Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 29/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/12/95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [3] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

  • [4] ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

  • [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [6] ΗΠΑ-ΠΥΡΑΥΛΟΙ

  • [7] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

  • [8] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ-ΠΤΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

  • [9] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, οι αποφάσεις που έλαβε χθες το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, η παραβίαση του εναέριου χώρου μας και η πτώση τουρκικού αεροσκάφους και το Κυπριακό, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μας περνούν όλους για Κρετίνους - Είναι απατεώνες ή ηλίθιοι;".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τέρατα και σημεία - Φεύγουν ένας - ένας οι καθηγητές, απο το ιατρικό συμβούλιο, για να μη γίνουν συνένοχοι".

    Η ΑΥΓΗ: "Η διαδοχή στις καλένδες - Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ έθεσε σε κίνηση το σενάριο που παρακάμπτει τους επικρατέστερους δελφίνους - Στις 20 Ιανουαρίου συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανώμαλη και κλέφτρα η Μιμή - Διώξτε την αμέσως για να γλιτώσει ο τόπος".

    ΕΘΝΟΣ: "Ενώ όλοι περιμένουν να 'μιλήσει' ο Πρωθυπουργός λύση σε τρεις δόσεις - Με... σκυταλοδρομία 23 ημερών Εκτελεστικού Γραφείου, Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δεν μασάει απο... Ισλάμ ο Αρσένης, ενώ οι Τούρκοι έκαναν την αναχαίτιση δυστύχημα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γκάνγκστερ η Μιμή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παιχνίδια μέχρι θανάτου - Σε λήθαργο ο Ανδρέας μεταξύ... εντατικής και Αμερικής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αναβολή 22 ημερών - Το Εκτελεστικό Γραφείο απέφυγε επίσημη ενημέρωση απο Κρεμαστινό - Ατυπη συνάντηση σήμερα στο Ωνάσειο και μετά βλέπουμε".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανοδικές οι τάσεις στα επιτόκια ομολόγων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Λύσεις μέσα απο το ΠΑΣΟΚ - Δεν μπαίνει θέμα διαδοχής όσο ο Ανδρέας δίνει τη βιολογική του μάχη - Συνεδριάζει στις 20 και 21 Ιανουαρίου η Κεντρική Επιτροπή με δικαίωμα λόγου σε όλους τους Βουλευτές".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Φρενάρει τη διαδοχή το Εκτελεστικό - Χωριστές συναντήσεις στελεχών με Ανδρέα".

    ΝΙΚΗ: "Λύση μαζί με τον Ανδρέα - Η θεσμική τρόικα (Τσοχατζόπουλος - Κακλαμάνης - Σκανδαλίδης) θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κύμα ανατιμήσεων ο Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς".

    [2] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "στάσιμη χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και 40 ημέρες στο "Ωνασειο". Οι γιατροί εκτιμούν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη, αλλά όπως έχει διευκρινίσει ο καθηγητής Ακτινολογίας και μέλος του ιατρικού συμβουλίου κ. Λάμπρος Βλάχος, ακολουθείται η σωστή αγωγή, η οποία αν δεν προκύψουν απρόβλεπτες συνέπειες θα έχει θετικά αποτελέσματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "στάσιμη παρέμεινε χθες η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, ενώ υποβλήθηκε σε ειδική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο οργανισμός του παράγει σε φυσιολογικά επίπεδα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, καθώς και αιμοπετάλια. Ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε εξέταση (μυελόγραμμα) η οποία δεν έδειξε παθολογικά ευρήματα. Πάντως, κατά ορισμένες πληροφορίες τις οποίες γιατροί φροντίζουν να διοχετεύουν προς τα έξω, ο Πρωθυπουργός πέρασε προχθές μια ανήσυχη νύχτα, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας συνδέθηκε αρκετές φορές με τον αναπνευστήρα. Αναφέρθηκε ότι από το πρωί ο Πρωθυπουργός ήταν σε κατάσταση βυθιότητας και ότι άρχισε να συνέρχεται μετά τις πρώτες πρωινές ώρες, πράγμα που διαψεύστηκε αργότερα από τον κορυφαίο θεράποντα γιατρό. Λέγεται μάλιστα ότι υπεβλήθη σε στερνική παρακέντηση προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της συνεχιζόμενης καχεξίας που παρουσιάζει, παρά την εντατική θρέψη που του χορηγείται συστηματικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διάθεση του Πρωθυπουργού δεν ήταν από προχθές καλή".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "αρνητικές είναι όλες οι κλινικές ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού. Ο Α. Παπανδρέου παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα με χαμηλή επαφή με το περιβάλλον, εκδήλωσε καχεξία εμφανίζει αιμοδυναμικές διαταραχές και υπογλυκαιμικά επεισόδια. Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους το βασικό πρόβλημα εκδηλώνεται στο αίμα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται καθημερινά αιμοδυναμικές διαταραχές. Για να αντιμετωπιστούν οι γιατροί χορηγούν τις τελευταίες 15 ημέρες, πλυμένα ερυθροκύτταρα (παράγωγα αίματος). Σε άλλο δημοσίευμά του, αναφέρει ότι "ανώτατη πηγή του Λευκού Οίκου δήλωσε είμαστε στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης και της οικογένειας του Ανδρέα Παπανδρέου για την παροχή οποιασδήποτε ιατρικής αρωγής στον Πρωθυπουργό, διευκρινίζοντας ωστόσο ,ότι δεν υπάρχει ως τώρα σχετικό αίτημα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και άλλες εφημερίδες γράφει ότι "μεθοδεύεται η μεταφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στο νοσοκομείο "Βηθεσδά των ΗΠΑ" (εκεί που χειρουργήθηκε ο Ρέιγκαν), με τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Κρεμαστινού".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι οι θεράποντες γιατροί απέδιδαν την κακή κλινική εικόνα του κ. Α. Παπανδρέου στη γενική κατάπτωση του οργανισμού του, αλλά και στις ψυχολογικές μεταπτώσεις που παρουσιάζουν οι ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Και τόνιζαν ότι εάν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί και σήμερα, θα είναι ανησυχητική. Η αναπνοή του Πρωθυπουργού υποστηριζόταν χθες μηχανικώς κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα την ημέρα και συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού ο κ. Α. Παπανδρέου κουραζόταν όταν ανέπνεε μόνος του. Η κατάσταση 'βυθιότητας' και κακοδιαθεσίας που είχε εμφανισθεί από την προηγούμενη ημέρα συνεχίσθηκε και προβλημάτισε τους θεράποντες ιατρούς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "με αλλεπάλληλες επιπλοκές αντιδρά ο εύθραυστος οργανισμός του ασθενούς πρωθυπουργού. Η αισιόδοξη εικόνα που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, κλονίζεται από το γεγονός μιας επικείμενης ή υποβόσκουσας λοίμωξης. Οι θεράποντες γιατροί, τώρα, καλούνται να λύσουν έναν ακόμη γρίφο, ζωτικής σημασίας, για την πορεία της υγείας του κ. Παπανδρέου. Νέα λοίμωξη, ή γενικότερη επιδείνωση του ήδη επιβαρημένου οργανισμού".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "η εικόνα του ασθενούς και χθες ήταν αποκαρδιωτική. Ηταν σε κατάσταση βυθιότητας κατά τα μεγαλύτερα διαστήματα της ημέρας, με συνεχή τη στήριξη του αναπνευστήρα και με σταθερή πτώση των λειτουργιών όλων των βασικών του οργάνων - συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Η κακή αιματολογική του κατάσταση οδήγησε τους γιατρούς στη διενέργεια βιοψίας του μυελού των οστών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είχε εκδηλώσει λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Το αποτέλεσμα της εξέτασης αυτής, η οποία έγινε με παρακέντηση στο ισχίο (με τοπική αναισθησία) ήταν αρνητικό".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "σκοτάδι γύρω από την πραγματική κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου, μετά τους τελευταίους εσωκομματικούς διαγκωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ".

    [3] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τη δρομολόγηση των εξελίξεων εντός του Ιανουαρίου επιβεβαίωσε χθες το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζοντας κοινή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, τα μέλη του Ε.Γ. τόνισαν στις τοποθετήσεις τους ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα διαδοχής όσο ο Α. Παπανδρέου δίνει τη βιολογική του μάχη. Επίσης αντιπροσωπεία του Ε.Γ. με επικεφαλής τον Κ. Σκανδαλίδη, θα συναντηθεί πιθανότατα σήμερα με τον Δ. Κρεμαστινό προκειμένου να διευκρινίσει τα περί επιθέσεων και απειλών που δέχεται".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η χθεσινή συνάντηση, η οποία είχε προαναγγελθεί ως κρίσιμη δεν είχε τελικά τέτοιο χαρακτήρα, καθώς η πλειονότητα των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε να συμμερίζεται την άποψη άλλων στελεχών του κόμματος - υπουργών και βουλευτών - ότι επείγει η εξεύρεση λύσης, δηλαδή η αντικατάσταση του Πρωθυπουργού. Και σχεδόν όλα τα μέλη του συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε λύση δοθεί πρέπει να δοθεί με την έγκριση του Α. Παπανδρέου.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "πίσω από τις ιατρικές γνωματεύσεις κρύβονται πλέον στο ΠΑΣΟΚ και εκείνοι που ζητούν να υπάρξει άμεση αντικατάσταση του πρωθυπουργού, αλλά και αυτοί που επιθυμούν να παραταθεί το διάστημα της αναπλήρωσής του".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "πλήρη έλεγχο επί των πολιτικών εξελίξεων επιδιώκει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να τις 'φρενάρει' και να επιβάλει τη θέλησή του κοινώς να 'καπελώσει' την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που σύμφωνα με το σύνταγμα είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την εκλογή Πρωθυπουργού".

    H ΑΥΓΗ προσθέτει "να θέσουν διαδικαστικώς εκτός παιχνίου τους κυριότερους δελφίνους Σημίτη και Αρσένη επιχειρούν πλέον οι εν ευρεία εννοία "προεδρικοί" στο ΠΑΣΟΚ. Οχημα της προσπάθειας αυτής αποτελεί το Ε.Γ. στη χθεσινή συνεδρίαση του οποίου η υπόθεση διαδοχή παρεπέμφθη στις καλένδες με την επιλογή των χρονοβόρων διαδικασιών, ελεγχόμενων μάλιστα από τις "συντεταγμένες" δυνάμεις της "κομματικής νομιμότητας". Επιπλέον επιδιώκεται να υπάρξει συνάντηση με τον ίδιο τον Α. Παπανδρέου".

    Το ΕΘΝΟΣ φιλοξενεί δηλώσεις των κυρίων Αρσένη, Σημίτη και Χαραλαμπόπουλου. Ο κ. Αρσένης, στη δήλωσή του, τονίζει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και το γνωρίζουμε όλοι μας, άλλωστε το Εκτελεστικό Γραφείο αντιμετώπισε στη χθεσινή του συνεδρίαση με ρεαλισμό την κατάσταση και την Τετάρτη θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο που θα δώσουμε λύση, με σεβασμό στα όργανα του Κινήματος και τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, μαζί με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (που ας μην ξεχνάμε έχει αποφασιστικό ρόλο), είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Εχουμε ευθύνη, αλλά θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό. Ο Κώστας Σημίτης, αφού υπενθυμίζει τη δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, για πρωτοβουλίες στις αρχές Ιανουαρίου και την ταύτιση απόψεων στη συνάντηση του Εκτελεστικού Γραφείου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δηλώνει ότι τα θεσμοθετημένα όργανα του ΠΑΣΟΚ (Ε.Γ., Κ.Ε. και Κ.Ο.) έχουν την ευθύνη. Και γιαυτό τονίζει, οφείλουν να έχουν και την πρωτοβουλία για αποφάσεις βιώσιμες, αποτελεσματικές οι οποίες να δημιουργούν το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Ο κ. Χαραλαμπόπουλος, επισημαίνει ότι "η παράταση της αβεβαιότητας δημιουργεί απρόσμετρη φθορά στην κυβερνώσα παράταξη και εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για τον τόπο. Η αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, είναι πλέον έκδηλη. Επιβάλλεται συνεπώς να δρομολογηθούν σύντομα οι σχετικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Για την ανάδειξη νέου Πρωθυπουργού, το κυρίαρχο και αποκλειστικό όργανο είναι η Κ.Ο., η οποία μπορεί να συγκληθεί για να λάβει αποφάσεις με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας των βουλευτών.

    Δηλώσεις των τριών παραπάνω στελεχών του ΠΑΣΟΚ, φιλοξενούν και τα ΝΕΑ. Ο κ. Αρσένης υπογραμμίζει ότι " οι πρωτοβουλίες συναρτώνται με την εξέλιξη της υγείας του Πρωθυπουργού και γιαυτό σ'αυτή τη φάση δεν μπορούμε να συζητήσουμε υποθετικά για πρωτοβουλίες σε σχέση με τη διαδοχή. Ο κ. Σημίτης, αναφέρεται και πάλι στις δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη και στη συνάντηση Ε.Γ.-Κ.Ο. επισημαίνοντας ότι σε συνέχεια της συνάντησης αυτής εγκαταλείφθηκε και η πρωτοβουλία πολλών βουλευτών για σύγκληση της Κ.Ο. Θα πρέπει γιαυτό να υπάρξει συνέχεια. Επαναλαμβάνει δε, την παραπάνω δήλωσή το ότι τα όργανα του ΠΑΣΟΚ το Ε.Γ. η Κ.Ο. και η Κ.Ε. έχουν την ευθύνη και οφείλουν να έχουν γιαυτό την πρωτοβουλία για τη λήψη βιώσιμων και αποτελεσματικών αποφάσεων. Ιδια με την απάντησή του στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ είναι η δήλωση του κ. Χαραλαμπόπουλου.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "την ενημέρωση της Κ.Ο. αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Βουλής θα ζητήσουν πολλοί βουλευτές οι οποίοι συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών για το σκοπό αυτό. Ηδη, ο Γραμματέας της Κ.Ο. κ. Δ. Μπέης, δεν απέκλεισε το σχετικό ενδεχόμενο, πλησιάζοντας προς τους κεντρογενείς που είχαν αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία πριν από τις γιορτές".

    Ο ΛΟΓΟΣ σε πρωτοσέλιδο άρθρο του εκδότη - διευθυντή του, τονίζει μεταξύ άλλων "ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να αντιληφθεί η Δήμητρα ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και κανείς δεν δικαιούται να προωθεί τα προσωπικά του συμφέροντα παίζοντας με τις τύχες του ίδιου του έθνους και της πατρίδας μας. Οφείλετε να αποδείξετε έμπρακτα κυρία Δήμητρα, ότι συνειδητά επιλέξατε το ρόλο της συζύγου ενός πολύ μεγάλου σοσιαλιστή ηγέτη και δεν έχετε καμία άλλη φιλοδοξία για ανάμιξη στην πολιτική. Και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας "ως εδώ και μη παρέκει".

    [4] ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "το δίσεκτο 1996, θα μείνει στην ιστορία των δημοσίων έργων της χώρας όχι γιατί το έχουν προβλέψει οι αστρολόγοι αλλά γιατί θα κλείσουν οριστικά οι φάκελοι με τις συμβάσεις για την κατασκευή της ζεύξης Ρίου Αντιρρίου και της Λεωφόρου Σταυρού Ελευσίνας Σπάτων".

    Η σύμβαση της ζεύξης Ρίου Αντιρρίου, προσθέτει ο ΛΟΓΟΣ αποτελεί το κλειδί στη διαδικασία για την προώθηση των μεγάλων έργων και την ανάπτυξη της χώρας".

    [5] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι αποτελεί "πρωτοχρονιάτικο δώρο" το "προκλητικό ανακοινωθέν που εξέδωσε η τουρκική προεδρία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν εμποδίζει με κανένα τρόπο τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Αγκυρας" με το ψευδοκράτος, υπογραμμίζεται η θέση ότι "η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. πριν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος" και υπογραμμίζεται "η δέσμευση της Αγκυρας να κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η διεθνής αναγνώριση" του ψευδοκράτους.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "προωθούνται οι σχέσεις Τουρκίας-Ψευδοκράτους".

    [6] ΗΠΑ-ΠΥΡΑΥΛΟΙ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "πρόταση ψηφίσματος, με το οποίο καλείται η αμερικανική Βουλή να εκφράσει στον Πρόεδρο κ. Μπιλ Κλίντον την εκτίμηση του Κογκρέσου ότι πρέπει να ματαιωθεί η πώληση πυραύλων τύπου ATACMS προς την Τουρκία, κατέθεσαν οι βουλευτές Ρόμπερτ Τορικέλι και Μαικ Μπιλιράκης. Παράλληλα, το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic institute - AHIPAC) καλεί τους Αμερικανούς, αλλά και τους πολίτες όλου του κόσμου σε καμπάνια διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δι' επιστολών, ώστε να ανασταλεί η πώληση.

    [7] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τονίζει ότι "παρά τα πολύμορφα εμπόδια και τις δυσχερέστερες συνθήκες κατά την τελευταία τετραετία η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας ανασυστήθηκε από τα ερείπια και ανασυγκροτήθηκε με ταχύτατο ρυθμό. Εως τώρα ανεγέρθησαν 47 ναοί εκ θεμελίων, επισκευάσθηκαν 45 και άλλοι 54 βρίσκονται στο στάδιο της επισκευής ή ανοικοδόμησης. Συνεχίζεται η αναστήλωση της καταστραφείσης Μονής Αγίου Βλασσίου-Δυρραχίου, αγοράστηκαν και ανακαινίστηκαν κτίρια για την Αρχιεπισκοπή Τιράνων, τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου και το Ορθόδοξο κέντρο στους Αγίους Σαράντα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντικό, κοινωνικό, εκδοτικό, λειτουργικό, ανθρωπιστικό έργο. Στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία Κέντρων Υγείας στη Δρόπολη, τους Αγίους Σαράντα, την Καβάγια και την Αυλώνη, νηπιαγωγείων σε μεγάλες ενορίες κ.α. Το αλβανικό δημοκρατικό καθεστώς, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, παρά τις διακηρύξεις που έχει υπογράψει και οι οποίες εξασφαλίζουν τη θρησκευτική ελευθερία, στην πράξη εν ονόματι άλλων σκοπιμοτήτων ή ανησυχιών, ερμηνεύει κατά το δοκούν τη θρησκευτική ελευθερία και την παραβιάζει όπου θέλει, άμεσα ή έμμεσα. Και έχουμε πολλές εμπειρίες τα τελευταία χρόνια. Επίσης, καταγγέλλει την ανεπίτρεπτη, όπως χαρακτηρίζει, ανάμιξη με διάφορα προσχήματα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας πλειάδος μουσουλμάνων και αρκετών ρωμαιοκαθολικών. Υπογραμμίζει το δικαίωμα των Ορθόδοξων να απολαμβάνουν ίση μεταχείριση με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες, επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με τη μουσουλμανική και ρωμαιοκαθολική κοινότητα το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ενισχύεται μόνο από 5 κληρικούς και 4 μοναχές από την Ελλάδα και 2 κληρικούς και 3 λαϊκές από την Αμερική. Ενδεικτικό του κλίματος, αναφέρει, είναι από τη συνεχή μομφή "κατάσκοποι" που τους αποδίδουν διάφοροι κύκλοι σε οποιαδήποτε ευκαιρία. Για τις επικείμενες εκλογές και την στάση των Ορθόδοξων, τονίζει ότι θεωρείται αυτονόητο ότι ο κάθε Ορθόδοξος, θα ψηφίσει το κόμμα εκείνο που δεν διώκει την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης και πολύ περισσότερο δεν βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη της ορθόδοξης Εκκλησίας".

    [8] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ-ΠΤΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "έξι λεπτά μέσα στα οποία τα ελληνικά F16 'κέρδισαν' δύο φορές τα τουρκικά Φάντομ, διήρκεσαν οι σκληρές αερομαχίες, που προηγήθηκαν της πτώσης ενός από τα αεροσκάφη της γειτονικής χώρας, χθες 9 μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου. Τα δύο τουρκικά αεροσκάφη που λίγο νωρίτερα είχαν παραβιάσει προκλητικά τον εθνικό εναέριο χώρο πετώντας, με πλήρη οπλισμό και πάνω απ' τη νήσο Χίο, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από δύο ελληνικά F16, που μπλόκαραν τους 'εισβολείς' στην περιοχή μεταξύ Χίου-Λέσβου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η προκλητική πολιτική της Αγκυρας στο Αιγαίο, είχε χθες ως αποτέλεσμα τη συντριβή του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους" και υπογραμμίζει ότι "τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα αντιμετώπισαν με ψυχραιμία το περιστατικό".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "με έντονο διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε διεθνή fora, πρόκειται να απάντηση η Ελλάδα στην νέα χθεσινή πρόκληση της Αγκυρας. Αυτό ζήτησε ο υπουργός Αμύνης κ. Γερ. Αρσένης από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Κάρολο Παπούλια αμέσως μετά την εμπλοκή δύο τουρκικών 'Φάντομ' με ελληνικά μαχητικά F-16, εντός του εθνικού μας εναέριου χώρου, συνέπεια της οποίας ήταν να πέσει το ένα τουρκικό μαχητικό και να αγνοείται ο ένας εκ των δυο πιλότων του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ έχει τίτλο "οι Τούρκοι πήραν μάθημα από την πολεμική αεροπορία μας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "η Αγκυρα πήρε ψηλά τον αμανέ μετά τη συμφωνία για την τελωνειακή σύνδεση με την Ε.Ε., άρχισε πάλι τις προκλήσεις".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "είναι η δεύτερη φορά που επιβεβαιώθηκαν εμπράκτως σε σύντομο χρονικό διάστημα οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι ικανή να διεξάγει έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Αντιθέτως, για άλλη μια φορά η Αγκυρα βρέθηκε να παραβιάζει τον εναέριο χώρο και μάλιστα να πραγματοποιεί υπέρπτηση στην Χίο.

    [9] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες προβάλουν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στα χωριά όπου κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι, στη Ροδόπη. Με τίτλο "Διαβεβαιώσεις προς τους μουσουλμάνους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για ίσα δικαιώματα επί της ουσίας", γράφει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη διαβεβαίωση ότι το κράτος και οι αρχές του τόπου δεν κάνουν καμία διαίρεση μεταξύ Χριστιανών και μουσουλμάνων και είμαστε όλοι Ελληνες πολίτες με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις", χαιρέτισε τους χιλιάδες μουσουλμάνους που συγκεντρώθηκαν στο χωριό Οργάνι του νομού Ροδόπης να τον υποδεχθούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ακόμη ότι "μπορεί να υπήρχαν παράπονα στο παρελθόν, δεν τα αγνοώ, είμαι όμως βέβαιος ότι θα εξαλείψουμε οριστικά τις αιτίες και δεν θα υπάρξει στο μέλλον κανένα παράπονο".

    [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά υπό τον αναπληρούντα τον Πρωθυπουργό, Ακη Τσοχατζόπουλο, το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τα μέλη του θα παρουσιάσουν το ετήσιο απολογισμό κατά τομείς του κυβερνητικού έργου. Θα εξετάσουν επίσης όλες τις προοπτικές που διανοίγονται για το 1996, και τη χάραξη πολιτικής στρατηγικής βάση του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με στόχο την νίκη στην εκλογική αναμέτρηση του '97.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Friday, 29 December 1995 - 10:00:45