Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 18/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Υγεία του Πρωθυπουργού

  • [3] Αναπλήρωση του Πρωθυπουργού

  • [4] Σύνοδος Κορυφής

  • [5] Προϋπολογισμός


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η πορεία της υγείας του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο ΩΝΑΣΕΙΟ, οι διεργασίες για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του πρωθυπουργού, λόγω της υγείας του, τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης και η συζήτηση του προϋπολογισμού του 1996, που αρχίζει απόψε στη Βουλή, αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες των απογευματινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πουλάνε και τα ιμάτιά του, ενώ ομολογούν οτι έχασαν και τις ελπίδες στο Θεό. Εμπόριο αυλικών με όποια μυστικά κατέχουν".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η απόφαση για τη διαδοχή με συμφωνία στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι θ' αντικατασταθεί ο Πρωθυπουργός".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στα νύχια των μιζαδόρων η χώρα. Με αρχηγό τη Μιμή, βροχή τα σκάνδαλα, οι κλεψιές και οι διορισμοί".

    ΕΘΝΟΣ: "Μόνο Θαύμα. Μικρόβια-φονιάδες πολιορκούν τον Ανδρέα. Δυσχερής κάθε πρόβλεψη. Εντείνονται οι διαβουλεύσεις διαδόχων και στελεχών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φόβοι οτι πηγαίνει για διψήφιο καθώς ο Τσοβόλας μεθαύριο αναγγέλλει την ίδρυση κόμματος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αμνηστία ζητεί η λωποδύτρια της Εκάλης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βγάλτε πρωθυπουργό. Τελεσίγραφο Στεφανόπουλου: θα φτάσω στα άκρα. Απανωτές συναντήσεις με Κακλαμάνη, Ακη, Σκανδαλίδη και Κρεμαστινό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πολιτικό θρίλερ με την "έκθεση". Έκλειψη Ανδρέα σε γνωμάτευση χωρίς υπογραφές ... Έξαλλος ο Κρεμαστινός διαψεύδει".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Χρειάζεται πρωθυπουργός - όχι αντιπρόεδροι δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου στα "ΝΕΑ".

    ΝΙΚΗ: "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ κύριε Πρόεδρε. 8 Ιανουαρίου 1996 δρομολογούνται οι εξελίξεις. Δυσαρέσκεια απο την ανάμιξη Στεφανόπουλου".

    [2] Υγεία του Πρωθυπουργού

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε στις 8 το βράδυ της Κυριακής, απο το ιατρικό συμβούλιο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο Πρωθυπουργός υπεβλήθη σε μικροχειρουργική επέμβαση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων μέσω της αιμοκάθαρσης. Η αναπνοή του Πρωθυπουργού γίνεται φυσιολογικά χωρίς την υποστήριξη αναπνευστήρα, ενώ η καρδιακή του λειτουργία είναι αμετάβλητη, προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    "Τα τελευταία 24ωρα και κάτω απο δραματικές επιπλοκές της υγείας του Πρωθυπουργού, φίλοι και συνεργάτες του στα πλαίσια ενός ανελέητου πολιτικού παρασκηνίου και προσωπικών διευθετήσεων "πουλάνε" όποια απο τα πραγματικά ή ψεύτικα μυστικά κατέχουν", υποστηρίζει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ.

    "Σε πολιτική "σκακιέρα" έχει εξελιχθεί η εντατική", γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτοντας οτι "σβήνουν οι ελπίδες μετά τη νέα λοίμωξη και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η απόρρητη ιατρική έκθεση".

    "Σε ένα θαύμα στηρίζουν οι θεράποντες ιατροί τις ελπίδες τους για έξοδο του Πρωθυπουργού απο το Ωνάσειο", γράφει το ΕΘΝΟΣ προσθέτοντας οτι "το πρόβλημα της καρδιάς του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι τόσο απλό όσο εμφανιζόταν".

    "Οι μύκητες πολιορκούν την καρδιά του Ανδρέα, ενώ του έγινε και νέα επέμβαση για την αιμοκάθαρση", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    "Απρόβλεπτη η εξέλιξη της πορείας για την υγεία του Ανδρέα και οι προβλέψεις των γιατρών περιορίζονται τώρα και κάτω του 24ωρου πλέον", υποστηρίζει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η ίδια εφημερίδα γράφει οτι σημαντική πολιτική διάσταση δίδεται στην ανυπόγραφη ιατρική έκθεση, που εμφανίζει τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου σε πλήρη αδυναμία να λειτουργήσει ως πολιτικός, με αυτή την κατάσταση της υγείας του, ακόμη και μετά την έξοδό του απο το νοσοκομείο. Σημαίνοντες γιατροί ερμηνεύουν την ιατρική έκθεση την οποία δημοσίευσε το "ΒΗΜΑ" ως "έκλειψη" του Α. Παπανδρέου ως πολιτικού. Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε οτι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να τον χρησιμοποιήσει για τα πολιτικά του παιχνίδια, καταλήγει η εφημερίδα.

    "Γίνεται μάχη των γιατρών με τη νέα λοίμωξη, ενώ με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η οικογένεια", επισημαίνουν τα ΝΕΑ.

    "Κρίσιμο 48ωρο για τον Ανδρέα, καθώς οι φόβοι μιας νέας λοίμωξης απασχολούν τους θεράποντες γιατρούς", επισημαίνει η ΝΙΚΗ.

    [3] Αναπλήρωση του Πρωθυπουργού

    Ο εύλογος χρόνος αναπλήρωσης του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, σε συνδυασμό με την δυσάρεστη εξέλιξη της υγείας του φαίνεται οτι φτάνει στο τέλος του γράφουν οι εφημερίδες.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ γράφει οτι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ώρες ευθύνης καλεί σε συναντήσεις τους Κακλαμάνη και Τσοχατζόπουλο, ώστε να δοθεί λύση στο πολιτικό κοινό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "η νέα δραματική επιδείνωση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου επιβάλει την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και απομακρύνει εκείνα τα σενάρια, που ήθελαν τις ουσιαστικές εξελίξεις να κινηθούν στα μέσα Ιανουαρίου. Η απόφαση για την διαδοχή έχει ήδη ληφθεί μεταξύ των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ".

    "Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου", σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ο οποίος ζητά οριστική λύση στο θέμα της πρωθυπουργίας". Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαταραχθεί εφόσον τηρηθούν συλλογικές διαδικασίες και ακολουθηθούν ενωτικές προοπτικές, πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου, επισημαίνοντας οτι σταθερός πολιτικός προσανατολισμός στο ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη στις εκλογές απο το νέο πρωθυπουργό.

    Αποφασισμένος να παρέμβει για την άρση του αδιεξόδου και αν χρειαστεί "να φθάσει στα άκρα" είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος προκειμένου να δρομολογηθεί η αντικατάσταση του Ανδρέα, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Υπό "κανονικές συνθήκες" ο αντικαταστάτης του Α. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία αναμένεται να εκλεγεί στις αρχές Ιανουαρίου και αυτές τις ημέρες αναζητείται η προσφορότερη μέθοδος, η οποία δε θα προκαλέσει αντιδράσεις ισχυρίζεται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η ίδια εφημερίδα γράφει οτι είναι διακριτικές τώρα οι κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η συμφερότερη για τη χώρα λύση, δηλώνει σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου είναι να υπάρξει νέος πρωθυπουργός, μέσα απο την κοινοβουλευτική ομάδα και εφόσον η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται κατά της άποψης να οριστούν αντιπρόεδροι, καθώς μια τέτοια λύση, όπως υποστηρίζει, θα εμπλέξει τη χώρα ολόκληρη σε μια παρατεταμένη εσωκομματική διαδικασία."Ούτε τη χώρα, ούτε το Κίνημα συμφέρει" λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ κύριε Πρόεδρε, γράφει η ΝΙΚΗ προσθέτοντας οτι στο Κίνημα ανήκει η πρωτοβουλία των κινήσεων για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος που έχει προκύψει με τη συνεχιζόμενη νοσηλεία του Ανδρέα Παπανδρέου στο "ΩΝΑΣΕΙΟ" .Τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση οτι απο τη Χαριλάου Τρικούπη και μόνο θα εκπορευθούν οι αναγκαίες κινήσεις για την άρση του αδιεξόδου, κινήσεις που τοποθετούνται χρονικά αμέσως μετά τις γιορτές. Με τον τρόπο αυτό δίνεται και απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι κινήσεις του οποίου έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη.

    [4] Σύνοδος Κορυφής

    Θετικά ήταν τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και η επαναβεβαίωση του χρόνου έναρξης του ενταξιακού διαλόγου για την Κύπρο ήταν το σημαντικότερο κέρδος της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, γράφουν οι εφημερίδες.

    Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε η αντιπολίτευση για τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μαδρίτη αλλά και την προκλητικότητα της κυρίας Τσιλέρ και των άλλων Τούρκων αξιωματούχων, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ .

    Η προκλητική παρουσία στη Μαδρίτη της κυρίας Τσιλέρ και η ανεπιτυχής εκπροσώπηση της Ελλάδας δια του κ. Α. Τσοχατζόπουλου δεν επέτρεψαν στη χώρα μας να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης κατά την οποία αποφασίστηκαν κυρίως οι ημερομηνίες για την έναρξη της τρίτης φάσης της οικονομικής και νομισματικής σύγκλισης αλλά και όλα όσα αφορούν τη διακυβερνητική διάσκεψη του 1996, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Προκαλεί η Τσιλέρ "κοιμάται" ο Ακης που δεν άκουσε τίποτα περί προσάρτησης των κατεχόμενων, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Υποχρεωτικό το πρόγραμμα σύγκλισης ως το 1999 και το ευρωνόμισμα δεσμεύει την Ελλάδα, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Μπούσουλας η Μαδρίτη για το μέλλον των "15", γράφει η ΝΙΚΗ.

    [5] Προϋπολογισμός

    Αρχίζει το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1996 που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με ονομαστική ψηφοφορία, γράφουν οι εφημερίδες και προσθέτουν οτι οι οικονομικοί υπουργοί θα επισημάνουν την ανάγκη συνέχισης της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής και θα υπογραμμίσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και τα οποία οδηγούν στη σύγκλιση της οικονομίας στους όρους του Μάαστριχτ.

    Οι εφημερίδες αναφέρονται και στο οτι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί απο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ θεωρείται βέβαιο οτι η αντιπολίτευση θα τον καταψηφίσει στο σύνολο του.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Monday, 18 December 1995 - 11:38:16