Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Πολιτικές εξελίξεις

  • [3] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [4] ΠΓΔΜ

  • [5] Βοσνία - Ελλάδα

  • [6] Ελλάδα - ειρηνικές αποστολές

  • [7] Κυπριακό

  • [8] Συνέντευξη Βενιζέλου

  • [9] Συνέντευξη Γ. Λιάνη

  • [10] Συνέντευξη Μπέη


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού και οι πολιτικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οξεία.... απατίτιδα. Κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και τον κόσμο στο ΠΑΣΟΚ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παύουν τον Ανδρέα μέσα στον Ιανουάριο. Η Νέα Δημοκρατία τους έσπρωξε σε λύση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αρνείται ο Ανδρέας να παραιτηθεί. Την κοπανάει μαζί με τη Μιμή στην Αμερική για να κερδίσει χρόνο".

    ΕΘΝΟΣ: "Φόβοι για 'όχι' του Ανδρέα. Κώστας Σκανδαλίδης: νέος πρωθυπουργός θα εκλεγεί μέσα στον Ιανουάριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τραβάει απο 31 ο κ. Εβερτ. Απέκλεισε για έξι μήνες κατάθεση προτάσεως μομφής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μυστικοί κώδικες στα χέρια της Μιμής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεν φεύγω, λέει ο Ανδρέας. Μπέης: θα τον αλλάξουμε. Ρήξη απειλή το ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δέσμευση και αγωνία για το 'ναι' Ανδρέα. Οριστικά νέος πρωθυπουργός σε 20 ημέρες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πρόβλημα η παραίτηση Ανδρέα. Σκανδαλίδης: οριστική λύση μέσα στο μήνα".

    ΝΙΚΗ: "Παραιτείται απο την πρωθυπουργία αλλά παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου".

    [2] Πολιτικές εξελίξεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "μήνας εξελίξεων για το ΠΑΣΟΚ ο Ιανουάριος, αφού όπως δείχνουν τα πράγματα εντός του μηνός θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου αφού βέβαια συναινέσει ο ίδιος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης σε έκτακτη συνέντευξη που έδωσε χθες το μεσημέρι διαβεβαίωσε τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματός του οτι οριστικά μέσα στον Ιανουάριο θα αναδειχθεί ο νέος πρωθυπουργός. Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει πρόεδρος του Κινήματος και όπως χαρακτηριστικά είπε δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε να καθαιρεθεί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "είναι πάντα υπαρκτό το σενάριο όχι μόνο να μην παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου αλλά και να ορίσει (ή να εμφανιστεί οτι ορίζει) πριν απο τις 20 Ιανουαρίου αντιπρόεδρο ή αντιπροέδρους στην κυβέρνηση κι έτσι να μπλοκαριστεί κάθε διαδικασία αντικατάστασής του. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που φοβούνται οτι ως 'οριστική λύση' για την οποία γίνεται τώρα λόγος μπορεί στην ...πορεία να προβληθεί απλώς η προκήρυξη συνεδρίου για την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν κι αυτά οτι "στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται το ενδεχόμενο να αρνηθεί ο πρωθυπουργός να υποβάλει παραίτηση. Στελέχη του Κινήματος άρχισαν ήδη επαφές με τον κ. Παπανδρέου. Οι επαφές θα είναι κλιμακωτές ώστε σιγά-σιγά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο κ. Α. Παπανδρέου να έχει ενημερωθεί για τα πολιτικά δεδομένα που έχουν προκύψει και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της παρατεταμένης ασθένειάς του. Ηδη χθες το βράδυ είχε σύντομη επαφή στο διάδρομο έξω απο την Εντατική με τους κ.κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, Αντώνη Λιβάνη και Κώστα Λαλιώτη, τους οποίους είχε ζητήσει να δει. Λίγο αργότερα είδε κατ' ιδίαν τον γιο του υπουργό Παιδείας κ. Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο είχε συζήτηση για περίπου μια ώρα ακόμα και για ορισμένα γενικά πολιτικά ζητήματα".

    Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, που επικαλείται το ΕΘΝΟΣ, "μέλη της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί την υγεία του πρωθυπουργού διατυπώνουν την άποψη οτι ο πρωθυπουργός δεν είναι ακόμη ψυχολογικά έτοιμος να σηκώσει το βάρος μιας συζήτησης για το ενδεχόμενο παραίτησής του". Ειδικότερα, τονίζουν οτι "είναι οι πρώτες μέρες ύστερα απο περιπέτεια ενάμιση μήνα που ο κ. Παπανδρέου είναι κάπως ήσυχος και έτσι θα έπρεπε να μείνει, έως ότου η θετική εξέλιξη της υγείας του παρουσιάσει μόνιμη σταθεροποίηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "οι κ.κ. Λιβάνης, Τσοχατζόπουλος και Λαλιώτης θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν στον Πρωθυπουργό την πραγματική εικόνα και 'χωρίς τελεσίγραφα' να τον κάνουν να πιστέψει οτι εκείνος έχει τον τελικό λόγο. Αρνούνται όμως να πουν οτιδήποτε όταν τους τίθεται το ερώτημα "τι θα γίνει αν εκείνος αρνηθεί να παραιτηθεί". Αλλά επίσης υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιοι του 'περιβάλλοντος' να επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τον Α. Παπανδρέου ως ικανό να κυβερνήσει. Εκτιμούν όμως οτι μια τέτοια ενέργεια δεν θα έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας γιατί οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ "και ιδιαιτέρως η μεγάλη πλειοψηφία της ΚΟ" έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Τα ίδια στελέχη εξηγούσαν οτι αν ο Α. Παπανδρέου δε δεχτεί να παραιτηθεί τα όργανα του κόμματος θα προχωρήσουν στην αντικατάστασή του προβάλλοντας την αδυναμία του "να κατανοήσει την κατάσταση και να σταθμίσει τα πραγματικά δεδομένα". Θα κάνουν δηλαδή εκείνα μια διασταλτική ερμηνεία του συνταγματικού όρου "εκλείπει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "η κατάθεση σήμερα της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης απο πλευράς Νέας Δημοκρατίας φέρει προ των τεραστίων ευθυνών τους, τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις οτι η πρόταση μομφής δεν γίνεται για να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της τονίζει οτι "κρίνει οτι η εκλογή νέου πρωθυπουργού, στην οποία πολλοί έχουν εναποθέσει τις επιθυμίες τους, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Η μόνη διέξοδος είναι η διενέργεια πρόωρων εκλογών, προκειμένου ο κυρίαρχος λαός να δώσει τη λύση που αρμόζει και για τη χώρα και για την πολιτική ζωή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι είναι "αποφασισμένος να παρέμβει ουσιαστικά στα πολιτικά δρώμενα χρησιμοποιώντας το κύρος του θεσμού και του ύψιστου αξιώματος που κατέχει φέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, τον οποίο ασφαλείς πληροφορίες της "Α" εμφανίζουν εντονότατα δυσαρεστημένο με την παρατεινόμενη και σταδιακά επιδεινούμενη σύγχυση που προκαλεί το σημερινό αδιέξοδο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ κατηγορεί "όλα τα ηγετικά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης οτι τα έχει καταλάβει οξεία απατίτιδα".

    [3] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "σαφής βελτίωση στην υγεία του Πρωθυπουργού διαπιστώνεται κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες καθώς ο κ. Α. Παπανδρέου είναι πλέον σε θέση να βηματίζει υποβασταζόμενος απο το ένα δωμάτιο στο άλλο έχει - για πρώτη φορά ύστερα απο πολύ καιρό- όρεξη για φαγητό και ζητεί να δει τηλεόραση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "σταθεροποιείται και η αισιοδοξία στο Ωνάσειο μαζί με την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "έντονη ανησυχία προκαλεί στους θεράποντες ιατρούς του κ. Παπανδρέου η συγκέντρωση υγρού - για άλλη μια φορά - στο αριστερό μέρος του θώρακα. Επιβεβαιώνονται έτσι, οι καρδιολόγοι κ. Π. Τούτουζας και Δ. Κόκκινος, οι οποίοι έχουν μιλήσει ξεκάθαρα για καρδιακή ανεπάρκεια".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όμως "οι γιατροί πιστεύουν οτι στην εμφάνιση του υγρού αυτού έχει κάποια πιθανότητα συμμετοχής η δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας του Πρωθυπουργού. Δεν ανησυχούν όμως καθώς είναι γνωστή απο πολλά χρόνια η ανεπάρκεια της δεξιάς κοιλίας".

    [4] ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "νέος γύρος διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό ξεκινά την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη με αποκλειστικό αντικείμενο τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν τελικά στην ονομασία "Nova Makedonia" (δύο λέξεις) κάτι που δεν ικανοποιεί απόλυτα ούτε την Αθήνα ούτε τα Σκόπια αλλά που φαντάζει ως η μόνη συμβιβαστική λύση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι είναι "δυσοίωνα τα μηνύματα που έρχονται απο τη Νέα Υόρκη σε ο,τι αφορά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "εντός του έτους η 'Νέα Μακεδονία' θα είναι - εκτός απροόπτου - γεγονός".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "άτυπο χρονοδιάγραμμα των επόμενων γύρων συνομιλιών Ελλάδας-Σκοπίων αναμένεται να καθορίσουν την προσεχή Πέμπτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ κ.κ. Χρ. Ζαχαράκις και Ακ. Τοσέφσκι καθώς η πολιτική ρευστότητα δεν επιτρέπει την - προσδοκώμενη απ το μεσολαβητή κ. Σ. Βάνς - ταχεία διαδικασία".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "διπλωμάτες στην έδρα των Ην. Εθνών τόνισαν οτι ο Ελληνας πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκις προσέρχεται στη συνάντηση της Πέμπτης με την πάγια θέση οτι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα όνομα που να περιέχει τη λέξη 'Μακεδονία'".

    [5] Βοσνία - Ελλάδα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται στα πυρά που δέχθηκε ελληνικό C-130 λίγο πριν προσγειωθεί στο Σεράγεβο μεταφέροντας φάρμακα και τρόφιμα. Τελικά το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Τούζλα. Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "στο Βίσοκο έφθασε χθες το δεύτερο τμήμα του ελληνικού λόχου μεταφορών αποτελούμενο απο 53 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και 26 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Το Σαββατοκύριακο θα αναχωρήσει για τη Βοσνία το τρίτο μέρος της ελληνικής δύναμης αποτελούμενο απο 190 άνδρες".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "η Ελλάδα προσέφερε στους Σέρβους της Βοσνίας 200 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών στην τοποθεσία Βίσεγκραντ και υποσχέθηκε οτι θα αναζητήσει επενδυτή για 1,4 δις δολάρια που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση των σερβοκρατούμενων περιοχών της Βοσνίας. Αυτά συμφωνήθηκαν με τον αντιπρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας Νίκολα Κόλιεβιτς όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Μπέτα, όταν ο Σερβοβόσνιος αξιωματούχος επισκέφθηκε την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του 1995".

    [6] Ελλάδα - ειρηνικές αποστολές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "η χώρα μας συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε έξι αποστολές: βορείως του 36ου γεωγραφικού παράλληλου (Κουρδιστάν), στη μεθοριακή γραμμή Ιράκ-Κουβέϊτ, στη δυτική Σαχάρα, στη Γεωργία και κυρίως στο Σοχούμι, σε Βοσνία-Κροατία και στην Ιεριχώ και τη Ράμολο της Παλαιστίνης".

    [7] Κυπριακό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "οι Τούρκοι καταφέρνουν για μια ακόμη φορά να φρενάρουν τις εξελίξεις εμποδίζοντας τη νέα αμερικανική πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό. Με το πρόσχημα της πολιτικής αστάθειας λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η Αγκυρα διαμήνυσε στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ οτι είναι καλύτερα να καθυστερήσει η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην περιοχή (στο 'τρίγωνο' Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα) που ήταν προγραμματισμένη γύρω στις 23 με 27 Ιανουαρίου".

    [8] Συνέντευξη Βενιζέλου

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζει οτι σε ενδεχόμενη εφαρμογή του άρθρου 38 παρ. 2 του Συντάγματος, με τον όρο "εκλείπει" "μπορεί να εξομοιωθεί η οριστική διανοητική εντέλει αδυναμία του Πρωθυπουργού διότι ο βαθμός σωματικής επάρκειας και αντοχής κρίνεται σε τελική ανάλυση με βάση τις ανάγκες της πολιτικής λειτουργίας, δηλαδή της διανοητικής λειτουργίας του κάθε πρωθυπουργού, και η λειτουργία αυτή πρέπει να είναι άμεση, προσωπική, πραγματική και πλήρης". Σύμφωνα με τον υπουργό, "η διαπίστωση αυτή ανήκει στη συνταγματική αρμοδιότητα ενός πολιτικού οργάνου όπως είναι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και το οποίο φυσικά λαμβάνει υπόψη του τα ιατρικά δεδομένα". Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει "άδικη την εικόνα οτι έχει δημιουργηθεί εικόνα ρήξης μεταξύ ΚΟ και ΕΓ και την αποδίδει σε μια σειρά παρεξηγήσεων οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν διαλυθεί τώρα". Τονίζει δε οτι "ούτε κατά διάνοια η ΚΕ θα υποδείξει πρόσωπο" και ο διάδοχος του πρωθυπουργού θα είναι εκείνος που θα εκλεγεί "στην τελευταία φάση της διαδικασίας με τους περισσότερους ψήφους". Απαντώντας στο ερώτημα "τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αρνηθεί να συναινέσει στις διαδικασίες για την αντικατάστασή του, τονίζει οτι καταρχήν το ερώτημα προϋποθέτει έναν Ανδρέα Παπανδρέου που έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παραίτησης που το αξιολογεί κατά τρόπο ολοκληρωμένο και ενσυνείδητα παίρνει μια αρνητική απόφαση. Θα έλεγα οτι η προσέγγιση αυτή, που είναι λογικά πιθανή, υποτιμά τον Α. Παπανδρέου ως ιστορικό πρόσωπο και ως υπεύθυνο πολιτικό ηγέτη".

    [9] Συνέντευξη Γ. Λιάνη

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης τονίζει οτι η ηθική πολιτική λύση στο οξύ πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παρατεταμένη απουσία του Πρωθυπουργού απο την άσκηση των καθηκόντων του, είναι μία: η οικειοθελής και μόνο παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Για μένα, τονίζει προέχει η υστεροφημία και η ποιότητα της ζωής του. Προέχει η παραμονή του σε ρόλο αδιαμφισβήτητου ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού προσθέτει ακόμη οτι "η οικονομία επηρεάζεται καίρια απο το πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και δεν θα αντέξει για πολύ καιρό αυτό τον 'μετεωρισμό' στην κορυφή. Εχουν δημιουργηθεί και ψυχολογικοί λόγοι για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού, που σε ένα βαθμό τους κατανοώ, αφού πρώτα διευκρινίσω, οτι οι ηθικοί λόγοι που έχει ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου να αποφασίσει μόνος του για τη μοίρα του είναι πολύ ισχυρότεροι. Αναφερόμενος στη διαδικασία που πρέπει να επιλεγεί αναφέρει οτι "όλα πρέπει να γίνουν χωρίς να διακυβευτεί στο ελάχιστο η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και η εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση. Νομίζω οτι η λύση που επέλεξε πριν λίγες μέρες το ΕΓ και η αποδοχή της απο την ΚΟ οδηγεί στη λύση του Γόρδιου Δεσμού που έχει δημιουργηθεί. Δεν είμαι υπέρ της λογικής αριθμητικών λύσεων και πρακτικών που δεν πιστοποιούν παρά μόνο το διχασμό μας. Για το τυχόν ρόλο που διαδραματίζει το αποκαλούμενο "πρωθυπουργικό περιβάλλον", υπογραμμίζει οτι "η πολιτική εμβέλεια και η πολιτική οξύνοια του Α. Παπανδρέου δεν επιτρέπει σε κανένα περιβάλλον να τον υποκαταστήσει. Το έχει αποδείξει αυτό". Για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου αναφέρει οτι δε μετέχει στις πολιτικές εξελίξεις της παρούσης στιγμής, είναι φανερό οτι είχε πολιτικές φιλοδοξίες, το βρίσκω θεμιτό, αν και δεν θα μου άρεσε να της δοθεί χαριστικώς πολιτικός ρόλος. Ομως μη το προεξοφλείται αυτό απο έναν άνθρωπο σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου που απομάκρυνε ακόμα και απο τα παιδιά του ένα τέτοιο ενδεχόμενο ρόλο λέγοντας οτι αυτό θα ισοδυναμούσε με διορισμό. Επίσης αναφέρει οτι η σύζυγος του πρωθυπουργού δε δικαιούται εκ της θέσεως της διευθύντριας του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού να παίξει ρόλο στη διαδοχή ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τονίζει οτι "η κυρία Δήμητρα Παπανδρέου μπορεί να επιχειρούσε κάθοδο στην πολιτική με τον Ανδρέα Παπανδρέου χωρίς αυτόν όμως όχι".

    [10] Συνέντευξη Μπέη

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπέης αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθείται για τη σύγκληση της ΚΟ προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε απο την παρατεταμένη ασθένεια του πρωθυπουργού καθώς και ανάληψη πρωτοβουλιών τονίζει οτι "αποβλέπουμε σε μια πλούσια πλειοψηφία γιατί δεν θα θέλαμε να οδηγηθεί σε διάσπαση η ΚΟ". Ημερομηνία σύγκλησης θα προσδιοριστεί απο το προεδρείο σε συνεργασία με το ΕΓ. Επισημαίνει οτι "φωνές κηδεμονίας της ΚΟ απο το Εκτελεστικό ακούγονται χωρίς όμως το ΕΓ που είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, να έχει κάνει καμία τέτοια απόπειρα ως σήμερα". Αποκαλύπτει δε οτι το προεδρείο της ΚΟ ζήτησε απο τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις μας. "Είναι γνωστό όμως, προσθέτει, οτι ο πρόεδρος δεν έχει δυνατότητα να κάνει πολιτικό διάλογο". Ο κ. Μπέης πιστεύει οτι "μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασης εφόσον δεν μεσολαβήσει νωρίτερα παραίτηση του κ. Παπανδρέου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρει οτι δεν κρίθηκε αναγκαίο να ερωτηθούν οι γιατροί διότι είναι διαπιστωμένο οτι ο πρωθυπουργός αδυνατεί και δεν πρόκειται να αποκτήσει δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του. Επομένως χρειάζεται πολιτική απόφαση, η οποία όμως χρειάζεται και κάποια δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα είναι τα καθημερινά δελτία του Ωνασείου".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Monday, 8 January 1996 - 10:22:19