Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 01/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ασθένεια Πρωθυπουργού

  • [3] Κυπριακό

  • [4] Προϋπολογισμός 1996

  • [5] Συνέδριο Αποδήμων

  • [6] Βοσνία-Επίσκεψη Παπούλια

  • [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [8] Ερευνες για πετρέλαιο


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η ασθένεια του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και η επίσκεψη του καρδιοχειρούργου Μαγκντί Γιακούμπ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο προϋπολογισμός για το 1996 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: " Σταθερή η κρισιμότητα. Και ο Γιακούμπ ελπίζει σε θαύμα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σφαγή στα παρασκήνια. Διάσταση γιατρών. Συγκίνηση στο ΩΝΑΣΕΙΟ".

    Η ΑΥΓΗ: "Προϋπολογισμός στα ίδια αδιέξοδα. Στα όρια της φτώχειας χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σφήνα ο Ακης σε Σημίτη, Αρσένη".

    ΕΘΝΟΣ: "Μιλάει ο μάγος στο "Ε": και όμως ελπίζω. Φούντωσε η μάχη των γιατρών. Καυγάς για το πειραματικό φάρμακο για τα νεφρά. Περίεργη μετάφραση του αγγλικού ανακοινωθέντος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νέα φορολογική αφαίμαξη, ενώ μας τυλίγουν με δαπάνες και του χρόνου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ψίχουλα σε μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπει ο προϋπολογισμός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θηριώδεις φόροι για το 1996. Μαύρο απο λαό και ΝΔ στον αιμοχαρή προϋπολογισμό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δελφίνων ανακοινωθέν. Οι συμμαχίες, αντιδικίες και ομάδες στο ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ρευστές συμμαχίες επιγόνων στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μπροστά ο Ακης. Ξεκινάει με διπλάσιους βουλευτές απο τους Αρσένη, Κακλαμάνη, Σημίτη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πολύωρη μάχη για την αναπνοή. Συζητούν απο χθες και την τραχειοστομία".

    ΝΙΚΗ: "Αντέχει ο Ανδρέας. Ευχές Κλίντον, Καραμανλή, Βουλευτών και λαού για τη γιορτή του χθες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σκληρή λιτότητα με τη σφραγίδα των Βρυξελλών προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 1996".

    [2] Ασθένεια Πρωθυπουργού

    Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ δίνει ελπίδες οτι ο Πρωθυπουργός θα καταφέρει να κερδίσει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. "Η καρδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, είπε, είναι αρκετά δυνατή και η υγεία του βελτιώνεται συνεχώς. Με έχει ενθαρρύνει αυτό που είδα. Έχω, τόνισε, πολλές ελπίδες οτι θα τα καταφέρει. Αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε απο τώρα πόσο καιρό θα κρατήσει η νοσηλεία του. Προσωπικά θέλω να τον δω να αναρρώνει πλήρως αλλά αυτό σίγουρα δεν θα συμβεί άμεσα ή στο εγγύς μέλλον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "κανένα απο τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός δεν είναι μη αναστρέψιμα. Για αυτό δεν υπάρχει λόγος για να μην ελπίζουμε βελτίωση, δήλωσε ο Γιακούμπ, που ήρθε χθες να ενισχύσει ένα κάποιο κλίμα αισιοδοξίας που άρχισε να διαφαίνεται απο προχθές τη νύχτα. Ωστόσο η επιμονή του Γιακούμπ για τη χορήγηση ενός πειραματικού φαρμακευτικού σκευάσματος με την ονομασία Eurodilantin δεν έγινε αποδεκτή χωρίς να προβληθούν σοβαρές αντιρρήσεις-αντιδράσεις απο τους Ελληνες γιατρούς που παρακολουθούν τον πρωθυπουργό. Αρτηριακή πίεση, αιματοκρίτης, αιμοπετάλια σε αποδεκτές ιατρικά τιμές, ενώ καρδιά, εγκέφαλος και ήπαρ δουλεύουν καλά. Επίσης δεν υπήρχαν ενδείξεις για επιπλοκές".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "το διουρητικό φάρμακο του Γιακούμπ δόθηκε στον κ. Παπανδρέου αλλά δεν απέδωσε. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες απο χθες το πρωί σταμάτησε η χορήγηση της καταστολής (νάρκωσης) στον Πρωθυπουργό, ο οποίος ξύπνησε και ήταν αρκετά σε καλή διάθεση. Το ενδεχόμενο της τραχειοστομίας συζητήθηκε για την περίπτωση μη ικανοποιητικής και πάλι αναπνευστικής λειτουργίας του κ. Παπανδρέου".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "μηνύματα αισιοδοξίας για ανάκαμψη στέλνει ο οργανισμός του πρωθυπουργού προσκαλώντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία στους θεράποντες γιατρούς του. Χθες το απόγευμα παρουσιάστηκε βελτίωση σε τρία σημεία: α) στέφθηκαν με επιτυχία οι δοκιμαστικές διακοπές της μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής του. β) σταθεροποιήθηκαν οι τιμές των εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων και γ) σταμάτησε εντελώς η μικρή αιμορραγία στα τριχοειδή αγγεία που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ".

    "Ψήγματα αισιοδοξίας, προσθέτει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, διακρίνονται στις δηλώσεις των θεραπόντων γιατρών του πρωθυπουργού γι την κατάστασης της υγείας του. Τόσο οι γιατροί του ΩΝΑΣΕΙΟΥ όσο και ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ ο οποίος έφθασε χθες εσπευσμένα στην Αθήνα παρά τις διαφορές τους συμφώνησαν οτι υπάρχουν κάποια περιθώρια ανάκαμψης. Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου ακόμη παραμένει στον αναπνευστήρα χωρίς να συμμετέχει με τις δικές του δυνάμεις στην αναπνευστική του λειτουργία και συνεχίζει να υποβάλλεται καθημερινά σε αιμοκάθαρση".

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Φρένο στην καθοδική πορεία;" επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες "απο σήμερα πρόκειται να ξεκινήσουν οι προσπάθειες (με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ) αποσύνδεσης του πρωθυπουργού απο το μηχάνημα υποβοήθησης της αναπνευστικής λειτουργίας με το οποίο είχε συνδεθεί το απόγευμα της περασμένης Τρίτης .Συμπληρώθηκε χθες το βράδυ το κρίσιμο 48ωρο με τη λήξη του οποίου η περαιτέρω παραμονή του ασθενούς στο μηχάνημα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για νέα λοίμωξη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "ακτίδα ελπίδας για την εξέλιξη της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου άφησαν για πρώτη φορά μετά τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασής του, τόσο ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ όσο και οι Ελληνες θεράποντες ιατροί".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι έχει "παρουσιάσει σταθερότητα η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού και έφυγαν εντυπωσιασμένοι απο την ιατρική αντιμετώπιση οι κ.κ. Γιακούμπ και Ράϊτ".

    Ο ΛΟΓΟΣ έχει τίτλο "υπάρχουν ελπίδες. Βελτίωση, δώρο στη γιορτή του", η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "Χαμόγελα μοίρασε στο ΩΝΑΣΕΙΟ ο Γιακούμπ, αλλά σοβαρή παραμένει η κατάστασις του Πρωθυπουργού. Ο Σκαλφάρο βράβευσε το πρωθυπουργικό ζεύγος", η ΑΥΡΙΑΝΗ "Σήμερα κρίνεται η τύχη του Ανδρέα. Στα χέρια του Θεού έχουν εναποθέσει οι γιατροί τις ελπίδες τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει αντίθετα οτι υπάρχουν "μηδαμινές έως απειροελάχιστες πιθανότητες για βελτίωση της κατάστασης της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "ΕΤ" ο καθηγητής Μαγκντί Γιακούμπ, ο οποίος έφθασε εσπευσμένα χθες το πρωί απο την Αγγλία στο ΩΝΑΣΕΙΟ κατά την παράκληση της οικογένειας του πρωθυπουργού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Παραπλανητικά ανακοινωθέντα. Αλλα λένε οι ξένοι, άλλα ισχυρίζονται οι Ελληνες γιατροί για την κατάσταση του Πρωθυπουργού" γράφει οτι "λιγοστές ελπίδες και πόλεμο μεταξύ των θεραπόντων ιατρών ήταν τα "δώρα' που έφερε χθες ο διάσημος καρδιολόγος Μαγκντί Γιακούμπ".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "ο Μαγκντί Γιακούμπ που ήρθε χαράματα και κάτω απο συνθήκες που έδειχναν πανικό και άμεσο πρόβλημα έφυγε χθες σηκώνοντας ουσιαστικά τα χέρια ψηλά. Μίλησε κομψά για μια ελπίδα για προβλήματα που θεωρητικά είναι αναστρέψιμα και ξεκαθάρισε οτι για το κοντινό μέλλον δεν γίνεται καμία συζήτηση. Πολλοί γιατροί προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους και επέλεξαν τη μέθοδο των τυχαίων συναντήσεων στα ασανσέρ με δημοσιογράφους και εκεί διοχετεύουν αυτό που θέλουν και που είναι διαφορετικά απο τα ιατρικά ανακοινωθέντα".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η κυπριακή κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Γούσταβ Φεϊσέλ οτι τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν τις προσπάθειες τους ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στους δύο ηγέτες (Κληρίδη-Ντενκτάς) να συναντηθούν κατά τρόπο παραγωγικό".

    [4] Προϋπολογισμός 1996

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "με το δημόσιο χρέος να ξεπερνά το ιλιγγιώδες ποσό των 31 τρις δραχμ., λαμβάνοντας διαστάσεις χιονοστιβάδας και να πιέζει αφόρητα τα δημόσια οικονομικά, ο νέος προϋπολογισμός του 1996 έρχεται να καλύψει κατά το δυνατόν τις απαιτήσεις του προγράμματος σύγκλισης και να διατηρήσει την επαφή της ελληνικής οικονομίας στην τροχιά της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "προϋπολογισμό χωρίς νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για εργαζόμενους και συνταξιούχους και με ικανοποιητική αύξηση των κοινωνικών δαπανών για ευαίσθητους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος. Ο νέος προϋπολογισμός βαρύνεται σημαντικά απο τα τεράστια χρέη που αφορούν κατά μεγάλο μέρος τόκους και χρεολύσια της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά παρ'όλα αυτά επιτυγχάνεται η μείωση του ελλείμματος και η εναρμόνιση με τους όρους του Μάαστριχτ, ενώ διασφαλίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάκαμψη της Οικονομίας. Πάντως ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις σε υγρά καύσιμα, ποτά και τσιγάρα".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "την αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και η μεγαλύτερη δυνατή άντληση κοινοτικών πόρων και κατά συνέπεια η δημιουργία θέσεων εργασίας αποβλέπει ο προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων για το 1996".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει σκληρότερη λιτότητα και παραπέρα μείωση των κοινωνικών δαπανών για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα μικρομεσαία νοικοκυριά των αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων εμμένοντας στη συνέχιση της ίδια αντιλαϊκής και αδιέξοδης πολιτικής που προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "η μεγάλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων, συνταξιούχων και επαγγελματιών θα οδηγήσει και το 1996 σε νέα μείωση του πραγματικού εισοδήματος τους κατά τουλάχιστον 1,5%".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "τη στιγμή που η λιτότητα συνεχίζεται με καταλυτικές συνέπειες για το σύνολο της Οικονομίας αλλά και για την επιβίωση μισθωτών και συνταξιούχων και ενώ οι φόροι έρχονται "βροχή" αγγίζοντας το 1 τρις επιπλέον απο πέρσι το κράτος παραμένει σπάταλο διαμοιράζοντας κονδύλια αλόγιστα. Για άλλη μια φορά οι Ελληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους που θα φτάσουν τα 6,8 τρις δραχμές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "για τελευταία φορά ανακοινώθηκε χθες η εισοδηματική πολιτική της κυβερνήσεως αφού όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα προχωρήσει ο θεσμός της Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας και στο δημόσιο τομέα".

    [5] Συνέδριο Αποδήμων

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο σχόλιό της τονίζει οτι "η ζέουσα επικαιρότητα, επικεντρωμένη στην ασθένεια του πρωθυπουργού, επισκίασε την προβολή της σημασίας του ιδρυτικού συνεδρίου Αποδήμου Ελληνισμού που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια συνολική οργάνωση του απανταχού της Γης ομογενειακού στοιχείου με στόχο τη δημιουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού το οποίο θα αποτελέσει εθνικό θεσμό. Με άλλους λόγους το συνέδριο αποσκοπεί στη συσπείρωση του Ελληνισμού, την ενεργοποίηση του και στην ουσιαστικότερη συνεργασία του με την Ελλάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Μήνυμα ενότητας απο τους απόδημους. Η καρδιά του ελληνισμού χτυπά στη Θεσσαλονίκη".

    [6] Βοσνία- Επίσκεψη Παπούλια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ο Βόσνιος ηγέτης Αλία Ιζετμπέκοβιτς δέχθηκε τον Ελληνα ΥΠΕΞ Κάρολο Παπούλια ο οποίος μαζί με τον ομόλογό του απο το Ιράν Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί επισκέφθηκαν το Σεράγεβο στο πλαίσιο των τριμερών συνομιλιών. Ο κ. Παπούλιας στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ιζετμπέκοβιτς του μετέφερε μήνυμα του Ελληνα προέδρου Κ. Στεφανόπουλου. Με τον Έλληνα ΥΠΕΞ συναντήθηκαν και τα μέλη του βοσνιακού προεδρείου σερβικής καταγωγής, η κ. Τατιάνα Λιούγιτς-Μιγιάτοβιτς και ο κ. Μίρκο Πεγιάνοβιτς, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και την υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ Σεράγεβο και Αθήνας. Η Λιούγιτς και ο Πεγιάνοβιτς ενημέρωσαν τον κ. Παπούλια και για την κατάσταση στο τμήμα εκείνο του Σεράγεβο που είναι υπό τον έλεγχο των Σέρβων του Κάρατζιτς και για τις πρωτοβουλίες του Σερβικού Συμβουλίου Πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τη στράτευση της διεθνούς κοινότητας στην επίλυση των προβλημάτων εφαρμογής της συνθήκης ειρήνης για το Σεράγεβο. Ο κ. Παπούλιας επίσης παρακλήθηκε να ζητήσει απο τον πρόεδρο της Σερβίας Μιλόσεβιτς μεγαλύτερη συμπαράσταση στην παρεμπόδιση της αρνητικής προπαγάνδας του Πάλε και της χειραγώγησης αμάχων πολιτών στο τμήμα του Σεράγεβο που ελέγχει ο Κάρατζιτς. Ο κ. Παπούλιας προσκάλεσε την κ. Λιούγιτς και τον κ. Πεγιάνοβιτς να επισκεφθούν την Αθήνα".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "ο κ. Παπούλιας πριν αναχωρήσει απο την Αθήνα είχε δηλώσει οτι υπάρχει συμφωνίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Βοσνίας. Δημοσιογραφικές πηγές στο Βελιγράδι υποστηρίζουν οτι ο κ. Παπούλιας ζήτησε εγγυήσεις απο τους Βοσνιομουσουλμάνους για τους Σέρβους του Σεράγεβο".

    [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "στο σκοτάδι επιχείρησε να κρατήσει την Αθήνα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως το Κυπριακό -ή άλλα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα δεν συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση πέντε κρατών-μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία) με την Τουρκία στη Βόννη.

    Οι "πέντε μεγάλοι" της ΕΕ διαβεβαίωσαν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Μπαϊκάλ οτι η Κύπρος δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ενωσης εάν προηγουμένως δεν έχει επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Μεγαλονήσου. Τον διαβεβαίωσαν ακόμη πως θα υπάρξουν σε διμερές επίπεδο διευκολύνσεις στη χρηματοδότηση της Τουρκίας κατά το πρώτο "δύσκολο" έτος της εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. Από την πλευρά του ο κ. Μπαϊκάλ υποσχέθηκε να ασκήσει "πιέσεις" στους Τουρκοκύπριους για τα ΜΟΕ και την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ακόμη σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της "τουρκικής μειονότητας στη Θράκη ενώ ανακοίνωσε πως στην επόμενη συνάντησή του με τους "5" θα τους παραδώσει έκθεση όπου θα αναλύονται το πρόβλημα και όλες οι "παραβιάσεις" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διευκρίνισε ωστόσο πως η χώρα του δεν προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης ή άλλους οργανισμούς".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "τουρκική προβοκάτσια με τη διάδοση φημών περί επικείμενων ελληνικών κινήσεων στο Αιγαίο έχει εντοπίσει το υπουργεί Εξωτερικών ενόψει της κρίσιμης διπλωματικής συγκυρίας της ψηφοφορίας για την τελωνειακή ένωση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες οτι "κύκλοι" του τούρκικου ΥΠΕΞ εκφράζουν υποτιθέμενες ανησυχίες οτι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 νμ τις προσεχείς ημέρες. Κατά το σκεπτικό της Αγκυρας που δεν ανταποκρίνεται φυσικά στην πραγματικότητα η Αθήνα θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια με την προσδοκία οτι η τουρκική ηγεσία θα τηρήσει χαμηλούς τόνους μέχρι την ψηφοφορία της 13ης Δεκεμβρίου για την τελωνειακή ένωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μαδρίτης. Ο πρεσβευτής μας στην Αγκυρα κ. Δημ. Νεζερίτης έχει ήδη ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις ανυπόστατες τουρκικές διαδόσεις ενώ τις συσχέτισε με την παράλληλο προσπάθεια της κυβέρνησης Τσιλέρ να αναμοχλεύσει (για προεκλογικές σκοπιμότητές της) τα μειονοτικά πάθη στη δυτική Θράκη και να επηρεάσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο".

    [8] Ερευνες για πετρέλαιο

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "με την παρουσία έξι συνολικά περιοχών της Δ. Ελλάδας ξεκίνησε χθες στο Λονδίνο ο διεθνής διαγωνισμός του πρώτου κύκλου παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Πρόκειται για τρεις υποθαλάσσιες περιοχές (Παξοί-Πάργα, Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκωλο) και τρεις χερσαίες (ΒΔ Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα) με τη δημοπράτηση των οποίων τίθεται σε εφαρμογή ο Ν. 2219/95 που επιτρέπει την παραχώρηση αδειών προκείμενου να ερευνηθούν περαιτέρω οι πιθανότητες ύπαρξης ικανών κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στη χώρα μας. Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει στις 30 Μαϊου του προσεχούς έτους και η αξιολόγησή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί 2 μήνες μετά απο τη λήξη της ενώ ανάλογη παρουσίαση θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στο Χιούστον".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Friday, 1 December 1995 - 13:08:04