Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 30/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Προγραμματικές δηλώσεις

  • [3] Τουρκικές προκλήσεις

  • [4] Υγεία Προέδρου ΠΑΣΟΚ

  • [5] Κυπριακό

  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ - Νέα Γιουγκοσλαβία

  • [7] Ακαδημία Αργυροκάστρου


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/01/1996 (ΑΠΕ)

    Οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Βουλή, η ελληνική αντίδραση στην τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με επίκεντρο τη βραχονησίδα Ιμια, η επικείμενη αναγνώριση της ΠΓΔΜ απο τη Νέα Γιουγκοσλαβία, το Κυπριακό και το χθεσινό γενικό συμβούλιο της ΕΕ είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα 'θα' εκσυγχρονίστηκαν. Ποταμός αοριστολογίας υποσχέσεων και ευχών του Σημίτη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κλέφτες στο ΠΑΣΟΚ. Κυνική ομολογία υφυπουργού. Φαγωμάρα, ίντριγκες, μεσιτείες και απειλές".

    Η ΑΥΓΗ: "Χωρίς τομές οι προγραμματικές δηλώσεις Σημίτη σε ακαδημαϊκό ύφος".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αγόρασε και πύργο ο Αντώνης Λιβάνης. Στη βουλή η αρπαχτή των 436 εκατομμυρίων απο τον έμπιστο του Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "Μανιφέστο με 5 τομές. Προγραμματικές δηλώσεις με άρωμα Ευρώπης. Ελλάδα ισχυρή, σύγχρονη με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Ζήτησε το γεννοβόλημα της ελπίδας χθες ο κ. Σημίτης στις προγραμματικές του δηλώσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εξαγορά ψήφων στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. 1,5 δις έριξε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αέρας κοπανιστός απο Σημίτη. Παγωμάρα στο ΠΑΣΟΚ. Οργή στο λαό για τις 'δηλώσεις χωρίς πρόγραμμα'."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Νέα σύνορα ζητούν στο Αιγαίο. Το χοντραίνουν οι Τούρκοι. Σκληρή απάντηση Σημίτη. Οι διεθνείς συνθήκες μας δικαιώνουν. ΗΠΑ: κάντε διάλογο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ακροβασίες του Κώστα Σημίτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "5 καινοτομίες χωρίς κόστος. Σημίτης: όλες οι προσλήψεις με διαγωνισμό και στις Δ.Ε.Κ.Ο.".

    ΤΑ ΝΕΑ: "5 αλλαγές υπόσχεται ο Σημίτης. Εδειξε το νέο πρόσωπο της κυβέρνησης".

    ΝΙΚΗ: "Στα βήματα του Ανδρέα οι προγραμματικές... δηλώσεις της νέας κυβέρνησης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ιδια και χειρότερη η 'νέα εποχή' της κυβέρνησης".

    [2] Προγραμματικές δηλώσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "πέντε αλλαγές υποσχέθηκε χθες στη Βουλή ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δείχνοντας το νεο πρόσωπο της κυβέρνησής του με τις προγραμματικές δηλώσεις που διάβασε. Η πρώτη αλλαγή αφορά στην αναμόρφωση και στο νοικοκύρεμα του κράτους. Η δεύτερη στις θεσμικές αλλαγές, την αναβάθμιση της βουλής και τη διερεύνηση των αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η τρίτη αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής. Η τέταρτη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και η πέμπτη στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στις αλλαγές σε θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "μανιφέστο Ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού οι χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Σημίτη, επιχειρούν ν'ανανεώσουν την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος διατηρώντας τον πυρήνα των ιδεολογικών και πολιτικών επιλογών του. Ο πρωθυπουργός χθες: επιβεβαίωσε τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική πολιτική και την Αμυνα (Ελλάδα ανεξάρτητη και ισχυρή). Επέμεινε στην ισχύουσα οικονομική πολιτική, αφήνοντας ωστόσο δειλά να μπει... λίγο κοινωνικό φως στο τούνελ της λιτότητας (διακήρυξε οτι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι συστατικό στοιχείο και όχι το επιστέγασμα της ανάπτυξης). "Ενσωμάτωσε" στην επίσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ τις μέχρι τώρα εμφανιζόμενες ως "αιρετικές" απόψεις του για εκσυγχρονισμό τη δημόσιας ζωής με διαφανείς κανόνες και νέο ήθος και ύφος εξουσίας. Οι πέντε τομές που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός είναι οι εξής: νέο ύφος και ήθος της εξουσίας. Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και ταυτόχρονη εμμονή στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Νοικοκύρεμα του δημοσίου. Επέκταση του νόμου Πεπονή και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ενίσχυση της αποκέντρωσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "σημαντικές τομές στη δημόσια διοίκηση και την κοινωνική πολιτική που σηματοδοτούν το νέο 'ύφος και ήθος της κυβέρνησης' εξήγγειλε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανακοινώνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του. Ο κ. Σημίτης επισημαίνοντας οτι η νέα κυβέρνηση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης υπογράμμισε ως πρώτο στόχο της την εξάντληση της τετραετίας. Παράλληλα, τόνισε οτι ο σχηματισμός κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην οποία δεν ηγείται ο Ανδρέας Παπανδρέου επιδεικνύει την ικανότητα του Κινήματος να λύσει τα προβλήματα εξέλιξής του με τρόπου που κατοχυρώνει τη διαχρονική και κυρίαρχη παρουσία του στον προοδευτικό χώρο. Οι καινοτομίες που εισάγει η κυβέρνηση Σημίτη επικεντρώνονται κυρίως στη δημόσια διοίκηση και την ασφάλιση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "σε μια νέα πορεία ρεαλιστικής αντιμετωπίσεως των προβλημάτων της χώρας εισήγαγε το κυβερνητικό έργο ο νέος πρωθυπουργός της χώρας κ. Κων. Σημίτης με τη χθεσινοβραδινή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων χθες στο Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το παράθυρο στην ελπίδα για απεμπολή απο τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η Ελλάς ειδικά μετά απο μια μεγάλη περίοδο μάλλον πλαδαρής διαχειρίσεως των ζητημάτων που ταλανίζουν τον τόπο".

    "Προσγειωμένος στην πραγματικότητα ο Σημίτης", γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ και προσθέτει οτι "για πρώτη φορά πρωθυπουργός δεν ψεύτικες υποσχέσεις και είπε τα πράγματα με το όνομά τους".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "παράθυρο στην ελπίδα αλλά και στο όραμα άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τις προγραμματικές δηλώσεις. Κύριοι αποδέκτες του μηνύματος, τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, για τα οποία ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αυξημένη προστασία με πρώτη μέριμνα τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου και η ταυτόχρονη κριτική στην... έλλειψη συνεπούς πολιτικής συνέθεταν το δίπολο στο οποίο κινήθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ανέγνωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "με μια πολύ προσεκτική πολιτική ομιλία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προσπάθησε χθες να ισορροπήσει ανάμεσα στην κομματική νομιμότητα και τις προσδοκίες - για εκσυγχρονισμό για νέο ήθος, αλλά και για κάποιες παροχές στις ασθενέστερες τάξεις - τις οποίες έχει εναποθέσει μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας στη νέα κυβέρνηση".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "άνευρος, χωρίς όραμα και προοπτική, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξήγγειλε εκ νέου τις συνταγές του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν αλλάζει τους βασικούς άξονες της παπανδρεϊκής εξαθλιωτικής οικονομικής πολιτικής ούτε και τους αντίστοιχους της ενδοτικής εξωτερικής πολιτικής. Μιλούσε μια ώρα χωρίς να δεσμευθεί για τίποτε".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "τη γενική απογοήτευση σκόρπισαν οι προγραμματικές δηλώσεις που διάβασε ο κ. Σημίτης χθες στη Βουλή. Ο νέος πρωθυπουργός με μια καθαρά "καθηγητική" ομιλία εμφανίστηκε εντελώς αποκομμένος απο τα μεγάλα προβλήματα που κληροδότησε στον τόπο η πολιτική του Α. Παπανδρέου. Ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε φανατικός υποστηρικτής και συνεχιστής της σημερινής οικονομικής πολιτικής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τις χαρακτηρίζει "προγραμματικές δηλώσεις με ποταμό ευχών-υποσχέσεων και λόγων. Ούτε ένα συγκεκριμένο έργο".

    "Νέο ύφος, όχι όμως και νέα πολιτική ήταν, κατά την ΑΥΓΗ, το μήνυμα της χθεσινής παρθενικής ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο κ. Σημίτης με ακαδημαϊκό ύφος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, όπου δεν επιβεβαίωσε τις διοχετευμένες πληροφορίες για μικρές έστω αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ παρέπεμψε για μετά απο έξι χρόνια την κρίσιμη υπόθεση του κοινωνικού κράτους. Επίσης δεν φάνηκε προετοιμασμένος να υποστηρίξει ευρείας εκτάσεως αποκρατικοποιήσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "ίδια και χειρότερα τώρα απο Σημίτη. Αοριστολογίες, χωρίς όραμα, ελπίδα, προοπτική. Επιμένει στη λιτότητα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "το πρόγραμμα 'σύγκλισης' και οι επιταγές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών είναι το 'ευαγγέλιο' και της νέας κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "επαναδιατυπώνεται η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στις ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει απο τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απο τον πρωθυπουργό Κ. Σημιτη ο οποίος ταυτόχρονα ξεκαθάρισε απλά και ξάστερα "η Ευρώπη είναι ο χώρος μας". Στο Κυπριακό παραμένει η ίδια πολιτική κει με το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου καθώς και το ειδικό βάρος που δίνει η χώρα στην προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρώπη. Αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας υπό τις προϋποθέσεις του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών αλλά διακηρύττει ταυτόχρονα πως η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει και τον τουρκικό επεκτατισμό και οποιαδήποτε τουρκική εθνικιστική έξαρση".

    [3] Τουρκικές προκλήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η Τουρκία επισημοποίησε χθες τη νέα πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας, με αφορμή το ιδιαιτέρως αμφισβητούμενο 'τυχαίο' γεγονός στη βραχονησίδα Ιμια ζητώντας με χθεσινή διάβημά της την έναρξη 'διμερούς διαλόγου' για τη 'ρύθμιση' του καθεστώτος των βραχονησίδων στο Α. Αιγαίο και κατ' επέκταση τη 'ρύθμιση' των χωρικών υδάτων των δύο χωρών. Με άλλα λόγια, η Αγκυρα καλεί αυτή τη στιγμή την Αθήνα σε διάλογο για την ανατροπή του στάτους κβο στο Α. Αιγαίο που κατά συνέπεια θα έχει επιπτώσεις και στο FIR Αθηνών αλλά και στην υπόθεση των 12 ν.μ. στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ενώ για πρώτη φορά τίθεται στο τραπέζι θέμα εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "σκληρή" προειδοποίηση προς την Αγκυρα οτι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα αναγκαία μέσα ώστε να αποτρέψει αμφισβήτηση στα κυριαρχικά της δικαιώματα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Το θέμα των θρασύτατων τουρκικών προκλήσεων έθεσε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος τονίζοντας οτι η Τουρκία δεν έχει μόνο δικαιώματα απο την εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης αλλά και υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πάγκαλος εξήγησε στους Ευρωπαίους ομολόγους του οτι δεν είναι δυνατόν να δέχονται οι κοινοτικές κυβερνήσεις τέτοιες προκλήσεις σε βάρος μιας χωρας-μελους έχει το δικαίωμα να 'μπλοκάρει' τις χρηματικές εισροές απο την ΕΕ προς την Τουρκία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σε αυξημένη επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στη διασυνοριακή γραμμή με την Τουρκία για ν' αποτρέψουν τυχόν νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας .Την ίδια στιγμή οι γείτονές μας επιμένουν να προκαλούν φραστικά με απώτερο στόχο την έναρξη διαλόγου για όλα τα θέματα του Αιγαίου κάτι που η χώρα μας σταθερά και παγίως απορρίπτει".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει τη δήλωση της Τούρκου πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ ότι "οι ισχυρισμοί της Ελλάδας οτι η Τουρκία έχει εδαφικές διεκδικήσεις είναι εντελώς αβάσιμοι και αντίθετοι προς το διεθνές δίκαιο. Αυτά τα θέματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με τετελεσμένα γεγονότα". Η κ. Τσιλερ ανέφερε οτι το θέμα που ανέκυψε γύρω απο τη νησίδα Ιμια μελετάται στο υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο καθώς και οτι θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών υποστήριξε εξάλλου χθες οτι "η βραχονησίδα Ιμια ανήκει στην Τουρκία" αλλά δέχτηκε οτι η ελληνική σημαία θα παραμείνει στη νησίδα".

    "Αιτία πολέμου αποτελούν οι τουρκικές προκλήσεις", τονίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ο οποίος γράφει οτι "ελληνικά Φάντομ αναχαίτισαν πάνω απο την Ιμια τουρκικό ελικόπτερο. Ολες οι στρατιωτικές μας Μονάδες σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας μετά τις νέες προκλήσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και στόχος της στη συνέχεια είναι τα νησιά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "αξιώσεις για όποια ελληνική βραχονησίδα κρίνουν οτι τους ανήκει θα εγείρουν οι Τούρκοι ανοίγοντας έτσι ένα νέο γύρο προκλήσεων εις βάρος της χώρας μας. Οι προθέσεις της Αγκυρας παρουσιάζονται σε πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" (26 Ιανουαρίου 1996) σύμφωνα με την οποία "με παρέμβαση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού ναυάρχου Ερκαγιά, η Τουρκία προτίθεται να αρχίσει εργασίες καταγραφής εδαφών στο Αιγαίο ώστε στη συνέχεια να ξεκαθαριστεί νομικά σε ποια χώρα ανήκουν". Ουσιαστικά το στρατοκρατικό κατεστημένο της Τουρκίας αμφισβητεί την ελληνικότητα ενός μεγάλου αριθμού απο τις τριακόσιες σαράντα νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται απέναντι απο τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η καταγραφή που θέλει να κάνει η Αγκυρα κατά την τουρκική εφημερίδα "θα περιλαμβάνει όλες τις βραχονησίδες ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειές τους και μετά την ολοκλήρωσή της θα καλέσει την Ελλάδα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων γι αυτό το θέμα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "η αυστηρή προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν επηρέασε την τουρκική στάση. Στο μεταξύ, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι προωθημένες στρατιωτικές μονάδες στον Εβρο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα αεροδρόμια της Σκύρου, της Σαντορίνης και της Λήμνου. Επίσης σε ετοιμότητα βρίσκονται στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά και το Σύνταγμα της ΕΛ.ΔΥ.Κ.. Στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εθν. Αμυνας είναι σε μόνιμη βάση ο υφυπουργός Νίκος Κουρής. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΜΙΛΙΕΤ έγινε συνάντηση στην περιοχή της Προύσας, των Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ και στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας όπου εξετάστηκε η κατάσταση στο Αιγαίο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η Αγκυρα με μια προκλητική ενέργεια αμέσου αμφισβητήσεως της ελληνικής κυριαρχίας σε βραχονησίδα του Αιγαίου διατύπωσε την απαίτηση με διάβημά της προς τον Ελληνα πρέσβη για την 'άμεση απομάκρυνση των ελληνικών μονάδων που εγκαταστάθηκαν στις βραχονησίδες Καρντάκ (Ιμια βεβαίως) και την αφαίρεση όλων των συμβόλων με τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να αποδειχθεί εκεί η ελληνική κυριαρχία'. Το θέμα απασχόλησε χθες το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας που επιδιώκει δια της νέας εντάσεως την έναρξη διαλόγου για το θέμα του Αιγαίου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "η Τουρκία έχοντας προφανώς εξασφαλίσει άνωθεν 'πράσινο φως' ανακοινώνει οτι η βραχονησίδα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Ελλάδα και Τουρκία πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο. Ετοιμη να παρέμβει η Ουάσιγκτον και να απαιτήσει διευθέτηση του συνόλου των ελληνοτουρκικών 'διαφορών' μέσα απο διάλογο".

    "Πόντιος Πιλάτος" για μια ακόμη φορά η Ουάσιγκτον και συνεπής προς τη φιλοτουρκική πολιτική της αντί να ζητήσει απο την Τουρκία να τερματίσει τις επεκτατικές της διαθέσεις εναντίον της Ελλάδας, ισχυρίζεται - μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ - οτι όχι μόνο η Αγκυρα αλλά και η Αθήνα έχουν προβεί σε διεκδικήσεις μέσω διεθνών συνθηκών", γράφει το ΕΘΝΟΣ και προσθέτει οτι "η δήλωση του πρωθυπουργού δεν είναι απλά λόγια, συνέχεια μιας απέραντης διπλωματικής φλυαρίας. Στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, στις δυναμικές αποφάσεις που έλαβε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Σε θέση μάχη βρίσκεται ολόκληρη η δύναμη των βατραχανθρώπων και των λοκατζήδων ενώ ανάλογες εντολές για δυναμική αντίδραση έχουν δοθεί απο τον υπουργό Εθν. Αμυνας και στους κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων που κάνουν περιπολίες επιτήρησης στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "η Αγκυρα προωθεί σχέδιο για τη διεκδίκηση όλων των ελληνικών βραχονησίδων που βρίσκονται πλησιέστερα στα τουρκικά παράλια απ'ότι σε ελληνικά νησιά. Στο υπουργείο Εθν. Αμυνας μάλιστα εξετάζονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας επρόκειτο να συνεδριάσει για το θέμα σημερα-αύριο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε οτι η αντίδραση της Ελλάδας σε οιονδήποτε επιθετικό εθνικισμό θα είναι "δυνατή, άμεση και αποτελεσματική. Εχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς δισταγμό. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εθν. Αμυνας: προχώρησε σε αντιμετώπιση (αναγνώριση, αναχαίτιση) διπλής πρόκλησης απο τουρκικά ελικόπτερα που επιχείρησαν να πετάξουν χθες το πρωί και το μεσημέρι προς την Ιμια. Εγκατέστησε στην βραχονησίδα κλιμάκιο δύναμης αστυνόμευσης του νησιού στο οποίο μετέχουν επτά άνδρες ειδικής εκπαίδευσης. Πραγματοποίησε δεκάδες διελεύσεις πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων πάνω απο την Ιμια και την γύρω περιοχή. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μεν να κατεβάσει τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Τουρκία αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "η ανοχή των μεγάλων δυνάμεων (των Αμερικανών και Βρετανών) προς την τουρκική προκλητικότητα έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τα ίδια τα επίσημα κείμενά της όπως αποδεικνύεται απο τους στρατιωτικούς τους χάρτες. Οι επίσημοι χάρτες ναυσιπλοϊας που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και οι παλαιότεροι του βρετανικού ναυαρχείου Ιβάνκ (βάση για όλους τους ανάλογους χάρτες) πιστοποιούν οτι η βραχονησίδα Ιμια είναι ελληνική. Οι ίδιοι χάρτες στηρίζονται και στο νόμο 518 της 3ης Ιανουαρίου 1948 που - όπως αποκάλυψε χθες ο ΑΤ - ρυθμίζει όλα τα θέματα της Ενωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα και στηρίζεται στην ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 για τα νησιά. Αντίθετα, η Τουρκία δεν είχε εγείρει ποτέ επιφυλάξεις. Το επίμαχο "σημείο 30" της ιταλοτουρκικής συμφωνίας του '22 ορίζει ρητά όπως επίσης γράψαμε χθες, ως συνοριακό σημείο "το ήμισυ της αποστάσεως μεταξύ Καρντάκ (Ιμια) και Κάτω (Ανατολία)".

    [4] Υγεία Προέδρου ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ικανοποιητική χαρακτηρίζεται για πρώτη φορά σε ιατρικό ανακοινωθέν η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος συμπλήρωσε χθες 70 ημέρες νοσηλείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, η υγεία του ασθενούς παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουν οτι εάν και τις επόμενες μέρες η κατάστασή του εμφανίσει καλυτέρευση τότε θα μπορούν να συζητούν για έξοδο του κ. Παπανδρέου απο το νοσοκομείο μέσα στο πρώτο 20ημερο του Φεβρουάριου".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "φανερά πλέον εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη θετική έκβαση της πορείας της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ οι θεράποντες ιατροί του ασθενούς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "χθες ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν απύρετος και ευδιάθετος, η εντατική φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καθώς παρατηρείται ενδυνάμωση των πνευμονικών μυών, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται η αναπνοή απο αναπνευστήρα μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ έχουν δυναμώσει και τα κάτω άκρα επιτρέποντας το βάδισμα για μικρά χρονικά διαστήματα".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να έχουν ανοίξει ήδη γραφεία διπλωματικής εκπροσώπησης στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας υπό τη μορφή.... ιδιωτικής οικίας των αντιστοίχων πρέσβεων ο χθεσινός ορισμός Ευρωπαίου παρατηρητή για το Κυπριακό δεν θα μπορούσε να έχει παρά συμβολικό χαρακτήρα. Ο νέος συντονιστής που διόρισε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έχει περιορισμένο ρόλο και δικαιοδοσία".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "οι '15' υιοθέτησαν μια συμβιβαστική πρόταση της ιταλικής προεδρίας αποφασίζοντας να αναθέσουν στον Ιταλό πρέσβη Ντι Ρομπέρτο, ρόλο ανάλογο αυτού του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του απεσταλμένου του ΟΗΕ. Ο Ντι Ρομπέρτο θα ενεργεί ως εκπρόσωπος τόσο της ιταλικής όσο και της επόμενης - ιρλανδικής - προεδρίας και θα δίνει αναφορά στο Συμβούλιο Υπουργών κάτι που αποτελεί επιτυχία της ελληνικής πλευράς καθώς υπήρχε αντίθετη γνώμη της προεδρίας. Ο Θ. Πάγκαλος επισήμανε οτι δεν ήταν ακριβώς η λύση που επιθυμούσε η μειοψηφία των χωρών-μελών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας αλλά "υπήρξε βρετανική επιφύλαξη δεδομένου οτι η τοποθέτηση αυτού του συντονιστή αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην επίλυση του Κυπριακού που έχει τη δική του δυναμική". Οι ΥΠΕΞ ανέφερε, επιπλέον, οτι όλες οι χώρες-μέλη αναγνώρισαν οτι η Κοινότητα έχει να παίξει ρόλο στο Κυπριακό δεδομένου οτι η Κύπρος έχει προοπτική ένταξης στην Ενωση, η Τουρκία έχει ειδική σχέση με την Κοινότητα και η Ελλάδα είναι μέλος της".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ο 'Κος Βοσνία' όπως αποκαλεί στον τίτλο του σχετικού άρθρου της τον Αμερικανό διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ η εφημερίδα "The Observer" επέλεξε ένα στρατιωτικό τζετ για να πετάξει στην Κύπρο στα μέσα Φεβρουαρίου για να ηγηθεί της πλέον φιλόδοξης προσπάθειας της χώρας του να επανενώσει το διαιρεμένο νησί. Ωστόσο, τονίζει η εφημερίδα, πολλοί ανησυχούν οτι ο Αμερικανός απεσταλμένος θα επιχειρήσει να επιβάλει μια λύση που θα διαμελίζει τη Μεγαλόνησο".

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ - Νέα Γιουγκοσλαβία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "αφόρητες πιέσεις δέχεται το Βελιγράδι να συνάψει αμέσως διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια προσδιορίζοντας μάλιστα εκ των προτέρων το όνομα με το οποίο θα τα αναγνωρίσει. Οι πιέσεις που έχουν πάρει ήδη το χαρακτήρα ωμού εκβιασμού εκπορεύονται απο τη Βόννη και την Ουάσιγκτον. Οι δύο αυτές χώρες πάγωσαν χθες την αναγνώριση της Ν. Γιουγκοσλαβίας απο την ΕΕ κρίνοντας μάλιστα ως "μη επαρκή" τη χθεσινή ανακοίνωση του Βελιγραδίου που ανέφερε οτι έχει ήδη εγκρίνει σχέδιο για αμοιβαία αναγνώριση με τα Σκόπια".

    Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, που επικαλείται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμούν πως το Βελιγράδι έχει ήδη αποφασίσει να αναγνωρίσει τα Σκόπια με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν πως τελικά εκδηλώθηκε η παρέμβαση της Ουάσιγκτον και το Βελιγράδι πιθανώς πείστηκε να περιμένει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, οπότε θα έχει δρομολογηθεί το αποτέλεσμα της διαμεσολαβητικής διαδικασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στη Ν. Υόρκη".

    Κατά την ΑΥΓΗ, "σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Νέας Γιουγκοσλαβίας εξελίσσεται η αναγνώριση της ΠΓΔΜ απο το Βελιγράδι ίσως και με την ονομασία "Μακεδονία". Το Βελιγράδι ζητεί επιπλέον διευκολύνσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θέμα που συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες κατά την προχθεσινή συνάντηση των κ.κ. Πάγκαλου και Μιλουτίνοβιτς που έληξε χωρίς δηλώσεις αλλά με... φαγοπότι".

    Η ΝΙΚΗ έχει τίτλο "Σε 'δίλημμα' το Βελιγράδι. Το όνομα με το οποίο θα αναγνωρίσει τελικά τη FYROM θα επηρεάσει τελικά τις σχέσεις με Αθήνα και Σκόπια".

    Μέχρι στιγμής, επισημαίνει ο ΛΟΓΟΣ, "το Βελιγράδι έχει αποφύγει επιμελώς να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για το θέμα του ονόματος. Ενώ οι Σκοπιανοί θριαμβολογούν".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η αναγνώριση των Σκοπίων απο τη Γιουγκοσλαβία".

    [7] Ακαδημία Αργυροκάστρου

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη με έξοδα του ελληνικού κράτους Ακαδημία Αργυροκάστρου απο την οποία έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι απο 1.100 δάσκαλοι, εκ των οποίων αρκετοί έχουν τοποθετηθεί σε μειονοτικά σχολεία της Αλβανίας. Η ανακαίνιση της Ακαδημίας πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων, κόστισε συνολικά 140 εκατομμύρια δραχμές. Σημειώνεται οτι παράλληλα το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων παρέδωσε στο πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου όργανα Φυσικής και Χημείας για την ενίσχυση των εργαστηρίων του καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 30 January 1996 - 12:14:23