Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Πολιτικές εξελίξεις

  • [3] Υγεία Πρωθυπουργού

  • [4] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η επιστολή του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου προς την ΚΕ και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με την οποία καλεί να προχωρήσουν αμέσως στην εκλογή νέου πρωθυπουργού κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανδρέας τέλος. Τον 'παραίτησαν' ενώ βρισκόταν σε βυθιότητα. Αναμένεται αντίδραση της Λιάνη που δεν αναγνωρίζει την 'υπογραφή'."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τέλος επιτέλους. 'Παραιτήθηκε' ο Ανδρέας. Ανοίγει ο δρόμος για πολιτικές αλλαγές".

    Η ΑΥΓΗ: "Διαδοχή σε δύο γύρους. Την Τετάρτη Κεντρική Επιτροπή και ως την Παρασκευή νέος πρωθυπουργός. Τον Ιούνιο συνέδριο για την οριστική λύση υπό την καθοδήγηση Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ απο τους κλέφτες".

    ΕΘΝΟΣ: "Πρόσω ολοταχώς. Ιστορική απόφαση απο τον Ανδρέα: πάνω απ' όλα το συμφέρον του τόπου. Νέα σελίδα για την Ελλάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αλλάζει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Ιστορική απόφασις του Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αποκαθήλωσαν τον Φύλαρχο. Καταλυτικός ο ρόλος Εβερτ στην απόφαση των Εκτελεστικάριων του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανδρέας τέλος. Υπέγραψε κλαίγοντας παρουσία 5 γιατρών και της Μιμής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αυλαία. Ο Ανδρέας έδωσε τη λύση πριν απο τις 20 Ιανουαρίου. Μεθαύριο εκλογή πρωθυπουργού".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το τέλος μιας εποχής. Η αποχώρηση του κ. Παπανδρέου μεταβάλλει ριζικά το πολιτικό τοπίο. Με ελπίδες αλλά και με δυσκολίες αρχίζει η νέα περίοδος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αλλαγή με υπογραφή Ανδρέα. Δάκρυα και συγκίνηση στο Ωνάσειο και τη Χαριλάου Τρικούπη".

    ΝΙΚΗ: "Αυτός είναι ο Ανδρέας. Γενναίος στο ραντεβού του με την ιστορία. Συγκλονίζει την Ελλάδα η παραίτησή του".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Παρέδωσε την αντιλαϊκή σκυτάλη. Επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου και λύση της πολιτικής εκκρεμότητας".

    [2] Πολιτικές εξελίξεις

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων οτι "δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία οτι ο Α. Παπανδρέου έχει ήδη καταγραφεί στις δέλτους της Ιστορίας ως ένας απο τους τρεις μεγάλους πολιτικούς του αιώνα μας. Η παρουσία του υπήρξε καταλυτική, η συμβολή του ιστορική, η δραστηριότητά του καθοριστική για το παρόν, αλλά και το μέλλον του τόπου. Από χθες το βράδυ ο Α. Παπανδρέου δεν είναι πλέον πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ενα μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας έκλεισε ένα άλλο ανοίγει. Και ας μη γελιόμαστε. Τίποτα δεν θα είναι πια όπως χθες. Διότι το "ουδείς αναντικατάστατος" δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση του αποχωρήσαντος ηγέτη. Υπάρχουν μεγέθη που δεν αναπληρώνονται. Και κενά που δεν καλύπτονται".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο με τίτλο "Γενναιότητα" αναφέρουν μεταξύ άλλων οτι "όπως αρμόζει σε υπεύθυνο - και ιστορικό - ηγέτη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης... ο Πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου υπέβαλε χτες τη νυχτα την παραίτησή του και κατέδειξε πως οι φημολογίες που τον έφεραν ως απρόθυμο να προβεί. Στην πράξη της οικειοθελούς - με επίγνωση της κατάστασης της υγείας του - αποχώρησης απο την πρωθυπουργία. Ηταν -και αυτές - εφεύρημα όσων όλον τούτο τον καιρό επέμεναν να "προβλέπουν" την "εκτροπή"... Οπως και εκείνων που αγνοούσαν - ή ήθελαν να αγνοούν - το ψυχικό σθένος του ανθρώπου... Που σφράγισε χθες με μια πράξη μεγάλης γενναιότητας την πολιτική σταδιοδρομία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "με την ιστορική κίνηση του Α Παπανδρέου. Τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά και όπως όλοι εύχονταν. Και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε οτι το ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη και τα όργανά του ενήργησε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα στα όρια των δεσμεύσεων, οι οποίες και τηρούνται. Κλείνει μια ολόκληρη εποχή που άνοιξε πριν απο 32 ακριβώς χρόνια με την εμφάνιση του Α. Παπανδρέου στην πολιτική σκηνή της χώρας στην οποία έγινε γρήγορα πρωταγωνιστής. Ακολούθησε ο Α. Παπανδρέου μια θυελλώδη πορεία και έφερε ενωμένη την προοδευτική δημοκρατική παράταξη στην εξουσία. Παραδίδει την παράταξη ενωμένη και στην εξουσία. Και αυτό είναι το μέγα βάρος που έχει να σηκώσει συλλογικά το ΠΑΣΟΚ, με το νέο πρωθυπουργό που καλείται να εκλέξει τις προσεχείς ημέρες. Ανοίγει η μετα-Ανδρέα εποχή με τον Ανδρέα Παπανδρέου παρόντα ως πρόεδρο του Κινήματος που αυτός ίδρυσε. Και είναι ειλικρινής η ευχή να αποκατασταθεί η υγεία του και να μπορεί να συμβουλεύει τους διαδόχους του".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει οτι "το μεγαλείο του ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης αποτυπώνεται σε όλο το κείμενο της επιστολής, που αποτελεί την ύστατη προσφορά του Α. Παπανδρέου προς την πατρίδα και τη δημοκρατική παράταξη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και τούτη την ώρα στάθηκε στο ύφος του ιστορικού του μεγέθους δικαιώνοντας με τούτη την πράξη μια 30χρονη πολιτική πορεία στην οποία πάνω απ' όλα πρυτάνευε το συμφέρον της πατρίδας και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης μια στάση ζωής εν τέλει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου απέδειξε κάτι άλλο όμως. Οτι είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης που ξέρει να παίρνει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες την κατάλληλη στιγμή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "ο Ανδρέας Παπανδρέου έλαβε χθες την ιστορική απόφαση. Ο Α. Παπανδρέου ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης, ένας ηγέτης με ιστορία έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί και να διευκολύνει τις εξελίξεις για εκλογή νέου πρωθυπουργού. Από χθες - ή μάλλον απο σήμερα - ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ και η ΚΟ θα εκλέξει το νέο πρωθυπουργό, ενώ το συνέδριο του κόμματος θα εκλέξει τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Παπανδρέου κατάφερε και πάλι να ξαφνιάσει τους πάντες κλείνοντας το κεφάλαιο της μεταπολιτεύσεως".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "σε νέα τροχιά εισέρχεται η πολιτική ζωή του τόπου με την παραίτηση του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου απο το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει όπως και αυτός των μεγάλων ηγετών και η χώρα το αργότερο μέχρι την Παρασκευή (μάλλον την Πέμπτη) θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση με άλλο πρόεδρο. Το ΠΑΣΟΚ περνά στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του με τα στελέχη του ν' αναζητούν την ταυτότητά τους και την πολιτική τους επιβίωση στο άρμα κάποιου απο τους επίδοξους διαδόχους".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η απόφαση του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί μεταβατική και όχι οριστική λύση του πολιτικού προβλήματος. Η εξέλιξη αυτή επισημαίνει οτι στο κυβερνών κόμμα δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί οι νέες ισορροπίες και συνεπώς η μεταβατική περίοδος προς το συνέδριο (το πιθανότερο τον Ιούνιο) θα σφραγιστεί απο έντονες διεργασίες και αντιπαραθέσεις. Παρότι υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες είναι φανερό οτι η ΚΟ θα εκλέξει πρωθυπουργό ο οποίος θα είναι υπό την πολιτική αίρεση του συνεδρίου. Και, πάντως, ο αναπληρωτής πρόεδρος (εάν παραμείνει ο Α. Παπανδρέου στο κομματικό πηδάλιο, όπως πρότεινε χθες ο κ. Παπουτσής) ή ο νέος πρόεδρος του κόμματος, που θα εκλεγεί απο το συνέδριο είναι πιθανόν να διεκδικήσει και να επιτύχει αυτός να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Στους απρόβλεπτους παράγοντες συγκαταλέγεται πάντοτε η πορεία της υγείας του απερχόμενου πρωθυπουργού καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπλο που θα διαθέτει κατ' αρχάς ο νέος πρωθυπουργός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "το πολιτικό τέλος του Α. Παπανδρέου σφραγίστηκε επιτέλους χθες ύστερα απο ένα δραματικό σίριαλ πολλών εβδομάδων με τη 'ληξιαρχική πράξη' της παραίτησης που ενώπιον γιατρών, ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της συζύγου και των παιδιών του υπογράφηκε (;) αργά το βράδυ στο Ωνάσειο... Μπροστά στον κίνδυνο μιας (ατιμωτικής) καθαίρεσης, ο Α Παπανδρέου αναγκάστηκε να δώσει το πράσινο φως για την εκλογή νέου πρωθυπουργού χωρίς πάντως να δηλώνει ευθέως οτι υποβάλει παραίτηση. Αντιθέτως, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για την αδυναμία του 'αυτής της περιόδου' κάτι που (θεωρητικά) αφήνει το δρόμο ανοικτό για επάνοδό του αν αποκατασταθεί η υγεία του".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "η αυλαία ουσιαστικά έπεσε απο χθες για τον Α. Παπανδρέου. Και την τράβηξαν, όσο πιο μαλακά μπορούσαν οι πιο πιστοί του συνεργάτες, που είχαν συντάξει ένα κείμενο παραίτησης το οποίο υποτίθεται οτι έχει υπαγορεύσει και υπογράψει ο ίδιος. Οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Αντώνης Λιβάνης, Κώστας Λαλιώτης, Τηλέμαχος Χυτήρης με μάρτυρες τον ίδιο τον γιο του Γ. Παπανδρέου και τη σύζυγό του Δήμητρα αλλά και τους γιατρούς Δ. Κρεμαστινό, Γρ. Σκαλκέα και Ν. Ρουσσο. Και μάλιστα σε μέρα κατά την οποία, μετά απο πεντάωρη αιμοκάθαρση ήταν βυθισμένος για μεγάλο διάστημα σε 'φυσικό λήθαργο'. Τον παραίτησαν δηλαδή 'με το καλό' για να μη ζήσει την αναγκαστική ανατροπή του, κατόπιν της επιμονής του Προέδρου της Δημοκρατίας να αξιώνει άμεση λύση και τερματισμό των παρελκυστικών μεθοδεύσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "μετά απο εξευτελισμό δύο μηνών παρέδωσε ταπεινωμένος ο Ανδρέας. Δειλός μέχρι το τέλος δεν τόλμησε να περιλάβει τη λέξη παραίτηση στην επιστολή του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "η Νέα Δημοκρατία έσυρε το ΠΑΣΟΚ στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τη χθεσινοβραδινή επιστολή 'παραίτησης' του Α. Παπανδρέου. Η πίεση που άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση καθ' όλο το διάστημα υπάρξεως του πολιτικού προβλήματος, απεδείχθη εκ των πραγμάτων αποτελεσματική και απεγύμνωσε την υποκρισία και ατολμία των στελεχών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στάθηκαν ανήμποροι να δώσουν οι ίδιοι λύση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι δεν υπάρχει "καμιά αυταπάτη απο την επικείμενη ανάδειξη νέου πρωθυπουργού. Εσωκομματικό πρόβλημα το πρόσωπο, ζήτημα κεντρικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ η συνέχιση της ίδιας πολιτικής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει οτι "το ενδεχόμενο να προωθηθούν λύσεις οι οποίες θα έπασχαν συνταγματικώς και πολιτικώς με αποτέλεσμα να αποδειχθούν διαβλητές και ανατρέψιμες δεν εκλείπει και μετά τις χθεσινοβραδινές 'εξελίξεις και αποφάσεις'. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του διατηρεί το ρυθμιστικό του ρόλο, τον οποίο καλείται να ενεργοποιήσει αν θεωρήσει οτι η προωθούμενη λύση πάσχει συνταγματικώς και πολιτικώς. Δικαίωμά του είναι να αρνηθεί την επικύρωση μιας νόθου λύσεως. Αλλά και υποχρέωσή του να παρέμβει στην περίπτωση κατά την οποία κρίνει οτι το κομματικό αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε πολιτειακή κρίση, αφού ακόμη και η χθεσινή επιστολή του πρωθυπουργού θεωρείται ως αμφιλεγόμενη και υποβολιμαία".

    [3] Υγεία Πρωθυπουργού

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "και μορφίνη θα χορηγηθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τις αμέσως επόμενες ημέρες για να αντιμετωπίσει τους πόνους που θα προκαλέσει η διαδικασία αφαίρεσης του πλευριτικού υγρού και η πρωτοποριακή τεχνική που θα εφαρμοσθεί δια της χορήγησης σκληρυντικών ουσιών, προκειμένου να αποφευχθεί η επανασυσσώρευσή του στους πνεύμονες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου στον οποίο μάλιστα οι θεράποντες ιατροί δίνουν κατασταλτικά χαπάκια, προκειμένου να κοιμηθεί αφού έχει έντονες αϋπνίες! Γι αυτό χθες ο κ Κρεμαστινός, ο Αμερικανός πνευμονολόγος κ. Λάϊτ αλλά και οι θεράποντες ιατροί δεν προχώρησαν στην παρακέντηση σε συνδυασμό με τη χημική πλευροσκλήρυνση διότι είναι μια επέμβαση πολύ επώδυνη και απο τη στιγμή που θα γίνει ο ασθενής για 2 ημέρες έχει έντονους πόνους. Ομως παράλληλα μια τέτοια επέμβαση εγκυμονεί κίνδυνο λοίμωξης αιμορραγίας, υψηλού πυρετού και ανακοπή της καρδιάς. Το γεγονός αυτό είχε αποτέλεσμα να σημειωθούν νέοι τριγμοί και διαφωνίες στο ιατρικό συμβούλιο γι αυτό και ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Ιωάννης Ιορδάνογλου υπέβαλε με επιστολή του στον κ. Κρεμαστινό την παραίτησή του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι οι θεράποντες γιατροί του πρωθυπουργού δεν προχώρησαν χθες σε νέα παρακέντηση διότι ήταν "ο οργανισμός του καταπονημένος απο την πολύωρη αιμοκάθαρση και αιμοδιήθηση. Ετσι, η παρακέντηση αναβλήθηκε για άλλη μια φορά, ενώ η νέα αξονική τομογραφία που έγινε στο θώρακα έδειξε οτι η συνολική ποσότητα υγρού που έχει συγκεντρωθεί είναι περίπου 1.5 λίτρο. Η αξονική τομογραφία αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα ενώ μέχρι τη νέα παρακέντηση θα συνεχίζονται οι προσπάθειες αφαίρεσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας υγρού με αιμοκαθάρσεις και αιμοδιηθήσεις. Σημειώνεται οτι η χθεσινή αιμοκάθαρση και αιμοδιήθηση διήρκεσε πέντε περίπου ώρες με αποτέλεσμα να καταπονηθεί ο οργανισμός του Πρωθυπουργού".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι θα γίνει "με διπλή παρακέντηση η αφαίρεση του υγρού. Μέσω του ίδιου καθετήρα θα διοχετευθεί στον οργανισμό του πρωθυπουργού η σκληρυντική ουσία που προτείνει ο Δρ. Λάϊτ".

    [4] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφουν οτι "η Τουρκία αντιτίθεται στην αντικατάσταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζο Κλαρκ με διπλωμάτη που θα προέρχεται απο χώρα της ΕΕ δηλώνει ο Τούρκος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ινάλ Μπατού. Ο πρεσβης κ. Μπατου που είναι υπεύθυνος για το κυπριακό στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζει οτι "η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη στο Κυπριακό, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της, ενώ η Τουρκία δεν είναι".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 16 January 1996 - 10:53:51