Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 28/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28.12.95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [3] Πολιτικές εξελίξεις

  • [4] Εγνατία οδό ΠΓΔΜ

  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [6] Κυπριακό

  • [7] Συνέντευξη Πεπονή

  • [8] Δήλωση Κρεμαστινού


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/12/1995 (ΑΠΕ)

    Η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις δεσπόζουν και σήμερα στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φυτό της αυλής ο Ανδρέας - Εκρηξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ εναντίον του 'περιβάλλοντος'".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αυλική" συνωμοσία για να μπλοκαριστούν οι πολιτικές εξελίξεις - Θηλυκός Ρασπούτιν η Δήμητρα".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο θρίαμβος της εικόνας. Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια κινηματογράφου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σατανικό πραξικόπημα - Η Μιμή κατάργησε το κόμμα και τους Βουλευτές".

    ΕΘΝΟΣ: "Βράζει το ΠΑΣΟΚ για την αυλή των θαυμάτων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Θα μείνουν με την διαδοχή στο χέρι οι δελφίνοι αν ο Ανδρέας επιστρέψει στην Εκάλη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξέχνα αυτά που ξέρεις - Στο κενό πέφτει το σατανικό της σχέδιο για Πρωθυπουργό σε γυάλα στην Εκάλη. Τελεσίγραφο στη Μιμή απο μια πλειάδα του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πεντακόσια χοντρά ρουσφέτια μέσα σε ένα 24ωρο - Βροχή εγκρίσεων απο την φατρία της Εκάλης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ολοι ξέρουν αλλά δεν τολμούν - Ο Κρεμαστινός ρίχνει μέσω της Ελευθεροτυπίας το γάντι στους πολιτικούς για το ζήτημα της αντικατάστασης του Ανδρέα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σάλος στο ΠΑΣΟΚ - Εξωθεσμικοί παράγοντες προσπαθούν να αποτρέψουν την εκλογή Πρωθυπουργού".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρέμουν τον Ακη - Σκανδαλίδης: όποιος τολμάει ας συνταχθεί με τον Εβερτ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οι γιατροί να πουν αν μπορεί ο Ανδρέας, δήλωσε στα ΝΕΑ ο υπουργός Βιομηχανίας Αναστάσιος Πεπονής - Ο Κρεμαστινός ενημερώνει το Εκτελεστικό του ΠΑΣΟΚ".

    ΝΙΚΗ: "Οποιος βιάζεται σκοντάφτει - Τίποτα ερήμην του Πρωθυπουργού - ΠΑΣΟΚ: όχι σε βεβιασμένες και αντισυνταγματικές πρακτικές".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανηφορίζουν νοίκια και εξώσεις".

    [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "αργά και σταθερά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας, που επικρατούσε χθες στο Ωνάσειο είναι οτι καθώς οι γιατροί πιστεύουν οτι σύντομα ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σηκωθεί απο το κρεβάτι του, δόθηκε εντολή να αρχίσει εντατική φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των κάτω άκρων, που εδώ και 38 μέρες, πλην ελαχίστων περιπτώσεων ήταν ακίνητα".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "ο Ανδρέας 'κατέπληξε' για μια ακόμη φορά τους γιατρούς, όπως δήλωσε ο θεράπων ιατρός του καθηγητής Λάμπρος Βλάχος" ο οποίος όμως πρόσθεσε "έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει τις δηλώσεις των θεραπόντων ιατρών "κ.κ. Γερουλάνου, Βλάχου και Ρούσσου οτι "κάθε μέρα πάμε και καλύτερα" θέλοντας ακριβώς να εκφράσουν το κλίμα αισιοδοξίας, που επικρατεί μετά τη θετική "στροφή" στην πορεία της υγείας του Πρωθυπουργού τις τελευταίες 4 ημέρες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "παρά τα ιδιαίτερα λιτά αλλά αισιόδοξα ιατρικά δελτία η γενικότερη πορεία της υγείας του Πρωθυπουργού παραμένει κρίσιμη. Και αυτό γιατί μπορεί η λοίμωξη, που προκάλεσε ο εντερόκοκκος να ελέγχεται, όχι όμως η γενική εικόνα της υγείας του".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν οτι "κρίσιμη παρέμεινε και χθες η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού παρότι δεν υπήρχαν ενδείξεις λοιμώξεως. Ο Πρωθυπουργός χθες ήταν κακοδιάθετος και με διαταραχές στην πίεση. Αποφασίστηκε δε να γίνει στον Πρωθυπουργό βιοψία μυελού των οστών. Κατά την πρώτη μέρα της νοσηλείας του εκτός εντατικής ο Πρωθυπουργός είδε για λίγο τη σύζυγο, τα παιδιά του, τους γιατρούς του και τον στενό φίλο υπουργό Επικρατείας κ. Λιβάνη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "εξαιρετικά κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, παρά το γεγονός οτι τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκε μια μικρή βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Χθες μάλιστα υπήρξαν και νέες ανησυχητικές ενδείξεις επιδείνωσης. Η γενική καταπόνηση του οργανισμού του έχει οδηγήσει σε πτώση όλες τις ζωτικές λειτουργίες του και ιδιαίτερα επιβαρημένη εμφανίζεται για άλλη μια φορά η καρδιακή λειτουργία".

    "Ενισχυτικό της εκτίμησης οτι η κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου είναι εύθραυστη αποτελεί το γεγονός, γράφει το ΕΘΝΟΣ οτι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει εκτός αναπνευστήρα παρά μόνο λίγες ώρες. Σε συνδυασμό με την αναπνευστική υποστήριξη ιατρικοί κύκλοι υπογράμμιζαν οτι η καρδιακή λειτουργία του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένει το 'φόβητρο' των γιατρών. Η γενική κατάστασή τους είναι σε "δραματικά χαμηλά επίπεδα απο πλευράς λειτουργίας" ανέφεραν γιατροί".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι οι θεράποντες γιατροί "εξακολουθούν να παραμένουν σε επιφυλακή και γιατί η σταθεροποίηση που διαπιστώνεται στην υγεία του ασθενούς δεν σημαίνει βελτίωση και παρότι φαίνεται να ελέγχεται η λοίμωξη οι δείκτες στις μετρήσεις των λειτουργιών του οργανισμού του "παλεύουν" να σταθεροποιηθούν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "με ευθύνουσα την πορεία όλων των ζωτικών λειτουργιών του εμφάνισε χθες και νέες μεταπτώσεις σβήνοντας τα χαμόγελα αισιοδοξίας των θεράποντων ιατρών. Ομως η φυσιολογική του κατάσταση ήταν καλύτερη και αυτός ηταν ένας απο τους στόχους των γιατρών με την μεταφορά του ασθενούς στον 6ο όροφο. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς είναι οτι η διαδικασία της θρέψης συνεχίζει να εμφανίζει προβλήματα με αποτέλεσμα την γενική αδυναμία και ατονία του οργανισμού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟς ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "ο Ανδρέας στην πραγματικότητα βρίσκεται σε μόνιμο λήθαργο και δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν".

    [3] Πολιτικές εξελίξεις

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "ενώ η υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου βελτιώνεται καθημερινά και ενώ ο ασθενής πρωθυπουργός ανακτά ακόμη και το χιούμορ του, μικρός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παρέμβει ανορθόδοξα στις εξελίξεις. Το 'ζητούμενο' στους κύκλους αυτούς είναι η "εξεύρεση" ενός... νέου πρωθυπουργού καθώς επικαλούνται ως επιχείρημα την αδυναμία του Ανδρέα Παπανδρέου να ασκήσει τα καθήκοντά του. Παρ' οτι η πραγματική αυτή αδυναμία καλύπτεται ουσιαστικά απο τον αναπληρώνοντα τον πρωθυπουργό, η σπουδή των βουλευτών αυτών τείνει να οδηγήσει σε μια απόπειρα καταστρατήγησης του Συντάγματος. Αλλά ερήμην του συνταγματικώς κατοχυρωμένου πρωθυπουργού τίποτε δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο βιασμού και εκβιασμού".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει την απαντητική επιστολή του εκτελούντα χρέη Πρωθυπουργού, Ακη Τσοχατζόπουλου, προς την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ για χθεσινό δημοσίευμα και στην οποία τονίζει οτι τα θεσμικά όργανα του Κινήματος έχουν όλο το κύρος και την ευθύνη να πάρουν τις αποφάσεις που θα κρίνουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης. Στην επιστολή του ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτηρίζει απαράδεκτο το δημοσίευμα που θέλει να τον ταυτίσει με το περιβάλλον της Εκάλης σε μια προσπάθεια να εμφανίζεται οτι είναι αυτός που μπλοκάρει τις διαδικασίες εκλογής νέου Πρωθυπουργού προς ίδιον όφελος. Εγκυροι κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Τσοχατζόπουλο τονίζουν οτι οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί η χώρα πρέπει να αποκτήσει πρωθυπουργό όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί απο τα συντεταγμένα όργανα του ΠΑΣΟΚ και αποδέχονται όλοι οι υποψήφιοι. Σκληρή προειδοποίηση προς όλους τους φιλόδοξους δελφίνους απηύθυνε απο την Κω ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος επεσήμανε πως "αντικατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου ερήμην του σημαίνει πτώση της Κυβέρνησης. Οποιος θέλει την αντικατάσταση να ψηφίσει την πρόταση μομφής που πρόκειται να καταθέσει ο κ. Εβερτ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει το ενδεχόμενο "να επικρατήσουν συνθήκες μετωπικής ρήξεως στην Κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Οι προεδρικοί τονίζουν οτι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του Ανδρέα Παπανδρέου και αν εγκατασταθεί στην Εκάλη δεν τίθεται θέμα και ιδιαίτερα αν τοποθετηθούν δυο αντιπρόεδροι. Οι κοινοβουλευτικοί ζητούν άμεσα θέμα αντικαταστάσεως και ζητούν να δρομολογηθούν οι εξελίξεις άσχετα με την κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού.

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο τονίζουν μεταξύ άλλων οτι "απο τη στιγμή που όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνομολογούν πως προέχον ζήτημα αποτελεί η συνέχιση του κυβερνητικού έργου και η συνοχή της δημοκρατικής παράταξης τα πράγματα απλουστεύονται: στα δήθεν πολιτικά αδιέξοδα υπάρχει η αυτονόητη απάντηση των προβλεπόμενων - νόμιμων και δημοκρατικών - διαδικασιών, που η δρομολόγησή τους δεν μπορεί να καθυστερήσει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρεται σε "προσπάθειες εξωθεσμικών παραγόντων να παρέμβουν και να ανατρέψουν τις συμφωνηθείσες διαδικασίες για αντικατάσταση του Πρωθυπουργού, αμέσως μετά τις γιορτές και οι οποίες δημιούργησαν σάλο στο κυβερνών κόμμα. Κορυφαία στελέχη τόνιζαν οτι αν αποτολμηθεί απο πρόσωπα του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού και ειδικότερα απο την κυρία Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου ανατροπή της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί τότε είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και διάσπασης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "σάλο έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η κυρία Δήμητρα Λιάνη να γαντζωθεί στην παραεξουσία που νέμεται εις βάρος του λαού αποτρέποντας την αντικατάσταση του Πρωθυπουργού και δημιουργώντας τεχνητή αισιοδοξία για τη βελτίωση της υγείας του μέσω φανταστικών διαλόγων μαζί του, που διοχετεύει στα ΜΜΕ. Με τον τρόπο αυτό προκαλεί σοβαρή πολιτική ανωμαλία που δεν αποκλείεται να προκαλέσει την απαρχή νέας διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο προειδοποιεί οτι "παίζουν με την φωτιά οι αποτελούντες τη λεγόμενη "αυλή της Εκάλης" και στο βωμό των ποικιλώνυμων επιδιώξεών τους είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα: και την πολιτική ηρεμία του τόπου , και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την ενότητα της παράταξης, αλλά επίσης την ιστορία και την ίδια την ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο οι πάντες οφείλουν την στιγμή αυτή μεγαλύτερο σεβασμό και ευαισθησία.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι " σε νέες σφοδρότατες συγκρούσεις οδηγείται το κυβερνών κόμμα, καθώς η εικόνα βελτίωσης της κατάστασης στο Ωνάσειο έδωσε τις τελευταίες ημέρες λαβή για αντεπίθεση του "περιβάλλοντος" και των προεδρικών".

    Για "οξύτατες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ" κάνει λόγο και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες στους κόλπου της κοινοβουλευτικής ομάδας επικρατεί έντονη κινητικότητα και μεγάλος αριθμός βουλευτών ετοιμάζεται να ζητήσει την άμεση σύγκλισή της για αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "πληθαίνουν οι φωνές στο ΠΑΣΟΚ που ζητούν "εδώ και τώρα αντικατάσταση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, που ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, στους στενούς του συνεργάτες "να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με την έναρξη των εργασιών της Βουλής στις 9 Ιανουαρίου εάν δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία αντικατάστασης του Πρωθυπουργού. Η απόφαση αυτή δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον κυβερνητικό χώρο αφού βάζει όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπροστά στις ευθύνες τους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "την "απειλή" κατάθεσης πρότασης μομφής συνεχίζει να επισείει ο Πρόεδρος της ΝΔ, προκειμένου να διευκολύνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει λιγότερο επώδυνα τα εσωκομματικά προβλήματα και ταυτόχρονα να επιλύσει το "πολιτικό πρόβλημα" την αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι αναμένεται "πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου για άρση του αδιεξόδου. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενες συναντήσεις του κυρίου Στεφανόπουλου με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης σε περίπτωση που δεν επιταχυνθούν στην κυβέρνηση οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του Πρωθυπουργού, που ασθενεί ή παρέλθει ο εύλογος χρόνος των 60 ημερών και δεν υπάρξουν ενδείξεις για εκλογή νέου Πρωθυπουργού απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    [4] Εγνατία οδό ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "την ολοκλήρωση του έργου της Εγνατίας οδού, που θα συνδέεται με τον οδικό άξονα Βορρά - Νότου (σύνδεση Γιουγκοσλαβίας, ΠΓΔΜ, Ελλάδας) Επιθυμεί ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Στέβο Τσερβενκόφσκι. Δεν παραλείπει όμως ταυτόχρονα να σημειώσει και την ανάγκη κατασκευής της "Παραεγνατίας" προκειμένου να "καταστούν τα Σκόπια κέντρο της Βαλκανικής".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "την αναβολή της επίσκεψής του στο 'τρίγωνο' Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 22 ή 23 Ιανουαρίου, σχεδιάζει ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κυρίως εξαιτίας της κυβερνητικής αστάθειας στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα "μεταφέρει" την επίσκεψή του για τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, να έχει 'ξεκαθαρίσει' το πολιτικό σκηνικό σε Τουρκία και Ελλάδα".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "σε νέες προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό προέβη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αποδεικνύοντας οτι οι διεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Τουρκία δεν επηρεάζουν την τακτική που ακολουθεί η Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ομ. Ακμπέλ δήλωσε χθες οτι η Τουρκία δεν πρόκειται να εφαρμόσει το 'εμπάργκο' στην εξαγωγή προϊόντων απο το ψευδοκράτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ επανέλαβε πως την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να προηγηθεί η λύση του Κυπριακού. Απαντώντας στον Τούρκο ομόλογό του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας υπενθύμισε πως η Τουρκία υποχρεούται βάσει της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης της με την ΕΕ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το "εμπάργκο" ενώ επισήμανε οτι οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου είναι πλήρως διασφαλισμένες και μια τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα ούτε μπορεί να προβάλει το παραμικρό εμπόδιο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει την δήλωση του προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη που χαρακτήρισε "διερευνητική" την προγραμματισμένη για τα τέλη του προσεχούς μηνός επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο. Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε οτι ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει συναντήσεις με τις δυο πλευρές για να ακούσει τις απόψεις τους, τόνισε οτι η Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί αλλά προτίθεται απλώς να συζητήσει το θέμα της κυριαρχίας, που θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ συμπλήρωσε πως άλλα σημαντικά θέματα προς εξέταση απο τις δυο πλευρές είναι η αποστρατικοποίηση της νήσου και το εδαφικό. Ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε επίσης πως το Κυπριακό θα απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες".

    [7] Συνέντευξη Πεπονή

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Βιομηχανίας Αναστάσιος Πεπονής απαντώντας στο ερώτημα "αν έφτασε η ώρα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου Πρωθυπουργού" τονίζει "είναι ώρα να τοποθετήσουμε το πρόβλημα με κυριολεξία και χωρίς υπεκφυγές. Δεν έχει αμφισβητηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου ούτε ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ούτε ως Πρωθυπουργός. Το πρόβλημα καθίσταται πολιτικό δευτερογενώς. Ξεκινά απο το ερώτημα εάν η φυσική κατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου θα του επιτρέψει να ανακτήσει τις δυνατότητες άσκησης καθηκόντων Πρωθυπουργού. Και στο ερώτημα αυτό μπορούν να απαντήσουν μόνο οι θεράποντες γιατροί, που οφείλουν να αντιληφθούν οτι ο ασθενείς τους δεν είναι μόνο ο πολίτης ή ο οικογενειάρχης Ανδρέας Παπανδρέου αλλά είναι ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και οφείλουν να μας πουν την πρόβλεψή τους. Οι γιατροί είναι εκείνοι που οφείλουν να δώσουν άμεσα μια ξεκάθαρη απάντηση το ερώτημα "εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού στο ορατό μέλλον, επισημαίνοντας ταυτόχρονα οτι "ένας απο τους θεράποντες ιατρούς συμβαίνει να έχει αποδεχθεί πολιτική ιδιότητα και πολιτικές ευθύνες". Βεβαίως δεν συμφωνώ οτι μπορούμε να εναποθέσουμε στους γιατρούς την λύση πολιτικών προβλημάτων. Αυτή ανήκει σε μας. Στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στο ερώτημα εάν δεν υπάρξει παραίτηση του Πρωθυπουργού στην περίπτωση που οι θεράποντες ιατροί του συνέστηναν απο τούδε και στο εξής να μην επιβαρύνει τον εαυτό του με τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού απαντά οτι αναμφισβήτητα στην περίπτωση αυτή θα δημιουργείτο "μείζον πρόβλημα". Αν ο καθένας όμως αναλάβει τις ευθύνες που του ανήκουν δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα". Αλλά και αν ακόμη δεν είναι σε θέση ένα πρόσωπο να αναλάβει τις ευθύνες του, κατά τον κ. 'Πεπονή, τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στην "επείγουσα" όπως την χαρακτηρίζει ανάγκη που εκπορεύεται και απο το Σύνταγμα η χώρα να έχει Πρωθυπουργό".

    [8] Δήλωση Κρεμαστινού

    Σε δήλωσή του προς την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο υπουργός Υγείας και εκ των θεραπόντων ιατρών του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Κρεμαστινός, τονίζει οτι "πολλοί μου ζητούν να ξεχάσω τον ιατρικό μου όρκο με την ελπίδα οτι θα εξυπηρετηθούν δικοί τους στόχοι. Στο πλαίσιο αυτό δέχομαι απο πολλές πλευρές, για διάφορα θέματα, επιθέσεις και απειλές για να αναγκαστώ να αντιδράσω. Η αντίδραση αυτή, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην αναίρεση του υψίστου καθήκοντός μου. Δηλαδή, να πάψω να βοηθώ ιατρικά έναν άνθρωπο ανεξαρτήτως της ιδιότητός του. Δεν τολμούν να μου ζητήσουν αυτό το οποίο επιθυμούν. Δηλαδή να γίνω επίορκος είτε εκδίδοντας αναληθή πιστοποιητικά για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού είτε αναγκάζοντας με να αποχωρήσει απο την ιατρική μου θέση. Επανειλημμένα και δημόσια έχω πει οτι οποιοδήποτε θεσμικό όργανο μου ζητήσει να καταθέσω τις απόψεις μου θα τις καταθέσω, σεβόμενος και τον όρκο μου και την προσωπική επιστημονική μου ιστορία. Αλλά αυτό μέχρι σήμερα επισήμως δεν έχει γίνει".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Thursday, 28 December 1995 - 14:03:02