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ούτε βήμα πίσω στις πιέσεις. "Συστάσεις" ΗΠΑ σε Αθήνα-Αγκυρα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μολών λαβέ. Στο χακί, αν χρειαστεί, όλη η Ελλάδα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πολεμικός εκβιασμός για το μισό Αιγαίο. Παρέμβαση Κλίντον. Σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου οι ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: "Τύμπανα πολέμου απο την Αγκυρα με την ύποπτη στάση ΗΠΑ-Ευρώπης. Σθεναρή απάντηση λαού και πολιτικής ηγεσίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΝΑΤΟΙ οι εχθροί της ειρήνης στο Αιγαίο. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση πίσω απο την τουρκική προκλητικότητα".

    [2] Υπόθεση Ιμια

    Τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις αλλεπάλληλες επαφές του Κλίντον με Αγκυρα και Αθήνα παρενέβαιναν και συνιστούσαν επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε για τις βραχονησίδες πριν απο την κρίση, η Τουρκία ενίσχυε με μεγαλύτερα πολεμικά σκάφη τις δυνάμεις της αυξάνοντας την ένταση στην καυτή ζώνη της Ιμια και το ίδιο υποχρεώθηκε αυτόματα να πράξει και η Ελλάδα, γράφουν οι εφημερίδες.

    Σκληρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε η πολιτική ηγεσία της χώρας ,τονίζει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, αλλά και ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσαν στους στρατοκράτες της Αγκυρας οτι η απόπειρα παραβίασης ελληνικών εδαφών δεν θα υπάρξει, προσθέτει η εφημερίδα.

    Εθνική έξαρση και περηφάνια κατέλαβαν όλους τους Ελληνες που παρακολούθησαν χθες το βράδυ απο τηλεοράσεως σύσσωμοι τη Βουλή, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαδηλώνει την αποφασιστικότητα του έθνους να προασπιστεί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων επί του εθνικού χώρου, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τον οποίο οι Τούρκοι επιδιώκουν συνολική επαναδιαπραγμάτευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

    Εγινε παρέμβαση του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της έντασης λόγω των βραχονησίδων της Ιμια, γράφει η ΑΥΓΗ, προσθέτοντας οτι η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και θέτει θέμα βραχονησίδων. Η Ελλάδα απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς και απειλεί με οικονομικά αντίποινα μέσω Ευρώπης.

    Αποφασισμένη να υπερασπιστεί κάθε πιθαμή εδάφους η Ελλάδα ολόκληρη μια γροθιά, αντιμετωπίζει με απόλυτη ψυχραιμία και ετοιμότητα την κρίση που καλλιεργεί η υστερία της Τσιλέρ και των στρατηγών της, τονίζει το ΕΘΝΟΣ. Την ενίσχυση των στρατιωτικών της στόχων στο Αιγαίο, επιδιώκει η Αγκυρα, που κλιμακώνει τις προκλήσεις της γύρω απο την βραχονησίδα Ιμια και επιχειρεί να εκβιάσει την Αθήνα για ένα διάλογο που αφορά τα ελληνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, προσθέτει η εφημερίδα.

    Η περίπτωση της ακριτικής βραχονησίδας αποτελεί όχι την απαρχή αλλά το επιστέγασμα μιας σειράς τουρκικών προκλήσεων και αμφισβητήσεων που στο διάστημα 1993-95 πήραν τη μορφή... επιδημίας, υποστηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Στα περιστατικά αυτά περιλαμβάνονται και επεισόδια που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας όπως επεισόδιο ηλεκτρονικού πολέμου κατά τη διάρκεια αναχαίτισης και ο διάπλους απο δύο τουρκικές φρεγάτες των στενών της Αστυπάλαιας στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, προσθέτει η εφημερίδα.

    Με ειδικό απεσταλμένο της στην Αθήνα και στην Αγκυρα, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η Ουάσιγκτον επιδιώκει τις επόμενες ημέρες να εκτονώσει τη νέα ελληνοτουρκική κρίση η οποία αυτή τη στιγμή παραμένει σε αμείωτη ένταση, καθώς ελληνικές και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν ανυποχώρητες, γύρω απο τη βραχονησίδα Ιμια, όσο καιρό κυματίζει επάνω της η ελληνική σημαία. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προσθέτει η εφημερίδα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά χθες το βράδυ με τον πρόεδρο Κλίντον εξέθεσε το ιστορικό της υπόθεσης και τα επιχειρήματα για την ελληνική κυριαρχία επί της βραχονησίδας. Του εδήλωσε επίσης οτι επιθυμία της κυβέρνησης είναι ο ειρηνικός και ταχύτερος δυνατός τερματισμός της κρίσης με διασφάλιση και σεβασμό των ελληνικών δικαιωμάτων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, απο πλευράς του, υπογράμμισε την ανάγκη για την εκτόνωση της έντασης και διαβεβαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό οτι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

    Την ελπίδα οτι η νέα ελληνοτουρκική κρίση θα εκτονωθεί μέσα σε 24 έως 48 ώρες εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον, τονίζοντας οτι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ένα ακατοίκητο νησί να μας δημιουργήσει προβλήματα" σε μια περιοχή με πολλά και σημαντικά θέματα, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Εγινε παρέμβαση Κλίντον, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ στον πολεμικό εκβιασμό της Αγκυρας για το μισό Αιγαίο, ενώ τη νύχτα σημειώθηκε κλιμάκωση απο την Τουρκία. Αστραπιαία, ψύχραιμη και σθεναρή ήταν η αντίδραση της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, προσθέτει η εφημερίδα.

    Η απαθής Ευρώπη και η υστερόβουλη Αμερική διευκολύνουν την Τουρκία στις επιθετικές της βλέψεις εναντίον της Ελλάδας , γράφει η ΝΙΚΗ.

    Σταθερή και ψύχραιμη αντιμετώπιση προτείνει το ΚΚΕ και τονίζει οτι οι εξελίξεις αποτελούν απάντηση και σε όσους πιστεύουν ακόμη πως οι "σύμμαχοι" διασφαλίζουν τα εθνικά δικαιώματα και την ειρήνη των λαών.

    [3] Προγραμματικές δηλώσεις Κυβέρνησης

    Με τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συνεχίστηκε χθες η συζήτηση στη Βουλή, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα με μυστική ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, γράφουν οι εφημερίδες.

    Απροσδόκητα δημαγωγικός και θλιβερά απολογητικός υπήρξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προσπαθώντας να αντικρούσει τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Χωρίς να πει λέξη για την "ταμπακέρα" (Σκοπιανό, σχέσεις με την Αλβανία κ.α.) ο κ. Σημίτης θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στον κ. Εβερτ μόνο για το ποια πολιτική παράταξη έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο "εκσυγχρονισμός", προσθέτει η εφημερίδα.

    Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία υπέδειξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως μόνη διέξοδο απο την παρατεινόμενη κρίση, απαντώντας χθες το βράδυ απο το βήμα της Βουλής στην απογοητευτική παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων του κ. Σημίτη, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Ο Εβερτ "ψηφίζει" λιτότητα Σημίτη, γράφει η ΑΥΓΗ.

    Επίθεση Εβερτ απο το παρελθόν έγινε χθες στη Βουλή , γράφει το ΕΘΝΟΣ, το οποίο αναφέρεται στη δήλωση Σημίτη σύμφωνα με την οποία "είμαστε υπερήφανοι για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

    Την ανεπάρκεια του νέου πρωθυπουργού και την αδυναμία του "νέου" κυβερνητικού σχήματος του ΠΑΣΟΚ να επιλύσει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα κατήγγειλε χθες στον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της ΝΔ Μ Εβερτ μιλώντας στη Βουλή, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Σημειώθηκε αντιπαράθεση χαμηλών τόνων για τις προγραμματικές δηλώσεις κατά τη χθεσινή συζήτηση του κ Εβερτ στη Βουλή ,γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Διεκδικούν τον "εκσυγχρονισμό" οι κ.κ. Σημίτης και Εβερτ, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, προσθέτοντας οτι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναδιατύπωσε το αίτημά του για εκλογές.

    Ο κ. Εβερτ επέκρινε για 20 διαφορετικά ζητήματα τον πρωθυπουργό, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων ζήτησε να μη μειωθούν οι δαπάνες για την άμυνα και για την εξωτερική πολιτική της χώρας τόνισε οτι είναι ανάγκη να καταστεί σαφές πως δεν είναι νοητό το δίλημμα "φιλοευρωπαϊκή ή φιλοαμερικανική πολιτική" γιατί η εξωτερική πολιτική είναι ενιαία και ελληνική.

    Τοποθετήσεις αποσπασματικές χωρίς στρατηγική και ιεράρχηση στόχων και ευχολόγια χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κ. Εβερτ, γράφει η ΝΙΚΗ.

    Ο δεξιός χαρακτήρας της κυβέρνησης και της πολιτικής της σφυροκοπήθηκε χθες στη βουλή κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης απο τους κομμουνιστές βουλευτές Ορέστη Κολοζώφ και Μήτσο Κωστόπουλο.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 31 January 1996 - 11:30:52