Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 02/01/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/01/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Υγεία Πρωθυπουργού

  • [3] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

  • [4] Διάσταση Κρεμαστινού - Κεδίκογλου

  • [5] Η αξιωματική αντιπολίτευση

  • [6] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/01/1996 (ΑΠΕ)

    Η πορεία της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, οι αναμενόμενες διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο εξελίξεων μετά τη συνεχιζόμενη ασθένεια του πρωθυπουργού, η διάσταση Κρεμαστινού - Κεδίκογλου, η τακτική της Νέας Δημοκρατίας και η πορεία του Κυπριακού είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η Δήμητρα αυτόνομη στις εκλογές. Ολοι οι δελφίνοι της υπόσχονται θέση στο Επικρατείας. Μέσω 'τέντας' απηύθυνε... διάγγελμα στους ιθαγενείς".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νεκρά τα νεφρά, όπως έδειξε η βιοψία. Επιβάλλεται πλέον άμεση αντικατάσταση του Ανδρέα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στο σκαμνί Μιμή και Κρεμαστινός μετά τη μήνυση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου. Εκπτωτος ο διορισμένος υπουργός. Τεράστιες οι παρανομίες και τα σκάνδαλα του εκλεκτού της 'κυρίας' που κυβερνάει ακόμη τη χώρα".

    ΕΘΝΟΣ: "Μυστήριο η ασθένεια του Ανδρέα. Γολγοθάς η διαδοχή, πιέζουν οι βουλευτές για τις εξελίξεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Υποπτη" η σιωπή του Ψηλού, ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ ετοιμάζεται για πρόταση μομφής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξέσπασμα Κωνσταντίνου. Μαστιγώνει ανελέητα την κυβέρνηση με μήνυμα-φωτιά ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποδαρικό με μείον 8.000 το μήνα για κάθε σπίτι. Μαστίγωμα αυξήσεων σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά απο σήμερα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δύο νέες απειλές για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αγγειίτιδα και χρόνια ανεπάρκεια νεφρών. Νέα διαφωνία γιατρών για καρδιακή λειτουργία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Φοβούνται αδιέξοδο για τη διαδοχή. Συνεδριάσεις και επαφές αυτή την εβδομάδα. Ο Κρεμαστινός απαντά σε όλα".

    ΝΙΚΗ: "Πράσινο φως στον Ακη. Λύση με συναίνεση του Ανδρέα".

    [2] Υγεία Πρωθυπουργού

    Η στασιμότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες χαρακτήριζε και χθες την κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η αγγειίτιδα, είναι οι δύο νέες απειλές για την υγεία του πρωθυπουργού, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των βιοψιών δέρματος και νεφρών στις οποίες υποβλήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο πρωθυπουργός. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα ή αύριο ενώ τα ιατρικά δελτία μιλάνε για σταθεροποιημένη κατάσταση.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι νεκρά ουσιαστικά είναι τα νεφρά και σύμφωνα με πληροφορίες της έντονοι είναι οι φόβοι για την εκδήλωση σοβαρότατης βλάβης του ανοσοποιητικού συστήματος του πρωθυπουργού .

    Αγνωστη παραμένει, κατά το ΕΘΝΟΣ, η αιτία του "συνδρόμου καχεξίας" του πρωθυπουργού ενώ αποκαλύπτεται οτι μόλις τώρα άρχισε η συστηματική αναζήτηση του "πυρήνα της ασθένειάς του".

    Οι γιατροί φοβούνται οτι υπάρχει και η νόσος του κολλαγόνου γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Την ύπαρξη οξείας σπειραματονεφρίτιδας και σωληναριακής νέκρωσης των νεφρών (μόνιμων πιθανότατα βλαβών) είναι το κύριο συμπέρασμα της βιοψίας νεφρών που έγινε στον Πρωθυπουργό, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, ενώ οι πρώτες ενδείξεις απο τη βιοψία δέρματος και μυός είναι αρνητικές για νόσους του κολλαγόνου ή άλλες συστηματικές ασθένειες.

    Ηρεμη η Πρωτοχρονιά για τον Ανδρέα στο Ωνάσειο, γράφει η ΝΙΚΗ η οποία δημοσιεύει και το τελευταίο ιατρικό δελτίο σύμφωνα με το οποίο η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού είναι σταθεροποιημένη.

    [3] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται η σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και η αυριανή του ΕΓ οι οποίες θα καθορίσουν το χρόνο και τον τρόπο που θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις μετά τη συνεχιζόμενη ασθένεια του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου , γράφουν οι εφημερίδες.

    Την πρώτη τους σκληρή μάχη δίνουν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με κύριο αντικείμενο την άμεση αντικατάσταση του πρωθυπουργού και τη σύγκληση της ΚΟ για το σκοπό αυτό, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα καθώς η κρίση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, υποστηρίζει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Σε Γολγοθά για το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται η υπόθεση διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως τονίζουν με δήλωσή τους στο ΕΘΝΟΣ ανώτατα κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, γράφει η εφημερίδα.

    Σε νέα φάση, απο σήμερα κιόλας μπαίνουν οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα υπάρξει σύντομα λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει εμπλακεί ολόκληρο το κυβερνών κόμμα, ισχυρίζεται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Με κινήσεις και αντικινήσεις κομματικών και κοινοβουλευτικών το ΠΑΣΟΚ οδεύει στην κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απουσίας του πρωθυπουργού, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Εντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ΤΑ ΝΕΑ, για το ενδεχόμενο να οδηγηθούν οι διαδικασίες διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου σε αδιέξοδο, καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι φανερό ποία λύση μπορεί να δοθεί. Κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις είναι η εβδομάδα που διανύουμε με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και επαφές προσθέτει η εφημερίδα.

    Προς οριστική λύση του πολιτικού προβλήματος που υφίσταται λόγω της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου βαδίζει το ΠΑΣΟΚ εντός του Ιανουαρίου, γράφει η ΝΙΚΗ. Χθες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό στο "ΩΝΑΣΕΙΟ" και συνομίλησε μαζί του και σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφάλισε τη συναίνεση του Ανδρέα Παπανδρέου για δρομολόγηση των εξελίξεων, προσθέτει η εφημερίδα.

    [4] Διάσταση Κρεμαστινού - Κεδίκογλου

    Διάσταση έχει δημιουργηθεί μεταξύ του θεράποντα ιατρού του πρωθυπουργού και υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, μετά τις καταγγελίες που εξαπέλυσε ο δεύτερος ,οτι ο υπουργός Υγείας απο τη θέση του εκμεταλλεύθηκε την υπουργική αλλά και ιατρική του ιδιότητα για να προωθήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι τρομερές διαστάσεις προσλαμβάνει η σφοδρή σύγκρουση Κρεμαστινού - Κεδίκογλου και συγκλονίζει ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ. Η ουσία της σύγκρουσης, προσθέτει η εφημερίδα, είναι η προσωπική ανέλιξη του κ. Κρεμαστινού ως καθηγητού πανεπιστήμιου και η επίσης ανέλιξη της συζύγου του η οποία απο το 1987 είναι καθηγήτρια στην υγειονομική σχολή. Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν, κατά την ίδια εφημερίδα, οτι οι άνθρωποι της Δήμητρας και της "αυλής" προσεγγίζουν όλους τους δελφίνους και παίρνουν υπόσχεση (ανεξάρτητα απο το αν θα τηρηθεί) οτι θα μπει "αυτόνομη" στο ψηφοδέλτιο επικρατείας αν υποστηριχθούν απο τους ανθρώπους της.

    Στα δικαστήρια οδηγείται πλέον η αντιδικία μείζονος πολιτικής σημασίας μεταξύ των κ.κ. Κρεμαστινού και Κεδίκογλου, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Συγχρόνως ο κ. Κρεμαστινός μετά την πλήρη κυβερνητική κάλυψη που έλαβε απέσυρε και την παραίτηση που είχε υποβάλει.

    Δικαστήρια και ΕΓ θα λύσουν τη διαμάχη Κρεμαστινού - Κεδίκογλου, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Φοβερές καταγγελίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά Κρεμαστινού, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινό προσέφεραν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, αλλά και το ΔΣ του Ωνασείου, όσον αφορά την επίθεση που δέχθηκε απο το βουλευτή Ευβοίας Βασίλη Κεδίκογλου, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Πλήρη κάλυψη στον κ. Κρεμαστινό έδωσε η κυβέρνηση με τα στελέχη της να καταδικάζουν τις δηλώσεις Κεδίκογλου χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, προσθέτοντας οτι με το θέμα θα ασχοληθεί το ΕΓ όπου αναμένεται η πολιτική καταδίκη του κ. Κεδίκογλου.

    Η κυβέρνηση,"θωράκισε" με την εμπιστοσύνη της τον αποδέκτη της επίθεσης του Βασίλη Κεδίκογλου, υπουργό υγείας Δημήτρη Κρεμαστινό και η υπόθεση μεταφέρεται τώρα στη δικαστική οδό, γράφει η ΝΙΚΗ.

    [5] Η αξιωματική αντιπολίτευση

    Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο που ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, γράφουν οι εφημερίδες.

    Πολυμέτωπη επίθεση ώστε να φθάσει η χώρα σύντομα σε εκλογές και να κυβερνηθεί ο τόπος εξαπολύει ο Μιλτιάδης Εβερτ που πιστεύει οτι το 1996 θα είναι χρονιά νίκης για το κόμμα του, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. Ο Μ. Εβερτ θέλει να ακούσει και την άποψη του προέδρου της Δημοκρατίας και να μάθει αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να βγει η χώρα απο τα αδιέξοδα προσθέτει η εφημερίδα.

    Δυναμικές παρεμβάσεις θα γίνουν απο τη ΝΔ για να βγει ο τόπος απο την ακυβερνησία, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Εκλογές μέσα στο 1996 ζητά η ΝΔ και ο λαός με την ετυμηγορία του πρέπει να δώσει τη λύση στα χρονίζοντα προβλήματα δήλωσε ο Μ. Εβερτ, όπως γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Επιστολή θα αποστείλει ο κ Εβερτ προς τον υπουργό Υγείας και προς τα μέλη του ιατρικού συμβουλίου που παρακολουθούν τον πρωθυπουργό στην οποία θα διατυπώνονται σειρά ερωτημάτων "με κορυφαίο" το αν ο πρωθυπουργός θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον να ασκήσει εκ νέου τα καθήκοντά του, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Με κινήσεις εντυπωσιασμού αντιπολιτεύεται ο Μ. Εβερτ γράφει η ΝΙΚΗ.

    [6] Κυπριακό

    Την εμμονή στο να μην αποδεχθεί η κυπριακή δημοκρατία "τίποτα λιγότερο απο την επανένωση της διαιρεμένης πατρίδας μας, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν τρωθεί απο την τουρκική εισβολή και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας" επανέλαβε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, γράφουν οι εφημερίδες.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Tuesday, 2 January 1996 - 09:44:52