Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ

  • [3] Αντιπολίτευση

  • [4] Υγεία του Πρωθυπουργού

  • [5] Πολιτική Ανοιξη

  • [6] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/01/1996 (ΑΠΕ)

    Οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για επίλυση του πολιτικού προβλήματος μετά τη συνεχιζόμενη ασθένεια του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, οι θέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για το πολιτικό πρόβλημα, η πορεία της ασθένειας του Πρωθυπουργού και οι νέες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και της ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θα αποφασίσουν.... αν παραιτηθεί οψέποτε μιλήσει. Επιχείρηση εξαπάτησης και των βουλευτών τους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ζήσε Μάη μου. Ανωμαλία διαρκείας. Εκτελεστικό Γραφείο: η λύση σε 5 μήνες απο συνέδριο. Αναμένεται εξέγερση των βουλευτών".

    Η ΑΥΓΗ: "Είπαν οτι 'δεσμεύονται' για παραίτηση και αντικατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 20 Ιανουαρίου σύμφωνα με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ υπό την πίεση των εξελίξεων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σε δικαστική απαγόρευση ο Ανδρέας, ζητά να τεθεί με αίτηση που καταθέτει σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η "Α".

    ΕΘΝΟΣ: "Πίγκ-πόγκ με τη διαδοχή. Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ Εκτελεστικού Γραφείου, Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτών και Ωνάσειου. Αόριστη και άτολμη η απόφαση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αυτοκτονία" του Προέδρου της Δημοκρατίας για εκλογές ζητεί ξαφνικά ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διαλύονται. Αγεφύρωτο χάσμα χωρίζει τις φατρίες και τα καπετανάτα του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τον παύουν με 100 υπογραφές. Σημίτης και Χαραλαμπόπουλος προωθούν κεραυνοβόλα λύση. Το ΠΑΣΟΚ σύρεται απο τη Νέα Δημοκρατία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Προς τη λύση. Στις 20 Ιανουαρίου η αρχή του τέλους. Οξύ πολιτικό πρόβλημα διαπιστώνει το Εκτελεστικό. Απόπειρα να συζητήσουν με τον Ανδρέα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το κόμμα υπεράνω όλων. Ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το Εκτελεστικό Γραφείο τονίζει οτι η Κεντρική Επιτροπή θα δρομολογήσει την οριστική λύση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Η Κεντρική Επιτροπή σχεδιάζει και οι βουλευτές θα εκλέξουν συντεταγμένα στη διαδοχή. Στις 21 Γενάρη η οριστική λύση για πρωθυπουργό και συνέδριο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ναι μεν... αλλά μετά τις 20 του μηνός. 'Οριστική' λύση αποφάσισε το Εκτελεστικό".

    ΝΙΚΗ: "Λύση ενώπιος ενωπίω. Καθοριστικό τετ-α -τέτ Ανδρέα- Εκτελεστικού. Ακης: το ΠΑΣΟΚ έχει το πρόβλημα και αυτό θα δώσει την απάντηση".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εμπαίζουν με την αντικατάσταση του πρωθυπουργού επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας".

    [2] Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ

    Το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ μετά απο εξάωρη συνεδρίασή του χθες αποφάσισε την οριστική λύση για αντικατάσταση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με έναρξη της διαδικασίας στις 20 Ιανουαρίου και αφού προηγουμένως θα υπάρξουν συναντήσεις με το προεδρείο της Κ.Ο. του κόμματος. Στο διάστημα αυτό τα μέλη του Ε.Γ. θα επιχειρήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν και τη δική τους συμφωνία ,γράφουν οι εφημερίδες.

    Χρόνο προσπαθεί για μια ακόμα φορά να κερδίσει η Χαριλάου Τρικούπη μεταφέροντας τις εξελίξεις για τη διαδοχή στις 20 Ιανουαρίου, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Μεταθέτουν για το ... Μάιο τη διαδοχή-γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ - προσθέτοντας οτι το Ε.Γ. κωλυσιεργεί και παρατείνει την ανωμαλία ενώ "καπέλωσαν" τους βουλευτές που αναμένεται να αντιδράσουν.

    Υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των πολιτικών - εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ- αντιδράσεων και ενώ εκκρεμεί για την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση της πρότασης μομφής της ΝΔ στη Βουλή το Ε.Γ. αποφάσισε να προωθήσει τη διαδικασία της διαδοχής ώστε στις 20 και 21 Ιανουαρίου να συνεδριάσει η ΚΕ να δρομολογήσει "οριστική λύση" και να αποφασίσει για το συνέδριο, γράφει η ΑΥΓΗ.

    "Κλειδί" των εξελίξεων παραμένει ο Ανδρέας Παπανδρέου τον οποίο αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο παραίτησής του, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Την επικύρωση απο τους θεράποντες ιατρούς του, οι οποίοι και θα βεβαιώνουν οτι ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση - με βάση και την κλινική του εικόνα- να ασκήσει τα καθήκοντά του θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το Ε.Γ., προκειμένου να δρομολογήσει, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, τη διαδικασία αντικατάστασης του Α Παπανδρέου και την εκλογή νέου πρωθυπουργού, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Οριστική λύση στο πρόβλημα αντικατάστασης του πρωθυπουργού αποφάσισε να εισηγηθεί το Ε.Γ. στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στις 20 Ιανουαρίου δρομολογώντας τις εξελίξεις για ανάδειξη νέου πρωθυπουργού απο την Κ.Ο., γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε χθες αποφασισμένο να "περιφρουρήσει" την πρωτοκαθεδρία του κόμματος έναντι της Κ.Ο. αγνοώντας τις πιέσεις της κοινής γνώμης, της αντιπολίτευσης και των βουλευτών του για άμεση πλήρωση του κενού που έχει δημιουργήσει στη διακυβέρνηση της χώρας η παρατεταμένη νοσηλεία του κ Α Παπανδρέου, εκτιμά η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Οριστικές αποφάσεις στις 21 Ιανουαρίου θα πάρει η ΚΕ για την οριστική λύση στο πολιτικό πρόβλημα, ενώ την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση μελών του Ε.Γ. με τον Ανδρέα Παπανδρέου, γράφει ο ΛΟΓΟΣ. Δρομολογείται λύση, ενώ το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε οτι χρειάζεται συμφωνία 151 βουλευτών για τις διαδικασίες, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ και σε συνεννόηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου θα δώσει άμεσα οριστική λύση στο πολιτικό πρόβλημα που προέκυψε απο την ασθένεια του πρωθυπουργού, επισημαίνει η ΝΙΚΗ.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται τη βαρύτατη ασθένεια του πρωθυπουργού, για να αποπροσανατολίσει απο τα κρίσιμα προβλήματα συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο της, εκτιμά ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [3] Αντιπολίτευση

    Συνεδριάζουν σήμερα το πολιτικό συμβούλιο και η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ προκειμένου να επικυρώσουν την απόφαση του προέδρου τους για κατάθεση στη βουλή πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα για επίλυση του πολιτικού προβλήματος που έχει προκύψει απο την ασθένεια του πρωθυπουργού, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ανταλλαγές απόψεων θα γίνουν στις συνεδριάσεις των δύο οργάνων της ΝΔ για τις επόμενες κινήσεις του κόμματος αν η κυβερνητική παράταξη δεν προχωρήσει στην ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Αδύναμοι οι επίγονοι του ΠΑΣΟΚ για επίλυση των προβλημάτων της χώρας δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ, όπως γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Σύσκεψη αρχηγών ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, επισημαίνει η ΑΥΓΗ.

    Τη Δεύτερα η πρόταση μομφής από τη ΝΔ, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ.

    Ρόλο εγγυητή της πολιτικής ομαλότητας έχει αναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος είναι αποφασισμένος να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση στα στελέχη και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες αντικατάστασης του Ανδρέα Παπανδρέου, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Ολα δείχνουν πως την ερχόμενη Τρίτη ή την Τετάρτη η ΝΔ θα καταθέσει την πρόταση μομφής γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ο κ Εβερτ θα καθορίσει τη στάση του κόμματός του μετά την απάντηση των γιατρών και των Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Βάλλεται ο Εβερτ εκ των έσω για πρόταση μομφής και μεγάλα έργα, γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    Με διαφωνίες στελεχών η ΝΔ ετοιμάζει την πρόταση μομφής, επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Τριγμοί και πάλι στη Ρηγίλλης με αφορμή την τακτική του κ Εβερτ έναντι των εξελίξεων που σχετίζονται με την υγεία του πρωθυπουργού, επισημαίνει η ΝΙΚΗ.

    [4] Υγεία του Πρωθυπουργού

    Επισήμως χθες οι θεράποντες γιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την ώρα του ιατρικού συμβουλίου έδωσαν την ιατρική γνωμάτευση που πιστοποιεί τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, γράφουν οι εφημερίδες.

    Μηχανεύονται και διαρρέουν απίθανες συνομιλίες με τον Ανδρέα των 39 κιλών, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Ανήκεστος η βλάβη της υγείας του Ανδρέα, υποστηρίζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Ανεπάρκεια της αριστερής κοιλίας, που ενοχοποιείται για τη συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας που έγιναν στον Ανδρέα Παπανδρέου, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Η τομογραφία διαψεύδει τον Κρεμαστινό, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτοντας οτι η κατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ανίατη σύμφωνα με δήλωση του Γρηγόρη Σκαλκέα.

    Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια καθιστά αδύναμο τον Ανδρέα Παπανδρέου να ασκήσει πρωθυπουργικά καθήκοντα, εκτιμούν ορισμένοι γιατροί, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Εκτεταμένες βλάβες των νεφρικών σωληναρίων είναι τα αποτελέσματα της νεφρικής βιοψίας, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Αδύνατον να απαντήσουν μετά βεβαιότητος οι γιατροί πότε θα υπάρξει ακριβώς ανάκαμψη της υγείας του πρωθυπουργού, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Καθησυχαστικές οι βιοψίες που έγιναν στον πρωθυπουργό, υποστηρίζει η ΝΙΚΗ.

    [5] Πολιτική Ανοιξη

    Κοινό θέμα όλων των εφημερίδων αποτελεί η πρόταση του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, που ζητά απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο να καθορίσει τον χρόνο πέραν του οποίου θα έχουν κατά την κρίση του, εκλείψει οι προϋποθέσεις ομαλής άσκησης των συνταγματικών του καθηκόντων και πέραν του οποίου θα είναι πλέον υποχρεωμένος να παραιτηθεί απο το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

    [6] Κυπριακό

    Στην τελική φάση βρίσκεται η προετοιμασία της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό ενόψει της επίσκεψης - εντός του Ιανουαρίου - του αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα, γράφουν η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΤΑ ΝΕΑ. Την ίδια στιγμή και η ιταλική προεδρία της ΕΕ προωθεί πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Αύριο φθάνει στην Αθήνα ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Εμμανουέλ Σκαμάκα, ο οποίος στη συνέχεια θα πάει στην Αγκυρα. Η Ιταλία προτείνει στους εταίρους της ΕΕ το διορισμό συντονιστή της Ενωσης για το Κυπριακό, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Thursday, 4 January 1996 - 11:21:07