Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Εκλογή Πρωθυπουργού

  • [3] Εκλογή νέου πρωθυπουργού - διεθνείς αντιδράσεις

  • [4] Κατάσταση υγείας Παπανδρέου

  • [5] Συνάντηση Σημίτη- Παπανδρέου

  • [6] Τουρκία - ΕΕ

  • [7] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η εκλογή του νέου πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη απο την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, το παρασκήνιο που προηγήθηκε των ψηφοφοριών δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα βασικά θέματα είναι η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "'Εθαψαν' τον Ανδρέα. Σημίτης πρωθυπουργός. Δύο Αριστεροί υπουργοί στο νέο σχήμα. Ποια η τύχη 'Μιμίκων' και 'Προεδρικών'."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ηττα των κομματικών. Ο Σημίτης ανέτρεψε τα πάντα με κρυφό παιχνίδι του Λαλιώτη. Πάει για τριχοτόμηση το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ: "Νέο σκηνικό. Ο Κώστας Σημίτης πρωθυπουργός με μικρή διαφορά. Τριχοτομημένη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξηλώνεται η συμμορία. Πανηγυρική δικαίωση της Αυριανής η εκλογή του Κώστα Σημίτη"'.

    ΕΘΝΟΣ: "Εποχή Σημίτη. Ενότητα-ανανέωση-νίκη το πρώτο μήνυμα του νέου πρωθυπουργού. ΠΑΣΟΚ τριών διαστάσεων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αρσένης: Γιώργο μου χάσαμε... 'διασκεδάζοντας' χθες τη νίκη του Κώστα Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εσβησε ο Παπανδρεϊσμός. Κεντροαριστερής κατευθύνσεως η νέα κυβέρνηση δηλώνει ο Κώστας Σημίτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιος έφαγε Ακη-Αρσένη. 'Σημαδεμένη' η ψηφοφορία. Φοβερή ίντριγκα απο την ομάδα Λαλιώτη για να εκλεγεί ο Σημίτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αλλη εποχή. Νίκη των εκσυγχρονιστών με ισοψηφία στον πρώτο γύρο και άψογες διαδικασίες. Ο Λαλιώτης έγειρε την πλάστιγγα. Ανδρέας προς Σημίτη: θέλω ΠΑΣΟΚ ενωμένο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εναλλαγή της 'αλλαγής'. Εκλογή του Κώστα Σημίτη ως νέου πρωθυπουργού εν μέσω εκπλήξεων. Ισχυρή παρουσία του Ακη Τσοχατζόπουλου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Γυρίζει σελίδα. Τη Δευτέρα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Σκέψεις για θέσεις δύο Αντιπροέδρων. Θα το τολμήσει ο Σημίτης. Θα δεχθούν Ακης-Αρσένης;".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Νέα εποχή με Σημίτη ξεκινά το ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι τα πρώτα πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση τη Δευτέρα".

    ΝΙΚΗ: "Η μεγάλη ανατροπή. Απροσδόκητη η νίκη Κώστα Σημίτη στο Β' γύρο. Δέσμευση όλων να στηρίξουν το νέο πρωθυπουργό".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στην ίδια ρότα με... νέα πρόσωπα. Τον Κ. Σημίτη ανέδειξαν πρωθυπουργό 86 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ".

    [2] Εκλογή Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ήταν ένα πρωτόγνωρο δείγμα γραφής του ΠΑΣΟΚ. Η κοινή γνώμη που παρακολουθούσε τη μαραθώνια εκλογή του διαδόχου του Α. Παπανδρέου έβλεπε έκπληκτη στις οθόνες της τηλεόρασης την εικόνα μιας άλλης εποχής με γνήσιο δημοκρατικό ήθος. Και όταν ο νικητής νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μαζί με τους άλλους διεκδικητές μιλούσαν στους βουλευτές ένας άλλος άνεμος έπνεε μέσα στην αίθουσα ενωτικός (που όλοι εύχονταν να μη δώσει τη θέση του σε θύελλες). Ενωτικός ήταν και ο επίλογος της εκλογής τη συνάντηση Ανδρεα-Σημίτη στο Ωνασειο με την παρακαταθήκη του ιδρυτή στο νέο πρωθυπουργό 'Θέλω το ΠΑΣΟΚ ενωμένο'. Με τις χαρακτηριστικές λέξεις 'νέα εποχή' και 'νέα πορεία' τις οποίες χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του αμέσως μετά την εκλογή του ο Κώστας Σημίτης έδωσε το πρώτο 'πρωθυπουργικό στίγμα' του. Είναι οι λέξεις-κλειδια που μπορούν να αποτυπώσουν αυτό που φιλοδοξεί να κάνει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει τις "άψογες διαδικασίες που τηρήθηκαν" και την "εικόνα ενότητας που παρουσίασε η ΚΟ". Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της επισημαίνει οτι "ο κ Σημίτης θα κριθεί κυρίως απο το είδος της κυβερνήσεως που θα σχηματίσει απο το ήθος και το ύφος που θα κατορθώσει να εμπνεύσει και απο τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την πυκνή δέσμη των προβλημάτων που τον αναμένει. Πιστεύουμε οτι η κοινή γνώμη αναμένει απο τον κ. Σημίτη να χαράξει σαφή γραμμή στην εξωτερική μας πολιτική (το θέμα των Σκοπίων, το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και η Διακυβερνητική είναι τα πιο άμεσα και επείγοντα προβλήματα). Θα απαιτηθεί ακόμη να συνεχίσει και να δώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στο εφαρμοζόμενο ήδη σταθεροποιητικό πρόγραμμα αλλά ένα πρόγραμμα με 'ανθρώπινο πρόσωπο'. Κυρίως όμως θα απαιτηθεί να μεταβάλει την πολιτική λειτουργία η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αναποτελεσματική και αναξιόπιστη".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιδιώκει να σηματοδοτήσει το νέο χωρίς να συγκρουστεί με το παλιό. Η εκλογή του εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε 'πάνω στο νήμα' όχι μόνο απο την προσωπικότητα και τις θέσεις των μονομάχων αλλά και απο έντονο παρασκήνιο. Με νικητή τον Κ. Σημίτη αλλά και διαμορφωμένες πλέον τρεις ισοδύναμες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ αρχίζει το κρίσιμο 'σκάκι' της εξουσίας και των εσωτερικών ισορροπιών τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το προσεχές συνέδριο".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "νέα εποχή ανοίγει με την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως νέου πρωθυπουργού. Αναμένονται αλλαγές που θα στοχεύουν στην εφαρμογή μιας άλλης κυβερνητικής πρακτικής που ωστόσο θα κινείται μέσα στα πλαίσια του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Οι στόχοι που θέτει ο κ. Σημίτης (όπως ο ίδιος τους προδιέγραψε χθες) είναι: συνέχεια του ΠΑΣΟΚ σε μια εποχή που μα θέτει κρίσιμα ερωτήματα. Απάντηση στο ερώτημα με ποιόν τρόπο το ΠΑΣΟΚ θα δώσει στην ελληνική κοινωνία τη μεταρρυθμιστική δυναμική που θα απαιτείται για να λύσει τα προβλήματά της. Εφαρμογή μιας πολιτικής με χρονικό ορίζοντα την εξαετία. Εμφαση θα δώσει επίσης στην ανάπτυξη. Θεωρεί (το εξήγγειλε) οτι η ανάπτυξη είναι 'λέξη-κλειδί' στην οικονομική πολιτική. Και ο ίδιος εξηγεί οτι "ανάπτυξη σημαίνει σχεδιασμός και έλεγχος της συμβολής του κάθε έργου σε μια αλυσίδα, η οποία επιδιώκει ν' αυξήσει το συνολικό προϊόν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ο Κώστας Σημίτης ανανεώνει το κυβερνητικό σχήμα. Στην κυβέρνηση Ακης, Αρσένης, Χαραλαμπόπουλος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "η ομιλία του κ. Σημίτη χθες στη Βουλή πριν απο την έναρξη της διαδικασίας της ψηφοφορία ισοδυναμεί με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Ο νέος πρωθυπουργός θα εξαγγείλει εκσυγχρονισμό των θεσμών και ανάδειξη του ρόλου των πολιτών. Η εκλογή του στην πρωθυπουργία προκάλεσε πανικό και αμηχανία στη Ρηγίλλης αφού απο μήνες οι περισσότεροι στη ΝΔ θεωρούσαν οτι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η χειρότερη δυνατή".

    Αντίθετα, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "η τροπή των εξελίξεων ουδόλως ανησύχησε τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ έγινε τρία κομμάτια. Αυτό είναι γεγονός. Χθες έσβησε οριστικά και αμετάκλητα ο Παπανδρέϊσμός".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "τον πολιτικό ενταφιασμό του Α. Παπανδρέου του πνεύματος δηλαδή της μεθοδολογίας και της αυλής του αποφάσισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιλέγοντας ως διάδοχό του εκείνον ακριβώς που ήταν το 'κόκκινο πανί' για τον ως χθες πρωθυπουργό τους: τον Κώστα Σημίτη ένα εξηντάχρονο Πειραιώτη τεχνοκράτη της πολιτικής ο οποίος προφανώς προσωποποιεί τις ελπίδες των κυβερνητικών βουλευτών για μια αλλού ήθους και ύφους διακυβέρνηση, χωρίς σκάνδαλα και χωρίς εσωτερική τρομοκρατία. Η εκλογή του κ. Σημίτη σημαίνει οτι το ΠΑΣΟΚ (η πλειοψηφία, έστω, που διαμορφώθηκε στο δεύτερο γύρο) επέλεξε μια κάποια ρήξη με το παρελθόν. Ακόμη και στο επίπεδο των συμβόλων σημαίνει πολλά η επιλογή ως διαδόχου του Α. Παπανδρέου του κατ εξοχήν εσωκομματικού αντιπάλου του". Σε άλλο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα αναφέρει οτι "αρχιτέκτονες της νίκης του Κώστα Σημίτη ήταν ο Κώστας Λαλιώτης και οι βουλευτές που συζητούσαν μαζί του, οι οποίοι "τράβηξαν το χαλί" στον Ακη Τσοχατζόπουλο και "εκτέλεσαν τον παπανδρεϊσμό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ερμηνεύει την εκλογή Σημίτη "ως ήττα κατά κράτος των κομματικών" την αποδίδει "σε δάκτυλο Λαλιώτη" και επισημαίνει οτι "υπάρχουν μεγάλες παγίδες στο δρόμο του νέου πρωθυπουργού" τόσο σε ο,τι αφορά τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ όσο και στα εθνικά μας θέματα".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "σημαντική εκκρεμότητα που θα επηρεάσει οπωσδήποτε τις μελλοντικές εξελίξεις" είναι το γεγονός οτι "εκλέχθηκε μεν νέος πρωθυπουργός αλλά όχι και νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα δείχνουν οτι στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Ο εκλεγείς νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν θα έχει εύκολο δρόμο μπροστά του. Είναι ο μόνος απο τους "4' υποψηφίους που έχει ασκήσει συστηματική κριτική στην κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου. Είχε επίσης επαγγελθεί, αν και τις τελευταίες ημέρες σε χαμηλούς τόνους και πολύ προσεκτικά, αλλαγές στην πορεία του κυβερνώντος κόμματος. Ολα τώρα πρέπει να αποσαφηνιστούν, να αποκτήσουν την υλική υπόσταση μιας κυβερνητικής πολιτικής. Αν ο κ Σημιτης επιμείνει στις αλλαγές που έχει υποσχεθεί και επιδιώξει να τις υλοποιήσει είναι πολύ πιθανό να έρθει σε σύγκρουση με ισχυρές δυνάμεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και με τμήματα της λαϊκής βάσης του ΠΑΣΟΚ που είναι εθισμένα σε άλλες αντιλήψεις και πρακτικές".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει "πληθωρισμός ηγετών απο χθες στο ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός χώρος έχει πολυδιασπαστεί στο ανώτατο επίπεδο και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η πολιτική σύνθεση που χρειάζεται για να κυβερνηθεί αποτελεσματικά η χώρα. Ο κ. Σημίτης αναδείχθηκε πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση που είναι ζήτημα εάν εκφράζει το ένα τρίτο του ελληνικού λαού. Ο ίδιος ελέγχει λιγότερο απο το ένα τρίτο της ΚΟ. Είναι υποχρεωμένος να μοιραστεί την εξουσία με τους κυρίους Αρσένη και Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι δύσκολα θα παραιτηθούν απο τις πρωθυπουργικές φιλοδοξίες τους. Το κόμμα ελέγχεται απο τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Παπανδρεϊκό μηχανισμό του. Πολλοί πούλησαν πολλούς για να υπάρξει το αξιοπερίεργο αποτέλεσμα, γεγονός που προετοιμάζει το πιο άγριο ξεκαθάρισμα λογαριασμών".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "με ευθύνη, ενωτικό πνεύμα, απόφαση για στήριξη του νέου πρωθυπουργού, σχηματισμού νέας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και αντεκδικήσεις για πορεία προς τα μπρος όλου του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδωσαν την εντολή στον Κώστα Σημίτη. Κυριολεκτικά στο νήμα μπόρεσε να ξεπεράσει στην προτίμηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τον κύριο αντίπαλό του Α. Τσοχατζόπουλο, ο κ. Σημίτης. Σε πραγματικό θρίλερ εξελίχθηκε χθες το απόγευμα η εκλογή νέου πρωθυπουργού απο την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Το αποτέλεσμα θα ήταν αναμενόμενο αν η ψηφοφορία διεξαγόταν δύο 24ωρα νωρίτερα. Τα δύο τελευταία 24ωρα πάντως οι διεργασίες και οι ζυμώσεις, έφεραν αυξημένο το ρεύμα Τσοχατζόπουλου. Η θεαματική ισοψηφία που επιτεύχθηκε στον α' γύρο εξέπληξε τόσο την ομάδα Σημίτη όσο και πολιτικούς παρατηρητές. Με δεδομένη την καλυτέρευση της κατάστασης της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου και εν όψει Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το ερχόμενο καλοκαίρι αναμενόταν εκλογή Τσοχατζόπουλου. Ολα άλλαξαν την τελευταία στιγμή και καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και περίπου 10 βουλευτές της επιρροής του".

    Η ΝΙΚΗ σε εκτενές άρθρο της διεύθυνσής της αναφέρει οτι "ο ξένος παράγοντας γνώριζε πριν την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού ποιος θα ήταν αυτός που θα καταλάμβανε τη θέση του Α Παπανδρέου. Οι περισσότερες εφημερίδες της αλλοδαπής είχαν ψηφίσει τον Κώστα Σημιτη. Χθες τον ψήφισε και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σημίτης πολιτικός προερχόμενος απο αριστερές ρίζες, δεν φόβισε τους ξένους λόγω του παρελθόντος του. Ισως γιατί ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία να διατηρεί βαθύ σεβασμό για όσα τον δίδαξε η αριστερή του καταγωγη, αλλά και βαθιά ανησυχία για την αναποτελεσματικότητα του αριστερισμού στο παρόν. Ετσι η επόμενη μέρα στο Κίνημα γίνεται πιο σκοτεινή παρά το πραγματικό γεγονός οτι η χώρα έχει πρωθυπουργό".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "ο κ Σημίτης πήρε τελικά απο την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την εντολή να συνεχίσει την πιστή εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής όπως αυτή καθορίζεται απο τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα και την άρχουσα τάξη της χώρας. Η εκλογή του Κ. Σημίτη ήταν το αποτέλεσμα δύο επεισοδιακών ψηφοφοριών οι οποίες - κινούμενες μέσα στο κλίμα που τις τελευταίες εβδομάδες έχει διαμορφωθεί στο κυβερνών κόμμα - αποτέλεσαν την αποθέωση των πολύμορφων παρεμβάσεων ντόπιων και ξένων κέντρων, του παρασκηνίου και της εσωκομματικής ίντριγκας".

    [3] Εκλογή νέου πρωθυπουργού - διεθνείς αντιδράσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι σε τηλεγράφημά του το Ασοσιέτεντ Πρές τον θεωρεί "μειλίχιο τεχνοκράτη και οικονομολόγο που αναμένεται να επιταχύνει το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας " και εκτιμά οτι η εκλογή του σηματοδοτεί μια "νέα εποχή" στην πολιτική σκηνή". Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε εκτενή τηλεγραφήματα με τίτλο "φιλοευρωπαίος εκσυγχρονιστής επελέγη για πρωθυπουργός της Ελλάδας".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "το Ρώϋτερ χαρακτηρίζει το νέο πρωθυπουργό τεχνοκράτη και μεταρρυθμιστή που συγκαταλέγεται μονίμως στους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Ελλάδας". Ικανοποίηση υπήρξε απο την ΕΕ για την εκλογή του κ. Σημιτη ενώ συνάντηση γνωριμίας επιθυμεί να έχει μαζί του τις επόμενες εβδομάδες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντερ. Εξάλλου θερμό μήνυμα προς τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο οποίο τον συγχαίρει για την εκλογή του και στο οποίο τονίζει οτι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι με ειδικούς δεσμούς συγγένειας" και "προσβλέπει να συνεργαστεί στενά" μαζί του.

    [4] Κατάσταση υγείας Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ενθαρρυντικά κρίνονται απο τους θεράποντες γιατρούς του Ανδρέα Παπανδρέου τα πρώτα αποτελέσματα απο την εφαρμογή της μεθόδου στεγανοποίησης του χώρου μεταξύ των πλευρών και του αριστερού πνεύμονα με την έγχυση σκληρυντικών ουσιών. Με τη μέθοδο που εφαρμόστηκε προχθές απο τους θεράποντες γιατρούς, σε συνεργασία με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Ρίτσαρντ Λάιτ απο το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αναμένεται οτι θα βελτιωθεί η αναπνευστική λειτουργία του κ Παπανδρέου την οποία δυσχέραινε η συγκέντρωση πλευριτικού υγρού".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "χαμηλό πυρετό παρουσίασε χθες το απόγευμα ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος είχε κατά τις πρωινές ώρες υπόταση και δεν θέλησε να υποβληθεί σε φυσιοθεραπεία. Σε βρογχοσκόπηση έχει προγραμματισθεί να υποβληθεί σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ".

    [5] Συνάντηση Σημίτη- Παπανδρέου

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, όταν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης "αντίκρισε τον Α. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο Ωνάσειο είπε "ήρθα να σας χαιρετήσω κ. Πρόεδρε, και να σας ευχηθώ περαστικά. Θα προχωρήσουμε μαζί και πάντοτε θα ακούω τις συμβουλές σας". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον συνεχάρη θερμά και του απάντησε:"Εύχομαι να έχουμε μια καλή πορεία. Να προχωρήσουμε το ΠΑΣΟΚ όπου το θέλουμε. Φρόντισε να κρατήσεις το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό. Θα είμαι πάντα στη διάθεσή σου όποτε θέλεις να συνεργαστούμε". Ο νέος πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε και τον διαβεβαίωσε οτι επιθυμεί πάντα τη συνεργασία του".

    [6] Τουρκία - ΕΕ

    "Την ανησυχία του για τις απειλές προσάρτησης της Β. Κύπρου στην Τουρκία που εκτόξευσε πρόσφατα η Τανσού Τσιλέρ εξέφρασε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με την έγκριση ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία", αναφέρει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφουν οτι "πονοκεφάλους εξακολουθεί να δημιουργεί στο ευρωκοινοβούλιο η πρόσφατη επικύρωση απο μέρους του της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Οπως γράφει ο χθεσινός "Γκάρντιαν" πολλοί ευρωβουλευτές δέχθηκαν ακριβά δώρα απο την Τουρκία για να δελεαστούν να ψηφίσουν υπέρ αυτής. Η προσφορά εξόργισε μερικούς ευρωβουλευτές που επέστρεψαν τα δώρα στους Τούρκους δηλώνοντας πως είναι αδιάφθοροι".

    [7] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Σε δηλώσεις του ύστερα απο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Ρ. Μπάουτσερ επανέλαβε οτι ούτε αμερικανικό σχέδιο υπάρχει ούτε οποιοδήποτε σενάριο".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 19 January 1996 - 10:38:46