Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 14/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

  • [3] Τουρκία-ΕΕ

  • [4] Διάσκεψη για Βοσνία - Παπούλιας

  • [5] Κυπριακό

  • [6] Ελλάδα-Ρωσία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, η χθεσινή επικύρωση απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ και το Κυπριακό είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "50 % πάνω οι φόροι."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Παζάρι με τη Δήμητρα. Απορρίπτει τη συμφωνία για τη διαδοχή".

    Η ΑΥΓΗ: "190 χρόνια φυλακή. Ομαδικές καταδίκες κατ' εντολήν για το Πολυτεχνείο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Συμφώνησαν όλοι να φάνε τον Ανδρέα πίσω απο την πλάτη της Μιμής που μόλις το έμαθε έπαθε σοκ".

    ΕΘΝΟΣ: "Χάνει ο Εβερτ απο Αρσένη-Σημίτη. Οι εξελίξεις ανατρέπουν τα προγνωστικά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πάγωσε η διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ και έβαλαν ημερομηνία λήξεως στους δελφίνους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Έθαψε την Ελλάδα. Εθνικό πανηγύρι στην Τουρκία για τη μειοδοσία των Αθηνών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η λίστα της ντροπής. Αποστολή-πρόκληση για τη σύνοδο της Μαδρίτης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Προς εκλογή νέου Πρωθυπουργού. Οριστική απόφαση: αναμονή ως τα μέσα Ιανουαρίου. Γιώργος Παπανδρέου: δεν είναι στιγμή να το πω στον πατέρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πόθεν έσχες" και κριτήρια ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ποιοι θέλουν τον Ανδρέα στη γωνία. Στο "παιχνίδι" βάζουν τώρα και τους γιατρούς του Ωνασείου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "4 αγκάθια για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Τι χωρίζει τα στελέχη".

    ΝΙΚΗ: "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω. 250 δισεκατομμύρια το φέσι στο ΙΚΑ απο τους κερδοσκόπους".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φαρισαϊσμός με τη βούλα των Βρυξελλών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε "ναι" στην τελωνειακή ένωση με την Τουρκία".

    [2] Κατάσταση υγείας Πρωθυπουργού

    "Μια ήσυχη μέρα χαρακτήρισαν, κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, οι θεράποντες γιατροί τη χθεσινή για τον πρωθυπουργό, ενώ θεωρούν την "παροδική μικροβιαιμία" που προκάλεσε την περασμένη Δευτέρα υψηλό πυρετό "ιαθείσα" καθώς δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις λοίμωξης ενώ συνεχίζονται οι καλλιέργειες για την ταυτοποίηση του μικροβίου. Επίσης έχουν αποκλείσει την περίπτωση σηψαιμίας, κάτι που φοβόντουσαν ιδιαίτερα στην αρχή όταν το μικρόβιο εντοπίστηκε στο αίμα. Η αναπνοή του Πρωθυπουργού όπως είπαν οι θεράποντες γιατροί υποστηρίζεται μόνο απο οξυγόνο ενώ χαρακτήρισαν την πνευματική διαύγεια του "καλή". Μια ελπίδα για την αποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας έδωσε χθες και ο υπέρηχος που έγινε στους νεφρούς και έδειξε οτι είναι φυσιολογικό το νεφρικό παρέγχυμα. Η θρέψη του Πρωθυπουργού συνεχίζεται με τρεις τρόπους, δηλαδή τη διατροφή απο το στόμα, την παρεντερική θρέψη και το γαστρικό καθετήρα. Η φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των πνευμονικών μυών συνεχίζεται ενώ έχει προς το παρόν διακοπεί η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης που έχει έρθει απο τις ΗΠΑ λόγω της κατάστασης που δημιούργησε η λοίμωξη".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "οι θεράποντες γιατροί εμφανίστηκαν χθες ικανοποιημένοι απο την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού. Έλεγαν οτι έχει πάρει βάρος, έχει ανακτήσει το χρώμα του και η όψη του αρχίζει να πλησιάζει εκείνη που είχε πριν απο την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες η καρδιακή λειτουργία έχει παρουσιάσει κάποια βελτίωση κατά τις τελευταίες ημέρες. Οι γιατροί διαβεβαίωναν όσον αφορά την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον περιβάλλον οτι έχει αποκατασταθεί πλήρως".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η κατάσταση της καρδιακής λειτουργίας του πρωθυπουργού απο 1988 (μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο Χέρφιλντ) έως σήμερα παραμένει ακριβώς η ίδια. Αυτό τόνισε χθες ο καρδιολόγος και στενός συνεργάτης του Δημ. Κρεμαστινού, κ. Θύμιος Λιβάνης δίνοντας έτσι τέλος στα σενάρια που μιλούσαν για κάμψη της καρδιακής λειτουργίας. Η επιβάρυνση την οποία υπέστη τις τελευταίες 20 ημέρες οφείλεται στη λοίμωξη των πνευμόνων και τη νεφρική ανεπάρκεια. Δεν είναι, λοιπόν, πρωτογενές πρόβλημα, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό τόνισαν χθες οι θεράποντες ιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου απαντώντας έτσι και σε δημοσιεύματα και πληροφορίες μιλούσαν για πρόβλημα στην αριστερή κοιλία της καρδιάς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "η άγρια σύγκρουση επί καθαρά ιατρικού θέματος μεταξύ δύο φίλων γιατρών σηματοδοτεί σοβαρές εξελίξεις γύρω απο την υγεία του πρωθυπουργού με άμεσες επιπτώσεις και στις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες δρομολογούν τη σύντομη εκλογή νέου πρωθυπουργού. Οι διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του ιατρικού συμβουλίου γενικεύονται και σε άλλα θέματα καθώς ο 76χρονος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα σε όλα τα σοβαρά όργανα που καθιστούν την υγεία του εξαιρετικά κρίσιμη όπως για πρώτη φορά χθες μετά την αρχική εισαγωγή του αναφέρει απερίφραστα το ιατρικό ανακοινωθέν".

    "Περίεργη διαφωνία γιατρών για την καρδιά του Ανδρέα, αναφέρει και ο ΛΟΓΟΣ ο οποίος ωστόσο υπογραμμίζει οτι ο Πρωθυπουργός ξεπέρασε και το νέο αυτό αιφνιδιαστικό πρόβλημα της λοίμωξης καθώς πέρασε και το χθεσινό κρίσιμο τελευταίο κρίσιμο 24ωρο με πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων άλλα και τον εντοπισμό του μικροβίου που προκάλεσε τη λοίμωξη το οποίο προέρχεται απο τη χλωρίδα του οργανισμού μέσα στο αίμα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "μια νέα λοίμωξη θα είναι μοιραία και είναι σοβαρός ο κίνδυνος για σηψαιμία". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία της καρδιάς του κ. Παπανδρέου καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις για επιβάρυνση και του αριστερού της τμήματος όπου βρίσκεται η βαλβίδα. Θεράποντες ιατροί του πρωθυπουργού έκανα έμμεσες αναφορές για ελαφρά διαστολική ανεπάρκεια ικανή να επηρεάσει και το αριστερό τμήμα μαζί με το δεξιό το οποίο έχει φτάσει στα όρια της ανεπάρκειας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι είναι "απομονωμένος απ' όλους για το φόβο των μικροβίων και με την καρδιά του να τον προδίδει πλέον ο Ανδρέας Παπανδρέου ζει το δράμα του μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνασείου, συνδεδεμένος με τα τελειότερα μηχανήματα της τεχνολογίας, χάρη στα οποία επιτυγχάνονται οι λειτουργίες όλων των βασικών του οργάνων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "ΕΤ" οι γιατροί πλέον φοβούνται πως χάνουν τη μάχη - ίσως και τα αμέσως προσεχή εικοσιτετράωρα".

    "Σε κακή κατάσταση η καρδιά του Ανδρέα, υποστηρίζει ο Τούτουζας σε αντίθεση με τον Κρεμαστινό" γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "παραγγέλθηκε ήδη ειδικό μηχάνημα φορητού τεχνητού νεφρού απο τον Καναδά, αφού οι θεράποντες ιατροί θεωρούν σχεδόν αδύνατη την επαναλειτουργία των νεφρών του πρωθυπουργού".

    Η ΑΥΓΗ γράφει πως "στην καρδιακή και νεφρική λειτουργία του πρωθυπουργού εντοπίζονται οι φόβοι, οι ελπίδες αλλά και οι προσπάθειες των γιατρών του, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης νέας λοίμωξης που μπορεί να αποβεί μοιραία, κάνει επιτακτική την έξοδό του απο τη μονάδα εντατικής του ΩΝΑΣΕΙΟΥ στην οποία νοσηλεύεται για 25 μέρες".

    "Κρίσιμη θεωρείται, κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ και η σημερινή μέρα" ενώ "η χθεσινή στιγματίστηκε απο απορία και σύγχυση για την καρδιακή λειτουργία στην κατάσταση της οποίας δεν αναφερόταν για πρώτη φορά το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν".

    Σε "πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται, για διαφωνίες των γιατρών όσων αφορά την καρδιακή λειτουργία του πρωθυπουργού "αναφέρεται και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "καμία ευθεία βλάβη στον εγκέφαλο του πρωθυπουργού δε διαπιστώνει η διανοητική γνωμάτευση του ψυχιάτρου Κώστα Στεφανή και του νευρολόγου Κ. Παπαγεωργίου οι οποίοι εξέτασαν τον πρωθυπουργό. Στην ιατρική έκθεση που αποτελείται απο μιάμιση σελίδα και παρέδωσαν προχτές στον προσωπικό γιατρό του Ανδρέα Παπανδρέου, υπουργό Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινό μιλούν για παροδικά φαινόμενα διανοητικής σύγχυσης τα οποία δεν είναι ανησυχητικά με δεδομένα την ηλικία και την πολυήμερη παραμονή του Πρωθυπουργού στην εντατική. Οι γιατροί δεν ανησύχησαν ούτε χτες όταν σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε τα ίδια φαινόμενα. Τα χαρακτήρισαν μάλιστα φυσιολογικά καθώς όπως εξήγησαν για 23 μέρες δεν έχει ο ίδιος αντίληψη μέσα στη Μονάδα Εμφραγμάτων για το αν είναι μέρα ή νύχτα ξυπνάει και κοιμάται με τον ήχο των μηχανημάτων"

    [3] Τουρκία-ΕΕ

    "Ημέρα ντροπής για την Ευρώπη, ήταν για το ΛΟΓΟ, η χθεσινή καθώς οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι των λαών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "έκλεισαν τα μάτια" στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας κι έδωσαν "το πράσινο φως" για την τελωνειακή ένωση της με την ΕΕ. Αψηφώντας με τον πλέον υποκριτικό τρόπο την κατοχή της Κύπρου απο τα τουρκικά στρατεύματα τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το βάρβαρο ξεκλήρισμα του κουρδικού λαού οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με 343 ψήφους υπέρ, 149 κατά και 36 αποχές, την εφαρμογή της συμφωνίας απο 1.1.1996".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "χωρίς την παραμικρή δυσκολία, η τουρκική διπλωματία κατάφερε χθες να αποσπάσει ένα θριαμβευτικό "ναι". Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας των τελευταίων ετών ήταν η απόφαση χθες της πλειοψηφίας των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα. Ηδη απο το 1992 στη Λισσαβόνα ο τότε πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης είχε αποδεχθεί το λεγόμενο "σχέδιο Χέρντ" του Βρετανού ΥΠΕΞ για την αναθέρμανση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων με την προώθηση της τελωνειακής ένωσης. Με άλλα λόγια, απο τον περασμένο Μάρτιο ο δρόμος της Τουρκίας προς την Κοινότητα έπαψε να περνάει όπως χαρακτηριστικά ελέγετο, απο την Αθήνα και άρχισε να περνάει απο το Στρασβούργο -έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- και τις Βρυξέλλες -έδρα του Συμβουλίου των Υπουργών της Κομισιόν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της σημειώνει οτι "με την επικύρωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε το ρόλο του ως οχυρού και θεματοφύλακα των δημοκρατικών αρχών της Ευρώπης. Υπέκυψε αυτό, το μόνο εκλεγμένο απο τους ευρωπαϊκούς λαούς όργανο, στις πιέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θυσίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βωμό των εμπορικών συμφερόντων. Και με αυτή του την πράξη διεύρυνε περισσότερο το δημοκρατικό έλλειμμα, που είναι το μείζον πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    "Το ευρωπαϊκό διαβατήριο της Τανσού Τσιλέρ, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, σφράγισε χθες και τυπικά η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς αφήνοντας κατά μέρος τις υποτιθέμενες δημοκρατικές ευαισθησίες τους για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άναψαν το "πράσινο φως" για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε την υπογραφή της σε μια απο τις πιο "σκοτεινές σελίδες" της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου με απρόβλεπτες αυτή την ώρα τις συνέπειες για τα εθνικά συμφέροντα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "για άλλη μια φορά η πολιτική σκοπιμότητα επικράτησε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σχεδόν όλοι οι ευρωβουλευτές παραδέχθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο οτι η Τουρκία δεν έκανε τα βήματα εκδημοκρατισμού και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οι ίδιοι είχαν θέσει ως αναγκαία προϋπόθεση αλλά ψήφισαν την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "η υποκρισία έβαλε την Τουρκία στην Ευρώπη" γράφει "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αψήφησε με τον πλέον υποκριτικό τρόπο την παράνομη κατοχή της Κύπρου, τη βάρβαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη γενοκτονία των Κούρδων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ έχει τίτλο "η κυβέρνησις παρέδωσε αμαχητί στην Τουρκία το εισιτήριο για την ΕΕ. Πλήγμα για τους αγρότες".

    Για "προδοτική αδράνεια της κυβέρνησης που ήρε το βέτο χωρίς κανένα αντάλλαγμα" κάνει λόγο ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ο οποίος χαρακτηρίζει τη χθεσινή ως ημέρα εθνικής ήττας".

    "Ευρωπαϊκό προεκλογικό δώρο στην Τσιλέρ" χαρακτηρίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τη χθεσινή απόφαση.

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "να λέμε την αλήθεια προς πάσαν κατεύθυνση: η Τουρκία συνδέεται ... τελωνειακά με την Ευρώπη αλλά ο ευρωπαϊκός φαρισαϊσμός προϋπήρξε. Την Αγκυρα την ενίσχυαν οι λοιποί εταίροι και κρυφά και φανερά, ως εάν ήταν απο ετών στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει "έβαλαν φερετζέ στην Ευρώπη. Έδρασε το πολιτικοοικονομικό αλισβερίσι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της υπογραμμίζει "την ανάγκη στροφής της εξωτερικής μας πολιτικής απο τις ιδεαλιστικές αντιλήψεις που την διαπνέουν έως σήμερα, προς τα ισχύοντα "ρεαλιστικά" δεδομένα της εποχής μας. Υπό το πνεύμα αυτό ένα πρώτο -και απαραίτητο- βήμα είναι η παραδοχή οτι η χώρα μας δεν μπορεί να επιβάλει στην ΕΕ τις θέσεις της όσο και αν αυτές είναι εδραιωμένες στο δίκαιο και τις διεθνώς καθιερωμένες ηθικές αξίες. Μια τέτοια εμμονή όχι μόνο είναι αναποτελεσματική, αλλά συχνά αποβαίνει και επιζήμια αφού μας εμφανίζει απομονωμένους και μας αποστερεί διεθνών ερεισμάτων τα οποία είναι απαραίτητα για την προώθηση άλλων -ίσως δε και σημαντικότερων- επιδιώξεών μας στο πλαίσιο της ΕΕ. Προτάσσομε την ανάγκη της ανωτέρω προσαρμογής διότι οι χθεσινές εντονότατες κατηγορίες της αντιπολιτεύσεως προς την κυβέρνηση για την απόφαση της Ευρωβουλής μάλλον απέχουν της πραγματικότητας υπερβαθμίζοντας όπως πάντοτε τις δυνάμεις και τις ικανότητες της εξωτερικής μας πολιτικής".

    [4] Διάσκεψη για Βοσνία - Παπούλιας

    Η ΝΙΚΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες υπογραμμίζει την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλιας στη Διάσκεψη για τη Βοσνία που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Ο κ. Παπούλιας τόνισε οτι "με την υπογραφή της συμφωνίας για τη Βοσνία αρχίζει μια νέα εποχή και τερματίζεται η μεταπολεμική περίοδος στη Γιουγκοσλαβία και γενικότερα στα Βαλκάνια. Η νοτιοανατολική Ευρώπη πρέπει να γίνει περιοχή ανάπτυξης και συνεργασίας διότι αυτό επιβάλλει η ξεχωριστή στρατηγική της θέση. Αστάθεια στην περιοχή αυτή σημαίνει αυτόματα αστάθεια σε διεθνές επίπεδο. Τούτο αποτελεί βασική παράμετρο της πολιτικής μας και γι αυτό η χώρα μας καταβάλλει έντονες προσπάθειες στο γειτονικό της περίγυρο και είναι αποφασισμένη να βρίσκεται στην πρωτοπορία της εδραίωσης της συνεργασίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου στη χθεσινή του συνεδρίαση απέρριψε ομόφωνα την πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η πρόταση της τουρκικής πλευράς περιείχε απαράδεκτες αξιώσεις. Στην πρόταση καθορίζεται σαν βάση για την επανάληψη των απευθείας συνομιλιών η αποδοχή απο μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ σε αντάλλαγμα για την αποδοχή απο μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, των τουρκικών θέσεων στα θέματα της χωριστής κυριαρχίας και της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. Με την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη προτείνεται επίσης απευθείας συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς το Γενάρη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επικαλείται "καλώς πληροφορημένες πηγές σύμφωνα με τις οποίες" η Μόσχα επιδεικνύει πλέον αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, διότι αντιμετωπίζει με περίσκεψη την αυξανόμενη δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα στη Βαλκανική και στη Μέση Ανατολή, περιοχές ζωτικού ενδιαφέροντος και για τη Ρωσία. Η εντύπωση την οποία αποκόμισε η ρωσική αντιπροσωπεία απο τις συνομιλίες στη Λευκωσία είναι οτι και η ελληνοκυπριακή πλευρά προσβλέπει σε μια ουσιαστικότερη εμπλοκή της Μόσχας για να αμβλύνει την πίεση την οποία ασκούν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί προκειμένου να προωθήσουν λύση μη συμβατή προς τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς".

    [6] Ελλάδα-Ρωσία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ο Ρώσος υφυπουργός εξωτερικών συζήτησε με την πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θέματα που αφορούν τη στενότερη συνεργασία των δυο χωρών. Συζητήθηκαν τα ζητήματα του πετρελαιαγωγού Μπουργκας -Αλεξανδρούπολης, η συνεργασία για το φυσικό αέριο και την αλουμίνα και το γενικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Η Ρωσία δείχνει ενδιαφέρον για συνεργασία και στον τομέα της ασφάλειας. Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας και απο τις δύο πλευρές επισημάνθηκε οτι πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος διαχωρισμός στην Ευρώπη ανεξαρτήτως των εξελίξεων σε σχέση με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την ανατολική Ευρώπη".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Thursday, 14 December 1995 - 12:25:02