Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [3] Ελλάδα-Νέα Γιουγκοσλαβία

  • [4] Ελλάδα-Αλβανία

  • [5] Ελλάδα-εξοπλισμοί

  • [6] Γερμανικές αποζημιώσεις

  • [7] Ελλάδα-Βαλκάνια

  • [8] Κυπριακό

  • [9] Ελλάδα-Σερβοβόσνιοι

  • [10] Ελλάδα-Βουλγαρία

  • [11] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

  • [12] Ελλαδα-Βοσνία-ειρηνευτική δύναμη


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η πορεία της υγείας του πρωθυπουργού και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση στη Βουλή του προϋπολογισμού, το Κυπριακό και η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Βοσνία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έβγαλαν "νυστέρια" Εβερτ-Δήμητρα. Πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία. Εξηγήσεις απο τους γιατρούς ζητά η Λιάνη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θηρίο η Δήμητρα με γιατρούς-Γιωργάκη. Επιστολή-Βόμβα. Έκανε άνω κάτω το ΩΝΑΣΕΙΟ".

    Η ΑΥΓΗ: "Ανακτορικά παίγνια με επίκεντρο το Ωνάσειο. Μόνο το "περιβάλλον" αντιδρά στην αντικατάσταση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η Μιμή πίσω απ' όλες τις μίζες".

    ΕΘΝΟΣ: "Απαγωγή-θρίλλερ μεγαλοβιομήχανου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Για κάλαντα βγαίνουν οι "5" υποψήφιοι με στόχο να προσελκύσουν τους βουλευτές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στις κάλπες οι λύσεις. Πρόταση μομφής αν δεν πάρουν ως το Σάββατο πρωτοβουλίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μας πάτε σε ανωμαλία. Κεραυνοί Εβερτ στη Βουλή για την ακυβερνησία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θα στηρίξω τον Ανδρέα σε όποια απόφαση κι αν πάρει. Η Δήμητρα διαβεβαιώνει το ΠΑΣΟΚ μέσω της "Ε".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Παρέμβαση Έβερτ στις εξελίξεις. Ζήτησε συζήτηση στη Βουλή για κάλυψη του πολιτικού κενού".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "169 ψήφοι για 4ετία. Προσπέρασαν τον Εβερτ, Τσοχατζόπουλος, Σαμαράς και Παπαρήγα. Μετά το νέο "φιάσκο" θέτει θέμα πρόωρων εκλογών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εμένα να ρωτάτε πρώτα. Όλη η επιστολή Δήμητρας στους γιατρούς".

    ΝΙΚΗ: "Τώρα η Βουλή μετά η διαδοχή. Συσπειρωμένο το ΠΑΣΟΚ στη μάχη του προϋπολογισμού".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εργατική απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Σήμερα το συλλαλητήριο της Αθήνας".

    [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ένα μήνα μετά την εισαγωγή του στο ΩΚΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκαταλείπει την Εντατική. Οπως διευκρίνισε χθες το βράδυ ο καρδιολόγος και στενός συνεργάτης του Δημήτρη Κρεμαστινού, η μικρή βελτίωση που παρουσίασε η γενικότερη κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κατέστησε εφικτή την έξοδό του απο την Εντατική. Γεγονός που πρώτη η ΝΙΚΗ είχε επισημάνει εδώ και δέκα ημέρες. Το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που επανήλθε χθες το απόγευμα στο Ωνάσειο βασίζεται στην υποχώρηση και της τρίτης λοίμωξης που ταλαιπώρησε τον πρωθυπουργό απο την ημέρα που εισήχθη στο νοσοκομείο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ χαρακτηρίζει "σταθερά κρίσιμη την κατάσταση του Ανδρέα. Τον μεταφέρουν στον 6ο όροφο προς αποφυγή λοιμώξεων".

    Αντίθετα, η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι επικρατεί" αγωνία στο Ωνάσειο για τη ζωή του Ανδρέα. Η δημιουργία μυκήτων είναι ένδειξη οτι το ανοσοποιητικό έχει αδρανοποιηθεί. Δημιουργείται νέα εντατική - επεισόδιο με τη Μιμή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "ο οργανισμός του πρωθυπουργού είναι ευάλωτος σε πολλά ενδονοσοκομειακά μικρόβια καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ιδιαίτερα εξασθενημένο, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη για βελτίωση των βασικών λειτουργιών του οι οποίες είναι σταθερά οριακές".

    "Θανάσιμο κίνδυνο δημιουργούν πλέον οι συνεχείς λοιμώξεις απο διάφορους μύκητες και μικρόβια για τον πρωθυπουργό", τονίζει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Σχετικά με την επιστολή του καθηγητή κ. Δάϊκου αναφέρει οτι όταν κατατέθηκε στο ιατρικό συμβούλιο απεχώρησε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός για να γίνει, όπως αναφέρθηκε, συζήτηση χωρίς επηρεασμούς και οι καθηγητές ύστερα απο αρκετό χρονικό διάστημα απεφάνθησαν οτι η θέση του κ. Δάϊκου δεν καλύπτει τα στοιχεία μιας "απολύτως τεκμηριωμένης επιστημονικά άποψης. Ύστερα απο αυτό ο κ. Δάϊκος απέσυρε τη γνωμάτευσή του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "μοιραία για τον Ανδρέα μια νέα λοίμωξη" γράφει οτι "μαίνεται η "μάχη" γύρω απο την καρδιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό ιατρικό συμβούλιο αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή που θα επανεξετάσει το θέμα της λειτουργίας της καρδιάς".

    "Δίνουμε σκληρή και άνιση μάχη για να τον κρατήσουμε στη ζωή". Αυτή την απάντηση, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, έδωσαν, χθες μέλη του ιατρικού συμβουλίου, στην κ. Σοφία Κατσανέβα, όταν τους ζήτησε να προσδιορίσουν με σαφήνεια την κατάσταση της υγείας του πατέρα της. Οι επιστήμονες εξήγησαν στην κόρη του πρωθυπουργού οτι έχουν εξαντλήσει όλα τα θεραπευτικά μέσα για να ελέγξουν το μέτωπο των λοιμώξεων. Και επισήμαναν: "σε περίπτωση εκδήλωσης νέας λοίμωξης, η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια..".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι θεράποντες ιατροί την πορεία της υγείας του Α. Παπανδρέου μετά την τελευταία λοίμωξη που έπληξε τον οργανισμό του και επιδείνωσε την όλη κατάσταση της υγείας του. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ακόμη λοίμωξης (η πολιορκία του οργανισμού απο μικρόβια συνεχίζεται), η οποία δεν θα είναι δυνατόν πια να αντιμετωπιστεί ενώ κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη που να ξεπερνά τις 24 ώρες".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "την "εξαφάνιση" του Λεονίντ Μπρέζνιεφ τις τελευταίες ημέρες της ζωής του θυμίζουν οι κινήσεις που γίνονται στο Ωνάσειο. Ο πρωθυπουργός, κάτω απο συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, και χωρίς παροχή εξηγήσεων μεταφέρεται σε ειδικό δωμάτιο που επί μέρες ετοιμαζόταν αποκλειστικά για να δεχθεί τον πρωθυπουργό με συνθήκες εντατικής μονάδας. Στο δωμάτιο αυτό που έχει μετατραπεί στην τελειότερη εντατική μονάδα όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ευρώπης δεν θα έχει κανείς απολύτως απο το προσωπικό του νοσοκομείου πρόσβαση και δεν θα φεύγουν πληροφορίες δεδομένου οτι μέχρι χθες ο Πρωθυπουργός ήταν στην εντατική δίπλα σε κρεβάτια άλλων ασθενών. Έστω και αν είχε κάπως απομονωθεί το προσωπικό μπορούσε να βλέπει και να ακούει".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "σε αντιπαράθεση με τους θεράποντες ιατρούς του Πρωθυπουργού ήρθε χθες η κ. Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου καθώς έστειλε στο ιατρικό συμβούλιο επιστολή σε "σκληρή" γλώσσα. Η κ. Δήμητρα Παπανδρέου εκφράζει στην επιστολή τη δυσαρέσκειά της για το οτι δεν ενημερώνεται επαρκώς για τις μεθόδους θεραπείας που αποφασίζονται και για τους γιατρούς εκτός ιατρικού συμβουλίου που καλούνται να τις εφαρμόσουν και απαιτεί στο εξής να ζητείται η συγκατάθεσή της".

    Ο ΛΟΓΟΣ καταγγέλλει "σοβαρές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεραπόντων ιατρών του 15μελούς Ιατρικού Συμβουλίου που παρακολουθεί τον Πρωθυπουργό εκτυλίσσονται τελευταία στο 2ο όροφο του Ωνασείου. Μετά το γνωστό θέμα Τούτουζα με τη διάσταση απόψεων σχετικά με την κατάσταση της καρδιακής λειτουργίας του Πρωθυπουργού και δεύτερο ανάλογο κρούσμα χθες παρουσιάστηκε απο τον καθηγητή παθολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και θεράποντα ιατρό του πρωθυπουργού Γιώργο Δάϊκο. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του "Λ" ο κ. Δάϊκος παρέδωσε χθες στα χέρια του προέδρου του Ιατρικού Συμβουλίου κ. Γρ. Σκαλκέα επιστολή με την οποία διατυπώνει προσωπικές κρίσεις για την κατάσταση του πρωθυπουργού και ειδικότερα επισημαίνει οτι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί πλέον να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ο κ. Σκαλκεας λοιπόν φανερά εκνευρισμένος τόνισε στον συνάδελφό του οτι αυτό θα σήμαινε οτι παίρνει ευθύνη να δηλώσει ο δεύτερος οτι "ο Πρωθυπουργός εξέλιπε" χωρίς να είναι ο αρμόδιος για κάτι τέτοιο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο κ. Δάϊκος να αποσύρει ακαριαία την επιστολή του ως "ουδέποτε παραδοθείσα".

    "Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει, κατά το ΕΘΝΟΣ, το θέμα ου έχει ανακύψει απο την παρατεινόμενη νοσηλεία του Πρωθυπουργού, την κρισιμότητα της κατάστασής του και τις πολιτικές παρενέργειές της. Ο καθηγητής της Παθολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας Γεώργιος Δάϊκος, που είναι μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου, ζήτησε να μπει στον ιατρικό φάκελο του Ανδρέα Παπανδρέου έγγραφο που ανέφερε οτι δεν μπορεί να ασκήσει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής απέσυρε τελικά την πρόταση-βόμβα ύστερα απο παρέμβαση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο υπουργός επισήμανε οτι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα περιπλεκόταν το πολιτικό πρόβλημα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "δημοσιεύονται εκθέσεις για την κατάσταση του Πρωθυπουργού, ενώ προκαλεί ερωτηματικά η επιλεκτική διάψευσή τους. Κατά τα άλλα τα ιατρικά ανακοινωθέντα συνεχίζουν με την ίδια ορολογία να μιλούν για "αμετάβλητη κατάσταση" μέσα σε κλίμα έντασης".

    [3] Ελλάδα-Νέα Γιουγκοσλαβία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "μια καινούργια σελίδα στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Νέας Γιουγκοσλαβίας άνοιξε σήμερα με την επιχειρηματική αποστολή 50 σερβικών εταιριών που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για επαφές με επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος. Η συνεργασία εξάλλου με επιχειρήσεις ειδικά της Βορείου Ελλάδας όπως τόνισαν κατά την τελετή έναρξης της συνάντησης οι επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας αποτελεί πρωταρχικό στόχο της οικονομικής πολιτικής της Νέας Γιουγκοσλαβίας, μετά την άρση του εμπάργκο που της είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα".

    [4] Ελλάδα-Αλβανία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "τρία φορτία C-130 με τρόφιμα, φάρμακα και ιματισμό αποτελούν την πρώτη δόση της ελληνικής στρατιωτικής βοήθειας προς τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις που προβλέπεται στο σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι πτήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται σήμερα. Η ελληνοαλβανική αμυντική συμφωνία προβλέπει επίσης νοσηλεία Αλβανών αξιωματικών και εκπαίδευση στρατιωτικών ιατρών στα ελληνικά στρατιωτικά νοσοκομεία. Εκπαίδευση παρέχεται ακόμη σε αξιωματικούς της Στρατολογίας και του Οικονομικού. Η Ελλάδα, τέλος θα εκσυγχρονίσει με δικές της δαπάνες ένα τμήμα στρατιωτικών νοσοκομείων των Τιράνων".

    " Χθες συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αλβανίας στο περιθώριο της διάσκεψης για τον αφοπλισμό στη Βόννη, όπου συμφωνήθηκε να υπάρξει μια "νέα φάση συναντήσεων" σε ανώτερο επίπεδο για τη ρύθμιση των εκκρεμών θεμάτων".

    [5] Ελλάδα-εξοπλισμοί

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "στην παραγγελία 40 μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό τον φρενήρη ρυθμό εξοπλισμού της Τουρκίας. Η παραγγελία των νέων μαχητικών αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο 15μηνο έτσι ώστε λίγο μετά την είσοδο στον 21ο αιώνα τα αεροσκάφη αυτά να μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά στο Αιγαίο. Τα νέα ελληνικά μαχητικά αναμένεται να επιλεγούν μεταξύ του αμερικανικού F-16 και των γαλλικών Μιράζ 2000-5 (νέος τύπος) και "Ραφάλ" το οποίο θα είναι να ενταχθεί στη γαλλική αεροπορία το 1999-2000. Πριν απο ένα μήνα πέταξε στην Τανάγρα ένα απο τα 5 πρότυπα "Ραφάλ" και παρουσιάστηκε σε αξιωματικούς".

    [6] Γερμανικές αποζημιώσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "η Ελλάδα διαθέτει ισχυρούς νομικούς τίτλους διεκδικώντας ήδη το γερμανικό κατοχικό δάνειο. Εκτός των δύο πρέσβεων του Γ' Ράιχ στην Αθήνα κατά την κατοχή: Γκύντερ Αλτενμπουργκ και Χ. Νοϋμπάχερ και ο τότε Γερμανός κομισάριος στην Τράπεζα της Ελλάδας Πάουλ Χάαν, σε δημοσιεύματά τους μεταπολεμικά υποστήριξαν τα δικαιώματα που έχει η χώρα μας να ζητήσει απο τη Γερμανία εξόφλησή του. Στις 14 Νοεμβρίου υπεβλήθη σχετική νότα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, την οποία με δημόσια ανακοίνωσή του απέρριψε με επιχείρημα πως ύστερα απο 50 χρόνια δεν συζητεί τέτοια ζητήματα. Μετά απο αυτό, τόσο η πρόεδρος της γερμανικής βουλής κυρία Ζύσμουθ όσο και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρ. φον Βάϊσαϊκερ σε ερωτήσεις για το θέμα στο Βερολίνο απάντησαν πως η Ελλάδα μετά τα όσα έζησε κατά τον πόλεμο δικαιούται αποζημίωσης".

    [7] Ελλάδα-Βαλκάνια

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "Βαλκανική Διάσκεψη προωθεί η Ελλάδα μέσα στο 1996. Ο Κάρολος Παπούλιας έχει υποβάλει την πρόταση απο τις αρχές του Δεκεμβρίου, μιλώντας στο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ στη Βουδαπέστη. Χθες κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Βοσνιακό στη Βόννη άρχισε να βολιδοσκοπεί όλες τις βαλκανικές χώρες. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε οτι θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου η συνάντηση Ελλάδας -Βουλγαρίας -Ρουμανίας για την πορεία της συνεργασίας των τριών χωρών που έχει ξεκινήσει απο τα Ιωάννινα τον περασμένο Αύγουστο".

    [8] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "επιστολή-διάβημα προς τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες καθώς και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοιμάζεται να αποστείλει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης. Πρόθεση του κ. Μιχαηλίδη είναι να καταγγελθούν οι πρόσφατες δηλώσεις της κ. Τσιλέρ για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση που το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου ενταχθεί στην ΕΕ. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης οτι ζήτησε διευκρινίσεις απο ομολόγους του της ΕΕ για το κατά πόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ οτι οι "μεγάλοι" της Ευρώπης του έδωσαν διαβεβαιώσεις πως η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση θα γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού και αυτοί απάντησαν οτι δεν έχουν δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις. Τέλος έκανε γνωστό οτι συναντήθηκε στη Μαδρίτη και με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Παπούλια με τον οποίο συναντάται και πάλι την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "διαδικασίες με γρήγορο ρυθμό προωθούν οι Αμερικανοί. Πρώτη επιδίωξή τους συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς τον Ιανουάριο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης οτι "δεν μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς αν δεν υπάρξει προηγουμένως προσέγγιση σε όλες τις βασικές πτυχές του κυπριακού. Οι Αγγλοαμερικάνοι θέλουν να ανταλλάξουν το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με το θέμα της κυριαρχίας και το εδαφικό. Καθόλες τις ενδείξεις ο Ιανουάριος θα είναι "κλειδί" για τις οποιοσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό".

    [9] Ελλάδα-Σερβοβόσνιοι

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "φθάνουν αύριο στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας - της Βοσνίας - καθηγητής Νίκολα Κόλιεβιτς, ο Μόμτσιλο Πόπαριτς, διοικητής της Τράπεζας της Σερβικής Δημοκρατίας και ο Ζντράβκο Μίοβιτς, γενικός γραμματέας της Προεδρίας".

    [10] Ελλάδα-Βουλγαρία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να μεταβεί στη Σόφια την προσεχή Παρασκευή προκειμένου να υπογράψουν συμφωνία για την εκμετάλλευση τω ν υδάτων του Νέστου και τη διάνοιξη τριών διόδων στις περιοχές Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης".

    [11] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "κατά τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο περιθώριο της διασκέψεως αφοπλισμού στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας διαπιστώθηκε οτι και οι δύο πλευρές προσδοκούν μια παραγωγική δεύτερη φάση των συνομιλιών, όπως δήλωσε ο κ. Παπούλιας που πρόσθεσε οτι οι προσεχείς διαπραγματεύσεις στη Ν. Υόρκη "καταδεικνύουν οτι η διαδικασία προχωρεί γοργά πράγμα που επιθυμούμε και επιδιώκουμε". Ο Έλληνος ΥΠΕΞ τόνισε οτι η ΠΓΔΜ έχει αντιληφθεί το θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, τόσο για την προσέγγισή της με την Ευρώπη, όσο και για την επιβίωση του κράτους αυτού".

    [12] Ελλαδα-Βοσνία-ειρηνευτική δύναμη

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι είναι "στο δρόμο προς τη Βοσνία τα τρία πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού (δύο ναρκαλιευτικά και μια φρεγάτα) ενώ έτοιμος να αναχωρήσει είναι και ο λόχος που έχει συγκροτηθεί γι αυτό το σκοπό καθώς και τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Tuesday, 19 December 1995 - 11:32:49