Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 12/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Πολιτικές Εξελίξεις

  • [3] Κατάσταση υγείας πρωθυπουργού

  • [4] Κυπριακό

  • [5] Τουρκία - θηριωδίες σε βάρος Κούρδων

  • [6] ΠΓΔΜ

  • [7] Ελλάδα - Γιουγκοσλαβία

  • [8] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [9] Συνέντευξη Κρεμαστινού


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/01/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κατάσταση της υγείας του κ Παπανδρέου, η επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό, ο νέος γύρος των συνομιλιών για τα Σκόπια και το Κυπριακό είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παραιτήσου ή σε ρίχνουμε. Τελεσίγραφο στον Ανδρέα και στην 'αυλή' η επιστολή Εβερτ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ανομα σχέδια απο την 'συμμορία του Ωνάσειου'. Κορυφώνεται το πολιτικό δράμα".

    Η ΑΥΓΗ: "Φράγμα πυρός για τους αντιπροέδρους. Αλληλοσυγκρουόμενα σενάρια για τη συνάντηση Κωστή Στεφανόπουλου - Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εχει κι άλλους εραστές η Μιμή εκτός απο τον 'μάγο', Μάνο Θωμαδάκη".

    ΕΘΝΟΣ: "Το σχέδιο της 'αυλής'. Ποιοι και γιατί 'στήνουν' συνάντηση Ανδρέα - Προέδρου. Στόχος η αναβολή των διαδικασιών της διαδοχής με 'ροκάνισμα' του χρόνου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κατεβάζει πρωθυπουργό απο τον ... πάγκο. Ο Ανδρέας ζητά να οριστεί αναπληρωτής πρωθυπουργός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τα 3 σενάρια ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κρύβουν την επιστολή Εβερτ. Και ποινικές ευθύνες για την απομόνωση Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μονόδρομος η παραίτηση. Προειδοποίηση απο Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ορυμαγδός δηλώσεων βουλευτών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ολοι ζητούν λύση καθαρή και άμεση. Σημεία αποδυνάμωσης των 'προεδρικών'".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Υποβάλλει παραίτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Γενναία απόφαση του μεγάλου σοσιαλιστή ηγέτη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κρεμαστινός για τον Ανδρέα: Ολα παίζονται στη συνάντηση Ανδρέα - Προέδρου".

    ΝΙΚΗ: "'Βλήμα' Εβερτ. Με επιστολή στον Ανδρέα αξιώνει την... παραίτησή του".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ελλειμμα 9.000 σχολικών αιθουσών στην Αττική".

    [2] Πολιτικές Εξελίξεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "Ο Α Παπανδρέου αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του απο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που θα έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες στο Ωνάσειο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Στη μεγάλη αυτή απόφαση καταλήγει, μετά την ενημέρωση που είχε τις τελευταίες ημέρες απο στελέχη που τον επισκέφθηκαν και κυρίως απο το γιο του, οπότε και αντελήφθη το κατ' εξοχήν αυτό πολιτικό ον, οτι ήδη... έχει δημιουργηθεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα κατά τις 55 ημέρες της παραμονής του στην εντατική. Βεβαίως η βελτίωση της υγείας του θα του επιτρέψει να παραμείνει Πρόεδρος και καθοδηγητής του Κινήματος και όπως ο ίδιος είχε πει στο παρελθόν θα αποτελέσει τον εγγυητή για την ομαλή μετάβαση στη μεταπαπανδρεϊκή περίοδο. Ο υπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης σε δύο τηλεοπτικές του εμφανίσεις χθες βράδυ άφησε σαφώς να εννοηθεί οτι ο Α. Παπανδρέου αφού ενημερωθεί και απο τα ανώτατα στελέχη του Κινήματος και συζητήσει και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα λάβει τις πιο σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Σήμερα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ορίζει την αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί τον Α. Παπανδρέου αρχές της εβδομάδας στο Ωνάσειο προκειμένου να τον ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στο κόμμα και να του ζητήσει να 'διευκολύνει' την άρση του αδιεξόδου με την παραίτησή του, αφού θέλει τουλάχιστον 2 μήνες για την ανάρρωσή του".

    "Η αρχή" τονίζει η ΝΙΚΗ, "θα γίνει στη συνάντηση Προέδρου και Πρωθυπουργού, ενώ η οριστική λύση - απάντηση στο πρόβλημα λόγω ασθένειας του Α. Παπανδρέου θα δοθεί απο τον ίδιο και τα θεσμοθετημένα όργανα του Κινήματος. Στις 20-21 Ιανουαρίου η ΚΕ θα εξετάσει όλες τις προτάσεις και θα αποφασίσει ύστερα απο εισήγηση του ΕΓ. Θα προηγηθεί συνεργασία με τον Πρόεδρο του Κινήματος. Ο Α. Παπανδρέου θα παραδώσει την κυβερνητική σκυτάλη αλλά θα παραμείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Η ΚΕ θα ανάψει το 'πράσινο φως' και αμέσως μετά - θα μεσολαβήσουν τρεις ημέρες - θα συγκληθεί η ΚΟ η οποία και θα εκλέξει το νέο πρωθυπουργό. Σχεδόν αυτομάτως, θα αρχίσει η προετοιμασία εκτάκτου συνεδρίου του Κινήματος. Πιθανώς τον Απρίλιο ή το Μάιο. Στο συνέδριο ο Α. Παπανδρέου - εφόσον του το επιτρέπει η υγεία του - μπορεί και πάλι να 'σφραγίσει' τις εξελίξεις. Να επανεκτιμήσει την κατάσταση και όντας αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος να επιλέξει". Επίσης χαρακτηρίζει "αήθη, ανόητη και εκβιαστική την ενέργεια του προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό αξιώνοντας να παραιτηθεί".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι ο κ Παπανδρέου "οδηγήθηκε στην απόφασή του για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ενημέρωση που είχε για 2 συνεχείς μέρες απο τον κ Κρεμαστινό για τα νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο, αλλά και τις πολιτικές συζητήσεις με τη σύζυγό του η οποία σταδιακά τον ενημερώνει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Χθες η κυρία Παπανδρέου μιλούσε με το σύζυγό της για περισσότερο απο μια ώρα προσπαθώντας να του εξηγήσει με τον τρόπο της τα προβλήματα που έχουν προκύψει και τις πιέσεις που ασκούνται απο κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης".

    Και η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "ωριμάζουν οι συνθήκες για την παραίτηση απο την πρωθυπουργία του Α. Παπανδρέου μετά και απο τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αναμένεται οτι θα πραγματοποιηθεί μόλις την επιτρέψουν οι θεράποντες ιατροί". Σε άλλο δημοσίευμά της όμως ισχυρίζεται οτι βρίσκεται "προ των πυλών της διάσπασης το ΠΑΣΟΚ. Καθοριστικές για τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα είναι οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες που δίδονται απο το στενό περιβάλλον του κ Σημίτη, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην υπουργός και νυν διάδοχος "δεν έχει άλλη επιλογή παρά τη ρήξη, αν μεθοδευτούν σενάρια όπως αυτά των αντιπροέδρων ή συνεχιστεί η κωλυσιεργία".

    Η ΑΥΓΗ στο βασικό της θέμα αναφέρει οτι "σύμφωνα με πληροφορίες το 'περιβάλλον' του ασθενούς πρωθυπουργού προωθεί τη λύση του διορισμού αντιπροέδρων ώστε να μετατεθεί στις καλένδες το θέμα της εκλογής νέου πρωθυπουργού. Ο διορισμός αντιπροέδρων όμως προσκρούει σε συνταγματικά κωλύματα καθώς ο κ Παπανδρέου δεν ασκεί τα καθήκοντά του και συνεπώς δεν μπορεί να ορίσει αντιπροέδρους εάν δεν διακοπεί η αναπλήρωσή του. Επίσης χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση για τον ορισμό αναπληρωτή πρωθυπουργού. Πιο σημαντικές βέβαια είναι οι πολιτικές αντιδράσεις".

    Οπως αναφέρει η ΑΥΡΙΑΝΗ, "το κρίσιμο ραντεβού Πρωθυπουργού - Προέδρου Δημοκρατίας ίσως πραγματοποιηθεί και εντός της ημέρας. Ωστόσο ο κ Στεφανόπουλος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος και αξιόπιστες πηγές που πρόσκεινται σ' αυτόν τονίζουν οτι είναι "αδύνατον να συναινέσει στον ορισμό αναπληρωτή πρωθυπουργού ή αντιπροέδρων καθότι όπως σημειώνουν, θα προκύψει νομικό και συνταγματικό πρόβλημα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "τελεσίγραφα" απο παντού καταφθάνουν στο Ωνάσειο προκειμένου ο κ Παπανδρέου να δεχθεί να υποβάλει την παραίτησή του. Από τέσσερις πλευρές υπήρξαν σαφή "μηνύματα" οτι λύση θα δοθεί ακόμα κι αν δεν συναινέσει ο κ Παπανδρέου: Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Στεφανόπουλο, το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, υπουργούς όπως ο κ Αλ. Παπαδόπουλος, και την ομάδα των "λοχαγών".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "η 'αυλή' επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, φρενάροντας - όσο μπορεί - τις εξελίξεις θέτοντας σε εκκίνηση σχέδιο με... 'κύκλους πολιτικών επαφών' του πρωθυπουργού (αρχής γενομένης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου - όπως δηλώνει συνεργάτης του - να διαμορφώσει προσωπική γνώμη πριν απο οποιαδήποτε απόφαση που αφορά τον ίδιο, το κόμμα και την κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "οι δύο βασικοί οικονομικοί υπουργοί παρενέβησαν χθες στις εξελίξεις τονίζοντας οτι πρέπει να υπάρξει καθαρή και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαδοχής του κ Παπανδρέου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε οτι 'οι κρίσιμες στιγμές που περνάμε δεν πρέπει να μας οδηγούν σε χάρτινες λύσεις'. Αργότερα δε άφηνε να εννοηθεί οτι αν δεν υπάρξει βιώσιμη λύση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου θα διαχωρίσει τη θέση του και θα παραιτηθεί. Επίσης ο Γ. Παπαντωνίου επεσήμανε οτι η αγορά έχει προεξοφλήσει λύση εντός του Ιανουαρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων οτι "με τα πολιτικά δεδομένα αλλά και με τα ιατρικά στοιχεία - όπως τα έδωσε στη Βουλή ο Δημήτρης Κρεμαστινός - η παραίτηση του πρωθυπουργού είναι μονόδρομος. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό και μόνο είναι το νόημα της κίνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Κάθε άλλη προσπάθεια απο το περιβάλλον του θα είναι πολιτική αυτοκτονία για τον Πρωθυπουργό και την παράταξή του". Στο βασικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει οτι "η παραίτηση του πρωθυπουργού έχει καταστεί αναπόφευκτη και αυτό το έχουν κατανοήσει και ο ίδιος και το στενό περιβάλλον του. Ολοι οι δρόμοι διαφυγής έχουν κλείσει μπροστά στην ομόθυμη αξίωση κόμματος, ΚΟ και κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ο πρωθυπουργός σκέπτεται να 'κατεβάσει' πρωθυπουργό απο τον... πάγκο. Με το διορισμό αναπληρωτού πρωθυπουργού ο Ανδρέας Παπανδρέου θα επιχειρήσει να επιλύσει προσωρινά το μείζον πολιτικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ζητήσει αύριο Σάββατο απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο που θα τον επισκεφθεί στο Ωνάσειο να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα ορίζεται θέση αναπληρωτού πρωθυπουργού, στον οποίο θα εκχωρούνται όλες οι σχετικές αρμοδιότητες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε τρεις μήνες θα διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο απο το ποίο θα δοθεί λύση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "το αίτημα Παπανδρέου να συναντηθεί με τον κ. Στεφανόπουλο έχει προκαλέσει πλήθος ερμηνειών και σεναρίων για τα σχέδια του πρωθυπουργού καθώς ουδείς εκ των επίδοξων διαδόχων αλλά και ομάδων στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζει τις προθέσεις του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "πρόκληση στον Ανδρέα Παπανδρέου να αποδείξει την ύπαρξή του μέσα απο την παραίτησή του, απηύθυνε με επιστολή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Εβερτ. Ο κ Εβερτ τονίζει στον πρωθυπουργό οτι 'οι εξελίξεις τώρα είναι στα χέρια σας με την παραίτησή σας θα προσφέρετε υπηρεσία στον τόπο, στην παράταξή σας και στον εαυτό σας'. Η επιστολή κλείνει με την υπόμνηση των ευθυνών που έχει ο πρωθυπουργός αναφέροντας οτι "αλλιώς θα έχετε την ευθύνη για την εκτροπή απο την κρίση που έρχεται".

    Για "αγωνιώδη πρωτοβουλία του Μ. Εβερτ προκειμένου η χώρα να βρει επιτέλους το δρόμο της" κάνει λόγο ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    [3] Κατάσταση υγείας πρωθυπουργού

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "σε απόγνωση έχει οδηγήσει τους γιατρούς του πρωθυπουργού η διαρκής συγκέντρωση υγρού σε όλες τις κοιλότητες του θώρακα, επιβαρύνοντας δραματικά την καρδιακή και την αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς. Το υγρό, μάλιστα δεν είναι καθόλου 'αθώο' καθώς και οι χθεσινές κυτταρολογικές εξετάσεις έδειξαν οτι πρόκειται για διϊδρυμα. Δηλαδή για υγρό που δημιουργείται λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά και της αχρήστευσης των νεφρών. Κανείς απο τους γιατρούς, όμως δεν τολμά να προτείνει τη λύση της παρακέντησης για την αφαίρεση του υγρού καθώς υπάρχει ο φόβος της μετάδοσης μικροβίων την ώρα μάλιστα που υπάρχουν κλινικές ενδείξεις νέας λοίμωξης".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "οι θεράποντες γιατροί θα προσπαθήσουν να το αφαιρέσουν τόσο με τις αιμοκαθάρσεις και αιμοδιηθήσεις όσο και με νέες παρακεντήσεις. Στην καλή κατάσταση του πρωθυπουργού και στην ικανότητά του να συνομιλεί χωρίς προβλήματα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο κ Μπακ, ενώ τόνισε οτι αν και έχει πολύ δρόμο για την αποκατάστασή του, ανταποκρίνεται πολύ ικανοποιητικά στο εντατικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και φυσιοθεραπείας".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "η υγεία του παραμένει στάσιμη, ενώ οι γιατροί ανησυχούν για το πλευρικό υγρό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "δραματική επιδείνωση παρουσίασε αργά χθες το βράδυ η υγεία του πρωθυπουργού και πληροφορίες απο εγκυρότατη και κορυφαία 'πηγή' της Εντατικής ανέφερε οτι ο πρωθυπουργός βάρυνε και βυθίστηκε τόσο πολύ ώστε εξέφραζαν φόβους για το αν θα βγάλει το 24ωρο...".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "ηλίου φαεινότερον" είναι πλέον το γεγονός οτι οι πεντέμισι εβδομάδες ασθένειας του πρωθυπουργού στο Ωνάσειο έχει εξασθενήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον οργανισμό του. Οταν μια απο τις ζωτικές του λειτουργίες παρουσιάζει πρόβλημα, ύστερα απο λίγες ώρες επέρχεται γενικότερη κατάρρευση των υπολοίπων οργάνων. Πράγμα το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες πέντε μέρες".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Πιέζει η Ουάσιγκτον" αναφέρει οτι "Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ κάλεσε τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν λύση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, δε, επανέλαβε την προθυμία της χώρας του να βοηθήσει - με κάθε δυνατό τρόπο - τις δύο πλευρές στην επίλυση του προβλήματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "προτεραιότητα στους Αμερικανούς δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο Κυπριακό. Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Σ. Ανιέλι πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ γι αυτό το εξάμηνο δήλωσε χθες πως 'ο εκπρόσωπός μας θα είναι πρόσωπο που θα έχει ρόλο ενισχυτικό στην προσπάθεια του Αμερικανού βοηθού υπουργού κ Ρ. Χόλμπρουκ'. Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε θετικές τις προοπτικές του Κυπριακού τονίζοντας οτι η Ιταλική προεδρία πράττει 'θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση'".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "απο την πλευρά της η Αγκυρα έσπευσε να δείξει τη δυσφορία της για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στο Κυπριακό επιμένοντας οτι η Τουρκία θεωρεί περισσότερο ενδεδειγμένες τις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ. Κατά τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών ήταν λανθασμένη η προσέγγιση της ΕΕ με την "Ελληνοκυπριακή πλευρά" για την ένταξη της Κύπρου γεγονός που "απομάκρυνε τους Ελληνοκύπριους απο τις σοβαρές προσπάθειες αναζήτησης λύσης".

    [5] Τουρκία - θηριωδίες σε βάρος Κούρδων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναδημοσιεύουν απο το χθεσινό "Γιουροπίαν", "φρικιαστικές φωτογραφίες απο τη σφαγή των Κούρδων απο Τούρκους στρατιώτες που ποζάρουν κρατώντας υπερηφάνως τα κομμένα κεφάλια των αντιπάλων τους και επιβεβαιώνουν πλήρως τις αλλεπάλληλες σχετικές καταγγελίες. Η εφημερίδα επισημαίνει οτι οι φωτογραφίες αυτές είναι οι πλέον ανώδυνες απο αυτές που έχει στη διάθεσή της. Τραβήχτηκαν απο τους ίδιους τους Τούρκους στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας γνωστής ως "Ορεινή Ταξιαρχία Κομάντος του Ορους Χακάρι" που έχει τη βάση της στην πόλη Χακάρι, 80 χιλιόμετρα απο τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ. Οι φωτογραφίες δείχνουν οτι ορισμένοι απο τους Κούρδους έχουν σκοτωθεί, ενώ άλλοι πιάστηκαν ζωντανοί, δέθηκαν, γυμνώθηκαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν και αποκεφαλίστηκαν".

    [6] ΠΓΔΜ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπως και άλλες εφημερίδες γράφει οτι "η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Κ. Στεφανόπουλο σε περίπτωση κατά την οποία διαφανεί στη Ν. Υόρκη οτι παρωθείται λύση της μικτής ονομασίας για το θέμα των Σκοπίων δήλωσε χθες αρμόδια πηγή στην Αθήνα. Η ίδια πάντως πηγή διευκρίνισε οτι στις συνομιλίες που αναμένεται να αρχίσουν σήμερα στην έδρα των Ην. Εθνών μεταξύ των εκπροσώπων των Αθηνών και των Σκοπίων υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή κ Σαιρους Βανς η Ελλάδα προσέρχεται με τη θέση οτι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση οριστικής ονομασίας που θα εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "με στόχο την αναζήτηση λύσης που μπορεί να είναι και μονολεκτική μη σύνθετη ονομασία - όπως είπε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμος παράγων του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών - ξεκινούν σήμερα στη Ν. Υόρκη οι συνομιλίες ανάμεσα στον Σ. Βάνς και τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ.κ. Ζαχαράκι και Τοσέφκσι. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις αν οι συνομιλίες καταλήξουν σε κάποια κοινά αποδεκτή ονομασία, το πρόβλημα της ρευστότητας στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας μπορεί να ξεπεραστεί με τη σύγκληση μιας σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφουν οτι "στη σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών προσανατολίζεται τώρα η κυβέρνηση αν οι συνομιλίες της Ν. Υόρκης για το όνομα των Σκοπίων φτάσουν στη μικτή ονομασία. Επιστολή του Ελληνα ΥΠΕΞ Κάρολου Παπούλια προς τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβενκόφσκι επέδωσε χθες ο Αλέξανδρος Μαλλιάς".

    [7] Ελλάδα - Γιουγκοσλαβία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "Γιουγκοσλάβοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συνοδευόμενοι απο εκπροσώπους εταιριών της χώρας τους είχαν προσφάτως συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας Αν. Πεπονή υπόψιν του οποίου έθεσαν μια σειρά απο επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη της ελληνογιουγκοσλαβικής συνεργασίας ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Μεταξύ των σχεδίων αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου η τροφοδότηση της Γιουγκοσλαβίας μέσω της Ελλάδας με αργό πετρέλαιο και υγρά καύσιμα και η συνεργασία της ΔΕΗ με την αντίστοιχη γιουγκοσλαβική κρατική επιχείρηση".

    [8] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εντείνει τις πιέσεις του προς την Αθήνα και την Αγκυρα για να δεχθούν τα ΜΟΕ τα οποία πρότεινε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ και έχουν στόχο την ανατροπή επεισοδίου που θα προκαλούσε κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και υπογραμμίζει οτι θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση. Ο αμερικανός ηγέτης σε επιστολή του σε ομάδα γερουσιαστών που του είχαν ζητήσει να παρέμβει προς την τουρκική κυβέρνηση ώστε να τερματίσει τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας παραδέχεται οτι "υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο", αλλά τονίζει - δικαιολογώντας την Τανσου Τσιλερ - οτι "η σημερινή κατάσταση δεν δικαιολογεί τα βήματα που προτείνατε στην επιστολή σας". Ακόμη πιστεύει οτι "η τουρκική κυβέρνηση δεν επεδίωξε το ψήφισμα της τουρκικής συνέντευξης με το οποίο χαρακτηρίζεται ως αιτία πολέμου τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.".

    ΤΑ ΝΕΑ χαρακτηρίζουν προκλητική " την απάντηση Κλίντον".

    [9] Συνέντευξη Κρεμαστινού

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός τονίζει οτι "όσο καιρό είναι στη Μονάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλαδή 50 ημέρες, 60 ημέρες όσο και να είναι και στο νοσοκομείο δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Οταν τελειώσει η νοσοκομειακή φάση με βάση δηλαδή αυτό που έχει αποκατασταθεί και επιτευχθεί, τότε μόνο θα συζητήσουμε, ιατρικά μιλάω, και θα απαντήσουμε στο ερώτημα. Αλλα όπως βλέπουμε τα πράγματα σήμερα βλέπουμε όχι βραχεία ανάρρωση. Επίσης δηλώνει οτι δεν υπάρχει περίπτωση ο πρωθυπουργός να μεταφερθεί στο σπίτι του και μάλιστα στις 19 του μηνός τονίζοντας οτι κάτι τέτοιο προϋποθέτει να έχει επιτευχθεί το μάξιμουμ της θεραπευτικής απόδοσης. Ακόμη επισημαίνει οτι ο χώρος της εντατικής μονάδας είναι ένας ειδικός χώρος, όπου οι αποφάσεις δεν είναι αντικειμενικές, προσθέτοντας με σημασία οτι "αυτό είναι ένα πρόβλημα για όλους μας. Τονίζει ωστόσο οτι όταν ληφθούν αποφάσεις θα βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο στάδιο που θα είναι οι αποφάσεις μη διαβλητές. Επίσης επαναλαμβάνει όσα είπε στη Βουλή οτι ο πρωθυπουργός μπορεί τις επόμενες ημέρες να λάβει αποφάσεις δηλώνοντας σχετικά : "πεποίθηση μου είναι οτι αυτό θα γίνει τις προσεχείς ημέρες, τις οποίες όμως ακριβώς δεν μπορώ να σας πω". Τέλος είναι αντίθετος "σ' αυτή τη φάση για μεταφορά του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ" και αναφέρει πως "όπως είναι σήμερα ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τεχνητό νεφρό. Με βάση το αναμενόμενο όριο χρόνου θα πρέπει να περιμένει κανείς ολόκληρο τον Ιανουάριο για να πει τι πιθανότητες έχουν οι νεφροί του πρωθυπουργού να επαναλειτουργήσουν"

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Friday, 12 January 1996 - 10:26:54