Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 17/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Πολιτικές εξελίξεις

  • [3] Αποχώρηση Παπανδρέου - Διεθνείς αντιδράσεις

  • [4] Κατάτασταση υγείας Παπανδρέου

  • [5] ΠΓΔΜ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 17/01/1996 (ΑΠΕ)

    Οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού και η σημερινή σύνοδος της ΚΕ του Κινήματος και η κατάσταση της υγείας του κ Παπανδρέου κυριαρχούν και σήμερα στην ειδησεογραφία του αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οργιο συναλλαγής. Ιντριγκες και παζάρια. Την Πέμπτη ο νέος πρωθυπουργός".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "'Γλάστρα' ο νέος πρωθυπουργός. Ερμαιο στα χέρια του κόμματος".

    Η ΑΥΓΗ: "Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει για πρώτη φορά. Αμφίρροπη η μάχη μεταξύ Σημίτη - Αρσένη -Τσοχατζόπουλου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οχετός λάσπης απο τη Μιμή. Σε συνέντευξή της σε περιθωριακό περιοδικό".

    ΕΘΝΟΣ: "Η νύχτα των διαδόχων. Διαβουλεύσεις, συγκεντρώσεις, ραντεβού και παζάρια στα 'εκλογικά κέντρα' των υποψηφίων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι 'δελφίνοι' έπεσαν στην πισίνα και άρχισε ο αγώνας για μια θέση στον ήλιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αγριο παζάρι στο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θα γελάσω τελευταία. Συνέντευξη-απειλή της Μιμής λίγο πριν την αποχώρηση Ανδρέα. Τι προίκα πήρε για να πει 'ναι' στην παραίτηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τι βγάζει ο πρώτος γύρος. Τα γκάλοπ των υποψηφίων και τα αληθινά 'κουκιά'."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συμπόσια των εκλεκτόρων. Κατά ομάδες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαβουλεύονται σε σπίτια και γραφεία υποψηφίων ενόψει της αυριανής αναμέτρησης για την ανάδειξη διαδόχου του κ Παπανδρέου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο Ακης κερδίζει την κούρσα διαδοχής".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ολονύκτιο παρασκήνιο για τη διαδοχή. Υποσχέσεις υποψηφίων - Συνάξεις βουλευτών".

    ΝΙΚΗ: "Ζητείται αντάξιος. Εν ονόματι της ενότητας η εντολή του Ανδρέα. Τρεις όροι της ΚΕ στους υποψήφιους για την πρωθυπουργία".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αγριο παζάρι σε όλα τα επίπεδα. Αύριο η ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού".

    [2] Πολιτικές εξελίξεις

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "την πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του ζει αυτές τις ημέρες το ΠΑΣΟΚ, καθώς τα αρμοδία όργανα του Κινήματος καλούνται σήμερα και αύριο να υλοποιήσουν την ιστορική απόφαση - εντολή του Α Παπανδρέου. Η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και η ΚΟ πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα. Ο όρος της σύγκρισης - το μέγεθος του Α Παπανδρέου - είναι η μεγάλη πρόκληση. Κατά συνέπεια, ζητείται ένας πρωθυπουργός αντάξιος της ενότητας και της δημιουργικής πορείας που επιτάσσουν οι καιροί για το Κίνημα. Ζητείται αυτός που θα έχει αφομοιώσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα διδάγματα του παρελθόντος και θα μπορεί ν' ανταποκριθεί στις επιταγές του μέλλοντος ώστε το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να διαβεί το κατώφλι του 2000 με τις μικρότερες και πιο 'λογικές' απώλειες. Ο τροχός της ιστορίας 'μαγκώνει' απο τις ανθρώπινες αδυναμίες και όχι απο μηχανικές βλάβες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι επικρατεί "πυρετός διαβουλεύσεων στα επιτελεία των διαδόχων ενώ αύριο συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η οποία και θα εκλέξει το νέο πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο τη Βουλή. Πέντε οι υποψήφιοι για την εκλογή του πρωθυπουργού και ο αγώνας για την αύξηση επιρροής των έχει ενταθεί. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβερνήσεως".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "γκαστρωμένη" υπήρξε η χθεσινή νύχτα στο ΠΑΣΟΚ: επαφές των υποψηφίων διαδόχων με βουλευτές, διαβουλεύσεις, δείπνα, συζητήσεις για την επόμενη μέρα, υποσχέσεις. Οι τελευταίες προσπάθειες για την εξασφάλιση του πρωθυπουργικού θώκου εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΚΟ που θα εκλέξει τον αντικαταστάτη του Α Παπανδρέου στην προεδρία της κυβέρνησης. Νύχτα των διαδόχων η χθεσινή. "Νύχτα γεμάτη θάματα" με βουλευτές να πηγαίνουν στη σύσκεψη του ενός αλλά και του άλλου διαδόχου- και να τάζουν ορισμένοι την ψήφο τους και στους δύο".

    "Ωστόσο, επισημαίνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, όποιος κι αν εκλεγεί θα τελεί αφενός υπό την αίρεση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ κι αφετέρου υπό την (έστω θεωρητική με τις σημερινές συνθήκες) απειλή της 'επανόδου' του Α Παπανδρέου. Το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πρωθυπουργία αν αναρρώσει δεν απέκλεισε χθες και ο Τ Χυτήρης ενώ αντίστοιχη δήλωση φέρεται να έχει κάνει στο CNN και ο Γ Παπανδρέου. Επειδή πάντως ο κ Α Παπανδρέου παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η κατεύθυνση επί του παρόντος είναι να δημιουργηθεί θέση αντιπροέδρου στο κόμμα που θα αναπληρώνει τον πρόεδρο. Αλλωστε, με δεδομένη τη ρευστότητα που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες ο νέος πρωθυπουργός δεν θα κινείται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές αλλά το κομματικό συνέδριο αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να "επιβεβαιώσει" σ' αυτό την ισχύ του'.

    Για "ισορροπίες τρόμου που διαμορφώνονται στη μάχη της διάδοχης" κάνει λόγο η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απασχολούσε έντονα χθες το πως αποδέχθηκαν τα στελέχη του κόμματος και οι ψηφοφόροι το κείμενο της επιστολής του. Ομως ενώ το ΠΑΣΟΚ βαδίζει μέσα απο σωρεία συμβιβασμών στην ανάδειξη ενός πρωθυπουργού με... ημερομηνία λήξης, η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας και έντονης πολιτικής ρευστότητας. Ο νέος πρωθυπουργός αναπόφευκτα θα είναι προϊόν συμβιβασμών και σαφώς εγκλωβισμένος δέσμιος των κομματικών ισορροπιών. Ηδη, μέσα στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για "πρωθυπουργό-γλάστρα" ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μ Εβερτ ο οποίος επισήμανε οτι δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός αλλά το να αποκτήσει η χώρα ένα μόνιμο πρωθυπουργό. "Και ένα είναι βέβαιο- σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - οτι το μόνιμο πρωθυπουργό η Ελλάδα θα τον αποκτήσει με εκλογές στις οποίες σύντομα πρέπει να προσφύγει ο ελληνικός λαός".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "την ενότητα του ΠΑΣΟΚ θα υποσχεθεί αλλά και έλεγχο στην ΚΟ θα προσπαθήσει να επιβάλει σήμερα η ΚΕ του Κινήματος στην πιο ιστορική της συνεδρίαση απο την ίδρυση του κόμματος. Η επιστολή του Α Παπανδρέου αποτελεί την πολιτική παρακαταθήκη και θα βάλει το στίγμα της στο πολιτικό πλαίσιο που θα σταλεί στην ΚΟ. Στην εισήγηση του ΕΓ στην ΚΕ θα γίνεται λόγος για την εκλογή νέου πρωθυπουργού που θα εξαντλήσει την τετραετία για μόνιμη λύση και για έκτακτο συνέδριο (πολιτικό - καταστατικό) στις 6-9 Ιουνίου. Το ΕΓ θα καλεί τους υποψηφίους να δεσμευτούν οτι : ο νικητής δεν θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς και οι ηττημένοι δεν θα αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου τους ζητηθεί. Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα αποκλείεται αλλά αν χρειαστεί αποφάσεις θα παρθούν μαζί με την ΚΕ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "τον κυρίαρχο ρόλο του Α Παπανδρέου ο οποίος διατηρεί τη βουλευτική του έδρα και παραμένει ο ηγέτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε σε όλους τους τόνους χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τ. Χυτήρης".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υπογραμμίζουν οτι "ο διάδοχος του παραιτηθέντος πρωθυπουργού επιφορτίζεται κατά μείζονα λόγο με την αυτονόητο αποστολή να ανταποκριθεί στην προσδοκία της δυναμικής ενωτικής πορείας του ΠΑΣΟΚ προς το μέλλον. Αυτή την παρακαταθήκη ύψιστου πολιτικού χρέους περιέλαβε, αλλωστε στην επιστολή του ο ιδρυτής του Κινήματος. Ασφαλώς ουδείς ισχυρίζεται πως τίποτε δεν αλλάζει. Από κανέναν ,ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει- πολύ λιγότερο δε απο τους υποψηφίους για τη διαδοχή - πως αυτές τις ώρες... Κρίνεται η προοπτική μιας ιστορικής κληρονομιάς... που ανήκει σε όλους τους πολίτες που πίστεψαν και στήριξαν τα οράματά της".

    "Ολα δείχνουν, σημειώνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, πως το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ δύσκολο να βγει αλώβητο και ενωμένο απο την πρωτόγνωρη για το κόμμα αυτό πολιτική περιπέτεια δεδομένου οτι 22 χρόνια τώρα λειτουργούσε αντιδημοκρατικά και όλα τα στελέχη του ακόμη και τα κορυφαία ζούσαν στη σκιά του Α Παπανδρέου. Ετσι τώρα θεωρείται σχεδόν σίγουρο οτι οι αντιθέσεις που υποβόσκουν και οι φιλοδοξίες που περισσεύουν στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατόν να διατηρήσουν επί μακρόν ενωμένο το Κίνημα στη μετά-παπανδρεική του περιπέτεια".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ οτι "η κινητοποίηση ξένων και εγχώριων πολιτικών και οικονομικών κέντρων τα οποία έχοντας δεδομένη την κοινή γραμμή πλεύσης όλων των υποψηφίων στις κεντρικές πολιτικές επιλογές επιδιώκουν την πριμοδότηση συγκεκριμένων υποψηφίων με σκοπό την εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα του υποστηρίζει οτι "ο Ακης Τσοχατζόπουλος κερδίζει την κούρσα της διαδοχής καθώς είναι ο συνδετικός κρίκος της συνέχειας, της ενότητας και της προοπτικής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Είναι ο μόνος απο τους 5 υποψήφιους που δεν έσπευσε να προβεί σε προαναγγελίες αλλά με τη σεμνότητα και το αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει ανακοινώνει σήμερα στην ΚΕ την υποψηφιότητά του, ενώ αύριο η ΚΟ εκλέγει το νέο πρωθυπουργό. Από χτες εξάλλου, ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους οι Γ Αρσένης, Κώστας Σημίτης και Γιάννης Χαραλαμποπουλος ενώ σήμερα ανοίγει τα χαρτιά του και ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο δικό της σχόλιο τονίζει οτι "είναι σαφές οτι μόνο λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του και ειδικότερα στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ο διάδοχος του κ Α Παπανδρέου θα δώσει τις πρώτες αλλά ουσιαστικότατες "εξετάσεις" στα τρία κύρια θέματα της εξωτερικής πολιτικής: Σκόπια, Τουρκία, Κύπρος. Ενα άλλο σοβαρότατο δίλημμα που πρόκειται να αντιμετωπίσει ο διάδοχος του κ Α Παπανδρέου είναι ο συσχετισμός που δημιουργήθηκε εις βάρος των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ έναντι των ΗΠΑ. Η επιλογή του κ Α Παπανδρέου να συμπορευθεί με την Ουάσιγκτον είχε - για τους υποστηρικτές της θέσεως αυτής - ως θετικά αποτελέσματα την άμβλυνση των διαφορών με τα Τίρανα και τη μερική, προς το παρόν, εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδος με τα Σκόπια. Αλλά είναι προφανές οτι ο διάδοχος του κ Α Παπανδρέου οφείλει να επιχειρήσει μια επαναπροσέγγιση με την Κοινότητα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της υπογραμμίζει οτι "είναι μεγάλη και ιστορική η ώρα για το ΠΑΣΟΚ καθοριστική για την παραπέρα πορεία του, αλλά και για την εξέλιξη του δημόσιου βίου στη νέα εποχή που αρχίζει. Και είναι εποχή των συλλογικών ακηδεμόνευτων αποφάσεων της δημοκρατικής λειτουργίας και ευθύνης. Αλλοτε μουρμούριζαν ιδιαιτέρως οτι για την κακή εικόνα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ φταίει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τώρα την ευθύνη τη μοιράζονται όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Και για την επιλογή τους θα κριθούν στις κάλπες".

    [3] Αποχώρηση Παπανδρέου - Διεθνείς αντιδράσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "η αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου απο την πρωθυπουργία προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, όπου τα ΜΜΕ έδωσαν κορυφαία θέση στο γεγονός αυτό, υπογραμμίζοντας την προσωπικότητα και το "χάρισμα" του Ελληνα ηγέτη. Οι εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα των ΗΠΑ και του Καναδά μετέδιδαν χθες με έμφαση τις ειδήσεις απο την Ελλάδα. Αργά τη νύχτα όμως μεταδόθηκε βαρυσήμαντη δήλωση του Λευκού Οίκου με τις εκτιμήσεις του Προέδρου Μπίλ Κλίντον για το πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός Α Παπανδρέου - αναφέρει η δήλωση - υπήρξε ένας απο τους πλέον επιφανείς ηγέτες στη σύγχρονη ιστορία και εργάστηκε ακούραστα για τη διασφάλιση της νίκης της Δημοκρατίας στη χώρα, που αυτή γεννήθηκε. Συνέβαλε καθοριστικά στην εμβάθυνση των θερμών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία".

    "Στη Γαλλία, όπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Α Παπανδρέου υπογραμμίζοντας την ισχυρή προσωπικότητα του στην ελληνική και διεθνή πολιτική σκηνή και οτι "μετά το θάνατο του Φρανσουά Μιτεράν και την αποχώρηση απο την ενεργό πολιτική του Μάριο Σοάρες είναι ο τελευταίος μεγάλος σοσιαλιστής ηγέτης της Ευρώπης που απέρχεται απο την πολιτική. "Ο τελευταίος των χαρισματικών ηγετών στην μεταπολεμική Ευρώπη" γράφει η ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ και επισημαίνει οτι "λίγοι πολιτικοί αγαπήθηκαν και μισήθηκαν τόσο έντονα όσο ο κ Παπανδρέου. Κανείς απο τους επιγόνους που δίνουν τώρα τη μάχη για τη διαδοχή δεν έχει την προσωπικότητα και το ταλέντο αυτού του μαέστρου της πολιτικής τακτικής". Κατά τους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς η αποχώρηση του κ Παπανδρέου θα σημάνει την αρχή κατακλυσμιαίων αλλαγών στην ελληνική πολιτική ζωή. Η Ουώλ Στρήτ Τζόρναλ αναφέρει οτι η παραίτηση του κ Παπανδρέου "γεννά την ελπίδα οτι τελικά θα επέλθουν οικονομικές αλλαγές στη χώρα".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η είδηση της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου και προκάλεσε αντιδράσεις συμπάθειας προς τον αποχωρούντα πρωθυπουργό. Στη Γιουγκοσλαβία ο ραδιοφωνικός σταθμός ΠΟΛΙΤΙΚΑ επεσήμανε οτι η απόφαση του Α Παπανδρέου να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος δείχνει πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί αντικαταστάτης του κύρους του". Επίσης δημοσιεύει την ανακοίνωση του Γερμανού Χριστιανοδημοκράτη Φρίντμπετ Πφλίγκερ, ο οποίος την επιγράφει "Παπανδρέου: ένας μεγάλος ηγέτης - ένας δύσκολος εταίρος" και στην οποία τονίζει οτι "με την παραίτηση του Α Παπανδρέου τελειώνει οριστικά η φάση των ηγετικών προσωπικοτήτων στη μεταδικτατορικη Ελλάδα".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "στην τεράστια συνεισφορά του Α Παπανδρέου στην ιστορία της Ελλάδας και της ΕΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Κλαους Χενς σχολιάζοντας την είδηση της παραίτησης του Α Παπανδρέου. Χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πολιτικό που διαμόρφωσε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, ο Κλαους Χενς μίλησε για τις επιτυχείς προεδρίες της χώρας το 1988 και το 1994, επισήμανε δε οτι στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην Ευρώπη".

    [4] Κατάτασταση υγείας Παπανδρέου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι χθες του "έγινε και τρίτη παρακέντηση ενώ θα ακολουθήσει και άλλη για την αφαίρεση του υγρού απο το δεξιό ημιθωρακιο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ όμως "σε αποτυχία κατέληξε η προσπάθεια των γιατρών να αφαιρέσουν το υγρό απο το αριστερό ημιθωράκιο. Δεν άντεξε όμως ο πρωθυπουργός τη διαδικασία παρακέντησης, η οποία είναι εξαιρετικά επώδυνη και οι γιατροί σαν μι έσχατη λύση κατέληξαν να τοποθετήσουν σωληνάκι στο θώρακα μέσω του οποίου θα αποβάλλεται με αργούς ρυθμούς το υγρό. Ταυτόχρονα, σε συνεχείς εργαστηριακές εξετάσεις υποβάλλεται ο ασθενής προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λοίμωξης που τόσο ανησυχεί τους γιατρούς ενώ τα επόμενα δυο 24ωρα θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα για την πορεία της υγείας του".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "με ειδικά σωληνάκια που τοποθετήθηκαν στο στέρνο του Α Παπανδρέου ελπίζουν οι θεράποντες γιατροί οτι θα αφαιρέσουν όλο το πλευριτικό υγρό που είναι συσσωρευμένο στους πνεύμονές του. Η παροχέτευση αυτή θα είναι μόνιμη και ,σε συνδυασμό με τις συχνές αιμοκαθάρσεις, θα αποτελέσει το βασικό "όπλο" για την αποτροπή του φαινομένου συγκέντρωσης πλευριτικού υγρού στους πνεύμονες. Σύμφωνα με πληροφορίες απο ιατρικούς κύκλους του Ωνασείου, οι γιατροί δεν κρίνουν ως ικανοποιητικά τα παραπάνω και αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα και στη λεγόμενη "μέθοδο Λάιτ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "σε βιολογική πτώση, παράλληλα με την πολιτική βρίσκεται και πάλι απο χθες ο Ανδρέας Παπανδρέου. Θεράποντες ιατροί αποδίδουν τη νέα κάμψη του οργανισμού του στην ψυχολογική φόρτιση, αλλά και στη σωματική του καταπόνηση".

    [5] ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και άλλες εφημερίδες γράφουν οτι "σήμερα ξεκινάει η επίσημη, ταυτόχρονη λειτουργία των διπλωματικών γραφείων Σύνδεσης της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στα Σκόπια και στην Αθήνα αντίστοιχα. Επικεφαλής του ελληνικού διπλωματικού γραφείου θα είναι ως γνωστόν ο κ Αλέξανδρος Μαλλιάς, σύμβουλος πρεσβείας Α. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, επικεφαλής του γραφείου σύνδεσης δεν έχει ορισθεί ακόμη καθώς συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των κ. Γκαμπερ και Αρσόφσκι".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 17 January 1996 - 10:43:25