Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 29/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/11/1195


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ασθένεια Πρωθυπουργού

  • [3] Κυπριακό

  • [4] Τουρκία - ΕΕ

  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η νέα εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του Πρωθυπουργού δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα θέματα είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ελεος. Αφήστε τον ήσυχο είναι άνθρωπος. Κάνουν πολιτική και όχι ιατρική. Απελπιστική η κατάσταση του Ανδρέα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ωρα μηδέν για τον Ανδρέα. Απελπιστική η κατάσταση. Επιδεινώθηκαν όλες οι λειτουργίες".

    Η ΑΥΓΗ: "Κορυφώνεται η αγωνία. Επικίνδυνη τροπή στην ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταρρέει ο Ανδρέας και το κρύβουν απο το λαό".

    ΕΘΝΟΣ: "Πάγωσε η Ελλάδα. Σπάνε καρδιές για τον Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Πάγκαλος στηρίζει το Σημίτη στον αγώνα της διαδοχής και στρώνουν το στρώμα τους για δυο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξηλώστε τη συμμορία των λωποδυτών της Δήμητρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μόνο ένα θαύμα. Θρήνος στο ΩΝΑΣΕΙΟ: πάλι στον αναπνευστήρα ο Πρωθυπουργός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η ύστατη μάχη του. Δραματική επιδείνωση της κατάστασης του Ανδρέα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Υστατη μάχη. Οι γιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου αποφεύγουν κάθε πρόβλεψη μετά την επιδείνωση της υγείας του".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Θέλει να ζήσει. Ο λαός προσεύχεται για τον Ανδρέα. Ηρθε απο τη Συρία για να δωρίσει το νεφρό του".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μάχη ζωής δίνει τώρα ο Ανδρέας. Βαρύ κλίμα και προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ".

    ΝΙΚΗ: "Βουβές ώρες στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Αλλη μια νύχτα αγωνίας για τον Ανδρέα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μέρες δράσης για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης".

    [2] Ασθένεια Πρωθυπουργού

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "κορυφώνεται η πανελλήνια συγκίνηση και η αγωνία, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου περνά απο χθες το βράδυ τις πιο δύσκολες ώρες απο την εισαγωγή του στο ΩΝΑΣΕΙΟ πριν απο εννιά ημέρες. Ιατρικοί κύκλοι του νοσοκομείου περιέγραφαν την κατάσταση ως "μη αναστρέψιμη αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια", προσθέτοντας οτι "ο ασθενής βρίσκεται σε λήθαργο", ενώ σύμφωνα με τα ιατρικά ανακοινωθέντα τόσο η αναπνευστική όσο και η νεφρική λειτουργία του Πρωθυπουργού υποστηρίζονται μηχανικά".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "πάγωσε όλη η Ελλάδα με τη δραματική τροπή που πήρε η εξέλιξη της υγείας του πρωθυπουργού. Από τις 8 το βράδυ η αναπνευστική λειτουργία του Ανδρέα Παπανδρέου υποστηρίζεται και πάλι μηχανικά. Η χθεσινή επιδείνωση της υγείας του χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη που θα μπορούσε να σημειωθεί ύστερα απο ένα διάστημα 96 ωρών κατά τη διάρκεια των οποίων ανάπνεε με τις δικές του δυνάμεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "για πρώτη φορά οι γιατροί του ΩΝΑΣΕΙΟΥ εξέφρασαν χθες το βράδυ την απαισιοδοξία τους για την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, μετά την τελευταία σοβαρή επιδείνωση της και άρχισαν μάλιστα ορισμένοι να μιλάνε και για αντίστροφη μέτρηση. Ηδη έχουν ενημερωθεί και τα κυβερνητικά και τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ οτι τώρα δίδεται η ύστατη μάχη γιατρών και ασθενούς. Ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει την καθοριστική μάχη του, πυκνώνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες για τη διαδοχή του στην πρωθυπουργία και την ηγεσία του Κινήματος. Για πρώτη φορά το θέμα τέθηκε χθες εμμέσως αλλά σαφώς κι απο στελέχη που πάντοτε ήταν στο πλευρό, όπως ο Κ. Λαλιώτης και ο Ε. Βενιζέλος. Πιθανότεροι διεκδικητές του χρίσματος εμφανίζονται αυτή τη στιγμή -κατ' αλφαβητική σειρά!- οι Αρσένης, Σημίτης και Τσοχατζόπουλος".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υπογραμμίζουν οτι "με συγκίνηση το Πανελλήνιο παρακολουθεί τη δραματική μάχη ζωής που δίνει ο πρωθυπουργός ... και συμπαραστέκεται στην ανθρώπινη δοκιμασία του. Μαχητής με ακατάβλητη θέληση σε κρίσιμες καμπές της πορείας του ... Συγκεντρώνει και τώρα τον θαυμασμό και την έγνοια των απλών ανθρώπων ... Ακόμη και τον σεβασμό των αντιπάλων του, που σπεύδουν να τον δηλώσουν δημόσια. Δεν είναι ασφαλώς ούτε τυχαίο ούτε συγκυριακό το γεγονός ... οτι τα μάτια όλων έχουν στραφεί στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Η παρατεινόμενη αγωνία εκφράζει τα βαθιά συναισθήματα αγάπης και αναγνώρισης ... Που ο Ανδρέας Παπανδρέου δίκαια κέρδισε στον σύγχρονο πολιτικό στίβο".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "πάγωσε η Ελλάδα χθες λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου παρουσίασε ξαφνική επιδείνωση. Διάχυτη ήταν η συγκρατημένη αισιοδοξία όλη την ημέρα, αφού βρισκόταν μεν σε οριακό σημείο αλλά όλα έδειχναν οτι ήταν ελεγχόμενη. Με δεδομένη τη θέληση για τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμη και η στασιμότητα μπορούσε να μεταδώσει αισιοδοξία. Ξαφνικά όμως όλα άλλαξαν".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η ανάγκη να υποβληθεί ο πρωθυπουργός εκ νέου στη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του, προκάλεσε νέα αγωνία και εξανέμισε την προχθεσινή αισιοδοξία. Το γεγονός οτι ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβλήθηκε και σε δεύτερη αιμοκάθαρση θα ήταν ήσσονος σημασίας αλλά "η δυσμενής επίπτωση" στην αναπνευστική του λειτουργία -όπως σημειώνεται στο ιατρικό ανακοινωθέν- ήταν αρκετή ώστε να μεγεθυνθεί η ανησυχία. Κατόπιν τούτου οι θεράποντες ιατροί στο ΩΝΑΣΕΙΟ υποχρεώθηκαν να υποστηρίξουν την αναπνοή του πρωθυπουργού με διασωλήνωση. Ο κόσμος που προσήλθε στο Ω.Κ.Κ. ξενύχτησε βουβά μαζί του με κομμένη την ανάσα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "χάθηκε και η τελευταία ελπίδα για τον Ανδρέα. Η φράση χθες βράδυ είχε γίνει κοινή πεποίθηση εκτός του ΩΝΑΣΕΙΟΥ αλλά τις πρωινές ώρες σήμερα κορυφαία ιατρική πηγή του ΩΝΑΣΕΙΟΥ μίλησε για έναρξη της αντίστροφης μέτρησης. Σήμερα το πρωί η κατάσταση της υγείας του δεν μπορούσε να αποδοθεί με την λέξη δραματική κι απελπιστική γιατί ήταν πολύ χειρότερη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "η ζωή του πρωθυπουργού κρέμεται πλέον σε μια κλωστή. Η κρισιμότερη ώρα απο τη στιγμή που ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήλθε στο ΩΝΑΣΕΙΟ έχει σημάνει. Ο πρωθυπουργός μετά απο δύο αιμοκαθάρσεις με την αναπνοή του να στηρίζεται μηχανικά και με έξι καθετήρες δίνει στην κυριολεξία μάχη ζωής. Το κλίμα παγερά θλιβερό στον περίγυρο και τους διαδρόμους του ΩΝΑΣΕΙΟΥ έδινε και αυτό το στίγμα της κρισιμότητας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "με τους πνεύμονες και τα νεφρά να μη λειτουργούν καθόλου και να υποκαθίστανται απο μηχανήματα με οριακή τη λειτουργία της καρδιάς και με το ανοσοποιητικό και μυϊκό σύστημα σε πλήρη κατάρρευση, ο πρωθυπουργός της χώρα δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΩΝΑΣΕΙΟΥ. Η ύστατη κίνηση της επαναδιασωλήνωσής του προκειμένου να μπορεί να αναπνέει και να επιτευχθεί μια στοιχειώδης ισορροπία στη λειτουργία των βασικών οργάνων. Δείχνει, αν μη τι άλλο, την απόγνωση των θεραπόντων ιατρών του μετά τη ληθαργική κατάσταση, στην οποία υπέπεσε ο πρωθυπουργός χθες το απόγευμα. Νωρίτερα -και πριν βυθιστεί σε λήθαργο- ο ίδιος ο Ανδρέας τρομερά εξασθενημένος πλέον σύμφωνα με πληροφορίες απευθύνθηκε στους γιατρούς οι οποίοι ετοιμάζονταν για νέες εξετάσεις και τους είπε κουρασμένα: "αφήστε με να ξεκουραστώ ..".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "φάση διαρκούς επιδείνωσης διέρχεται η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κ. Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου βασικές λειτουργίες ετέθησαν και πάλι από χθές υπό μηχανική υποστήριξη. Οι έκτακτες πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθησαν απο τη νέα επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού κ. Α. Παπανδρέου επανέφεραν τη νευρικότητα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Πρέπει να σημειωθεί πάντως οτι σχεδόν σύμπασα η πολιτική ηγεσία δείχνει με κάθε τρόπο την εμπιστοσύνη της στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Από όλες τις τάσεις του κυβερνώντος κόμματος υπήρξαν χθες δηλώσεις πίστης στην οικονομική πολιτική και διαβεβαιώσεις για τη συνέχισή της. Το ενδεχόμενο να εκτελεσθεί ο προϋπολογισμός του επομένου έτους με δωδεκατημόρια, προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ανάγκη αντικατάστασης του πρωθυπουργού".

    "Λιγοστεύουν οι ελπίδες" κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου, γράφει, έδινε την πιο κρίσιμη μάχη της ζωής του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "μέχρι το πρωί σήμερα η κατάστασή του κρίνεται ως "μη αναστρέψιμη", ενώ τον Α. Παπανδρέου περιμένει και μια δοκιμασία ακόμη: άλλη μια αιμοκάθαρση. Και την ώρα που οι γιατροί του ΩΝΑΣΕΙΟΥ φαίνεται "να σηκώνουν τα χέρια ψηλά" φτάνει το μεσημέρι στην Αθήνα ο Μαγκντί Γιακούμπ".

    "Ιατρικούς κύκλους, που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, υποστηρίζουν οτι είναι κρίσιμες οι επόμενες τρεις μέρες".

    [3] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "σημαντική χαρακτήρισε τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλες ο υπουργός εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας. Η συνάντηση έγινε στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης που έληξε χθες. Ο κ. Παπούλιας σημείωσε την αίσθηση που έχει οτι δεν υπάρχουν διαφορές της ελληνικής κυβέρνησης στις ιδέες και τους προβληματισμούς που διετύπωσε ο κ. Γκονζάλες. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και ειδικότερα το θέμα της Κύπρου. Ο υπουργός εξωτερικών θεωρεί οτι "είναι μια πολύ καλή ημερομηνία" αυτή, περί το τέλος του Φεβρουαρίου 1996 για έναρξη της Διακυβερνητικής όπως εισηγείται η ιταλική προεδρία που διαδέχεται την ισπανική. Εξήγησε ο κ. Παπούλιας οτι το ελληνικό ενδιαφέρον για το χρόνο έναρξης και περαίωσης των εργασιών της Διακυβερνητικής βασίζεται στο οτι έξι μήνες μετά απο αυτή αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου και της Μάλτας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "αίσθηση προκάλεσε στη Λευκωσία η δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ οτι προτίθεται να παραιτηθεί εντός του 1996. Φθάνει σήμερα στην Κύπρο εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντίκ Σπρίγκ, ύστερα απο υπόδειξη του προέδρου Κλίντον με στόχο να μεταφέρει τις εμπειρίες του απο τις συνομιλίες γύρω απο το βορειοϊρλανδικό πρόβλημα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό κανένας δεν γνωρίζει. Ο κ. Σπρίγκ θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, όσο και με το Ντενκτάς. Στις 6 Δεκεμβρίου φθάνει στην Κύπρο ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Μπίτι με στόχο όπως δήλωσε ο ίδιος να διερευνήσει τρόπους άρσης του αδιεξόδου. Στις αρχές του χρόνου είναι τέλος προγραμματισμένη και η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    [4] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "δεν προσκαλείται η Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Τανσού Τσιλέρ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Η Ισπανική προεδρία με μια στροφή 180 μοιρών εγκατέλειψε την ιδέα και τη φόρμουλα του "Ειδικού προσκεκλημένου" με την οποία επεδίωκε να διευκολύνει την παρουσία της κας Τσιλέρ στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο στην ισπανική πρωτεύουσα. Ο κ. Φελίπε Γκονζάλες σύμφωνα με πληροφορίες, διεμήνυσε την στροφή αυτή της ισπανικής προεδρίας κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις του με σειρά υπουργών εξωτερικών της ΕΕ ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε χθες στον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια ο ίδιος ο Ισπανός Πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες, κατά τη συνάντησή τους. Ωστόσο διπλωματικές πηγές αναφέρουν οτι η κ Τσιλέρ έχει ήδη προσκληθεί στις 5 Δεκεμβρίου στη Βόννη, για να συζητήσει με τον Καγκελάριο κ. Χ. Κόλ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κοινών γερμανοτουρκικών κινήσεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "αναβάθμιση" με κάθε τρόπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ επιδιώκει η Γαλλία. Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ συναντάται σήμερα εκτός προγράμματος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η γαλλική ηγεσία "ενδιαφέρεται" για μια ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ ανάλογη με εκείνη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) και της Κύπρου παρά το γεγονός οτι η Τουρκία δεν το δικαιούται, αφού τυπικά έχει διαφορετικό καθεστώς σχέσεων με την ΕΕ απο τις χώρες αυτές".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Τουρκική "σφήνα" γράφει οτι "το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών παρεμβαίνοντας ευθέως στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας ανακοίνωσε χθες πως δεν θεωρεί επαρκή τα πρόσφατα μέτρα του αποχαρακτηρισμού απαγορευμένων στρατιωτικών περιοχών στη Θράκη. Μια εβδομάδα μετά την κατάργηση της λεγόμενης "μπάρας" στις μειονοτικές περιοχές κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα η Αγκυρα υποστήριξε οτι "ευνοεί μόνο μικρό μέρος των 40 χιλιάδων κατοίκων" και πως είναι "μερικό και ανεπαρκές βήμα που δεν έχει νόημα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφερόμενος στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κατηγορεί την Αγκυρα οτι "συντηρεί την ένταση θέτοντας για μια ακόμη φορά θέμα Θράκης και δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 29 November 1995 - 11:41:18